2024-04-18 20:38


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av ena
 - 2009-04-11 14:42
min favoritbok när det gäller bröd är Tassajaras Brödbok... lite udda kanske men väldigt inspirerande.
Skrivet av Andreas
 - 2009-04-11 10:12
Riddarbageriets verkar vara rent allmänt slutsåld. Kanske finns den begagnad på antikvariat eller Blocket/Tradera. Annars finnas den säkert på biblioteket.
Skrivet av Glenn
 - 2009-04-11 08:59
Jag köper nog riddarbageriets och testar lite.

EDIT: Var kan man köpa boken? Verkar vara defintivt slut på bokus och adlibris...
Skrivet av ivanl
 - 2009-04-10 21:43
Riddarbageriets bröd tycker jag fortfarande står sig, den har ett liten antal recept inom varje kategori men urvalet är utmärkt liksom själva recepten är väl beprövade och utan tvetydighet. Du får bra grundrecept för ljusa och mörka bröd med och utan surdeg.

Jan Hedhs bok om bröd är mycket omfattande men många av recepten har tveksamma proportioner vilket uppmärksammats då och då i detta forum. Personligen blir jag inspirerad av boken men jag tar alltid mängderna med en nypa salt. Bilderna är vackra, han är verkligen en brödkonstnär.

Om man verkligen är intressad och hygglig på engelska är Ruth Berenbaums The Bread Bible en verklig guldgruva.
Hon skriver mycket utförligt, intressant och pedagogiskt om världens alla bröd. Dessutom verkar hon mer noggrann än Jan Hedh.
Skrivet av Glenn
 - 2009-04-10 12:27
Mycket intressant ämne det här. Jag får prova fram och tillsätta lite vanlig jäst också.

Från det en atill det andra.. Jag är som jag skrev nybörjare på det härmed brödbakning, men tycker det är väldigt väldigt kul. Jag undrar om någon har tips på en bra bok med brödbakning och recept.
Skrivet av Johansson
 - 2008-04-13 20:45
Håller med Norfdas om Heds bok, en del recept är omöjliga att få till. De som jag lyckats bäst med är Italienare (det blir utsökt), tekakor, Zopf samt några till. Men jag har lättare att få till de flesta andra bröd med en del saker jag lärt från hans bok så helt bortkastade pengar är det inte.
Tackar för tipsen i den här tråden, får nog bli en shoppingrunda och testa några nya böcker..
Skrivet av Norfdas
 - 2008-04-02 23:17
Köpte Hedhs bok, Bröd.
Bakade med hjälp av recepten i den men alldeles för ofta blev degen för styv och trist bröd som slutresultat
Köpte tom. en digital våg istället för min gamla viktbaserade, men resultaten blev väldigt ojämnt.
Bakade hamburgerbröden i den och det blev fågelmat av hela baket.
Trist nog så skulle sonen och jag testa grillstället på Umedalen i Umeå vid namn Garaget och där äta grillade hamburgare, tyvärr så var vad jag anser hamburgerbröden bakade från Hedhs bok.
De var i samma klass som de jag bakat, torra och trist konsistens, dags även där för att utfodra fåglar istället för människor.
Jag har återgått till att baka bröd ur diverse olika böcker men hamnar oftast i "Baka matbröd" från ICA bokförlag, min upplaga är från 1997 och vet inte vilka skillnader som finns mot de ex jag hittat på bokbörsen, där är det tidigare årgångar.
Man misslyckas aldrig om man följer recepten, gäller för de jag har testat.
Skrivet av Andreas
 - 2008-02-20 11:14
Kul idé Rolf, men inte i den här tråden om brödböcker utan i så fall i en ny tråd "Mina kokböcker" i medieavdelningen, tack!

Ingen som hört talas om "Jorden runt på 80 degar" jag nämnde här ovan då? Tycker det låter som om det kunde vara ordentlig variation på de recepten.
Skrivet av roffekock
 - 2008-02-20 00:14
Tack för tipset Hasse men dom har funnits i mitt bibliotek sedan ett eller två år tillbaks, mitt bibliotek som innehåller mer än 600 volymer där jag tycker att den finaste är Dinera med Gala av Dali, numrerad. Ni kan väl skriva lite om era bibliotek vad ni har för kokböcker.

/rolf
Skrivet av Hasse
 - 2008-02-19 20:17
Rolf, båda böckerna finns att köpa på http://www.bokus.com
Tyvärr är de något dyrare,

Bröd av Jan Hedh: 153 kr
Riddarbageriets bröd av Johan Sörberg: 162 kr.
Skrivet av Andreas
 - 2008-02-19 19:54
Ingen orsak justrom!

Rolf: :) Nja nå nån bokförsäljare vill jag inte bli så riktigt tur då att Akademibokhandeln är en rikstäckande kedja, det finns säkert någon butik de flesta forummedlemmar kan handla i! Se http://www.akademibokhandeln.se - klicka "våra butiker" överst till vänster. (Skulle även tro att dessa böcker kommer att finnas på rea hos Bokus eftersom AK och Bokus väl är lite släkt.)

Såg förresten en till brödbok på rea som verkade intressant, denna gång i reakatalogen från Bokia (även det en rikstäckande kedja http://www.bokia.se/) "Jorden runt på 80 degar" av Annica Triberg och Albert Håkansson med recept från "världens alla länder" för 129:- Någon som kikat på den i verkligheten?
Skrivet av roffekock
 - 2008-02-19 14:56
Andreas turpojken från Norrland. Inget att tveka på du köper ett gäng och sälj till medlemar som inte har dessa fina böcker. Att skicka en bok kostar i runda slängar 50 lappen. :D

/rolf
Skrivet av justrom
 - 2008-02-19 13:38
Tackar. Verkar som om jag måste göra ett inköp av båda också.
Skrivet av Andreas
 - 2008-02-19 12:55
Justrom, jag fick precis en realista från Akademibokhandeln inför årets bokrea och där hittar man Bröd av Jan Hedh för 99:- och även Riddarbageriets bröd av Johan Sörberg för 89:-. Det är ju inga pengar alls så jag ska nog köpa bägge.
Skrivet av justrom
 - 2008-02-12 09:20
Jag såg den också. Tänkte kommentera men avstod. Billig var den iaf, kostade bara 69 kronor. Har man ingen kanske den är värd att skaffa?

Men jag har redan "Matbröd - du alltid lyckas med" så nu vill jag ha en bok som sticker ut.  Hedhs bok verkar ju verkligen göra det!

Annonser

Powered by EzPortal