Nomiku - Portabel cirkulator

Startat av webguide, 2012-08-14 10:13

Föregående ämne - Nästa ämne

webguide

Nomiku är ett amerikanst projekt som är finansierat via kickstarter.com (http://www.kickstarter.com/projects/nomiku/nomiku-bring-sous-vide-into-your-kitchen?ref=live)

En portabel vattencirkulator för att underlätta Sous Vide för hemmakocken (perfekt cateringpryl också).

Läs mer på: http://www.nomiku.com/

Skogis


webguide

Citat från: Skogis skrivet 2012-08-14 10:56
Jag vill ha en! Nuuuuu


Hehe, eller hur. Min cirkulator är inte llika behändig och det skulle vara najs att ha två.

Skogis

Först trodde jag att det bara var en luftpump som gjorde att vattnet cirkulerade men enligt spec har den ett element på 750W och kan hålla rätt temp på 5 gallon= 19L vatten. Gasspis och en slev fungerar också, men inte lika bra i 24 timmar.
Sous vide är gott  :) Riktigt gott.

webguide

Citat från: Skogis skrivet 2012-08-14 12:40
Först trodde jag att det bara var en luftpump som gjorde att vattnet cirkulerade men enligt spec har den ett element på 750W och kan hålla rätt temp på 5 gallon= 19L vatten. Gasspis och en slev fungerar också, men inte lika bra i 24 timmar.
Sous vide är gott  :) Riktigt gott.


Ja, det är seriöst de fick 580000 USD genom kickstarter.

Andreas

Verkligen smart grej!

Men hur får man på locket på grytan tillsammans med en nomiku?

Och hur diskar man en nomiku, är det typ en mixerstav där man kan ta loss nederdelen och lägga i diskhon?
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

Tror inte att du behöver diska den. Inte om allt har fungerat iallafall ;)
Jag hittade dock en anvisning om hur man just rengjorde den på en av hemsidorna som avhandlar Nomiku.
Men det där med locket är nog inte helt genomtänkt, Det måste bli mycket värmespill och ånga i köket när man inte kan lägga på ett lock.
Tror du att man kan använda en vattenkokare i kolossalformat istället. Jag har hittat en 20L vattenkokare med termostat och element på 2500W för €69. Värt att prova :) Förvisso utan cirkulation, men om det inte fungerar får jag en gryta som fungerar utan spis ;)

webguide

Citat från: Andreas skrivet 2012-08-16 08:42
Verkligen smart grej!

Men hur får man på locket på grytan tillsammans med en nomiku?

Och hur diskar man en nomiku, är det typ en mixerstav där man kan ta loss nederdelen och lägga i diskhon?


Man behöver inget lock om man inte vill, men täck med folie.

Man behöver som sakt inte diska den, den kommer ju bara i kontakt med vatten.

webguide

Citat från: Skogis skrivet 2012-08-16 19:32
Men det där med locket är nog inte helt genomtänkt, Det måste bli mycket värmespill och ånga i köket när man inte kan lägga på ett lock.


Det funkar bra med folie, eller så kan man köpa plastkulor som är gjorde för just detta ändamål, de flyter på ytan och förhindrar alltför mycket ånga i köket.

Citera
Tror du att man kan använda en vattenkokare i kolossalformat istället. Jag har hittat en 20L vattenkokare med termostat och element på 2500W för €69. Värt att prova :) Förvisso utan cirkulation, men om det inte fungerar får jag en gryta som fungerar utan spis ;)


Nej, det kommer inte att bli bra, det blir för stora värmevariationer. Det blir inte tillräckligt exakt för att uppnå det man vill med tillagning en sous vide.

Skogis

Jag är tveksam till att man verkligen behöver kunna reglera tempen på 0.1 grader noggrannhet. Visst, köttet blir bättre när jag kan kontrollera tempen, men hur mycket bättre? Jag tror inte att jag själv kan känna skillnad på ett ankbröst som blivit tillagat på 57° eller 58°. Det finns så många andra parametrar som inverkar också. Sen cirkulerar väl vattnet i grytan med hjälp av värmen från plattan.
Kunde inte låta bli att beställa en gryta, stora grytor är alltid användbara ;) Jag kommer testa hur bra termostaten egentligen är när jag får den levererad, och om den inte fungerar med tillräcklig noggrannhet så har jag andra användningsområde för den.

webguide

Citat från: Skogis skrivet 2012-08-17 12:27
Jag är tveksam till att man verkligen behöver kunna reglera tempen på 0.1 grader noggrannhet. Visst, köttet blir bättre när jag kan kontrollera tempen, men hur mycket bättre? Jag tror inte att jag själv kan känna skillnad på ett ankbröst som blivit tillagat på 57° eller 58°. Det finns så många andra parametrar som inverkar också. Sen cirkulerar väl vattnet i grytan med hjälp av värmen från plattan.
Kunde inte låta bli att beställa en gryta, stora grytor är alltid användbara ;) Jag kommer testa hur bra termostaten egentligen är när jag får den levererad, och om den inte fungerar med tillräcklig noggrannhet så har jag andra användningsområde för den.


Nej, någon grad hit eller dit spelar inte så stor roll, men i det här fallet är jag ganska säker på att det blir betydligt större variationer än så. Cirkulationen av värmen funkar nog bra så länge det inte är för mycket i grytan.

Andreas

Citat från: webguide skrivet 2012-08-17 06:18
Man behöver inget lock om man inte vill, men täck med folie.


Jag vet att det inte är några jättesummor det rör sig om, men att köra värme utan lock är energislöseri och det är jag av princip emot. Och av samma anledning är jag inte så förtjust i folie när det egentligen inte finns goda skäl. Men man kan väl kanske offra ett gammalt grytlock och stansa hål i det.

Citat från: webguide skrivet 2012-08-17 06:21
Det funkar bra med folie, eller så kan man köpa plastkulor som är gjorde för just detta ändamål, de flyter på ytan och förhindrar alltför mycket ånga i köket.


Vad är det för slags plastkulor?  ???
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Citat från: webguide skrivet 2012-08-17 06:18
Man behöver som sakt inte diska den, den kommer ju bara i kontakt med vatten.


Går alltså nomikun inte går att rengöra ordentligt?  :o Det vore rätt chockerande för något som används i köket.
Den som inte frågar får inga svar.

Andreas

Citat från: Skogis skrivet 2012-08-16 19:32
Tror du att man kan använda en vattenkokare i kolossalformat istället. Jag har hittat en 20L vattenkokare med termostat och element på 2500W för €69. Värt att prova :) Förvisso utan cirkulation, men om det inte fungerar får jag en gryta som fungerar utan spis ;)


Inom vilket område går temperaturen att ställa på den?
Den som inte frågar får inga svar.

Skogis

Citat från: Andreas skrivet 2012-08-19 10:45
Går alltså nomikun inte går att rengöra ordentligt?  :o Det vore rätt chockerande för något som används i köket.

Kollar du in den första länken (Kickstartslänken) så finns frågan ställd längst ner samt ett svar att den går utmärkt att tvätta med vatten med lite diskmedel.
Tvivlar dock på att den behövs diskas efter användning, möjligen avkalkas om den används här i Skåne.

Hur ofta behöver man diskar sin vattenkokare?

Skogis

Citat från: Andreas skrivet 2012-08-19 10:51
Inom vilket område går temperaturen att ställa på den?


0 till 100° enligt vredet men jag återkommer när den kommit och jag har testat.

webguide

Citat från: Andreas skrivet 2012-08-19 10:45
Går alltså nomikun inte går att rengöra ordentligt?  :o Det vore rätt chockerande för något som används i köket.


Nomikun fungerar precis på samma sätt som de professionella vattencirkulatorer som används i restaurangkök i hea världen.
Har du förstått hur man använder den? Den kommer ju aldrig i kontakt med livsmedel.

Skogis

Cirkulerar den vattnet med hjälp av luft? Anledningen till frågan är att det bubblar rätt friskt omkring den på de få glimtarna man ser av den på filmen.
@ Webguide
Du har en av annat fabrikat, är du nöjd, hur cirkulerar den vattnet?

webguide

Citat från: Skogis skrivet 2012-08-20 08:16
Cirkulerar den vattnet med hjälp av luft? Anledningen till frågan är att det bubblar rätt friskt omkring den på de få glimtarna man ser av den på filmen.
@ Webguide
Du har en av annat fabrikat, är du nöjd, hur cirkulerar den vattnet?


Hej, nej det sitter väl en impeller (eller vad det heter) i den tror jag, precis som i "vanliga". Japp, jag är mycket nöjd (den cirkulerar som andra cirkulatorer), grejen med Nomiku är att den rä lite mindre och smidigare. Min är inte superstor iofs, men lite större.

Andreas

Citat från: webguide skrivet 2012-08-20 07:02
Nomikun fungerar precis på samma sätt som de professionella vattencirkulatorer som används i restaurangkök i hea världen.
Har du förstått hur man använder den? Den kommer ju aldrig i kontakt med livsmedel.


Jovisst har jag förstått hur man använder den. Men det är omöjligt hantera saker med 100% renlighet, efter en tid blir där lort i alla fall, lort som kan hamna på påsarna som kocken sen fingrar på för att sen fingra på mat. Men nu verkar den ju gå att diska och då är jag nöjd. :)
Den som inte frågar får inga svar.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal