Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Glenn

1
Hej alla.

Jag tänkte jag skulle ge mig på och kalljäsa ett bröd, men blir lite osäker på hur man gör..

Frågor:
Kan man kalljäsa vilken deg som helst? Minska eller öka andelen jäst?

Bakar man ut degen till bröd innan man kalljäser?

Om det står i ett recept att degen skall jäsa en gång i bunke och sen baka ut och sen jäsa en gång till, ska man då jäsa det i bunken först i rumstemperatur sedan baka ut bröd och in i kylen för kalljäsning?

Vad är lagom tid i kylen 8-10timmar?

Nåt annan jag bör tänka på?
2
Matbröd / SV: Brödböcker
2009-04-11 08:59
Jag köper nog riddarbageriets och testar lite.

EDIT: Var kan man köpa boken? Verkar vara defintivt slut på bokus och adlibris...
3
Matbröd / SV: Brödböcker
2009-04-10 12:27
Mycket intressant ämne det här. Jag får prova fram och tillsätta lite vanlig jäst också.

Från det en atill det andra.. Jag är som jag skrev nybörjare på det härmed brödbakning, men tycker det är väldigt väldigt kul. Jag undrar om någon har tips på en bra bok med brödbakning och recept.
4
Jag har precis bakat klar ett surdegsbröd, men det var lite fusk, då man startade surdegen med lite jäst sen lät det stå i två dagar. Men brödet blev gott.
Startade även en ny surdegskultur med rågmjöl, vatten och lite äpple igår. Den är aktiv idag kan jag säga. Ska bli spännande att testa nåt med den på söndag kanske.

Så det är bara fram med uppfinnarhatten och börja exprimentera.
5
Men om jag inte vill ha vanlig jäst i brödet uten bara surdegsgrund så att säga, hur mycket behöver man för det ska jäsa?

om jag tar 1dl surdeg till sju dl degspad, kommer det att jäsa?
6
Jag hålller precis på med min surdegskultur på råg och det verkar som det funkar fin.

Men ja har en fråga. Sedan när jag ska baka ut detta till bröd vad går jag då på? Jag har inget recept.

Finns det någon gyllende regel att det ska vara 1dl surdeg till så mycket degspad eller mjöl till själva limpbakningen.

Vad använder ni för recept?

Annonser

Powered by EzPortal