Joel Petersson vid Uppsala universitet har i sin avhandling kommit fram till att spenat, sallad, rädisor, rödbetor och andra nitratrika grönsaker är bra för magsäcken. Det hela går till så att bakterier i vår mun (som vi alltså inte ska döda med antibakteriellt munvatten) omvandlar nitratet i grönsakerna till nitrit som i sin tur i magsäcken omvandlas till kväveoxid som i sin tur stimulerar magsäcksslemhinnans skyddsegenskaper mot exempelvis magsår eller skador som kan uppkomma vid bruk av antiinflammatoriska läkemedel.
Joel Petersson: "- Om vi följde Livsmedelsverkets rekommendation och åt 500 gram frukt och grönsaker per person och dygn skulle säkert våra magar må bättre."
http://www.uu.se/nyheter/nyhet.php?id=161&typ=pm
Samma Joel Petersson har visst matlagning som största intresse också, här är hans menyförslag till nitratrik vårbuffé:
¤ Rostade rotsaker
¤ Chevrégratinerade rödbetor med pinjenötter
¤ Vårsallad med citronvinaegrette
¤ Rabarberkaka
¤ Lime- och vitlökscreme med persilja
Länkar till recepten finns i anslutning till artikeln Biolog lagar mat med nitrat http://www2.unt.se/avd/1,1786,MC=12-AV_ID=751952,00.html
Väldigt sympatiskt att han rekommenderar rödvin som måltidstryck :) "vars ämnen ökar bindningen av kväveoxid i magsäcken och därför är perfekt som dryck till en nitratrik måltid"