En matbild

Guider

Matbloggat

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Fler anledningar att laga själv:
- Bristande tidsvinst. Det går inte så mycket fortare att laga sås från en pulverpåse att det är värt ett tråkigare slutresultat.
- Variation. Lagar du själv blir köttfärssåsen lite annorlunda varje gång. Findus är och förblir Findus.
- Det du vill ha finns inte att köpa. Rågkakor efter svärmors recept får man baka själv. Köttfärslimpa har jag inte sett färdig. Vill/måste man av någon anledning undvika vissa råvaror kan man också bli tvungen att laga själv.

Själv är jag rätt bekväm av mig, jämfört med många här. Färdig majonnäs är helt ok, jag gör den inte så mycket bättre själv att det är värt besväret. Bönor på burk är bekvämt, då behöver jag inte hålla på att frysa in resten av ett storkok. Men struvor är ohemult dyra att köpa, då får det vara värt besväret att göra själv. Soppor och såser är så enkla att göra själv, så pulverpåsar hittas inte i mitt kök. Och nån gång ska jag baka rågkakorna som salig svärmor brukade baka.

2
För egen del är det 1 och 3 som gäller.

Det kommer aldrig att bli ekonomi i att laga mat själv, inte när färdigrätter kostar 20:- eller lägre per portion, och om man skulle räkna ihop vad som inköpts för att laga maten lär man också gå back.

Prinskorv kostar mer för mig i råvaror än vad färdiga kostar men smaken är en helt annan. Mina smakar kött, vilket inte är så vanligt bland mina kommersiella kolleger i branchen.
Samma med både Matjesill och bacon, sillfiléer är ingen billig mat och sidfläsk är oftast dyrare än fläskfilé ???

Jag undviker kallrökt lax i butiken, de gångerna jag ätit köpelax har den varit mycket kostnadseffektiv med tanke på att jag ätit om den både två och tre gånger. Av någon anledning händer detta inte med den hemrökta.

Men det är förbaskat kul att laga mat, blir det sen gott också är det en ren bonus. Jobbar med stål dagarna i ända så att få röra i en gryta är bara ett trevligt avbrott  :)
3
Frågan är varför man vill göra själv.
1) För att det är godare?
2) För att det blir billigare?
3) För att det är roligt?
4) För att det är status?
5) Fler anledningar?

Matbröd och fikabröd tycker jag i princip alltid är godare hembakt och då har man ju inte så mycket val annat än att baka om man hinner och har ork.  :)

Men köpt gravad lax och hemgravad lax är jag inte så säker på att jag kan säga om det ena eller det andra är godare. Men det är ju roligt med egen. Kanske sparar man en slant på att grava lax, men det försvinner ganska mycket vätska så nån jättebesparing kan det inte vara även om färdiggravad kostar det dubbla mot färsk laxfilé.
4
Jag tycker jag nästan drunknar i matlagning "från grunden" Allt ska bakas hemma, matbröd som kaffebröd. Halva grisar ska saltas, torkas eller rökas. Olika sorters vilt ska också saltas, torkas eller rökas. Laxar o andra fiskar ska rökas eller gravas. "Lättsmör" ska tillverkas. Ostar ska lagras. Men några drycker tillverkas inte i detta hushåll längre, det gör dom så bra i Tyskland  ;D
5
Maträtter, recept, tillagning / SV: Chipsdip
« Senaste inlägg av Frida staf skrivet 2018-04-22 20:10 »
Nu ni! Ska ni få både en grym dipp till chips och till nacho tallrik! Turkisk lr grekisk yoghurt.  Riv vitlök efter smak. Lite limejuice, obs: färsk! Salt. Och lite lite lite vitpeppar. Grym till chips. Och till nachos. Samma sak fast utan vitpeppar men oxå citronjuice! Grym!!! Varsågod!
6
Det finns lite olika saker som jag slutat köpa och numera gör själv.
Visst blir det stödköp ibland, men jag ångrar mig var gång.

Bredgott
Majonnäs
Kallrökt lax med tillhörande hovmästarsås
Prinskorv
bacon
Matjesill
Öl

Funderar inte ens på att köpa färdiglagade kåldolmar, kålpudding, köttfärssås, lasagne, köttbullar eller färdiga hamburgare heller.
Mat är för roligt att laga för att köpas färdig.
7
Vetgirig, frågelåda / SV: Att tina djupfryst - hur?
« Senaste inlägg av webguide skrivet 2018-04-20 09:21 »
Anledningen till att inte tina i varm atmosfär, t.ex. i rumstemperatur eller i jummet vatten är att då kommer livsmedlet att befinna sig relativt lång tid i det temperaturspann som är gynnsamt för bakterietillväxt. Om man tinar i varm atmosfär så skall livsmedlet tillagas så snabbt som möjligt efter att det har tinats. När det gäller sous vide så går det bra att lägga det frysta livsmedlet direkt i vattenbadet.

Om man tinar i kallt vatten eller i kylskåp (vid 4-5 grader C eller lägre) så kommer livsmedlet aldrig upp i den temperaturzon där risken för bakteriertillväxt är som störst. Det är orsaken till att man tinar livsmedel långsamt.
8
Informationen om att man steker i återanvänd frityrolja har jag fått av en kock som jobbar på kinakrog. Detta efter mycket om och men.
Man smaksätter ibland med sesamolja men man steker inte i den. Den ger vissa rätter en något nötig smak.

Jo då man steker i sesamolja, man måste bara vara försiktig med hur man gör det. Att använda gammal frittyrolja, well, de felsta svenska kinakrogar är knappast kända för sin höga kompetens inom matlagning. Att använda nått som eventuellt är direkt farligt för gästen är väl inte en smart köksteknik. Jag tror inte heller att det är smaken av gammal frittyrolja man är ute efter när man vill hitta "den där speciella kinamatssmaken".
9
Maträtter, recept, tillagning / SV: Stekta blandade grönsaker på kinarestauranger
« Senaste inlägg av Kent Karlsson skrivet 2018-04-19 14:58 »
Informationen om att man steker i återanvänd frityrolja har jag fått av en kock som jobbar på kinakrog. Detta efter mycket om och men.
Man smaksätter ibland med sesamolja men man steker inte i den. Den ger vissa rätter en något nötig smak.
10
Vetgirig, frågelåda / SV: Att tina djupfryst - hur?
« Senaste inlägg av Julle skrivet 2018-04-19 08:56 »
Jag ska tina grillade rostbiffstekar som väger ca 1,6 kg styck. Imorgon ska jag skiva dessa och göra exotiskt fat för fest till lördag. Hur gör jag det på bästa sätt? Kan jag lägga fram dem över natten så de är tinade fredag morgon? Tacksam för svar!
Sidor: [1] 2 3 ... 10
- Annonser -