Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - Sofia

1
Finns det någon som känner igen termen kakun eller mjukkakun? Det är ett bröd som traditionellt bakas i bagarstuga (i vedeldad bakugn), och som är lite tjockare än tunnbröd. Det är ett mellansegt snarare än luftigt bröd, och supergott! Om någon sitter inne på något gammalt släktrecept får de jättegärna dela med sig av det, jag skulle verkligen gärna vilja ha det!  :)
2
Jag ska till Jönköping på fredag och planerar att äta middag någonstans inne i stan. Finns det några bra tips på restauranger?
Just nu känner jag mig väldigt sugen på sushi, som jag älskar men som det var länge sedan jag åt, men om det inte finns någon bra sushirestaurang tar jag gärna emot även andra tips!

Tack på förhand!  :)
3
Snart bär det av på bröllopsresa till Alghero på Sardinien!  :)  God mat står högt upp på önskelistan förstås, och jag undrar om det är någon som har varit i Alghero och har några restaurangtips att dela med sig av?
4
Nu är jag väl ute i lite väl god tid kanske, men finns det inte väldigt få recensioner av julbord? Själv brukar jag aldrig äta julbord ute, men det hade varit roligt att prova någon gång. Var finner man det bästa julbordet, vad ska finnas på ett sådant och vad får det kosta?
5
Är det en bra idé att äta fondue på restaurang?

Har aldrig testat, men det verkar mysigt och mumsigt tycker jag. Men det kanske mest är osigt och fantasilöst?? Vad får man egentligen, och är det så gott och gemytligt som jag tror att det är? Spelar det roll vart man går eller är det fondue som fondue?
6
Jag undrar om man kan få hjälp med lite idéer till vegetariskt på ett kallt buffébord?

Tänkte ha kallskuret kött och gravad lax som "köttbas", samt potatissallad av vinegrätt-typ, lite vanlig sallad och bröd. Sen tänkte jag att man kan piffa upp det hela med lite såser och plocksaker, som kanske marinerade oliver, chèvre-russinröra till köttet, kanske någon wasabiröra till laxen osv för att få en lite lite lyxigare känsla. Men vad har man som vegetarisk bas? Det ska ju helst vara kallt som sagt.  ???

Kan man marinera olika sorters bönor och få det gott? Går det att hyvla och "grava"(/marinera) grönsaker/rotfrukter och ha istället för lax, och vad ska man grava dem med? Tycker att detta är ganska svårt faktiskt, kanske för att jag inte är vegetarian själv. Man vill ju att det ska finnas något matigt till vegetarianerna också. 
7
Här kan man äta god indisk mat!   :)

Vi stannade till i Örnsköldsvik på väg norrut med bilen, och hamnade här utan några egentliga förväntningar. (Det var inte många ställen vi kunde hitta som var öppna kl halv åtta på en torsdagkväll.)

Men vi blev väldigt glatt överraskade av den spännande menyn (här är det verkligen inte bara chicken tikka masala och lamm vindalo), speciellt de vegetariska rätterna. När sen maten kom in var den fantastiskt god, och naan-bröden är nog de godaste jag någonsin ätit!

Jag kan verkligen rekommendera Mumbai Town om man gillar indiskt (eller vill testa).
8
Efterlyser tips på fisk-huvudrätt (obs ej skaldjur tyvärr) som kan passa på nyårsafton. Jag tänker mig antingen nån fisksort man inte tillagar till vardags, eller någon lite mer "udda" tillagning av "vanlig" fisk, för att det ska bli lite roligare.
9
Åter igen en efterlysning...

Snart är det sambons födelsedag, och han vill helst ha en mysig middag hemma. Har funderat lite på vad det ska bli, och kommer svagt ihåg att jag någonstans sett ett recept på pilgrimsmusslor i saffranssås, som serverades på svart spagetti. Det såg både läckert och lite lyxigt ut. Vad jag minns provade jag dock inte, och nu har jag helt glömt varifrån receptet kom, någon mattidning (typ Elle Mat) tror jag.

Hör av er om ni har sett eller hört något...
10
Har lite ledigt nu på sommaren och skulle gärna använda en del av tiden till att baka gott (och gärna lite nyttigt) matbröd. Själv gillar jag rågbröd väldigt mycket, men har inget eget favorit-recept. Jag har hört att skållat mjöl ger mindre smuligt bröd, och det vill jag ju gärna ha.

Någon som har nåt riktigt gott recept att dela med sig av?
11
Har efterlyst denna soppa som en del i en annan gren, men den verkar behöva en egen, för jag har inte fått perfekt napp än...

Åt en gång en jättegod soppa, som jag delvis var med och lagade, så jag minns vissa ingredienser, men skulle vilja ha ett komplett recept. Om någon tycker sig känna igen dessa ingredienser så kom gärna med förslag på vad det är jag är ute efter!

kyckling, champinjoner, kokosmjölk, citrongräs, röd currypasta, färsk koriander (förmodligen också kycklingbuljong). Det kan även ha varit fler smaksättare, som t ex vitlök eller limeblad, men det kommer jag inte ihåg.   :-[

Väntar hoppfullt...  ;)
12
Allra roligast är det att baka om man får gäster, tycker jag. Ska själv få fika-gäster om nån helg och sitter och funderar på vad jag ska göra för gott då. Rent instinktivt dyker choklad upp i huvudet, tätt följt av morotskaka med tjockt lager glasyr. Men efter att ha funderat lite till känner jag att nybakta kanelbullar väl ändå måste vara det allra bästa fikat? Det är ju så fantastiskt gott med varma, mjuka bullar, och så luktar det ju så härligt också!

Vad tycker ni?
13
Har köpt en benfri kotlettrad, men är inte riktigt säker på vad jag borde göra med den. Roliga förslag? (Eller kanske finns det klassiska förslag, som jag inte känner till? Jag välkomnar i så fall dem också!)  :)
14
Jag köpte för en vecka sedan en kartong (6st) ägg, och har nu använt upp fem av dem. Alla fem har haft dubbla gulor! Jag trodde att det var ganska ovanligt? Äggen är ekologiska, kan det spela någon roll?

Jag brukar numera bara köpa ekologiska ägg, efter att ha sett ett tv-program om kyckling- och äggproduktion. Dessutom har jag upptäckt att de är godare, och (eller inbillar jag mig?) gulare, vilket ser fräscht och gott ut. Jag inte fått något med dubbla gulor tidigare, men det är inte så hemskt länge sedan jag gick över till de ekologiska.

Det är ju lite roligt, men eftersom jag inte är överförtjust i gulan så börjar jag bli lite irriterad över att allihopa verkar köra dubbelt... Någon som har en klok tanke kring ägg-mysteriet?
15
Jag känner mig så sugen på kyckling till helgen, det passar bra som fredagsmat tycker jag. Snabbt och lätt när man kommer hem på eftermiddagen.

Det skulle vara gott med en riktig mustig gryta, med lite ris till. Men jag har ingen egen favoritgryta med just kyckling (filé, för min sambo uppskattar inte ben...). Någon som vill dela med sig av ett favoritrecept?
16
Jag och en kursare har träffat en jättetrevlig grekisk tjej på sjukhuset, och vi har länge tänkt att vi ska träffas och fika. Jag tänkte att jag skulle bjuda på semlor, eftersom det känns svenskt (grekiskan har inte varit i Sverige så länge, så jag tänkte att det kunde vara kul.) Vi har dock haft svårt att hitta en dag som passar alla, så nu blev det bestämt att vi ska ta det nån dag i veckan direkt efter "jobbet".

Hmm, tänker jag. Då räcker det ju inte med en semla, då måste man ju äta något innan. En varm god tomatsoppa kan ju passa bra såhär vintertid, och det går ganska snabbt att laga. Men den soppan jag gör är ingen direkt fantastisk smakupplevelse, om än god. Så nu undrar jag om det finns något smidigt trick för att höja den ett snäpp. En handfull soltorkade, en gnutta vispgrädde, nåt speciellt märke av krossade/passerade tomater? Tja vad som helst som funkar.

Märk väl, jag kommer inte ha en massa tid på mig, så jag hinner inte t ex skålla och skala ett kilo skala färska tomater... (Om man har någon annan fantastiskt idé till en lättlagad, snabb rätt som passar före en semla är jag såklart öppen för sådana förslag också.)
17
Nu är det ju snart semmelsäsong. Och jag råkar älska semlor! Min sambo är väldigt duktig på att göra god fyllning, men själv har jag inget riktigt fyllnings-ess i rockärmen. Nån som har ett riktigt bra recept på semmelfyllning, och gärna vill dela med sig?
18
Jag tycker att det är jättegott att göra en hel lax, eller hel stor laxsida i ugnen, med t ex pressad potatis och romsås till. Problemet är bara att det blir så mycket lax. Vi är ju bara två, och man vill ju inte äta lax med potatis i all oändlighet. Finns det något bra tips på vad man kan göra med tillagad lax som blir över? En sallad går ju alltid att ha till, men jag tänkte mig något varmt. Nån pastagratäng kanske?
19
Har hört att man kan göra tjälknöl smidigt och lätt i ugnen medan man sover, och tänkte att det kanske man ska testa till helgen. Men sen läste jag lite recept där det stod att man ska ha den inne i 10-12 timmar. Efter 4-5 timmar ska man sätta i termometern, och sen tillagar man till lämplig temperatur. Det betyder ju att man måste sätta in den 4-5 timmar innan man går och lägger sig, och i så fall får man ju inte sova mer än 6 timmar om man inte vill riskera att "missa" att ta ut den i tid. Blev lite besviken om jag ska vara ärlig, jag vill helst sova längre.

Är det här med tjälknöl i ugnen medan man sover en myt? Eller är det bara jag som sover mer än 6 timmar per natt?
20
Ska till Göteborg i helgen, och då vill jag ju självklart äta härliga skaldjur! Har surfat runt lite på olika restaurangers hemsidor och fastnat för Fiskekrogen, deras skaldjursplateau-varianter verkar väldigt goda. Är det någon som har erfarenhet av dem och vet om de är bra? (Och vad de kostar, det står inte på hemsidan...)
21
Jag tänkte ha en trevlig glöggkväll hos mig nästa helg, eftersom det är första advent. Ska förstås ha pepparkakor och lussekatter, men det hade varit kul att fixa någon typ av julgodis också. Finns det några tips på vilket julgodis som passar bäst till en glögg-fest? (Eftersom jag ska baka pepparkakor och lussekatter också, är det bra om det inte är allt för komplicerat...)

Glad för alla förslag, gärna beprövade recept!
22
Oliver är en av de saker jag inte tror jag skulle kunna leva utan. Värderar det tom högre än choklad! Och ibland får jag ett sånt fruktansvärt sug efter just kalamataoliver. Oftast blir det då någon god pastasallad, men det skulle vara roligt med något att variera med. Är det någon som har en bra idé på mat med kalamataoliver (där oliverna verkligen kommer fram, och helst är kalla)? Jag blir glad för alla tips jag kan få!
23
Matbröd / Glutenfria scones?
2008-10-08 21:19
Tänkte att jag skulle bjuda över mina kompisar på lite mysigt höstfika med scones och te. Men jag har kommit på att jag har en ny vän som är glutenallergiker. Nån som har tips på ett gott recept på glutenfria scones?  ???

Mycket tacksam för tips, har nämligen aldrig haft nån glutenallergisk kompis förut, och man vill ju inte att hon inte ska kunna vara med.
24
För alla oss som håller till i Skåne (eller för dem som gärna tar en sväng neråt) kommer här ett restaurang-tips! Maritim i Simrishamn, där man med fördel kan köpa ett "mini-weekend"-paket, har fantastiskt god mat! Och trevliga rum. Trots att vi kom dit med mycket höga förväntningar så blev vi inte det minsta besvikna! Vi åt en härlig fyra-rätters, varav det var svårt att välja en favorit. Men förrätten; en fisksoppa med pilgrimsmussla och hummer var inte dum...

ttt
25
Är det någon som vet var man kan få tag i en såndär rund brödspade? (Som man brukar ha i bagarstuga.) Det skulle vara jättebra när man bakar på sten i ugnen, annars kan det vara ganska knepigt att få på och av bröd/pizza utan att ta ut stenen (som väger ca 8kg!). Mycket tacksam för tips, helst i Lund-regionen, men i Stockholm är jag väl då och då. (Internet funkar förstås också om det är humana fraktpriser och -villkor.)
26
Matbröd / Bakstugebröd
2008-08-27 10:29
Av min underbara sambo ( :-*) har jag fått en baksten som jag bara längtar efter att testa på alla möjliga sätt.  :) Bland annat finns det ett jättegott bröd; stora, runda, mjuka brödkakor, ca 1cm tjocka som man skär i snibbar och äter som jag vet brukar bakas i bagarstuga, som jag skulle vilja prova att göra på min sten. (Jag vill gardera mig för att detta kanske är en norrländsk företeelse, för min släkt kommer från västerbotten och det är bara där jag ätit dem. Det är dock inte "polarkakor" jag menar, utan lite tätare, inte lika vitt bröd.) Om det är någon som trots den något svaga beskrivningen vet vad jag menar så får ni jättegärna komma med tips på recept och tillvägagångssätt! Jag ska hålla mina baksugna tummar!
27
Jag har varit och hälsat på min mormor i sommar och då passade vi på att plocka både hjortron och blåbär.  :) Nu tänkte jag göra sylt, men jag har inga burkar, så jag måste köpa det först. Problemet är att jag aldrig har gjort sylt själv förut, så jag vet inte hur mycket det blir (och således inte hur mycket burkar jag behöver köpa). Om nån har koll får de gärna hjälpa till. Jag tänkte koka på 1kg hjortron respektive 700g blåbär åt gången. (Om man har tips på var man kan få tag på bra burkar i Lund får man gärna tipsa om det också). Hoppas nåt proffs därute har koll!

Annonser

Powered by EzPortal