Citat från: MiGa skrivet 2009-01-08 12:36
Har läst att man aldrig ska anväda ljummet vatten till jästen.Vattnet ska vara kallt.Vid temperaturer över 30 grader börjar jästens effekt att avta.Kallt vatten leder till längre jästider vilket i sin tur ger en godare smak.
Citat från: jelvis skrivet 2008-03-27 20:35
Det gör det säkert. Om jag har fattat rätt så är det samma sak bara annorlunda förpackning. Enligt torrjästförpackningen från Kronjäst så skall man ha en högre temperatur på degvätskan när man använder torrjäst.
Citat från: Andreas skrivet 2007-10-04 07:24
Som jag förstått det är det så här: 37 grader är optimal tillväxttemperatur - då arbetar jästen snabbast.
Ligger man lägre än 37 jäser brödet långsammare. Långsam jäsning är bara bra för många brödtyper eftersom mer brödsmak då utvecklas. (Det är här problemet ligger med brödet du köper i butiken - bagerierna vill att bakningen ska gå så fort som möjligt och då hinner inte någon äkta brödsmak utvecklas - deras bröd smakar lite eller så smaksätter de brödet konstlat.)
Ligger man högre än 37 blir det också långsammare jäsning och vid 50 grader sådär dör jästen.
Citat från: Tracey skrivet 2007-07-13 00:39
Någon som vet hur jäst framställs..?