Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av SimonH
 - 2011-12-31 16:46
Jag har aldrig känt någon besk smak. Brukar koka kort och sen steka i olivolja, eller dela och steka i smör direkt. Tar bort ytterbladen, så kanske är dom beska.
Skrivet av Andreas
 - 2011-12-30 19:28
Citat från: agnetasch skrivet 2009-10-07 10:31
Jag gör allt för att få bort den beska smaken på brysselkål. Jag kokar i mycket vatten minst 20 min.


Jag var ute på nätet och letade brysselkålrecept och det här med beska råder det delade meningar om. Gödsvinet skriver "Den beska smaken som många förknippar nämnda bollar med framkommer först när man kokar dem för länge. Med en koktid modererad till c:a 7 minuter slipper man beskan, och det smakar bara vanlig grönsak." http://godsvinet.radium.se/?p=4389 Och hos Allt om mat står det "De yttersta bladen är lite beska, men resten har en mild, fin kålsmak." http://www.alltommat.se/ingredienser/brysselkal

Så frågan är om det skall vara lång eller kort koktid eller om det inte spelar nån roll bara man tar bort de yttersta bladen?
Skrivet av Kari
 - 2010-01-04 18:01
Olle: Wow - måste testas! Tack! :)
Skrivet av Olle
 - 2010-01-04 00:33
Jag tyckte inte om brysselkål som liten, men "lärde" mig det efter att jag fick dem stekta med ströbröd, och än idag är det min favorit. Dvs, ansa dem, dela dem på mitten och stek dem direkt i pannan i smör. Lite salt + svartpeppar. Tar ca 7-8 minuter då är de nästan klara, men med tuggmotstånd. I med en liten klick smör till om pannan är torr, sen pudra över ströbröd och stek i en minut till så de får färg. Om man vill belöna sig själv så steker man dem i hop med lite bacon eller sidfläsk, då behövs det absolut inget smör på slutet :)
Skrivet av MiGa
 - 2009-12-03 23:24
Till 10 Pers:
500g brysselkål
3-4 rödlök
125g rökt sidfläsk
50g grovt hackade vallnötter
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl marsalavin
Gör så här:
1.Ansa brysselkålen och koka dom ca 3 min i lättsaltat vatten.Spola dom i kallt vatten och låt rinna av.
Skala och skär rödlökarna i klyftor.Strimla fläsket.
2.Hetta upp en rymlig stekpanna.Fräs fläsket ca 2 min.Blanda ner kål,lök och nötter och stek ca 1 min.Krydda med salt och peppar.Häll på vin.Låt det koka in ca 1 min.Servera varmt.

Kanongott till kalkon. /MiGa


Skrivet av kryddburken
 - 2009-12-03 22:06
Åh, denna tråd har jag missat!
Måste ju bara tipsa om denna variant...
Gräddstuvad brysselkål med purjolök, spetsad med wasabi! Så vansinnigt gott!
http://kryddburken.se/2009/11/01/graddstuvad-brysselkal-med-purjolok-wasabi/

Ett gott tillbehör till te x. köttfärslimpa...
Skrivet av Mickan
 - 2009-12-03 20:30
Igår kokade jag brysselkål tillsammans med jordärtskockor. Dessa blandades sedan med tunt skivad salladslök och en skvätt rapsolja. Lite hyvlad parmensan på toppen gjorde rätten fulländad.
Skrivet av Mickan
 - 2009-11-24 18:23
Fräs strimlad brysselkål och det gröna från en purjo i rejält med smör och blanda med stompad potatis. Passade jättebra till fläskkotlett. Mamma fick till det!
Skrivet av agnetasch
 - 2009-11-24 10:43
Brysselkål, klyftad gul lök o rapsolja på plåt i ugnen. 200° en halvtimme.
Skrivet av Kari
 - 2009-11-23 21:33
Haha, in i mikron med lite vatten tills det säger pling, häll av & salta :) *mums*
Skrivet av Sara W
 - 2009-11-23 18:05
Mickan, det lät fantastiskt gott. Det måste jag testa, kanske som årets innovativa rätt på julbordet.
Skrivet av Mickan
 - 2009-11-22 15:17
För er som gillar sötma till kålen kan jag bara tipsa om ett recept jag gjort med inspiration från Allt om Mat Julspecial. Koka dem och blanda med pancetta, gula russin och valnötter. Oj, så gott!
Skrivet av Sara W
 - 2009-11-18 15:00
Jag gillar att steka den i riktigt smör. Krydda med salt, vitpeppar och mot slutet ringla över lite vanlig ljus sirap. Tycker att det är himla gott med lite sötma i brysselkålen.
Skrivet av agnetasch
 - 2009-10-07 10:31
Jag gör allt för att få bort den beska smaken på brysselkål. Jag kokar i mycket vatten minst 20 min. Sedan låter jag hackad lök bli mjuk i mycket extrasaltat smör o rör sedan ner brysselkålen i detta. Den får gärna falla sönder lite.
Undrar om man kan göra brunkål av brysselkål?
Skrivet av crlhrv
 - 2009-10-07 07:51
jag brukar koka kålen och sedan låta dem dra tillsammans med en skvätt balsamvinäger

Annonser

Powered by EzPortal