Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Urban

21
Jag brukar använda oxsvans till att göra vanlig hederlig köttsoppa på. Jag brukar koka oxsvansen ganska så länge för att köttet ska bli riktigt mört och lätt att ta bort från benet + att buljongen blir jättegod.
22
Jag vill tillägga att eldprovets chilisås är nog ett perfekt komplement istället för vanlig Sambal Olek för dom som gillar riktig hetta.
Konsistensen är ju inte som sambal utan nånstans är mitt emellan puré och sås.
23
Denna sås fick jag av http://www.eldprovet.se. Det är en Svensktillverkad chilisås med en liten trevlig historia bakom som finns att läsa på Eldprovets hemsida. Eldprovet är ingen massproduktion vilket gör den mer unik, och får den att sticka ut lite extra i chilisåshavet.
Eldprovet doftar fylligt av chili och den har en olivoljig-vitlökston som får det att vattnas i munnen på mig. Jag provar den först som den är på en välfylld tesked. Smaken är precis som den doftar fast här gör sig habaneron (chilin) sig påmind. Hettan är på en skala 1-10 ungefär runt 7-8 som ger ett trevligt bett i munnen.
Smaken är fräsch och fyllig/mustig som genast ger mig flera idéer vad man kan använda den till. Min första tanke är att man kan ha den i Tom-Yum soppa, en Thailändsk het räksoppa. Eller varför inte sambusas som är en jättegod Afrikansk köttfärsfylld pirog. Jag har inte provat det än men kommer absolut att göra det senare. Eldprovet fungerar utmärkt som dippsås till snax eller grönsaker (om man pallar med styrkan). Den är även jättegod "på sidan om" till olika maträtter då man vill tillföra extra smak och hetta.
Jag provade även att följa ett recept på papaya-sallad som finns på Eldprovets hemsida, dock hade jag ingen färsk grön papaya så jag gjorde den på vanlig gurka och med vissa förändringar i receptet. Då jag inte hade någon honung eller sirap så använde jag mig av vanligt strösocker istället (i mindre mängd) + att jag tillsatte körsbärstomater och fisksås. Salladen blev en succé här hemma och vi kommer definitivt att fortsätta göra den. Jag testade också att stoppa 1 tsk av eldprovet i en klar räk/ris soppa (rakt i tallriken) och det lyfte soppan i både smak och styrka på ett positivt sätt. Slutgiltigt så tycker jag att eldprovet känns obegränsad i användingsområden, så det blir nog bara fantasin som säger stopp för det.

Det enda negativa jag har att säga om denna sås är att jag tycker att burken är alldeles för liten. 140 ml räcker inte långt för mig (men kanske några månader för en annan). Tyvärr så är min burk redan slut (R.I.P). Hoppas att dom kommer ut med en större förpackning ämmat för storkonsumenter eller att man kan köpa en 2 eller 3 pack till ett reducerat pris.

Rekommenderas starkt!

¤ Betyg

5/5


24
Jag säger också Coke. Bäst är den när man får dricka den ur den klassiska 33 cl glasflaskan. På nåt konstigt sätt så upplever jag den ännu godare då fastän det förmodligen är exakt samma dryck som i plastflaska och aluminiumburk ???.
25
Gotish: Hur många långlagrade whiskeysorter har du provat?
Kan du nämna några utav dom?.
Vilken är din favorit singel-maltwhiskey?

Det finns ju massvis av olika whiskeysorter därute och jag är övertygad att du kan finna en eller ett par långlagrade som passar dig.
Under alla år som jag uppskattat whiskey så har jag provat många olika märken, och alla har definitivt inte passat mig i smaken.
26
Ivanl: Vad kul att höra  ;D

Caol Ila 18 och Mcallan 12 - 18 (speciellt 18) är 2 av mina favoriter!.

Har du provat "Aberlour a'bunadh" nån gång?. Denna Whiskey innehåller massor av trevliga smaker såsom choklad, apelsin, kaffe mm.
Fast man måste blanda i lite extra vatten då den är en cask.
27
Sorry Gotish: Var trött igår och läste lite slarvigt vad du skrivit.

Skillnaden tycker jag är att en som är lagrad 12 år och uppåt är rundare, mjukare och smakrikare än dom som är yngre.
Och ju äldre dom blir desto bättre blir dom tycker jag.
Jag har inte druckit jättegammal whiskey så jag kan inte säga hur jag upplever smakerna förändras på en whiskey som passerat 25 år.
Men inom denna ram så tycker jag det. Visst finns det undantag tex. Ardbeg 10, Laproaigh 10, Macleod's 8 + några till jag inte minns namnet på.
Och jag gillar även att dricka Irländs Whiskey typ Jameson, Tullamore Dew, Bushmill som inte lagras på lång sikt (förrutom Bushmill 16 Yo)
Dessa tre är i alla fall goda utan längre lagring. Sen är det väl som i allt annat när det gäller tycke o smak att vi alla tycker olika.
Men generellt så gillar jag långlagrad Scotch eller irländsk långlagrad singelmalt whiskey.

Vad är det du gillar bättre i en kortlagrad whiskey jämt en långlagrad?
28
Jag är väl en av dom som inte riktigt håller med dig. Jag tycker att en whiskey som lagras längre tid blir mjukare och fylligare.
Ett exempel är Caol Ila 12 vs 18 år. Jag hade bägge sorterna hemma på samma gång. Den 12 åriga Caol Ilan var väldigt vass och spretig i smaken. Och när är en whiskey är så brukar jag späda ut dom med en gnutta vatten för att runda av vassheten.
Normalt så brukar jag stoppa i 1 o en halv tesked vatten (det brukar räcka). Men denna 12 åriga behövde mer än så för att bli rundare.
Den 18 åriga var god precis som den var, varken vass eller "spretig".

Skillnaden mellan Mcallan 12 och 18 är milakliv enligt mig... Men tyvärr är den 18 åriga alldeles för dyr nu, och den 12 åriga forfarande god och prisvärd.

Personligen så upplever jag en relativt stor skillnad melllan kortlagrad och långlagrad whiskey.
29

Ivanl: en tråd blir aldrig för gammal för att svara på, även en gammal tråd kan väckas vid liv  :)

Gotish: Håller med dig om Tullamore Dew speciellt den 12 åriga. Tullamore Dew var faktiskt anledningen att jag började gilla whiskey från första början.
30
Jag säger ju inte att den är dålig. Däremot har den inte samma rena chilismak som andra chilisåser jag smakat.
Den känns faktiskt lite konstgjord på nåt sätt. Nog skulle jag kunna tänka mig att använda den i en köttfärssås om jag kände ett sug efter nånting riktigt starkt.
Men bara som surrogat i brist på annat. Visst finns det säkert människor som tycker att den är god, och det är väl bra.
O tänk va tråkigt det skulle vara ifall att alla skulle ha samma smak!. Men jag tror nog att många av dom som köper en sås som denna är mera ute efter en rejäl utmaning än efter nånting riktigt gott.
Jag tycker att det är roligt att det finns sådana här produkter, men mitt test var mer hur god den var och om den passade i mat.
Sen så lämnade jag ju fönstret öppen på glänt för förslag till användning, eftersom jag fick idétorka pga. den knepiga smaken. Kom gärna med tips!. Vem vet jag kanske kan ändra min åsikt.
31
Detta bröd låter underbart gott!, som en pizza nästan. Men hur är receptet på surdegsbrödet?.
Jag vet att det finns en del medlemmar som gillar att baka surdegsbröd, och kanske dom vill veta hur orginalreceptet lyder.
32
Det blir absolut vissa bieffekter när man äter såna här starka saker. Men några närmare detaljer vill jag nog inte utelämna här haha! ;D.
33
Detta är den tredje och den sista chilisåsen som www.chilihouse.se skickade till mig.
Såsen heter Mad Dog 357 och innehåller hela 357 000 scoville enheter. När jag först öppnade flaskan och luktade på den så möts jag av en svårdefinerad doft.
När jag smakar på den så smakar den ungefär som den luktar. Det är en bränd ton som jag har svårt att placera vad det kan vara för nåt.
Mina tankegångar går åt hårt rostad chili.. Men ändå inte. Styrkan är det absolut inget fel på, snarare tvärs om.
Jag provar först att dippa en kycklingvinge i lite sås och hettan är omedelbar. Det är inte en stickande hetta utan en mer påtaglig värme och jag har inga problem att klara av den.
Provar då att dippa lite till för att testa vars gränsen går och resultatet blir detsamma. Tredje och sista gången så tar jag ganska så mycket och då är jag glad att jag har en laddning ris på talriken.
Först så börjar jag att svettas och bli varm och efter ett tag känns ansiktet omvänt kallt. Jag äter ris och kyckling på löpande band för att hålla nere smärtan i munnen.
Men smaken då.. Jag vet faktiskt inte. Det är fortfarande en knepig smak som jag inte kan placera riktigt?. Jag tycker jag mig kunna plocka ut 3 olika smaker och dofter ur såsen och det är Cayenne,vinäger + en bärig ton.
Dock så börjar jag att grunna ifall att det är chiliextraktet som ger den knepiga bismaken/lukten?.
Nästa försök med Mad Dog 357 gör jag med köttfärssås. Jag blandar i ca: en halv tesked i 75-100 gr köttfärs och rör om med gaffeln.
Nu smakar det faktiskt bättre omän den knepiga smaken fortfarande består. Den blir lite rundare nu och en viss smak av vinäger framträder. Jag fortsätter att äta av min köttfärsblandning och hettan börjar att stegra bit för bit.
Då jag har satt i mig all köttfärs så får jag ett starkt behov av att äta bröd för att kyla ner munhålan några nivåer.
Magen börjar att säga sitt och knorrar på som aldrig förr. Jag vet.. Ni kanske tycker att jag e galen som har i så mycket stark sås i så lite köttfärs..
Men ska man testa så ska man!. Jag har inte hunnit med att prova den till annat eftersom den är så speciell i smaken. Kommer jag på nånting längre fram vad den är användbar till så ska jag berätta det för er..
Slutgiltigt så tycker jag nog att Mad Dog 357 är mer ett mandomsprov än en matlagningssås. Visst är det roligt att testa vars gränserna går, det kan jag inte sticka under stolen med.
Så är du ute efter det, eller lattja med grabbarna/tjejjerna så är detta såsen för dig. Men i matlagning så kan jag inte riktigt rekommendera den.

Finns det någon annan i detta forum som kan dela med sig av sina upplevelser av Mad Dog 357?, eller till och med olika användningsområden är jag beredd att lyssna!.

¤ Betyg

2/5
34
Den där Rum Cask lät riktigt god. Vet du när den blev tillgänglig på marknaden och om det forfarande finns kvar av den?.
35
MiGa.
Om jag vore du så skulle jag undvika att stoppa dina hemgjorda Chorizo korvar i en ABU rök pga. att den blir alldeles för varm.
Det du behöver är en kallrök som röker korvarna utan att tillaga fyllningen i korven.
Kolla upp om det finns något rökeri i närheten där du bor som kan hjälpa dig för en liten slant.
36
Calle: Jag tror att det skulle komma in mera av den såsen snart.
Här är direktlänken till såsen.
http://www.chilihouse.se/chilisaser/medium/pain-is-good-batch-218-hot-sauce/
37
Det här är den andra chilisåsen som jag fick av www.chilihouse.se. När jag provade denna för första gången så blev jag faktiskt riktigt glad.
Den faller mig i smaken perfekt helt enkelt. Styrkan är inte så hög 1500 - 1900 Scoville, men när man suttit å dippat baconchips ett tag med den så stegrar den till en behaglig pepprig hetta i munnen. Den blir inte för stark (inte för mig iaf.), ej heller upplever jag den för svag.
Efter ett tags dippande så smakar det extra gott med en kall pilsner vill jag lova.
Förutom att jag dippat baconchips med den så har jag använt den som tillbehör till revbenspjäll, kyckling, falukorv, köttfärssås mm.
Det här är en riktigt god allroundsås som passar till det mesta jag provat. Jag kan också tänka mig att man skulle kunna använda den när man gör en köttgryta, Chili con carne, eller varför inte göra heta räkor med den.
Smaken har en liten rökig vinägrig ton, och med en bra balans mellan salt och sötma + en medium styrka som inte dräper smaklökarna på en gång.

Rekommenderas!

¤ Betyg

5/5
38
Det är verkligen en god sås. Jag hoppas att fler får upp ögonen för denna produkt.

Angående Mad Dog 357 så är Svaret ja!. Recension kommer senare  ;D.
39
För någon vecka sedan så fick jag 3 olika chilisåser hemskickat av http://www.chilihouse.se för provsmakning, och denna sås är en av dom.
Vid första avsmakning på en välfylld tesked så blir jag imponerad av smaken men dock inte av styrkan, förmodligen pga. att jag förväntade mig en starkare sås.
Smaken är ren frisk chilismak med väl avägd sälta och syrlighet. Konsistensen är lagom lös med små bitar av chili och chilifrön i. Styrkan är lite så där tycker jag, förmodligen en perfekt sås för dom musbrända.
Vidare så fortsätter jag att testa delidas chilisås som dippsås till kycklingvingar och som tillbehör till stekt fläsk , kokt korv med bröd och på köttfärsås.Här tycker jag att såsen kommer fram riktigt riktigt bra. Den tillför en "lagom" hetta till maten + en jättegod ren chilitouch.
Eftersom jag är en rätt så härdad chiliätare så kommer nog den som är känslig att tycka att den är stark som den är. Delidas chilisås är nog perfekt för chilikänsliga människor att använda i köttgrytor mm. för att tillföra en extra touch, eller som komplement istället för den vanliga Tabascosåsen tex. Jag kommer definitivt att köpa mer av denna sås och använda den "på sidan om" till alla möjliga maträtter.

Rekommenderas Starkt!.

¤ Betyg

4/5
40
Se där!. Nu ser det bra ut. Vad blir belöningen?  ;).

Annonser

Powered by EzPortal