Hur gör man egen surdeg?

Startat av johbal, 2009-04-12 13:41

Föregående ämne - Nästa ämne

annamaria


jempa39

I Brist på bröd får man äta limpa.

annamaria

Ja vi får nog be surdegsproffsen här på forumet om hjälp. Jag vet inte heller.

Kari

Det luktar antingen spya eller lösningsmedel förr eller senare om en surdeg. Häll bort 75% och mata, låt stå ett par timmar så reser sig härligheten igen.
Inget att bli rädd för ;)

jempa39

Citat från: Kari skrivet 2010-01-08 19:44
Det luktar antingen spya eller lösningsmedel förr eller senare om en surdeg. Häll bort 75% och mata, låt stå ett par timmar så reser sig härligheten igen.
Inget att bli rädd för ;)


Då är det bara på med näsklämman och köra igen då :)

Tack Kari ;)
I Brist på bröd får man äta limpa.

Kari

Ett experiment kan ju vara på sin plats också, istället för att hälla överskottet i slasken, häll upp i två tre burkar och sätt nummer på dem. Mata sen i olika takt eller med olika sorters mjöl. Ha någon ute på diskbänken, en i kylen och se vad som händer. Fotografera och skriv anteckningar och på ett par veckor har du massor med erfarenhet :)
Det ska mycket till att en surdegsgrund blir dålig. När du har en riktigt bra surdegsgrund passa då på att lägga 100 g i frysen som backup ifall det händer något.
Surdegen blir ett husdjur till slut eller skulle man säga en levande Tamagocchi?

annamaria

Jag har letat lite efter svar på detta med kräkdoften. Det beror på att surdegen stått för kallt. Då startar en process som ger ättiksmak. Det var inte så mycket att göra - släng den och gör en ny. Ställ den gärna över elementet, 27 grader är önskvärt.

Kari

Slänga? Mina har fungerat efter dränering och matning. Jag har en som jag slarvat med riktigt som står i kylen, omatad nu sen drygt två månader. Dax för experiment :)

jelvis

Citat från: Kari skrivet 2010-01-20 21:20
Slänga? Mina har fungerat efter dränering och matning. Jag har en som jag slarvat med riktigt som står i kylen, omatad nu sen drygt två månader. Dax för experiment :)


Så brukar jag också göra. Bildas ofta ett vätskigt lager med väldigt stickig doft på toppen. Jag häller ut vätskan och matar som vanligt. Funkar finfint.

annamaria

Spännande. Det finns helt klart oändliga åsikter kring dessa surdegar. Har era fått kräkdoften då? Inte bara den rätta syrliga doften?

jelvis

Citat från: annamaria skrivet 2010-01-21 19:10
Spännande. Det finns helt klart oändliga åsikter kring dessa surdegar. Har era fått kräkdoften då? Inte bara den rätta syrliga doften?


Tycker att de har ett stort luktregister. :-) Brukar inte bry mig om doften så mycket. Så länge den inte är grön eller luden så tycker jag att det är lugnt.

annamaria

Har i kväll gjort en råg och en vetesurdeg. Tänkte barnen och jag skulle baka på det kommande höstlovet. Har hittat ett danskt rågröd med rågsurdeg, lite sugen på att prova det. Dessutom är jag förtjust i frallor med vetesurdeg i.

Andra tips?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal