En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Skogis

Sidor: [1] 2 3 ... 24
1
Restauranger / Jamie Oliver Vienna
« skrivet: Igår kl. 20:07 »
Har varit en sväng till Wien och på flygplatsen fanns det bara Jamie Oliver att välja på om man inte ville ha mackor.
Har inte ätit på någon av hans restauranger innan men så speciellt fantastiskt var det inte.
Sambon tog en hamburgare och jag tog en Carbonara. Hamburgaren var rejält genomstekt så den var rätt torr. Carbonaran hade samma konsistens som pastan i lunchlådan efter någon minut i mikron. Pastan görs färsk i restaurangen var dag enligt reklamen.
Trodde inte att jag lyckades med att få al dente i mina lunchlådor :)

40 Euro blev notan med en vatten och en liten öl, men med tanke på att det var på en flygplats får man väl vara nöjd med det priset.

2
Hur det gick?
Jo, sketabra.
Kallskurna revben, coleslaw, kall fondsås, wokad hel småpotatis och pain riche med smör och ost stod det på menyn.
7kg småpotatis stektes i min wok på gaslåga i ett stilla regn på själva festen. Övrigt serverades kallt. Hade nog kunna halvera mängden kött men både potatis och sås (2,5liter cream fraiche smaksatt med kalvfond och liquide smoke) gick åt.
Fick stående ovationer för såsen vilket förvånar mig lite beroende på dess enkelhet. Skulle gissa att man över lag är rätt trött på vitlök, ört eller kall grillsås och tyckte det var roligt med något nytt.

Tack för tipsen.
Det är roligt att laga mat, mer mat är ännu roligare  :)

3
Har uppfattat det som att man får laga mat inomhus med låga, ställde därför grillen i dörrhålet i verkstan och skulle hävda att jag var inomhus om någon hade frågat.

Men det kom ingen och frågade och nu är det färdiggrillat.


4
Som det ser ut nu kommer revbenen att bli ugnstekta på lågtemp, sen skurna i mindre bitar för att slutligen bli rubbade och glazeade för att slutligen värmas/stekas i woken efter att potatisen stekts på, på själva grilldagen.
Jag bör kunna steka revbenen redan på onsdagen utan att riskera att det blir dåligt/tråkigt tills på lördagen.

Hade gärna sous videat revbenen, men 12 kg tar sin lilla tid och jag orkar inte engagera mig så mycket,  det är illa som det är redan.  ;)
Kall kokt lök och coleslaw blir det som tillbehör.

5
Jepp :)
Livet är nog lite fattigt när det är spännande att tjuvröka vid 57års ålder ;)
Men alla bevis är redan borta, smakbidrag från råsockret kunde jag dock inte hitta.

6
Jag erkänner!!
Jag kallrökte en lax inatt, fick vänta till niotiden för att tempen i röken skulle gå under 25°. Brukar inte mäta temperaturen just när jag kallröker men det klarade sig, maxtemp steg till 27° men det sjönk efterhand som natten kylde röken.
Trodde inte att jag skulle bryta mot lagen för att röka mat men nu är det gjort :)
Får väl inse att man har blivit en foodjunkie med åren.

8
Var inne på Arla imorse men dom var ute och mjölkade enligt bilden som visades :)
Det är inte ofta man blir glad när sidan man söker är nere.

Den rostade potatissalladen blir en bra grund att börja på och coleslaw blir det nog också. Tackar!

Var precis och hämtade revbenen, 11kg bogrevben med mycket kött blev det så gästerna lär bli mätta. Funderar på att rimma köttet för att få det saftigare, men har en aversion för socker i laken. Vet inte varför men får väl krypa till korset och följa ett recept med både salt och socker den här gången. Eller rättare sagt titta på ett recept och utgå från det.

Det får det väl bli att jag kokar eller lågtemp steker revbenen hela i ugnen, för att sen skära upp köttet i lagom bitar för att ha 2-3 bitar/portion och slutligen grilla på dom när det är dags (ja om man får alltså) annars får det bli en sväng till i ugnen. Skulle ju faktiskt funka med kalla revben om det kniper. Det är inte mycket fett på dom.

Agnetasch.
När du kallröker lax, använder du både salt och socker innan rökningen? Jag har bara strött över rejält med grovsalt på laxsidan och har varit nöjd med resultatet fram till nu, men jag har börjat vackla och kanske ska testa med lite socker också.

9
Har inte ens funderat på coleslaw, men det är inte dumt. äpple ger ju lite krisp och syra så det kan vara intressant.

Potatisen låter också gott men hur fasen värmehåller jag den?
Den kommer att gå åt 10kg revben och jag gissar på motsvarande mängd rotsaker, släpper dom bara grillningsförbudet klarar jag det med min wok men annars får jag nog sikta på kall sallad som tillbehör.
Sallad på ugnsrostad småpotatis? Får nog prova det för det lät gott :)

10
Om 2 veckor ska jag grilla på en fest med 40 gäster. Festen har vikingatema så mitt förslag var grillade revben, kokta rotsaker i buljong och surdegsbröd, vilket festarrangören tyckte lät bra.

Revbenen är inga problem bortsett från grillningsförbudet men kokta rotsaker i den här värmen är inge kul, borde det inte kunna funka med en kall rotsakssallad istället?
Ska jag göra med vinägrett eller med majjo?
Det får väl bli en potatissallad med iblandade rotsaker, kall kålrot kan väl lätt bli lite sträv?
Kommer att göra lite utfallsprover men förslag emottages med glädje.
 
Funderar på ugnsbakad hel gul lök som tillbehör också, mest för att det är så gott.

11
Nu ska lökarna vara klara, får väl säga att det är manlig smak, mycket manlig! Man kan inte smyga med att man ätit en klyfta för någon.
2st inläggningar blev riktigt bra, 1 blev godtagbar och resten slängdes. Spenatgrön vitlök tilltalar inte mig även om smaken inte påverkats.


12
Nu har sillen legat och gonat sig i 1 månad, dags för provsmakning!
Kan gott ligga längre men är god redan.


13
Maträtter, recept, tillagning / SV: Matambre a la pizza
« skrivet: 2018-07-19 11:42 »
Funderar på att göra lunchpizzor som man kan frysa in men det får vänta, det vore är synd att skära ner en hel kotlettrad till det.
Borde gå att banka ut skivor typ wienersnitzel och grilla dessa som pizzabottnar istället.

Det blev lite fjantig storlek på bilder så här kommer några i fullstorlek istället :)

Hittade pommes som var skålade så man får upp mer majjo :)





Fick lägga fram en sax när det var dags för servering, vill ju inte att man skär i brickan  ;)

14
Maträtter, recept, tillagning / SV: Matambre a la pizza
« skrivet: 2018-07-17 17:40 »
Hittade en hel benfri kotlettrad på 3,9 kg i den lokala matbutiken till rimligt pris :)
Är nog lite av en sucker för jag kunde inte låta bli att köpa den.
Hög tid för familjepizza!

15
Maträtter, recept, tillagning / SV: Matambre a la pizza
« skrivet: 2018-07-09 08:07 »
Det här blev gott!

Kryddade köttbrickan med salt, peppar, rosmarin och chilipulver. Grillrökte den i 130° i lite mer än en timme. Insåg att fyllningen får vara vegetarisk ;) så jag bottnade med en tomatsås (ketchup, chilisås och bbqsås) på det lök, tomat, champinjoner och jalapeno och avslutningsvis rejält med riven mozarella.

Givetvis ska man ha pizzasallad till :)

16
Maträtter, recept, tillagning / Matambre a la pizza
« skrivet: 2018-07-08 16:02 »
Dags för ny upptåg med fläskytterfile  :)

Ja, jag vet det är ingen flankstek men det är vad jag har.
Planen är att skära upp ytterfilen som en rulltårta till ca 8mm tjocklek, grillröka den fläkt (jag menar inte en sån som blåser ;)) en timme för att sen lägga på en pizzafyllning med lök, oliver, tomater och givetvis ost.
20 minuter i grillen borde räcka för att smälta osten och sen är det proteinfrossa  :)

Får nog hjälpa upp kolhydratsintaget lite med pommes som doppas i majjo.
Bilder kan komma om intresse finns.

Matambre a la pizza är Argentinsk köttpizza med flankstek som botten istället för deg.

17
Det funkar med en kammarvakuummaskin.
Den suger inte ut luften bara i påsen utan i ett utrymme som påsen ligger i. På så sätt påverkas inte vätskan, vakuumet är lika stort både i och utanför påsen som svetsas i vakuum. Sen släpper man in luften i utrymmet och påsen får ett undertryck mot omgivande luft.

En betydligt dyrare maskin än konsumentmaskiner men också mycket bättre.

Ett tips är att frysa vätskan innan du vackar den.

18
Det har den gjort med glans. Betydligt fastare och inte så salt som köpesill.
Bara en påse kvar nu så jag har spanat efter sillfilé till bra pris ett tag nu.

19:95/kg på City Gross gjorde att det blev 3kg den här gången.
Nu blir det till att leta efter receptet, har ju inte sparat det :-[

19
Skulle gissa på att man använder mjöl för att hålla nere fetthalten men ändå få en redning.
Hardcore är väl att reducera grädden så man får en redningsliknande konsistens. Men då har man nog en fetthalt i såsen på +55%  :)

20
@Andreas
Är det inget fel på pastan kommer den att användas även om den ser lite tråkig ut. Gissar friskt men det är nog svårt att neutralisera färgen.

@kayaker
Om det är klorofyll lär pastan bli brun när den oxiderar. Får hoppas att det inte påverkar smaken.

För övrigt har jäsningen kommit igång, det blir en frisk doft av vitlök i hela rummet när man lyft på locket så det verkar vara på rätt väg.

Sidor: [1] 2 3 ... 24
- Annonser -