En matbild

Guider

Matbloggat

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - kayaker

Sidor: [1] 2 3 ... 7
1
Övrigt om mat / SV: Flytande kväve
« skrivet: 2018-02-26 09:52 »
Har man inte kontroll på sin jäsprocess, så kan svampar eller bakterier som producerar en blandning av etanol och metanol växa där, det är en av de vanligaste orsakerna till metanol förekommer i etanol. Det är något man bör tänka på när man köper t ex ett naturvin och på köpet kanske blir blind

DOI 10.1186/s40064-016-3303-1
Man bör dock vara medveten om traditionella behandlingen mot metanolförgiftning har länge varit att ge etanol eftersom enzymet som bryter ner både etanol och metanol prioriterar etanol. Det innebär att metanolen inte metaboliseras så länge det finns etanol att bryta ner och det är restprodukterna, framförallt metanal, som bildas vid nedbrytning av metanol som är giftiga.
Mig veterligt har jäsning av vindruvor aldrig gett tillräckligt hög andel metanol för att utgöra någon fara. Däremot har ffa. jästa palmviner, främst från raffiapalm, orsakat en hel del metanolförgiftning som t.o.m har resulterat i en del dödsfall. Även alkoholjäsning av durra, majs, banan och några andra frukter har orsakat metanolförgiftning.

För övrigt så är det felaktigt att säga att etanol innehåller metanol. Det är två olika alkoholer.

2
Företagsavdelning / SV: Presentation av Minegenkokbok.se
« skrivet: 2018-02-13 09:05 »
För övrigt så blev jag lite förvånad över att antalet nya medlemmar som verkar komma från matforumet var förvånansvärt lågt. Jag har hittills fått bättre resultat på mer hjärndöda sociala medier som Facebook (ok vi talar inga tresiffriga medlemsantal, men ändå).

Det blev jag lite förvånad över. Jag trodde här skulle vara rätt ställe för att lyckas testa en sådan här app. Ni som varit inne och snokat och resonerat att det inte var något för er, vad beror det på? Saknas funktioner? Jag förstår att just kontoskapandet kan vara ett litet hinder. Är man tveksam till att lämna ut sin e-post?
Eller har ni, precis som Mat-Janne, redan har en bra lösning för hur ni hanterar era recept?
Jag kan ju bara svara för egen del, men jag använder sällan recept utan lagar den mesta maten lite mer ad hoc. Jag har helt enkelt inget direkt behov av en sådan tjänst.

3
Får man göra reklam här?
I företagsavdelningen gäller lite andra regler
http://matforum.se/index.php?topic=535.msg4710#msg4710

4
Angående Korvhantverk Stockholm så finns en del av deras korvar numera i sortimentet hos Martin&Servera. Det borde göra det enklare att t.ex. få någon butik i närområdet att beställa hem deras korvar.

5
Man ska vara medveten om följande:
- Det har inte gjorts några studier på människor där man har kunnat fastställa att de nitrosaminer som bildas i maten är cancerframkallande.
- En förkrossande majoritet av vårt intag av nitrit och nitrat som kan bilda nitrosaminer kommer från grönsaker och saliv!

För att besvara huvudfrågan så bör Gourmetkorv vara värda att kolla upp. De finns på flera olika ställen i Göteborg.

6
När äggen åldras så stiger pH i vitan vilket gör att skalet lossnar lättare. Om man har färska ägg så kan man underlätta skalningen lite grand genom att ha lite bikarbonat i kokvattnet.
Källa: Harold McGee "On Food and Cooking"

7
Ah se där. Ja den såg ju väldigt lik ut. Undrar vilken som är bäst.  :)

Många användingsområden de räknar upp hos Ica "dekorera bakverk... fylla pannacotta i glas utan spill samt att fylla plättlaggen med". Men inte 17 kan den väl vara bra att fylla plättlaggen med, går inte det alldeles för sakta?!
Ingen aning, men det känns som en krystad "lösning" på ett icke-problem.

8
Måste tipsa om att Clas Ohlson har en 80-kronors doseringstratt som man med tummen styr om det skall komma smet eller ej. Enligt pålitlig källa fungerar den toppen "inte ett spill" för både ischoklad och knäck!

Finns kanske andra liknande varianter också, nån som vet?
Det finns en från Jonas som säljs bl.a. på Ica. Just nu går den att köpa för 59:-.
http://www.icahemma.se/Doseringstratt-l-Jonas-p-43627.aspx

9
Är det bara vitlök, vegeta och den där röda kryddan som man ska ha eller ska man ha fler? Är det någon som vet vilken röd krydda det är som jag tänker på?
Jag har läst en hel del cevapirecept och i en del används paprikapulver. De som anser sig mest renläriga använder i princip bara färs - helst egenmald på relativt feta styckdelar och gärna med en del lamm - vitlök, salt, svartpeppar, bikarbonat och vatten. En del förespråkar kolsyrat vatten, medan andra hävdar att det är onödigt. Smeten bör stå i kylen åtminstone över natten.
Här har du ett alternativ med paprikapulver:
http://nivran.blogg.se/2015/january/cevapcici-med-hembakade-lepine.html

10
Finns det inte några experiment där man kan stråla ihjäl bakterier? Tål de mikrovågsstrålning i mikrovågsugn? En fet skinka blockerar så klart. Röntgenstrålning? Någon som vet?
UV-ljus används på många ställen för att ta kål på bakterier och parasiter. Efter utbrottet av Cryptosporidium i Östersund och Skellefteå har många kommuner uppgraderat sin vattenrening med någon anläggning där man bestrålar vattnet med UV-ljus.

11
Allt om sous vide / SV: Bra cirkulator till rimligt pris!
« skrivet: 2017-12-15 10:12 »
$199 var inte farligt..! Måste kika närmare och fundera lite. :) Men samtidigt om man tänker på vad den egentligen består av så skulle den kunna en tredjedel... Undrar just om "alla" kommer att ha såna där liggandes i sina kökslådor på ett par år?
Vi är på god väg. Nästan inget på den här listan existerade för några år sedan:
https://www.prisjakt.nu/kategori.php?k=1817&o=produkt_pris_inkmoms#prodlista
T.o.m. existensen av själva listan kändes ju avlägsen. :)

14
Jag kanske har fel men är inte måttet som anges på stekpannor högst upp och inte botten. vilket gör att tex De Buyer 32 cm är mindre i botten?
Jo, du får välja en storlek med lämplig storlek på botten, t.ex. en 40cm som har en bottendiameter på 30,5cm.

15
Övrigt om mat / SV: Märklig marknadsföring
« skrivet: 2016-10-15 17:47 »
Men Lidl säljer inte strimlade utan skivade biffar. Tårta på tårta alltså  ;D
Eller som kycklingfärs hette förr i världen; maskinurbenad kycklingmassa  :-\
Yuck!

16
Övrigt om mat / SV: Märklig marknadsföring
« skrivet: 2016-10-10 19:36 »
Ha, ha! Kanske skulle vi tipsa om "mald köttfärs"?
Det låter som köttpuré.

17
Varför är det så viktigt med C-vitamin? Du får fömodligen i dig tillräckligt ändå, det går ju att tillsätta C-vitamin när det kallnat om du vill. Annars...

Den stora boven när det gäller att bryta ner Vitamin C är syre, inte värme. Så fort du krossar bären börjar syret oxideringen av askorbinsyran (C-vitamin). Dessutom är C-vitamin vattenlösligt, men inte sockerlösligt. När du värmer sockerblandningen till 130 grader har allt vatten förångats ur lösningen så vitamenen blandas inte ut i kokande vatten.
Tja, det är framförallt enzym som askorbinsyraoxidas - luftens syre är inte tillräckligt - som ligger bakom nedbrytningen av C-vitamin, så om man kan inaktivera dessa, t.ex. med hög temperatur så kan mycket vara vunnet. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20546391

18
Råvaror, halvfabrikat / SV: Pecorino
« skrivet: 2016-09-11 13:33 »
Pecorino Senese: Denna Pecorino kommer från ett litet familjeföretag, Pinzani i närheten av Siena. Den
har en alldeles egen arom från områdets kryddor. Denna fullt feta fårmjölksost är
gjord på råmjölk som lagrats i ca. 4 månader och gniden med tomat, så att den får sin
röda skorpa. Den smakar otroligt gott och passar perfekt till ostbordet och är
också lämplig som rivost.
Pecorino di Fossa:  Traditionsrik fårost från Sogliano al Rubicone, Forli som ligger i Emilia Romagna.
Fossa betyder hål och syftar på den särskilda process där osten begravs i marken
och mognar i ca. 3 månader. En metod som går tillbaka till 1500-talet.
Osten är torr, med en delikat, kraftig, lite bitter smak och stor doft.

Pecorino di Cantina:En mycket speciell fårost "tillbaka till rötterna" eller "ritorno alle origini" som
toskanska leverantör beskriver den. Mognat i min. 6 månader i en källare
som framhäver de olika smaksnyanserna. Cantinan produceras enbart av mjölk
från Toskanska får. Osten har en mycket speciell färg gul/brun/orange och en helt
unik smak. Stark och söt, den skall smakas!
 

Sen har vi en ost som är våran svenska drottnigfavos  den heter BRILLAT SAVARIN.Om ni nu inte har testat detta så gör det fortast möjligt men skyll inte på mej om ni torskar.
......................De nna ostproducent från Bourgogne ligger mellan Lyon och Dijon.
Delin har vunnit silver 2003 och guld 2004 för denna delikatess
"triple créme" osten utvecklas hela tiden och blir krämigare och
krämigare. ::)



Hej @roffekock! Vet du möjligen var man kan få tag på Pecorino di Amatrice? Den är mer eller mindre ett måste för att göra en riktigt bra Spaghetti all'Amatriciana.

19
Råvaror, halvfabrikat / SV: Filé eller inte filé
« skrivet: 2016-08-09 11:01 »
Miljöförvaltningen har bedömt produktnamnet Gourmetmörad Ländfilé som vilseledande (!?) För att förtydliga mot konsument och för att minska ihopblandning med liknande produkter väljer Nybergs deli nu att byta namn på denna produkt. Från den 14:e september 2015 kommer därför Gourmetmörad Ländfilé byta namn till Gourmetmörad Fläskmästarbit.

Aha! Då förstår i precis vad det är för en köttbit  ;D
Det låter som om den kommer från en styckmästare.

20
Övrigt om mat / SV: Bästa potatisrätten?
« skrivet: 2016-01-17 21:29 »
Delvis av nostalgiska skäl så säger jag Pitepalt.
En annan het kandidat är Rösti.

Sidor: [1] 2 3 ... 7
- Annonser -