Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - JonasBååth

1
I vanliga butiker där det säljs brännare för t.ex. crème brûlée är de modeller som åtfinns en hel pjäs men någon slags patron som byts ut. Då jag ser kockar på TV som bränner saker i restaurangkök har de ofta ett munstycke satt ovanpå en vanlig liten gasoltub - var får jag tag på den sistnämnda varianten? Eller är det så att jag bara inte vet vad den heter och googlar efter fel namn? 
2
Köpte en ny spis för ett par år sedan och ett problem som slog mig då var att mina gamla gjutjärnspannor och grytor mäter över 25cm i diameter, vilket gör att nästan inga reguljära spisar har stora nog plattor. Kröp till korset och accepterade detta då, men tänker att det kanske finns någon här som har en lösning? Jag har begränsad erfarenhet av gas och induktion (inget vid alla grönsvansade isbjörnar av det senare får jag säga, kanske en vanesak) - är dessa mindre beroende av storleken på grytan eller pannan? Finns det tillverkare i en mer exklusiv prisklass som erbjuder stöd för större grytor och pannor?
3
Hej,
Finns det någon här som vet var jag kan få tag på svart lime (ibland kallad Loomi) som bl.a. används i matlagning från arabiska halvön? Med fördel nätbutik eller i Uppsala/Stockholm.
4
Jag söker ett stort utbud av bra plastburkar som är mer versitilt än IKEA - vad har ni för förslag?
5
Föredrar ni silikon- eller naturborst på era matpenslar (bak, grill osv)? Kanske olika till olika ändamål?
6
Skulle du vilja ställa upp på en intervju om mat och kvalitet?

Mitt namn är Jonas Bååth och är doktorand i sociologi vid Uppsala universitet. Jag har själv ett stort intresse för mat och håller i nuläget på att utveckla en plan för min avhandling. Fokus är mat, kvalitet och ekonomi i samhället. Det jag intresserar mig för är matens roll i samhället och hur människor tänker och handlar i relation till mat - framför allt råvaror. Det låter säkert akademiskt och stelt, i andra ord så skulle man kunna säga att jag tänker undersöka dels hur matkvalitet - hög som låg - upplevs, samt varför och när det kan vara värt att betala för.

Nu i början av mitt projekt söker jag intervjupersoner för att skapa mig en grundläggande förståelse för hur människor med ett stort matintresse resonerar om mat och kvalitet, om när något blir prisvärt och när det inte är det.

Då detta är en pilotstudie är intervjun mycket förutsättningslös, och jag förväntar mig inget annat än att få prata med dig om dina tankar, åsikter och erfarenheter om matvaror i en timme ungefär på en plats vi kommer överens om. Givetvis kommer inte materialet spridas vidare och i den mån jag kan komma att använda citat från intervjuerna kommer dessa att anonymiseras.

Jag utgår från Uppsala men kan även träffa människor som bor i Stockholms- eller i Malmö-Lund-regionen då jag befinner mig i dessa områden med jämna mellanrum. Den som vill veta mer om mig kan läsa dels på Uppsala universitets hemsida, dels min nystartade forskarblogg Food Values.

Ni kan nå mig här över forumet eller på mailadressen jonas.baath [snabel-a] soc.uu.se
Jonas Bååth
7
Jag har två frågor om älgkött, då jagande släktingar har donerat.

1. Jag har en bit älgrulle (saltrulle från älg). Skulle det gå bra att göra gryta på den? Om inte, vad är gott?

2. Vad är den ultimata kryddningen för älgfärsbiffar om jag vill ha så mycket smak av vilt som möjligt?
8
Jag vill fördjupa mig i fransk matlagning, och skulle därför vilja ha recept på bistroklassiker. Om det är någon som känner till en bra kokbok eller hemsida tas tips gärna emot.
9
Har ett par Porsche 301-knivar som jag köpte för några år sedan men som av olika anledningar legat oanvända. Jag funderar på att ta fram dem igen men det står i instruktionerna att de inte kan slipas med stål. Jag har dock inte hittat någon förklaring till det - är det enbart en fråga om att vissa misshandlar sina knivar med stålslipning och att de inte vill riskera att få dem återlämnade? Varken stålkvaliteten eller vinkeln på eggen är något extremt eller ovanligt.
10
Finns det någon som vet var det går att få tag på riktiga maraschinokörsbär? Inte dessa obehagliga cocktailbär som finns i små plastlådor på balhyllan på vart Ica/Coop.
11
Jag har de senaste dagarna varit på jakt efter ett recept på brownies. Dock har jag inte lyckats hitta något som jag "köpt". Det jag vill ha är riktigt saftiga brownies (choklad i smeten/degen är ett måste) med nötter. Likaså är hög densitet något helt klart att föredra. Någon som har ett bra recept att dela med sig av.
12
Vilket aviorioris är bäst? Har ni ett ninja risottorecept så länka gärna till det med.
13
Jag letar efter en mjölkfri ersättning för parmesan, i syfte att göra risotto. Någon som har en bra idé?
14
Utifrån den uppfattning jag har fått (från Michael Pollan, Eric Schlosser, Jamie Oliver, Landet Brunsås m.m.) så skädde under 1970 och 1980-talen ett paradigmskifte hemma i köken; föräldrarna började laga "vad barnen vill ha", vilket resulterat i att alla ska ha en egen rätt samt att föräldrar ger sina barn godis som mat (t.ex. Jamie Olivers klargörande att brittiska skolbarn får med sig choklad som lunch). Det här kan låta något politiserat men jag är som sociolog, men ännu inte förälder, väldigt intresserad av barns ätande och barnfamiljens matsituation. Vad är era uppfattningar om hur barnens smak (som inte alltid sätter hälsan i första rummet) och krav plötsligt fick ta så mycket makt? Ni som inte lagar tre rätter på kvällen, köper McD-burgare regelbundet utan får hela familjen (exkluderat eventuella allergiker) att äta samma, hyfsat näringsrika måltid - hur gör ni?

Annonser

Powered by EzPortal