Jag brukar köpa mig en bit högrev lite då och då som jag tärnar, kokar och använder som soppkött.
Högrev är ett fantastiskt smakrikt kött som jag gärna skulle vilja ha förslag på annat att göra med det.
Går det tex. att göra en stek på högrev?. Eller annat gott?.
Förutom kalops?
Jag brukar göra Gulasch - antingen som gryta och servera med ris eller som soppa. Högrev i bitar, kummin (inte spiskummin), hela tomater på burk, lagerblad, massa lök, paprika, tomatpuré, paprikapulver, chilipulver, färsk chili om man vill, vitlök....och aioli i vid servering. Lycka till!
Tack för tipsen Annamaria o Rallysally!.
Rallysally: Du får gärna posta ett utförligt recept på gulash i denna tråd (om du har något)
Men är högrev endast till för att kokas eller går det att steka också?.
Ja Rally Sally skrev kalops...men men...Recept på Gulaschgryta finns nu på min blogg (dagens datum)!! Välkommen dit!!! :) :)
www.annamariasmatblogg.blogspot.com
Urban, om du menar att steka högrev som biff så är svaret att visst går det men det blir segare än skosula. Min snåljåp till man har provat många gånger ... :-)
Men om du vill kan du steka på det för en fin yta och sedan lågtemperaturtillaga det en lång tid, antingen i en gryta på spisen eller i ugnen med lite vätska för att inte bli torrt.
Högrevens fibrer behöver helt enkelt lång tid i viss värme för att brytas ned och mjukna, samtidigt som det inte får bli torrt.
Sorry Annamaria. Tror allt att jag var lite vindögd i ögonen när jag läste inläggen :D.
Jag googlade lite och fann flera ställen där högrev rekommenderas att användas som stek eller att steka skivor av den.
Tex. Coop har flera rekomedationer för högrev.
http://www.coop.se/includefiles/moduler/ccms/show_page.asp?iMappeID=429&sSideNavn=V%E4lj+r%E4tt+k%F6tt (http://www.coop.se/includefiles/moduler/ccms/show_page.asp?iMappeID=429&sSideNavn=V%E4lj+r%E4tt+k%F6tt)
Här säger dom detsamma.
http://www.dinera.fi/pdf/Valjrattkott.pdf (http://www.dinera.fi/pdf/Valjrattkott.pdf)
Och här.
http://www.tasteline.com/default.ns?lngItemID=1973 (http://www.tasteline.com/default.ns?lngItemID=1973)
Är det kanske skiftande kvalité på högrev som gör att den kan bli som en "skosula" ibland?.
Jag kan tänka mig att en porterstek på högrev skulle bli sagolikt gott.. om den inte blir seg vill sägas.
Finns det nån här som provat göra en stek på högrev med gott resultat?
Jag jobbar i ett "statligt" kök och vi har 40 kr per dygn och pers att jobba med, så det har blivit en del experiment med just
högrev pga priset. Högreven är ju igentligen en riktigt bra råvara och då menar jag inte bara till grytor och soppor.
Vi brukar gör tex Biff Greta, tärna och koka högreven tills den är mör blanda sedan med Greta smeten. Blir givetvis inte lika bra som orginalet men helt klart riktgt bra! Strimmla och koka högrev till wook funkar oxå med ett ganska bra resultat.
Rullader blir kanon! Sjömans biff oxå kanon.
Citat från: Jonas skrivet 2007-10-28 19:23
Vi brukar gör tex Biff Greta, tärna och koka högreven tills den är mör blanda sedan med Greta smeten.
Biff Greta lät intressant, det har jag aldrig hört! Vad innehåller "greta-smeten"?
Jag har gjort den här varianten på Greta som den goe kocken på båten i programmet Landgång gjorde:
http://matochfritid.yle.fi/matartikel.php?id=1734
kalasgott!! Hoppas länken funkar.... ;) ;)
Så här brukar jag göra.
Tärna oxfilé i små tärningar, hacka lite scharlottenlök blanda sedan allt med senap och lite äggula .Det ska bli som en gröt så släng inte i för mycket senap. Krydda upp med svartpeppar, paprika pulver och lite cayenne. Låt stå helst över natten.
Skräm sedan i en ganska het stekpanna och kör sedan klart i ugn. Servera med råstekt potatis.
Jonas: Kan man byta ut oxfilén mot högrev i receptet ditt?.
Joo men du måste koka den mör och kyla ner den innan marinering. Kom ihåg att det blir helt ok men inte alls lika bra som på filé