En matbild

Guider

Matbloggat

Författare Ämne: glutenfri vegansk julskinka  (läst 2299 gånger)

Åsa Järnberg

  • Gäst
glutenfri vegansk julskinka
« skrivet: 2015-12-13 12:58 »
Hej det måste ju gå att göra egen
 julskinka som är vegansk utan veteprotein ??
Finns det färdiga recept eller förslag på hur jag ska göra ??
Tacksam för svar .
God jul från Åsa

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: glutenfri vegansk julskinka
« Svar #1 skrivet: 2015-12-14 21:07 »
Är det en skivbar "skinka" du vill ha eller är det någon annan form av "skinka" som önskas? Jag har inte tillräckligt med kunskap och erfarenhet för att kunna ge råd men kanske om du spesar vad du vill ha så blir det lättare att hjälpa till.

kurt

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 455
    • Visa profil
SV: glutenfri vegansk julskinka
« Svar #2 skrivet: 2015-12-15 04:19 »
Varför måste det gå? Går det att göra spagetti med bara kött? eller mannagrynsgröt med bara kött?

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1009
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: glutenfri vegansk julskinka
« Svar #3 skrivet: 2015-12-15 11:14 »
Varför måste det gå? Går det att göra spagetti med bara kött? eller mannagrynsgröt med bara kött?

Spagetti på räkor roade sig ju Ferran Adria med på El Bulli, så ja det går.

Sen kan man kanske undrar varför man vill äta julskinka om man är vegan (om det inte handlar om medicinska orsaker), själva grejen är väl att man inte vill äta kött och att då göra nått som smakar och heter som kött tycker jag känns lite underligt.

Hur är det med Tempeh, där skulle man väl kunna göra nåt?

agnetasch

  • Köksmästare
  • *******
  • Antal inlägg: 4459
    • Visa profil
SV: glutenfri vegansk julskinka
« Svar #4 skrivet: 2015-12-16 06:26 »
Eller så kokar man en stor kålrot, griljerar den med glutenfritt ströbröd o sätter en snygg skinkpinne i den. Voilà! ;)

Skogis

  • Kallskänka
  • ****
  • Antal inlägg: 453
    • Visa profil
SV: glutenfri vegansk julskinka
« Svar #5 skrivet: 2015-12-16 13:15 »
Låter som en bra idé, massor av kryddnejlika så smakar det överkryddad skinka också.

Spagetti på räkor roade sig ju Ferran Adria med på El Bulli, så ja det går.

Sen kan man kanske undrar varför man vill äta julskinka om man är vegan (om det inte handlar om medicinska orsaker), själva grejen är väl att man inte vill äta kött och att då göra nått som smakar och heter som kött tycker jag känns lite underligt.

Hur är det med Tempeh, där skulle man väl kunna göra nåt?

Är det motsägelsefullt att tycka kött är gott men att avstå för djuren skull?

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1009
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: glutenfri vegansk julskinka
« Svar #6 skrivet: 2015-12-16 20:56 »
Låter som en bra idé, massor av kryddnejlika så smakar det överkryddad skinka också.

Är det motsägelsefullt att tycka kött är gott men att avstå för djuren skull?

Om man avstår kött av etiska orsaker men tycker så mycket om kött att man bara måste fejka det. Så ja, det tycker jag är lite konstigt/motsägelsefullt.

Andreas

  • Forumvärd
  • *****
  • Antal inlägg: 6572
    • Visa profil
    • Matforum
SV: glutenfri vegansk julskinka
« Svar #7 skrivet: 2015-12-17 09:35 »
Det finns andra skäl än "att värna om djur" för inte vilja äta kött, miljömässiga, hälsomässiga.

Uppskattar själv sojabaserade köttsubstitut som Tzay och Oumph. Oumph är inte så jättelångt ifrån skinkkött i konsistens, men ganska smaklöst så frågan är hur man får det att smaka skinka. Och det som framförallt gör skinka gott är det saftiga flottiga fettet och hur får man fram den smaken veganskt?
Den som inte frågar får inga svar.

Hankki

  • Köksbiträde
  • ***
  • Antal inlägg: 177
    • Visa profil
SV: glutenfri vegansk julskinka
« Svar #8 skrivet: 2015-12-17 11:53 »
... för inte vilja äta kött, miljömässiga, ...
Det sägs ju att köttproduktion inte direkt är miljövänligt men inte före den dagen när odlingsmark för speciellt starksprit/destillerade spriter OCH tobaksprodukter istället används till att odla "mat" och liknande så skippar jag köttet av miljömässiga skäl. Dessutom används extremt stora mängder rent dricksvatten till rengöring i spritfabriker, och även för onödiga "sockrade drycker".
Visst är det gott med en whisky eller konjak ibland men de åker ut före biffen.

webguide

  • Mästerkock
  • ******
  • Antal inlägg: 1009
    • Visa profil
    • Vassaknivar.se
SV: glutenfri vegansk julskinka
« Svar #9 skrivet: 2015-12-18 10:06 »
Det finns andra skäl än "att värna om djur" för inte vilja äta kött, miljömässiga, hälsomässiga.

Uppskattar själv sojabaserade köttsubstitut som Tzay och Oumph. Oumph är inte så jättelångt ifrån skinkkött i konsistens, men ganska smaklöst så frågan är hur man får det att smaka skinka. Och det som framförallt gör skinka gott är det saftiga flottiga fettet och hur får man fram den smaken veganskt?

Man kan utgå från att lösa upp glyserinflingor i vegetabilisk olja (t.ex. jordnötsolja), då blir oljan som smör, smaksättningen av fettet är svårare men jag skulle tro att griljeringen smakar mer än fettet så det kan funka.

 

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator. Om du blir medlem hos Matforum visas det du skriver direkt.

Använd ditt riktiga namn eller smeknamn. Inlägg där namn är företags-, produkt-, hemside-, eller bloggnamn kommer inte att godkännas. Reklam är ej tillåtet. Formulera dig vänligt.

Namn: E-post:
Verifiering:
Skriv ordet klöjm baklänges!:
Write pancake in Swedish!:

- Annonser -