Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av kurt
 - 2015-11-02 17:41
Det Norska mejeriet Tine säljer olika sorter smör t ex Tine Ekte Smør, Kvitseidsmør, Tine Setersmør. Men i praktiken visar det sig vara precis samma smör, bara olika salthalt (och ibland extra färgämne)!

http://e24.no/naeringsliv/maaemo-kokk-mener-tine-farer-med-smoer-lureri/23261588
Skrivet av Skogis
 - 2015-11-01 19:20
Kan väl alltid sparka igång en gammal tråd :)
Min far blandade alltid sitt "bredgott" själv och det är väl därifrån jag fått smaken för smör.

0,5kg normal eller extrasaltat rumsvarmt smör vispas ihop med 4dl matolja av eget val.  Vill man lyxa till det kan man alltid blanda ner lite flingsalt som blir saltgömmor i smöret. Klart!

Sen står det 0,5kg smör och puttrar på spisen just nu, ska bli ghee. Fick ju prova klarifierat smör från Arla men kommer att fortsätta med den egenproducerad ghee, syndigt gott!
Skrivet av agnetasch
 - 2008-05-17 10:28
När jag hade tvättat smöret blev det lite bättre o smakade mer "smör"men fortfarande inte speciellt gott. Jag saltade försiktigt o vips blev det ettersalt. Fram med badbaljan igen.
Konsistensen är inte bra; grynigt o konstigt. Det går inte att bre en smörgås med det t.ex. Fånigt experiment!
Till slut pressade jag en massa vitlök i det o åt upp det till gårdagens grillkött ;D
Tips; gör aldrig smör av Creme Fraiche Tradition.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-05-09 10:22
Delrapport från projektet "Göra smör av Creme Fraiche Tradition"
Igår vispade jag creme fraichen tills den klumpade sig. Hela klabbet har stått o självrunnit i kylskåpet över natten. När jag smakar på det smakar det för syrligt;man måste nog tvätta det o naturligtvis salta lite. Än så länge är det inte gott :-\
Skrivet av oyvindvagen
 - 2008-05-08 21:44
När vi ändå pratar smör och eftersom det är sparrissäsong måste jag tipsa om världens godaste sparristillbehörssmör som jag gjorde här om veckan till hörbar förtjusning bland gästerna:

Ingredienser:
100 gr ekologiskt smör
50 gr pinjenötter
50 gr parmesan eller grana padano
1/2 ekologisk citron (skalet + saften)
2 msk vitt vin
havssalt

1) Ta fram smöret och låt det ligga framme tills det får rumstemperatur
2) Rosta pinjenötterna i torr stekpanna
3) Riv osten (fuska för guds skull inte med färdigriven, vill du komma billigare undan riv västerbottenost istället t ex)
4) Skölj citronen och strimla skalet (bara det gula)
5) Tärna smöret fint och lägg i en skål
6) Häll över den rivna osten
7) Häll över det rivna citronskalet
8) Pressa över lite av citronsaften
9) Höll över vinet
10) Vänd ner de varma rostade nötterna i smöret och rör om
11) Ställ in kylen eller frysen så att smöret stelnar.

Servera med stekt eller grillad grön sparris alternativt som dipp till kokta färska kronärtsskockor.
Skrivet av oyvindvagen
 - 2008-05-08 21:38
Varsågod Rolf.
Skrivet av roffekock
 - 2008-05-08 14:51
Jag suger i mej vart ända ord du skriver  oyvindvagen . Tusen tack.

/rolf
Skrivet av oyvindvagen
 - 2008-05-06 23:19
Den som betvivlar att det är skillnad på smör och smör kan förslagsvis köpa ett paket ekologiskt smör och ett paket vanligt smör, ta bort pappret, lägga smörklimparna brevid varandra och notera hur det ekologiska är fyligt gult och det andra vitblekt (jämförelsevis). Får man tag i det, gör Järna mejeri utanför Stockholm ett fantastiskt biodynamiskt smör (finns bland annat på NK och hos Gryningens hälsokost i korsningen Folkungagatan/Östgötagatan), har ni vägarna förbi Norge står det ekologiska Rörossmöret i särklass.
Skrivet av agnetasch
 - 2008-05-01 18:36
Jag har hittat den feta creme fraichen! Det är Yoplait som gör den o kallar den Creme Fraiche Tradition. Fetthalten är 41%, så den går nog att göra smör på. Ska testa med de två burkar jag köpte.
Skrivet av Anne
 - 2008-04-22 18:03
Jag fick testa Gourmetsmöret idag på Gastronord. Det var gott - smakade.. smör. Jag fick med ett paket hem också, funderar på att göra typ aromsmör och frysa in, det lär vara rätt kort hållbarhet eftersom det hann bli rätt varmt idag..
Skrivet av Gilius
 - 2008-04-22 15:32
Plockade upp en burk med Arlas Koncentrerade smör på Inco i lördags, stenhårt i kylskåpskyla och med mild smörsmak. Inte riktigt den smaken man har i ghee som jag tycker är litet "härsken", men man märker vad mycket smak som sitter i mjölkproteinerna och allt annat de tagit bort.

/gilius
Skrivet av crlhrv
 - 2008-04-22 15:03
agnetasch: såg den senast igår, tror att det är Arla. med en fetthalt på 41%!
Skrivet av agnetasch
 - 2008-04-22 13:34
I småskolan gjorde vi smör; vispade grädde för hårt,saltade o bredde på kex. Ojoj vad vi var duktiga o så gott det smakade.Det kanske är dags för det igen,men då vill jag nog ha lite syra i.
Kan man vispa creme fraiche till smör? Eller är det för magert?
Calle; vad var det för 40%-ig gourmet-creme-fraiche du såg i affären?Vilket fabrikat? Den borde man kunna förvandla till ett gott smör!
Skrivet av jelvis
 - 2008-04-20 12:04
Citat från: Andreas skrivet 2008-04-20 10:16
Jelvis: Sånt där godare smör du smakat, använder man det bara på smörgåsen eller får man ut något av det i nåt annat sammanhang?


Ingen aning, enda gången jag har smakat skillnad på smör och smör är just på smörgåsen. Kanske skulle det vara möjligt att märka skillnad i en bearnaise, beurre blanc eller liknande men det har jag aldrig provat. Det franska smör jag köpt själv tyckte jag var för dyrt för att använda som annat än pålägg.

En av mina bästa vänner är bondson och pratade igår lyriskt (när vi var på en fransk restaurang och åt grodlår och sniglar i vitlökssmör) om smöret som hans mormor gjorde från färsk opastöriserad mjölk och som han fick när han var liten. Han hävdar att inget annat kommer i närheten smakmässigt.
Skrivet av Andreas
 - 2008-04-20 10:16
Det var intressant Kurt, fast kan det verkligen stämma att det är tillåtet att biffa upp smör med syntetisk diacetyl, trodde det fanns regler för vad smör får innehålla..?

Jelvis: Sånt där godare smör du smakat, använder man det bara på smörgåsen eller får man ut något av det i nåt annat sammanhang?

Jomael: Tack för intressant artikel om Bergenströmsfamiljen, den matfotograferande dottern kände jag till men inte att Annas mor och mormor också var matskribenter.

Jag har aldrig provat göra eget smör, det verkar skoj men vad är det man tvättar bort när man  tvättar smöret? Och en till sak: i pressreleasen jag citerar ovan står det att smöret "syras i hela två dygn", hur gör man det själv?

Annonser

Powered by EzPortal