Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kari
 - 2009-06-24 12:12
Snart är min jäst tre månader gammal/djupfryst. Har bakat en gång och snart är det dax igen. Spännande värre?!  ;D
Skrivet av Kari
 - 2009-04-29 18:06
Tanken har slagit mig. Klart det skall provas, nu är det dessutom påbjudet.. ;D Jag skickar ett gram djupfryst jäst till dig Hasse så kan vi baka tillsammans ;) :D
Skrivet av Hasse
 - 2009-04-29 16:54
Prova med ett gram nästa gång!  ;)
Skrivet av Kari
 - 2009-04-29 15:37
Här är beviset. Man kan frysa jäst.

Som extra test, har jag lagt in fyra ogräddade frallor i frysen för att se vad som händer när dom senare skall tinas och slutjäsas. Återkommer igen! ;D

Mer om Ivans Sportbröd på bloggen http://receptomaten.blogspot.com/2009/04/ivans-sportbrod-med-poolish-pa-3-gram.html

--

Så har jag 47 g jäst kvar i frysen, tips på fler laborationer? ;)
Skrivet av Kari
 - 2009-04-28 15:52
För nästan en månad sedan stoppade jag ett paket jäst i frysen, inslaget i plastfolie.
Nyfiken är ju min sort.

Idag tog jag tre (3)g av denna djupfrysta och startade en en poolish med 1.2L degvätska, bara för att. Nu ca fem timmar senare bubblar det rejält! ;D

Så nog kan man frysa jäst - no problemas så far.. ;)

Återkommer senare med resultat och bild(er).
Skrivet av agnetasch
 - 2009-04-02 10:51
Jag har alltid fryst jäst både hemma o på jobbet utan problem. Kanske Jästbolaget inte tycker vi ska vara ekonomiska o frysa jästen; bättre att slänga jästen som gått ut i datum o köpa ny ;D
Skrivet av Per-Erik
 - 2009-04-02 04:08
Då man fryser jäst i laboratorium så har jag för mig att man fryser vid ca -180 grader, då kan man spara jäst hur längs som helst.
Däremot så tror jag man måste behandla jästen på något visst sätt (t.ex använda glycerin) för att den inte skall spricka av vattnet inuti.
Men för att spara jäst en begränsad tid så tror jag frysen räcker och att mängden jäst i ett paket gör att tillräckligt många sporer överlever för att det skall funka.
Skrivet av Morsan
 - 2009-04-01 23:39
Citat från: Hasse skrivet 2009-04-01 18:18
Men Jästbolaget[1] säger att "Jästen skall inte frysas, eftersom jästcellerna då kan frysa sönder och förlora jäskraften."



[1] http://www.jastbolaget.se/eway/default.aspx?pid=272&trg=PageContent_5724&Main_5717=5720&Content_5720=5724:0:10,2334:1:0:0:::0:0&PageContent_5724=5833:21389::1:5726:3:::0:0


Det måste innebära att antingen jag eller de jästpaket jag haft i frysen har superkrafter.
Skrivet av Kari
 - 2009-04-01 18:46
Aha, dags för ett test. Jag slänger in ett paket i frysen, nu. Påminn mig om en vecka - räcker en vecka i frysen tror ni?
Skrivet av Hasse
 - 2009-04-01 18:18
Men Jästbolaget[1] säger att "Jästen skall inte frysas, eftersom jästcellerna då kan frysa sönder och förlora jäskraften."



[1] http://www.jastbolaget.se/eway/default.aspx?pid=272&trg=PageContent_5724&Main_5717=5720&Content_5720=5724:0:10,2334:1:0:0:::0:0&PageContent_5724=5833:21389::1:5726:3:::0:0
Skrivet av Morsan
 - 2009-03-31 13:04
Hej igen!:)
Ja, det har gjort en massa gånger. Papperet har inte fastnat i jästen för mig.
Skrivet av Kari
 - 2009-03-31 12:37
Ingen stor fråga men.. ;)

Kan man frysa jäst som den är i paketet?

Annonser

Powered by EzPortal