Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Mat-Janne
 - 2017-12-15 17:10
Ok, det var intressant. När man ska grava lax till exempel rekommenderas det att man fryser in fisken i några dagar för att ta död på ev. parasiter. Detta gäller alltså inte bakterier.
Då förstår jag, att frysa in fisk och sedan tina är som att stoppa filmen (frys) och sedan fortsätta (upptinad). Därmed ökar inte hållbarheten efter upptining.

Bra svar Hasse!
Skrivet av Hasse
 - 2017-12-15 16:46
Citat från: Mat-Janne skrivet 2017-12-14 17:12
Eventuella bakterier som passade på när fisken var tinad lär ju inte överleva en ny infrysning.


Bakterierna dör inte vid infrysning, men de förökar sig inte. När varan tinas så kvicknar bakterierna till och börjar föröka sig igen. För att döda bakterierna krävs värme.
Skrivet av Mat-Janne
 - 2017-12-14 17:12
Eventuella bakterier som passade på när fisken var tinad lär ju inte överleva en ny infrysning.
Det gäller ju för all mat att om den luktar "fel" är den fel.

Jag tycker du gör så här som ett experiment:
Spara en del av den gravade fisken i kylskåpet. Frys in den andra delen några dagar.
Ta fram den frysta fisken och tina den långsamt i kylskåpet.
När den är tinad, samla ihop ett provsmakargäng och gör blindtester.
Min gissning är att en del kommer säga bra om den frysta, andra bra om den från kylskåpet.

Om du gör denna test vore det roligt om du kan publicera svaret här.
Skrivet av Inger
 - 2017-12-08 08:27
Jag har tagit fram en fryst lax, gravat den och undrar nu om den går att frysa om igen?
Skrivet av Hankki
 - 2014-09-07 21:45
Min far berättade att abborre och gös ska vara skinn och benfria för att klara en längre tids frysning utan att få bismak. Eller om fisken han fryst in led av något annat.
Skrivet av agnetasch
 - 2014-09-06 08:04
Tycker man, efter att ha stekt den, att den smakar lite "frys" kan man ju lägga in den = inlagd, stekt strömming
Skrivet av Andreas
 - 2014-09-05 17:58
Makrill är en fet fisk och därför mer känslig än en mager fisk för lång infrysning. Det som kan hända är att fettet härsknar och då smakar den inte vidare gott. Men den blir inte farlig att äta. Så prova stek den och provsmaka, smakar makrillen bra så är det bara att äta den.
Skrivet av Kay Hellström
 - 2014-09-05 11:30
Jag har makrillfileer liggande i frysen sedan förra sommaren, bevarade i en vanlig plastpåse. Kan man steka och äta dem nu?
Skrivet av priffe
 - 2012-02-29 18:13
Vi är inne på sluttampen med fiskfångsten från Norge förra sommaren.
Ett år har aldrig varit nåt problem.
Nu fick vår frys fnatt förra året - den ligger på -37 oavsett vad man ställer in den på. Så odugligt för glass, men alldeles utmärkt för fisk.
Påminner mig om sushirestaurangen i NY som hade -70 i sina specialfrysar - för att garantera kvaliteten på fisken. Då håller den sig i princip 'obegränsat'.
Skrivet av Christian34
 - 2012-02-19 19:48

När man fryser in strömming skall den vara hel! Den skall vara oskadad och läggs i t.ex glassaskar "skavföttes" så att måna får plats fyll helt med vatten och frys in. Litet större fisk kan man glasera med is. Man fryser in fisken, tar ut den och doppar i vatten. In igen  och upprepa vattendoppet tills man fått ett ishölje. Jag har en frys i köllaren som står på -26. Har haft strömming  nästan 2 år med mycket gott resultat. Har nu en ål som ligger i vacpac .Glömt bort den men skall kolla nu den har legat nästan 2 år. Dessvärre har jag glömt bort en fin röding som inte är skyddad. Den skall ocks tinas men har nog inte klarst sig.
Skrivet av Andreas
 - 2011-09-13 17:26
3 månader är väl mer ett grovt riktmärke? Det måste ju skilja en hel del beroende på hur färsk fisken är när den fryses, hur den hanterats innan infrysningen, och hur kall frysen är.

Det hade varit intressant veta exakt vilka faktorer som påverkar hur fort härskningen går.
Skrivet av lsjonsson
 - 2011-09-12 14:05
Ops! Då måste du ha lyckats väldigt bra med paketeringen för lax ska man väl inte ha mer än ett par tre månader.
Själv har jag köpt ett vakumpackare för att jag ska kunna förvara fisk o kött längre i frysen.
Skrivet av Carola
 - 2011-09-11 17:01
Idag har vi ätit en lax som varit i frysen i 11 månader...fileead...luktar fortfarande gott och smakar gott.
Har aldrig testat så gammal fisk förr... :)
Skrivet av Jimmy
 - 2010-02-19 16:15
Citat från: Andreas skrivet 2007-09-28 08:14
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14265&epslanguage=SV
"Magert kött kan frysförvaras i upp till 8-12 månader, fläskkött 4-6 månader, feta fiskar 2-3 månader och magra fiskar 6-12 månader. Det är i första hand kvaliteten som försämras med tiden, alltså smak, konsistens, näringsvärde m.m. Frysta livsmedel blir inte "farliga" när rekommenderade förvaringstider överskrids."


Jag är lite förvånad över att Livsmedelsverket skriver att livsmedel inte blir farliga när rekommenderade förvaringstider överskrids. Det är ett känt faktum att vissa fetter i fisk blir toxiska när de oxiderar. Jag vet att detta inte är något att ojja sig över alldeles för mycket, men det är inte heller så hälsosamt.
Skrivet av Kent Andersson
 - 2009-12-08 15:55
En särskild lista över frysning av fisk finns hos:
http://hem.passagen.se/kent.andersson

Annonser

Powered by EzPortal