Matforum

Hemmalagat - laga själv => Köksredskap, utrustning och maskiner => Ämnet startat av: crlhrv skrivet 2007-04-21 21:28

Titel: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-04-21 21:28
Jag uppdaterar min köksutrustning och behöver en ny traktör- eller stekpanna med någon form av non-stick beläggning. Har kollat in Tefals Jamie Oliver-serie men den är så fruktansvärt dyr (>800kr för en 26cm), är den värd det? Finns det några andra märken som rekommenderas? Dock hörde jag att Tefalserien är möjlig att använda tillsammans med metallredskap vilket är intressant..
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Urban skrivet 2007-04-22 11:15
Sökte lite på nätet och hittade ett stekpannetest från programmet Plus. http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=7856&a=335963 (http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=7856&a=335963). Vinnaren i testet blev ICA Handlarnas "Prima cookery teflon" för 169:-.Personligen så gillar jag inte Teflonpannor pga. för många dåliga erfarenheter. Fast dom har säkert blivit mycket bättre nu än dom var för några år sedan då beläggningen tenderade att börja släppa efter "typ" 1 månads användning.
Vill tillägga att Stekpannan från Tefal fick riktigt uselt betyg.

Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-04-22 13:35
Jag har avverkat ett par tre ICA Handlarnas "Prima cookery teflon", ICA brukar rätt ofta sälja den som medlemsförmån el. dyl. De brukar hålla ett år eller två innan beläggningen släppt alltför mycket men då brukar jag den rätt flitigt. Använder aldrig metallredskap och är väldigt försiktig med botten. Inbilllar mig att de är känsliga för att bli alltför upphettade, då tar de slut snabbare. Mitt senaste exemplar har botten slagit sig på av nån anledning, har inte hänt förr. Det förra exemplaret har jag bifogat bilder på nedan...

Har haft/har dyrare stekpannor också men upplever inte att beläggningen håller i förhållande till prisskillnaden. Däremot får man en bättre och stabilare botten. Och det är väl också en poäng att undvika slit-och-släng också som det faktiskt blir med teflon.

En gammeldags hederlig gjutgjärnspanna håller annars i en evighet. Däremot blir det inte fettsnålt, fast dom gånger man steker sånt som inte absorberar fett kvittar ju det.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: patrixan skrivet 2007-05-17 23:36
Föll också för ICAs testvinnare, men jag vart besviken på kvalitén på den, på tok för tunn botten värmen blir inte så bra i den, for på Expo och inhandlade en Hackman 28" istället och är helnöjd med den (se den här) http://www.dukatbord.se/?pid=186351
Skaffade en till lite senare, den här  http://www.dukatbord.se/?pid=186351

Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-05-18 09:03
Hackman ska jag kolla in! Bra tips där, tack.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Kocken skrivet 2007-05-18 11:28
Citat från: crlhrv skrivet 2007-04-21 21:28
Jag uppdaterar min köksutrustning och behöver en ny traktör- eller stekpanna med någon form av non-stick beläggning. Har kollat in Tefals Jamie Oliver-serie men den är så fruktansvärt dyr (>800kr för en 26cm), är den värd det? Finns det några andra märken som rekommenderas? Dock hörde jag att Tefalserien är möjlig att använda tillsammans med metallredskap vilket är intressant..

Jamie serien är klart bra, jag har själv en 28cm som jag är nöjd med. De finns på nätet från ca 740 kr.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-20 18:29
Min titanpanna är av märket AIDA, det är en stekpanna gjord i Danmark.
Denna panna inköptes för 3-4 år sedan och jag har använt den i princip dagligen.
Den är fortfarande mycket fräsh och bottenbeläggningen sitter fortfarande kvar där den ska.
Däremot så kan jag märka att beläggningen har blivit lite tunnare faktiskt. Men med tanke på att den endast kostade runt 300 pix så är det ingenting jag kan klaga på. Jag kommer förmodligen att kunna använda denna minst 1 år till innan det blir dags att byta. Köper då till 100% en till Aida.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-21 08:01
Jamie Oliver-pannan fick bra betyg i detta test hos Smartson
http://www.smartson.se/test/hushall/stek-fettfritt.htm?partner=1
Där för övrigt 365+ från Ikea för 170:- blev "bästa köp".

Änvänder proffesionella kockar teflonpannor i yrket förresten?

Urban, Patrik: Både Hackman och Aida finns i SVT-testet jag länkade till ovan, http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=7856&a=335963 är det de modellerna ni har? Håller ni med om omdömena?
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-05-21 08:10
Tänk om dom någon gång kunde göra ett blindtest där speciellt priset inte angavs, att IKEAs 365+ serie vinner beror ju snarare på att den har bäst resultat i relation till priset, inte att den verkligen ÄR bäst. Jag vill ha ett test där där man utser bästa produkt efter prestation istället för att hela tiden stirra sig blinda på priset.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-21 14:58
Citat från: crlhrv skrivet 2007-05-21 08:10
Jag vill ha ett test där där man utser bästa produkt efter prestation istället för att hela tiden stirra sig blinda på priset.


Jo det vore intressant. Här är i alla fall ett tredje test, denna gång  från Råd & rön nr. 5 2004, där Ikeas panna återigen hamnade i topp.
http://www.radron.se/templates/test____4573.asp
Råd och rön brukar vara ganska "vetenskapliga", mer detaljer lär finnas i tidningen som man brukar kunna läsa på sitt bibliotek.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-05-21 16:03
Hmm.. brukar inte Sverker och Co. utföra "sina" test utan att ta hänsyn till priset? Jag har för mig att deras resultat ibland blir av formen "du får vad du betalar för".
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-21 22:08
Jag håller absolut inte med det testet.
Jag är väldigt kräsen när det gäller stekpannor, och har provat många stekpannor som finns på marknaden.
Denna panna är den enda som bottenskiktet hållit riktigt länge.
Jag har provat pannor från 500-700 kronor men dessa har för mig varit en besvikelse. bottenskiktet brukar börja släppa från några månader till 1 år.
Vill tillägga att jag ej diskar mina stekpannor i maskin, och steker aldrig på hög värme.. 4án på spisen brukar vara lagom.
Åsså använder jag aldrig metallredskap i heller.
Kanske har jag haft otur förrut. Men jag litar inte längre på det dyraste!.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-22 10:33
Urban: Men är det exakt samma Aida-panna du har? Du sa att din kostade runt 300 men den i testet http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=7856&a=335963 "Aida, titan ancher" kostar 539 kr.

Callle: Ja det tror jag du har rätt i.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-05-22 20:07
Urban: vilken panna pratar du om?
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-22 20:43
En stekpanna som heter Aida. Jag vet inte exakt vad modellen heter men den funkar jättebra.
En stekpanna som håller över 3 år och som bara kostar runt 300 pix är ett fynd.
Det stämmer nog säkert i testet att man måste använda lite matfett i den, för att få rätt släpp-effekt.
Men det är inget som jag bekymrar mig över eftersom jag nyttjar matfett i vilken stekpanna jag än använder.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Kari skrivet 2007-07-04 11:43
Jag har nog aldrig varit med om att beläggningen lossar..! Har både Ikea och Hackman som tjänstgjort i mer än 7-10år. Jo, på gaslåga och för hög värme i skogen en gång. Puckat av mig själv.

Men jag fick engång lära mig att pannan _aldrig_ får vara varm när den skall diskas. Men det är ju lockande att slänga ner den i slasken med fett och allt under kranen.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-07-04 18:00
Diskning har jag aldrig hört skulle vara ett problem. Däremot att pannorna inte tål att bli överhettade på spisen då plastbeläggningen PTFE tål max ca. 250-300 grader. Är du kanske väldigt försiktig med hur du värmer pannan på plattan också?

Här är förresten ytterligare ett stekpannetest:
http://www.icakuriren.se/ArticlePages/200410/04/20041004141828_Administrators960/20041004141828_Administrators960.dbp.asp
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Åsa skrivet 2007-07-04 20:37
Jag tycker beläggningen lossnar i ett! MEN.....jag behåller kvittot och går så fort jag ser någon skada tillbaka med pannan och får alltid en ny. Så hos oss använder vi bara pannorna max ett år....sedan hämtar vi ut en ny! :)
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Urban skrivet 2007-07-04 20:48
Det är rätt Åsa!.. Så ska det gå till  ;D.
En fråga bara.. Gäller 1 års garantin på stekpannor också?. Ifall att det är så är det ju bara för andra göra detsamma (inklusive mig).
Vad säger dom i butiken när du kommer och vill byta en 1 år gammal stekpanna mot en ny?.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Åsa skrivet 2007-07-04 21:56
Urban: Ja...garantin gäller 1 år även på stekpannor. De brukar kika under pannan och är den i hyfsat skick där är det aldrig något problem. De brukar säga något i stil med: Oj, oj, oj vilket måndagsex...Problemet är väl bara att hålla ordning på kvittot.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-07-04 23:07
Bra tips där Åsa! Aldrig tänkt på att göra det med stekpannor, konstigt nog.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Sweber skrivet 2007-07-05 10:40
Jag har avverkat ett antal teflonisar genom åren. Mina första stekpannor var dock av gjutgjärn med metallhandtag som har kylhål så att  det inte blir så hett. (handtaget alltså) Mina första kastruller värda namnet var av märket Hackman serie Polaris, rosfritt utan teflon. En traktörpanna av samma serie dök även den upp ganska snart.

Sedan har jag haft flera stekpannor med beläggning, dom är praktiska då dom inte är så tunga som gjutjärnspannorna. Tefal och Ica har det varit. Från Ica har jag haft teflon och Titan-beläggningar. den sistnämnda höll faktiskt ganska länge utan att släppa, men å andra sidan blev det en beläggning på beläggningen efter ett par år som gjorde att allt fastnade. När vi renoverade köket förra året, investerade vi i en induktionshäll och vips så kunde man inte använda vissa kokkärl. Kvar i köket blev...(trumvirvel)... gjutjärnspannorna och Hackmankastrullerna. Pannorna börjar närma sig 20 år och kastrullerna 15. Alla väl använda, med det synns inte på dom. Dom ser förvånande fräscha ut. Med induktion har man en överlägsen kontroll av värmen och numera bränner vi inte fast saker i kastruller och pannor länge, i alla fall nästan aldrig. Jag har med andra ord ingen nytta av belaggda pannor längre. Min största platta är 30 cm och jag letar efter en traktörpanna som är riktigt stor och som inte är belaggd, men det verka var aomöjligt att hitta. Det ska var en svart/grå insida på som kan börja flagna på allt idag.




Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Åsa skrivet 2007-07-05 11:09
Jag håller med dig Sweber, visst är gjutjärnspannor bra och även jag har mina kvar till induktionsspisen vilken jag för övrigt älskar. Snacka om fast food!! Men...jag tycker gjutjärnspannor är för tunga att arbeta med. Dessutom kräver de en hel del fett vilket iaf jag inte vill ha för mycket av. Idag använder jag en AIDA som är lätt och bra och som byts ut en gång om året :) Kanske inte något för Hållbar utveckling kom jag just på....  :-\
Lyckliga dig som hade kastruller till den nya spisen. Själv fick jag köpa allt nytt....blev pank men nöjd!!
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-07-05 11:28
Åsa: På ett ungefär hur sliten är din Aida när du lämnar tillbaka den?

Ingen av er som har en kopparstekpanna? Koppar är ju den överlägsna värmeledaren. Undrar om det finns non-stick belagda kopparpannor.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Åsa skrivet 2007-07-05 11:40
Aidan är lite speciell Andreas. Där brukar beläggningen släppa runt nitarna som håller fast handtaget och då knallar jag iväg :) Med andra dyrare pannor har beläggningen lossnat i botten innan jag lämnat dem i retur.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Sweber skrivet 2007-07-05 17:22
Åsa, Jag fick ge bort ett par kastruller/grytor som inte funkade. Bland annat en alukastrull med glaslock och teflon som jag aldrig gillade. Mun fru ville ha den för att den var lätt att diska när man brännt fast något i botten. Numera bränner vi inte fast så ofta så den är inte ens saknad av henne. ;D Vi köpte två grutor på Ica Maxi för mellan 200 och 300 kr/st. Dom funkar jättebra.

Bild 1 visar gjutjärnspannan från skeppshult, vi har en 28cm en 24 cm och en liten som gissningsvis är 10-15 cm i botten. Den lilla har vi inet haft så länge, den fick vi när mina föräldrar sålde sommastugan och inte ville ha alla gamla köksprylar därifrån. Mina föräldrar har teflonpannor, gjutjärn väger för mycket...

Bild 2 visar traktörpanna från Hackman. Våran är 28cm. Den ser inte riktigt ut som på bilden, dom ändrade designen härom året. Men det är bara detaljer som skljer.

Bild 3 visar kastrull från Hackman. Två kastruller och en såtös (sautues eller något sånt) i samma serie finns i köket.

Bild 4 visar vår häll, idag fattar man inte att man kan ha klarat sig utan induktion.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Fredrik Goldhahn skrivet 2007-07-11 09:25
Gjutjärn är det bästa...även om det är tungt och otympligt att arbeta med så håller det i evighet och har en oöverträffad ledningsförmåga av värme...och riktigt hög värme, utan att ytan skadas...

För mig är non-stick stekpannor förbrukningsvaror, alla non-stick släpper för eller senare när man jobbar professionellt och då blir det mer en fråga om hur bekväma pannorna är att arbeta med, hur de ligger i handen, utformningen etc


Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Urban skrivet 2007-07-12 15:26
Vilken typ av nonstick pannor föredrar du att använda?.
Har du kanske ett bra tips på en panna där beläggningen håller lite längre innan den vill lossna?
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-04-22 12:52
GP har nyss låtit laboratorietesta stekpannor. Tefals Jamie Oliver-panna för 900 kr tålde inte ens tredjedelen så mycket slitage som den mest reptåliga pannan från OBH Nordica á 800 kr. Dock blev inte OBH Nordica totalvinnare, detta pga sämst värmefördelning där det skiljde så mycket som 20 grader mellan mätpunkterna i jämförelse med 3 grader för tesvinnaren från Fiskars á 400 kr, som dessutom var nästan lika reptålig som OBH-pannan.

Ytterligare en intressant parameter som testades var värmeeffektivitet, dvs. hur bra stekpannan leder värmen från spisen, "Vid samma temperatur på spisen skiljde det närmare 90 grader i stekyttemperatur mellan den mest värmeeffektiva pannan och den minst värmeeffektiva pannan."! Också i detta moment placerade sig Fiskars bra.

¤ http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=106&a=488312
¤ http://www.gp.se/content/1/c6/48/83/12/0409_stekpannor.pdf

Min Gastrolux Nano är helt slut (se bilder) så jag ska nog faktiskt köpa mig en Fiskars.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-04-22 13:02
Jag inbillar mig att pannor belaggda av proffskvalité är bättre än dagens superkockar lanserar (läs egentligen bara deras namn) och dessa kan nog bara köpas i grossistled tyvärr.

En sak man bör tänka på vid användandet av dessa pannor är att man måste ha en lägre temp än på en vanlig panna av gjutjärn annars släpper ytan,det är nog att pannan överhettas i gång för att den ska paja snabbare. Och när jag ser din panna Andreas så tänker jag på att du fått i dej en del nyttigheter. ;)

/rolf
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: kjpil skrivet 2009-04-22 15:09
Jag har haft titanpanna av märket SCANPAN i cirka 6 år.. belaget är fortfarande som nytt och botten är helt slät - bra kontakt mot spisen. Tappade den i golvet för ett par veckor sedan så halva handtaget gick av, men det gör inte så mkt.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-04-23 10:49
Hur ofta använder du din panna Karl-Johan och vad är det för prisklass på den?

Rolf: Jo lite nyttigheter har jag allt fått i mig fast jag tror största delen av beläggningen lossnat i disken. Och sen den beläggningen började släppa ordentligt har jag slutat använda den, som väl är har jag fler stekpannor. :)

Vad är det för fabrikat på stekpannor av "proffskvalité"?
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: kjpil skrivet 2009-04-23 16:04
Nu använder jag den kanske 4 dagar i veckan. Men jag har varit ute och rest i cirka 2 år under tiden.. så man får nog säga 4 år 4 dagar i veckan kanske i genomsnitt...(ursäkta ser nu att mitt första inlägg var lite överdrift därför) men ofta använder jag den "längre tid" än normal användning när jag använder den. Jag har använt den mycket i alla fall :) fast vet ingen exakt tid - gissningar.

Jag har inte ofta haft metall i den heller.. fast det stog att man kunde ha det så använder jag oftast plaststekspade.
Prisklass: har för mig att jag köpte den för 500:- och att det var halva priset.. så ~1000:-
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-04-23 22:57
Tex Look och Demeyere otroligt bra pannor, Look är från Island jag har haft en i minst 10 år och använt den i jobbet det vill säga otroligt mycket.

Men du kan kolla här.http://www.kockredskap.se/belagda_kokkrl

/rolf
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: crlhrv skrivet 2009-04-24 08:47
intressant med isländsk tillverkare! det får det bli.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Helge skrivet 2011-11-14 11:33
Gjutjärn börjar bli för tungt för en gammal man så på jakt efter en ny non-stick passerade jag ICA och köpte två stekpannor, Cook-and-Eat, som jag faktiskt är riktigt nöjd med. Känns bra att hålla i och har ett bra släpp. Än så länge inga problem med beläggningen. Tyvärr går de inte att ställa in i ugnen eftersom handtagen troligen skulle förstöras. Men - till ett sånt pris är de faktiskt mycket prisvärda tycker
Helge (som inte jobbar på ICA)
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Hasse skrivet 2011-11-14 17:41
Vill inte förta din glädje, Helge. Men på den ICA-panna jag köpte för några år sedan, lossnade handtaget.

http://matforum.se/index.php?topic=660.msg41532#msg41532 (http://matforum.se/index.php?topic=660.msg41532#msg41532)

Hoppas att dina är av bättre modell!
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Helge skrivet 2011-11-14 19:07
Den kan du väl ändå inte ha köpt på min ICA-affär!
/Helge
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Hasse skrivet 2011-11-14 19:33
Hmm, det har du ju rätt i... Tänkte inte på det!    ;)
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: pojoel skrivet 2012-11-09 11:56
Lidls stekpannor är fantastiska med häsnyn till pris/prestanda! Tefalpannan jag hade gav upp låååångt innan den billiga Lidlvarianten.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Hankki skrivet 2012-11-09 18:48
Jag har också haft en ica cook&eat men den blev snabbt rund i botten när den värmdes. Nu har jag en ikea 365+ och den är rejält tjockbottnad och håller värmen bra.
Till biffar och kött blir det gjutjärn så klart men den är lite för liten, 24cm, till andra saker. Den fungerar dock nästan som en non stick nu efter några år med smör och bacon
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: snobben skrivet 2013-08-09 13:11
Jag handlade både en kastrull och en jävlig bra stekpanna från Zelium. Jag är tvärnöjd över båda 2.
http://shop.zelium.se/stekpannor/stekpanna-mari-24-cm.html

Mvh Snobben
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: Hasse skrivet 2013-08-09 18:17
Har du handlat mycket från Zelium, Snobben? Du postar mycket länkar dit, i alla fall.

Jag brukar bli lite skeptisk mot webbutiker som inte har några kontaktuppgifter mer än en mailadress och ett anonymt telefonnummer, och så verkar det vara med Zelium.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: kayaker skrivet 2013-08-13 14:15
Citat från: Hasse skrivet 2013-08-09 18:17
Har du handlat mycket från Zelium, Snobben? Du postar mycket länkar dit, i alla fall.

Jag brukar bli lite skeptisk mot webbutiker som inte har några kontaktuppgifter mer än en mailadress och ett anonymt telefonnummer, och så verkar det vara med Zelium.


Enligt allabolag.se så ägs bolaget, en enskild firma, av Jan-Eric Theorin i Rimbo.
Titel: SV: Tips på ny non-stick belagd stekpanna
Skrivet av: vilsjin skrivet 2013-08-13 17:07
A.k.a. Snobben?  ;)