Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av sverigeuturhisingen
 - 2008-09-16 04:59
jag har länge varit s.k. "vegetarian", och min envetna fruga äter fortfarande inte kött så det blir ju en del. nyckeln till god vegetarisk kost är i min erfarenhet att inte försöka emulera sin vanliga diet utan att pålysa det andra som man fortfarande kan äta - det finns ju trots allt en anledning till att köttätare VÄLJER att inte äta quorn.

fyllda paprikor etc är en enorm cop-out, det är väl ungefär bara paolo roberto och hans förbannade jamarns fastrar som gillar det. quorn är dyrt och lite fegt så det förstår jag om du är skeptiskt till - tofu är väl okej va? mjölk och ägg är väl okej va? okaj! här kör vi!

pasta med sås - skitlätt ju! tag 1 del det-som-ser-fint-ut-i-grönsaksdisken, fräs med lök (alt koka om andan faller på), på med grädde alt. mjölk + redning, på med kryddor (helst färska örter!! basilika!!), på med parmesan, servera med pasta! exempel: bondbönor och sparris! spenat och valnöt! champinjoner och gräddädel! akta dig för paprika, zuccini och oliver bara, jag tror ingen gillar det i pastasåser på riktigt, det har bara blivit praxis bland folk att ha i det, ingen reflekterar riktigt men det är attans inte gott.

röda linser - din genväg till en spännande diet! hela det indiska köket är fullt av såser med röda linser som bas (daal eller nåt sånt där kallas det). man kokar helt enkelt sönder röda linser tills det blir en krämig smet av det. vatten, röda linser, salt. på med extra vatten, det går alltid att reducera bort om det blir för mkt. med denna krämiga smet kan du göra massa. använd det som bas till en curry och servera med ris - släng i lite vad du vill i såsen, kikärtor eller grönsaker eller vad som helst - krydda med färsk koriander och garam masala, ev gurkmeja om du gillar att det ser sådär pittoreskt diarré-aktigt ut. svingott. ett annat tips är att göra "köttfärssås" på rödlinssmeten. fräs lök och champinjoner, i med lite tomatpuré, i med rödvin, i med linssåsen, i med krossade tomater. fantastisk pastasås.

har vi två godkända? nudelwok - återigen, släng in det som ser fint ut. jag gillar: vitkål, broccoli, böngroddar, morötter, purjolök. och här kan vi även börja köra med tofun: torka av den lite, tärna den, släng in den i en påse tillsammans med olja, vinäger, örter, kryddor (kummin är gött här!)... eller köp en färdig BBQ-marinad och släng in i påsen. efter kanske 60 min marinering, släng in tofun i woken, fräs alltesammans, servera med nudlar och soja. tre...

soppa känns lite torftigt, men soppa och macka är ju bland det mest fantastiska som finns att äta. testa t.ex. broccolisoppa, blomkålssoppa, potät och purjosoppa... servera gärna med skivad lantbaguette med ett tjockt lager krämig feta och hackade svarta oliver. SJUKT GOTT. fyra.

vegetarisk pytt-i-panna. tärna potatis och morötter fint, stek i smör tills de blivit mjuka, vänd i lite tärnad halloumi-ost, toppa med färsk persilja och servera med rödbetor och stekt ägg. fem.

veggieburgare. nu börjar det nästan tryta för mig här, men den här är svingod. nyckeln till en bra veggieburgare är att helt enkelt inse att man inte kan få en särskilt fast och fin biff, så man får nöja sig med en god och lite halvsmetig. blanda en burk avrunna kidneybönor och en burk avrunna kikärtor, mosa, blanda i vetemjöl och ägg om du får, salta peppra krydda, lite liquid smoke passar alldeles utmärkt här. servera med tomat, isberg, rå lök, inlagd gurka, ketchup, hemgjort klyfpotatis och fetaostsås (grädde + feta, smält i en kastrull). sex.

filodegsrullar är ganska grymt också. blanda till något gött (kokt potatis, kokta kikärtor och svamp är grymt gott), klicka ut någon dryg matsked eller så på ett ark filodeg, pensla och rulla ihop, hetta upp RIKLIGT med matolja i en panna (rullarna ska änna friteras) och släng i rullarna. servera över en god sallad tillsammans med en sås gjord på yoghurt, ingefära och koriander. sju.

glömde nästan: RISOTTO! tänker inte återge det klassiska recepten här, men det finns gott om variationer som är både helt vegetariska och veganska.

det där var bara på rak arm. det är skiiiiiitlätt att vara vegetarian. om vi går in på veganismen blir det krångligare, men ändå lösbart.

ps, kolla klockslaget, kan inte sova :(
Skrivet av Emma
 - 2008-09-12 13:05
Hmm, inte så lätt. Du menar utan quorn, tofu etc.? Det enda jag kan komma på då är en massa grönsaker. Men kanske ta sju olika grönsaker och bygg en rätt kring dem varje dag. Variera med kryddor och tillbehör. Andra tips:

Fyllda grönsaker, paprika, aubergine eller liknande, fyllda med andra grönsaker, eller gryn, och div. kryddor.
Grönsaksbiffar, går ju variera i det oändliga, använd bönor eller linser som bas och smaksätt med grönsaker, eller gör dem på bara grönsaker.
Soppa går ju göra vegetariskt.
Omelett, kanske med en extra äggvita för protein? Går ju fylla med lite allt möjligt.
Grönsaksgryta
Pizza
Lasagne

Vet inte om det här blir tillräckligt olika dock. Jag är inte vegetarian så det är lite svårt, känns som att den del jag skrivit bara är tillbehör, men kanske en början.
Skrivet av webguide
 - 2008-09-05 12:33
Först och främst kan du utgå från den ickevegetariska maten du brukar äta (tycker om), och börja fundera på vad du kan byta ut köttet mot, t.ex. svamp, bönor, rotfrukter etc.
Det är ju en enkel väg, sedan kan u börja botanisera bland tillgängliga recept på vegetariska rätter.

Tacos är t.ex. inga som helst problem, lägg till bönor och svamp och stryk köttet.
Tacos kan ju varieras i det oändliga (Taos är ju inte en maträtt utan ett bröd). Grundsmaken är spiskummin och chile.
Pannkakor är vegetarisk, ugnspannkaka med svamp
Raggmunkar
Thaigrytor (currys) är också enkelt, skippa köttet bara, tillsätt aubergine, svamp, bönor etc.
Gör färs med bönor som grund istället för kött.
Falaffel är vegetariskt (på färstemat)
Pastasåser baserade på tomat är enkelt
Pastasåser baserade på paprika istället för tomat
Linsgrytor
Hela indiska vegetariska måltider med linser tomatsåser, ris nanbröd etc.
Olika pasta rätter Lasagne al forno t.ex., byt bara ut färsen mot svamp eller bönor.

Det var lite tips...
Skrivet av Andreas
 - 2008-09-04 18:26
En stor drivkraft bakom mitt matintresse (och samtidigt lite av ett problem när det gäller mat) är att jag kräver rejäl variation i det jag äter. Att äta samma sak till middag flera dagar i rad är otänkbart och oftast går det flera månader mellan det att jag lagar samma recept igen.

Så när jag är ambitiös och planerar veckans mat i förväg handlar det om att verkligen sprida ut ris, pasta, potatis, sallad, gröt, soppa, fisk, fågel, gris, nöt, vilt över matlistan för maximal variation.

Men om jag nu skulle jag vilja prova äta helvegetariskt en vecka (nej jag har tyvärr inte tänkt bli vegetarian men det vore intressant att prova på) så försvinner kött, fisk och fågel och med det väldigt mycket av variationen. Och råvaror som ska efterlikna kött är jag tyvärr inte vidare förtjust i - ska jag äta vegetariskt ska maten inte smaka eller se ut som kött.

Har någon bra tips på hur man får variation i en helvegetarisk veckomatlista? Och kanske t o m exempel på sju vegetariska middagar som är hyfsat olika?

Finns där förresten nån annan köttätare som provat på att äta vegetariskt en vecka? Hur gick det med variationen?

Annonser

Powered by EzPortal