En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Skogis

Sidor: [1] 2 3 ... 26
1
Dom blev bleka, nog mest pga att jag inte fick upp tempen i röken mer än till 10-12°.
Men rejält med röklukt så jag bestämde mig för att det inte hjälpte med mer rök utan slog in dom i smörgåspapper och la dom på ett galler i kylen för att mogna några dagar. Har en kyl som jag kan behäfta med diverse lukter, allt från inlagda vitlökar till nyrökt fläsk/karré.

Återkommer med bildbevis när det är uppskivat.

2
Idag ska det rökas, det är lite kallt så jag får nog ha värmen igång i röken. Det får ju vara någon måtta på hur kallt det är när man kallröker.
Har vattnat ur karrébitarna över natten och dom hänger nu över vasken för att torka. Siktar på 10-12 timmars rök, får se hur bitarna ser ut. Blir dom bleka får jag fortsätta imorgon.

3
Maträtter, recept, tillagning / SV: Chorizo kryddblandning
« skrivet: 2019-01-30 13:28 »
Chorizo är väl mer ett samlingsnamn för kryddig korv från Iberiska halvön?
Stoppar en del korv men har inte hittat en unik chorizokrydda, inte mer än paprika som ger den röda färgen.
Favoritkorvsajten salsus.se är inte så aktiv längre men det finns fortfarande gott om recept.

Här är iaf ett tjugotal recept att få inspiration av
http://www.salsus.se/recept/spanien

4
Har inga större problem med kallrökt fläsk, riktig bacon är dock inte lätt att hitta. Det man köper är smaklöst och släpper mer vatten än fett när man steker det, har därför svårt att få till en knaperstekt bacon om jag inte använder hemgjord.

Fick lite varmrökt bacon i julas men det är inte samma sak.
Bacon ska vara kallrökt, basta!

2 bitar svensk karré inhandlades idag och laken är nu kokt, så snart börjar äventyret med karrébacon.
Lär återkomma med resultatet vad det lider.

Något är fel när svensk karré kostar 39:90/kg och sidfläsk kostar 75:-/kg  ???
Är verkligen fläsk så fin styckningsdetalj?

5
Det var inte roligt att höra.
Svårigheten är väl tjockleken på köttbiten. Skulle kanske kunna dela karrén till mer baconliknande form och salta och röka den sen.
Det var länge sedan jag hade ynnesten att få köpa en halv gris, så det får bli att jag letar vidare efter sidfläsk.

6
Men hittar inte något sidfläsk till rimligt pris, varken färskt eller rimmat. Det börjat tryta i frysen på bacon och köpebacon är inte min favorit, så i ren desperation har jag därför börjat fundera på att använda karré istället. Resultatet borde bli liknande, får väl salta och röka köttet lite längre bara.

Agnetasch, du har gjort mycket i dina dagar. Har du lockat din man till att kallröka karré någon gång?

7
Det är väl rätt enkelt att sortera ut det som är dålig, smaka och lukta på en liten bit och ta ställning med det som underlag.
Tror att beroende på ens matvanor så kan man äta både det ena och det andra som andra inte hade klarat av utan illamående. det är nog mycket psykologi inblandat också.

Givetvis ska man inte dricka mjölk som skurit sig, man blir nog lite orolig i magen efter några klunkar. Men hjärnan har nog mycket att säga till om i detta, tycker man att det luktar äckligt lär man inte ens smaka på det.

8
Spännande!

Jag har aldrig funderat på att mala kokt kött i köttkvarnen och har ingen aning om hur resultatet skulle bli. Men det låter som något jag skulle få för mig. Vad skulle ni laga med det malda köttet?

Mitt råd är nog att prova med några bitar och se vad det blir för konsistens på det som kommer ur kvarnen. Färs lär det inte bli, proteinerna i köttet förändras vid kokning och tappar klistrigheten som finns i rått kött så min förväntan är nog att det blir mer köttgröt än färs.

Kokt rimmat kött är svårt att använda till annat än pajer, pizzor, pastasåser, pålägg och just pytt (många P blev det :) ) och 2 kg kan bli lite övermäktigt.
Köpte en rimmad rå julskinka för några år sedan och malde ner till korv, men resultatet blev inte tillräckligt bra för att jag ska göra om det.

9
Maträtter, recept, tillagning / SV: Julsill 2018
« skrivet: 2018-12-26 12:31 »
Jag fick nog lite mycket ättika i lagen, men annars är den över förväntan god.

10
Klicka på länken nedan så kan du höra hur Plånboken i P1 avhandlar just detta ämne.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2778&artikel=7119748&start=1831

11 år gamla havreflarn och 1 år gammal rökt kalkon avsmakas.

11
Maträtter, recept, tillagning / SV: Julsill 2018
« skrivet: 2018-12-24 10:12 »
Fick en galen idé när jag var och handlade.
Undrar hur Abbas fiskbullar smakar om man lägger dom i ättikslag?
Inköpte därför en burk laxbullar i hummersås (fint ska de vara) Sköljde bort såsen och stekte bullarna lite lätt. För att få lite mer färg på bullarna använde jag farin istället för socker i lagen och så här blev resultatet.
Inte alls dumt :)



God jul på er

12
Givaren som mäter är lödad i ändan på sladden så röret är bara ett hölje, funkar därför utmärkt i ugn. Men röret är inte vattentätt där sladden ansluter och kommer det in vätska i röret kan givaren sluta att fungera. Har man tur torkar den och börjar fungera igen men det är inte säkert.
Håller du bara skarven mellan rör och sladd ovan ytan funkar den bra i vätska också.

13
Så länge det inte finns mögel på den är det nog ingen fara. Fettet har nog härsknat så det kan du ju plocka bort men köttet lär inte bli dåligt.
Skinkan i sig är flera månader gammal när du köper den, några månader till kvittar nog.

14
Allt om sous vide / SV: Julskinka sous vide
« skrivet: 2018-12-20 11:22 »
Men ska skinkan bli pastejliknande i konsistensen behöver den ligga i betydligt längre än 10-12 timmarna. Då snackar vi nog 24-36 timmar.
Har sous vide kokt högrev i 24 resp 48 timmar. 48 timmars varianten blev just pastejliknande och inte speciellt intressant.
Oxkind däremot behöver 48 timmar för att bli bra.

15
Ser ut att vara en varmrökt fläskytterfilé.
Snittet ser ut som kassler så det får bli min gissning.
Har blivit vanligare och finns i butik lite då och då, men jag kan inte ge dig ett specifikt ställe att köpa den på.

16
Bägge sidorna kom från frysen så där var det samma förutsättningar och vattnet i sig är inte problemet, det lakas ju ur när laxen saltas.

Var kanske lite oklar om vilken konsistens laxen hade, den blev väldigt mjuk och det lakades ur rätt mycket laxolja när den låg i påsen eller var uppskuren. Jag var tvungen att tömma ur oljan ur burken med uppskuren lax för att de sista bitarna inte skulle bli helt täckta av olja.
Den ena av sidorna blev som det brukar bli, så det var nog bara den andra laxsidan som inte var helt hundra.



17
Det var laxen som var grunden till problemet!
Rökte på 2 laxsidor förra helgen varav en från frysen som köptes tillsammans med den sidan som blev blöt/oljig.

En blev som tänkt och den andra blev blöt :(
Inget fel i smaken men lite väl slabbig för min smak.

18
Tar färsk lök bättre smak av röken än torkade ärtor?

Har inte haft problem med att få röksmak på okokt ris, men oavsett vilket tar jag till mig idén med rödlök.
Soppan blir väldigt gul när det saknas fläsk/kött  :)

19
Ser att du går på EU,s riktlinjer som vill förbjuda rökning av matvaror, enligt EU dör människor av för höga värden av diverse jox från röken. Minns inte exakt siffra men det var nog 10-20st/år enligt rapporten.

Men vissa saker måste rökas, kåldolmar är en.

Ska nog göra ett försök med att kallröka gula ärtor till vegetarisk ärtsoppa.
Det tillagas lite då och då men det är svårt att få samma runda smak som när det slinker med en bit rökat fläsk, rökta ärtor är kanske lösningen.

20
Röken får sätta sig i laxen innan jag går vidare med det äventyret.

Skulle nog vänt äggen fördom blev som du skrev ojämna i färgen. Bör bli goda, annars hade du nog inte haft för vana att röka dom. Vad använder du dom till? Håller dom rimligt länge eller surnar dom av röken?

Efter 4-5 timmars rök tömde jag röken och startade värmen för varmrökning, så nu hänger det 5 kg prinskorv och får både smak och färg.
Kunde inte hålla mig så det har blivit en Janssons frestelse på den kallrökta potatisen, kan inte säga att jag hittar någon röksmak men smaken är god och rundare på något vis.

Sidor: [1] 2 3 ... 26
- Annonser -