Citat från: vilsjin skrivet 2012-01-25 15:28
Hittade en rejäl skärbräda på Bagarn och kocken 27x50 i ändträ men den kostade nästan 700 spänn och var lite tunn, bara tre centimeter, vilket gär att den riskerar att spricka.
Det största problemet är dock valet av trä. Brädan är gjord av teak som innehåller kisel vilket sliter hårt på eggarna. Teak är dessutom så oljigt att det i princip bara kan limmas med epoxi vilket även det är hårt och ytterligare sliter på knivarna.
Citat från: Rob skrivet 2012-01-21 22:09
Efter snart 3 ar med en av Dave "The boardsmith" brador kan jag bara halla med Vilsjin. De ar suverant fina. Jag kopte en custom med valnot i en ring runt yttersidan och lonn i mitten. Valdigt fint blev det. Det haraven passerat en ren lonnbrada genom huset till en annan svensk som ocksa var kanon. Ena foten var sprackt men ett par snabba mail till Dave sa kom 4 nya pa posten.
Citat från: Znook skrivet 2011-12-10 19:56
Av vilken anledning tycker man en bräda är för hård? Svår mot kniven eller blir det en ergonomisk skillnad när man använder den?
Citat från: vilsjin skrivet 2011-12-10 19:28
Ja, med ändträ menas att fibrerna pekar rakt upp mot skärytan, precis som en stubbe. Zwilling brädan består av bitar av bambu som är arrangerade så att fibrerna löper längs skärbrädans yta.
Poängen med ändträ är att du inte kapar fibrerna när du använder brädan, de bara viker undan och återtar sedan sin ursprungliga position.
Att Zwilling säger att skärbrädan är bra förvånar mig inte, de bambubrädor jag använt har dock varit alldeles för hårda. Bambubitarna är väldigt små vilket gör att det krävs väldigt mycket lim för att foga ihop dem. Ju större bitar av trä/gräs desto mindre lim. Dock med avvägningen att allt för stora bitar ökar risken att brädan slår sig/spricker.
Citat från: vilsjin skrivet 2011-12-10 17:34
Kruxet med bambubrädor är att de innehåller väldigt mycket lim som kan var hårt och därmed slita på eggarna.
Edit; kollade länken och såg att det inte var ändträ/gräs. Varifrån kommer den uppgiften?