2024-03-28 23:24


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Linnea
 - 2015-08-24 10:32
Citat från: webguide skrivet 2015-08-24 06:48
Mise en place betyder "var sak på sin plats" och innebär helt enkelt att man är organiserad, ofta talar man om det som ett ord mise-en-placen och då avser man att allting är framplockat, alla redskap och alla ingredienser just för att det skall gå snabbt och smidigt att tillreda maten. Så övningen är väl helt enkelt att just göra det, i övrigt så är det bra att läsa mycket. En site som är bra är http://www.chefsteps.com där kan man lära sig allt från avancerade tekniker till tidsbesparingar i köket. I ett restaurangkök är tidsbesparing en mycket viktig faktor eftersom den enskilt största utgiftsposten är personalen och därför måste köket vara så effektivt som möjligt.


tack, jag ska kolla in sidan. Jag tänkte lite så att det är inte möjligt att dom på restauranger är så ineffektiva. Det är synd att vi inte fick vara i köket då min pappa (som var kock) var i köket (litet kök så vi blev ivägen direkt). Då skulle jag säkert kunnat lärt mig det för länge sen.

Citat från: agnetasch skrivet 2015-08-24 07:35
Du läste fel på Wikipedia; det står att en slow cooker kan ha storleken från 0,5 - 7 liter. Jag har en Crock-Pot på 3,5 l o den är lagom för 2 pers. Gör man myckt storkok ska man nog ha en på minst 5 l


He he, ja det var ju lite skillnad, då är det ju nått att kolla in, särskilt då jag "bara" vill långkoka då jag gör kött.
Skrivet av agnetasch
 - 2015-08-24 07:35
Citat från: Linnea skrivet 2015-08-23 21:46Finns det nån slowcooker som inte är så liten? (dvs större än 0,7liter iallafall)

Du läste fel på Wikipedia; det står att en slow cooker kan ha storleken från 0,5 - 7 liter. Jag har en Crock-Pot på 3,5 l o den är lagom för 2 pers. Gör man myckt storkok ska man nog ha en på minst 5 l
Skrivet av webguide
 - 2015-08-24 06:48
Citat från: Linnea skrivet 2015-08-23 21:46
Är det bara övning som gäller för att bli bra på Mise en place eller finns det nånstans man faktiskt kan lära sig det?


Mise en place betyder "var sak på sin plats" och innebär helt enkelt att man är organiserad, ofta talar man om det som ett ord mise-en-placen och då avser man att allting är framplockat, alla redskap och alla ingredienser just för att det skall gå snabbt och smidigt att tillreda maten. Så övningen är väl helt enkelt att just göra det, i övrigt så är det bra att läsa mycket. En site som är bra är http://www.chefsteps.com där kan man lära sig allt från avancerade tekniker till tidsbesparingar i köket. I ett restaurangkök är tidsbesparing en mycket viktig faktor eftersom den enskilt största utgiftsposten är personalen och därför måste köket vara så effektivt som möjligt.
Skrivet av Linnea
 - 2015-08-23 21:46
Citat från: webguide skrivet 2015-08-23 18:16
Om man redan har en mikrovågsugn så är det ju vettigt att använda den.

Annars när det gäller tidsbesparingar så är slowcooker smart, men även att köra storkok och frysa in middagsvis.
En tryckkokare är också en bra tidssparare och du drar ner tillagningstiden ordentligt, pulled pork kokar du t.ex. på en timma.

En stor tidsbesparare är också Mise en place, dvs att vara organiserad och att vara snabb i att få fram allt som behövs och jobba systematiskt. När jag skal laga snabb laga mat, t.ex. en wook med nudlar, så tar det max 30 minuter att få ihop inklussive allting, plocka fram råvaror och verktyg, laga maten, duka etc. och det är mycket på grund av att jag vet exakt vad jag skall göra, var jag har allting och helt enkelt är organiserad runt matlagningen.

Förbered genom att koka stora satser av mat och frys in. När jag gör tacos så har jag förberett genom att koka en stor sats Mole (Mexicansk sås som är god till köttet) och fryser in i portionsförpackningar sedan kör jag nötkött (eller fläsk som det väl egentligen skall vara) i tryckkokaren tillsammans med en portionsförpackning Mole. Så är själva köttet klart på en timma, grönsaker etc som man vill fylla skalen med hackar jag under tiden.

Jag använder micro då och då, som sagt har jag ju upptäckt att man kan använda den för att "förkoka" bakpotatis (jag gillar färg på den så jag efterkör den i ugnen).

Finns det nån slowcooker som inte är så liten? (dvs större än 0,7liter iallafall).

Jag hade en tryckkokare förr men sen skaffade jag induktionshäll och då funkade inte den jag hade längre och det har inte blivit av att jag köpt en ny. (Jag hann inte bli "van" med tryckkokaren heller så därför har inte det varit högprioriterat). Det borde funka även om jag inte äter fläsk (Jag äter bara vilt och kött från vår egna gård men pulled rabbit ska visst också vara gott).

Är det bara övning som gäller för att bli bra på Mise en place eller finns det nånstans man faktiskt kan lära sig det?
Skrivet av webguide
 - 2015-08-23 18:16
Citat från: Linnea skrivet 2015-08-23 10:17
En slow cooker verkade däremot (då jag läste om dom på wikipedia) väldigt små, dom skulle visst bara rymma mellan ½-0,7 liter.

Jag tycker om då dom har lite färg men det är ju inget måste om man inte vill.

Webguide: jag får kolla om det är nått för mig.


Om man redan har en mikrovågsugn så är det ju vettigt att använda den.

Annars när det gäller tidsbesparingar så är slowcooker smart, men även att köra storkok och frysa in middagsvis.
En tryckkokare är också en bra tidssparare och du drar ner tillagningstiden ordentligt, pulled pork kokar du t.ex. på en timma.

En stor tidsbesparare är också Mise en place, dvs att vara organiserad och att vara snabb i att få fram allt som behövs och jobba systematiskt. När jag skal laga snabb laga mat, t.ex. en wook med nudlar, så tar det max 30 minuter att få ihop inklussive allting, plocka fram råvaror och verktyg, laga maten, duka etc. och det är mycket på grund av att jag vet exakt vad jag skall göra, var jag har allting och helt enkelt är organiserad runt matlagningen.

Förbered genom att koka stora satser av mat och frys in. När jag gör tacos så har jag förberett genom att koka en stor sats Mole (Mexicansk sås som är god till köttet) och fryser in i portionsförpackningar sedan kör jag nötkött (eller fläsk som det väl egentligen skall vara) i tryckkokaren tillsammans med en portionsförpackning Mole. Så är själva köttet klart på en timma, grönsaker etc som man vill fylla skalen med hackar jag under tiden.
Skrivet av Linnea
 - 2015-08-23 10:17
Citat från: agnetasch skrivet 2015-08-23 09:45
Bra länkar, tack för dom.
Jag använder micron ofta, tycker att t.ex fisk o grönsaker blir bättre där än på spisen. Kött däremot blir bättre i en slow cooker. Åtminstone dom lite segare bitarna, fina bitar gör man rostbiff i micron av.
Jag gör bakpotatis i micron också, men inte sätter jag någon färg på den i ugnen efteråt, behövs det?

En slow cooker verkade däremot (då jag läste om dom på wikipedia) väldigt små, dom skulle visst bara rymma mellan ½-0,7 liter.

Jag tycker om då dom har lite färg men det är ju inget måste om man inte vill.

Webguide: jag får kolla om det är nått för mig.
Skrivet av agnetasch
 - 2015-08-23 09:45
Bra länkar, tack för dom.
Jag använder micron ofta, tycker att t.ex fisk o grönsaker blir bättre där än på spisen. Kött däremot blir bättre i en slow cooker. Åtminstone dom lite segare bitarna, fina bitar gör man rostbiff i micron av.
Jag gör bakpotatis i micron också, men inte sätter jag någon färg på den i ugnen efteråt, behövs det?
Skrivet av webguide
 - 2015-08-23 08:25
Skrivet av Linnea
 - 2015-08-22 11:18
Citat från: agnetasch skrivet 2015-08-22 09:07
Använd micron att laga mat i, det spar mycket tid. Eller om du vill låta maten laga sig själv; köp en slow cooker.
Jag vill laga maten själv så jag får kolla upp en slow cooker (mikro funkar däremot för att få "snabb bakpotatis man kör dom färdig i micron medan ugnen blir varm och sen får dom färg i ugnen)
Skrivet av agnetasch
 - 2015-08-22 09:07
Använd micron att laga mat i, det spar mycket tid. Eller om du vill låta maten laga sig själv; köp en slow cooker.
Skrivet av Linnea
 - 2015-08-21 18:15
Tack jag får testa att söka på det.

Jag vet inte om det framgick men jag tar gärna emot andra tips om nån har nått  :)
Skrivet av Hasse
 - 2015-08-21 17:45
Hej Linnea och välkommen till Matforum!

Hur kniven ska hanteras kan du lära dig på youtube. Du kan t.ex. söka på "how to chop".

Tänk på att hålla fingertopparna lätt böjda in mot handflatan så minskar risken att du skär dig.
Skrivet av Linnea
 - 2015-08-20 19:14
Vad har ni för tips för tidsbesparing i köket?

Jag älskar att laga mat men jag har både blivit mamma och startat företag det senaste året så tiden räcker inte riktigt till.

Jag vägrar att använda saker som färdighackad lök eller liknande utan är mer efter knep och liknande.

Jag tror tex att lära sig knivteknik eller vad det kan heta skulle hjälpa mycket, men jag har ingen aning om hur/var jag kan lära mig det.

Annonser

Powered by EzPortal