Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-20 18:07
Framtidens fiskprat:

"Vad tycker du om för slags fisk?"
"Jag tycker om fiskfilé"
"Kokt eller stekt fiskfilé?"
"Frilettad"

??? ??? ???

Skrivet av ena
 - 2008-08-20 13:21
friletter är väl en variant på fiskpinnar som inte är lika fyrkantiga om jag förstått min son rätt, fiskfriletter serveras på skolorna, hemmavid äter vi inga fiskhalv- eller helfabrikat alls.

ska väl vara mer positivt laddat med friletter än pinnar eller nåt ;)
Skrivet av Andreas
 - 2008-08-20 13:14
Vännerna på Findus har nu plockat bort fisken med det skumma namnet guldlax (se #11 ovan) som ingrediens i sina produkter och ersatt den med Alaska Pollock. Men det var inte på grund av att namnet, så här säger Findus "Vid den senaste utvärderingen framkom att arten guldlax (Argentina silus) har blivit värderad som ett fiske med "hög risk" status." - vad nu "hög risk" nu betyder - är den utrotningshotad eller nåt annat?

Dessutom meddelas att i samband med fiskbytet har produkten kallad "Guldlaxfriletter" nu bytt namn till "Fiskfiléfriletter" - "Fiskfilé-" är väl smart namn, i framtiden kan de byta fisk hur ofta som helst.  Ordledet "friletter" känns lite mer obekant, syftar det på nåt friterat?

http://www.newsdesk.se/pressroom/findus/pressrelease/view/ingen-guldlax-fraan-findus-foodservices-231907
Skrivet av annamaria
 - 2008-06-10 12:33
Det var en gigantisk sak. Såg läskig ut. Undrar jag hur den speciella smaken smakar??  ???
Skrivet av Andreas
 - 2008-06-10 11:09
Sökte lite på segelfisk, det är en stor och snabb rackare - 100 kilo, 3,5 meter lång och 109 km/h som förekommer i Stilla havet, Indiska oceanen och Röda havet och som har "speciell smak" (vad nu det kan tänkas betyda). http://hem.passagen.se/kent.andersson/I.segelfisk.htm

(Lyfte ut Kurts svar på min egen fråga ang. Nilabborre till nya tråden Är nilabborre en fisk man bör undvika?.)
Skrivet av annamaria
 - 2008-06-05 12:53
Jag såg precis segelfisk i Kvantums reklam. Vad är det? Någon som provat? Står att det är fiskat i indiska oceanen.
Skrivet av Andreas
 - 2008-05-02 17:24
Var på Willys och jagade Tilapia som inte fanns. Däremot såg jag Nilabborre och trodde det var Havsabborre (som jag precis sett ett recept på) så jag köpte en påse 750 gram Nilabborre för 48 kr och 9 öre.

Men väl hemma ser jag på nätet att Nilabborre  och Havsabborre har två helt olika latinska namn:
¤ Havsabborre = Dicentrarchus labrax
¤ Nilabborre = Lates niloticus

Nån som smakat havsabborre och/eller nilabborre och har nån uppfattning om dessa fiskar?
Skrivet av Andreas
 - 2008-03-11 10:51
Jag trodde att hundlax och pinklax var samma sak men tydligen inte, där ser man. Men bägge fångas visst i Stilla havet och bägge kallas ibland för stillhavslax...

¤ Chumlax, hundlax, ketalax, (stillhavslax) = Oncorhynchus keta
¤ Puckellax, pinklax, (stillhavslax) = Oncorhynchus gorbuscha
¤ Guldlax, strömsill,  - Argentina silus
¤ Riktig lax = Salmo Salar
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=371600

Intressant i artikeln också ang. laxportioner utan skinn från Netto "För det tredje har skinnet tagits bort, förmodligen för att dölja att fisken varit lekmogen." - hur skiljer sig skinnet åt om laxen är lekmogen eller ej?
Skrivet av Kari
 - 2008-03-11 10:08
Coop Forum erbjuder "pink lax" denna vecka. Riktigt mager jämfört vanlig "salmo salar". Synd på omega fetterna då.

Undra om denna pink är bättre är chum? Låter bättre iaf. Rosa mot hund.
Skrivet av Kari
 - 2008-03-03 14:19
Skrivet av crlhrv
 - 2008-03-03 14:09
är det någon som kan utreda vad chumlax egentligen är för fisk? för någon lax är det ju inte tal om.

ok, jag hittade en bra liten sammanfattning  på gefle dagblads hemsida:

"Lax: Salmo Salar, Atlantlax. Finns vild i Östersjön och längs Sveriges västkust. Är anadrom, vilket innebär att den föds och leker i sötvatten, men vandrar till havet. Salmo Salar odlas i stor skala bland annat i Norge.
Fetthalt i köttet, ca 10 procent.

Chumlax: Oncorhynchus Keta. Kallas även hundlax. Förekommer vilt i Stilla Havet. Planterades ut i Murmansk- området av Sovjet på 50-talet och enstaka exemplar har fångats i Östersjön så sent som 1982.
Fetthalt i köttet, ca 1 procent."

- http://www.gd.se/Article.jsp?article=113451

jag vet inte vad som stör mig mest, att den kallas hundlax eller att den har kopplingar till 50-talets sovjet.
Skrivet av Kari
 - 2008-03-03 14:06
Rapport från Ica Kvamtum:

Djupfryst Chumlax "Vildlax" 103,13kr/kg
Djupfryst Salmo Salar "riktig" 125kr/kg
Färsk Salmo Salar "manuell disk" 119kr/kg

Med "riktig" menar jag den lax som är lax för oss flesta, ej hundar  ;)
Med "Vildlax" menar jag, förlåt, Ica Kvantum att ??? Ansvarig för fryst log mot mig och sa "Ja, visst är det märkligt". Han hade heller ingen aning om vad Chumlax var för något.

Här kan man snacka om att "lura" oss vanliga konsumenter?? Eller?

--

Mina ögon har öppnats på vid gavel nu. Men så har jag aldrig köpt varken fryst eller vacuum förpackad lax. Tack och lov!
Skrivet av Kari
 - 2008-02-27 16:11
Vill minnas att det är "lite finare" akvariefiskar i våra breddgrader. Låter lite urkigt men vi äter odlad annan fisk också.. Men jag skulle nog hellre köpa strömming om man kunde/måste välja!

Som det verkar på bilden måste det varit stora ciklider - 800g i påsen och det är väl iaf 4-5st i påsen.. Dom ciklider jag hade i akvariet var inte större än en modern mobiltelefon i vikt och tjocklek.

Ingen som provat?

Skrivet av Andreas
 - 2008-02-27 15:00
Ciklider, det trodde jag var akvariefiskar?

Konstigt det här, om nu Tilapia är en så vanlig fisk varför har jag då aldrig hört namnet förut, har denna fisk precis börjat importeras till Sverige eller säljs den även under något annat mer känt namn?
Skrivet av kurt
 - 2008-02-27 14:04
Ciklider (Tilapia) är tydligen mycket vanliga i fiskodlingar i asien, den 3:e vanligaste fiskfamiljen efter karp och lax.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tilapia_in_aquaculture

Annonser

Powered by EzPortal