Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Anders Lindström

1
Citat från: Stig Björne skrivet 2012-02-20 19:44
En annan fråga, vilken träning passar bäst i kombination med LCHF?

Hittade denna tråd: LCHF och träning?
http://www.funbeat.se/discussion/show.aspx?ThreadID=225741

Här ratas träning i kombination med LCHF ganska omgående av några som säger att de testat.

"Jag körde styrketräning/löpning på Low Carb under ca 3 månader för två år sen. Och det är inget jag kommer göra om.
Det är görbart, men man har inte mycket ork/lust att träna hårt. Och de eventuella fördelarna är ju minimala."

och en annan skriver:

"Har också gjort det för 10 år sen...inget jag kan rekommendera heller. Då tränade jag aerobics/step up och styrketräning, vilket var tufft att mäkta med. "


har svårt att tro att träning som kostar många kolhydrater kan få understöd av en kost med lite kolhydrater . Men jag tycker att Dahlqvist som skriver att kroppen kan ställa om sig från kolhydrat till fettdrift är mycket intressant. första gången jag hör det påstås.
2
Glöm inte att sushi handlar om ris å inte rå fisk. Bara en parentes. Wikipedia:

Sushi is a Japanese food consisting of cooked vinegared rice (shari) combined with other ingredients (neta). Neta and forms of sushi presentation vary, but the ingredient which all sushi have in common is shari. The most common neta is seafood.
3
Håller med om det. Jag har läst hennes senaste artiklar och är mer vidsynta. Frågan är vad hon skriver nästa gång om mat, kost å fettet.

Citat från: angelina skrivet 2012-02-14 23:51
Bojs har ändrat sig tycker, blivit mer positiv till det naturliga och det intressanta. Jag menar hon är inte lika mainstream längre. Om det är så undrar varför? jag tycker det är bra!!!
4
Hittade denna artikel

Livsmedelsverkets analys: Nästan inget transfett kvar i margarin

Frågan är naturlig - hur kommer det sig då att Livsmedelsverket fortfarande hittar lite transfett i margariner? Vi kan endast svara för våra produkter Lätta, Milda och Becel. Det kommer alltid att finnas en minimal mängd transfett i en förädlad olja, och vissa av margarinerna innehåller dessutom små mängder mjölk, som i sin tur innehåller transfett.
http://www.margarin.se/inlagg/livsmedelsverkets-analys-nastan-inget-transfett-kvar-i-margarin/

Jag hittar inget snabbt svar på min egen fråga, men texten ovan kanske är en ledtråd i alla fall.

Wikipedia:
Transfett är fett som innehåller transfettsyror vilket är en typ av omättade fettsyror. Transfettsyror bildas vid industriell delvis härdning av fetter och oljor. Fullständigt härdat fett innehåller dock enbart mättade fettsyror och alltså inget transfett. Det bildas även naturligt transfett i små mängder i våmmen hos idisslare och förekommer därför även bland fettsyrorna i mejeriprodukter.
5
Bojs gjorde en bra insats mot transfetterna 2009:

Bojs: "Transfett har länge varit en hjärtefråga för DN:s vetenskapsredaktion. Mina medarbetare och jag har under åren haft många duster med Livsmedelsverkets företrädare. Det började redan för åtta år sedan, när reportern Per Snaprud upptäckte flera grova felaktigheter på verkets hemsida som helt förnekade transfettets hälsorisker. När DN hade påtalat felen togs uppgifterna bort.

Redan vid denna tid var det helt uppenbart att konstgjorda transfetter kraftigt ökar risken för hjärt-kärlsjukom, och troligen också för diabetes och vissa cancerformer."

Tydligen fick hon bort positiv transfettinformation från Livsmedelsverkets hemsida. Inte illa. Transfett  tror jag själv inte på. Frågan jag ställer mig är hur likt är transfett med margarin?
6
Citat från: juliang skrivet 2012-02-09 20:49
Att margarin fortfarande kan höjas till skyarna är märkligt. Första fanns det smör, sedan smör och smör igen i några 100 år. Sedan kom margarin som en fluglort. Så upptäcktes att margarin var en industrisoppa. Okay! nu borde sången vara smör igen. Inte. Nej margarin hänger kvar. why?


Bara för att man trott på smör länge betyder inte det att smör är bättre. Var finns bevisen för att smör är bättre oavsett om margarin är en raffinerad modern produkt? Men jag kanske har fel.
7
Ok här har vi en avvikare alltså måste det anses vara mindre trovärdigt.

"Det har länge ansetts skadligt att inta för mycket mättade fetter, men det har de senaste åren kommit flera studier som visar på att mättat fett troligen inte har den skadliga inverkan som man tidigare trott, dvs. att vi nog kan inta mer mättade fetter än vad vi tidigare trott men att vi fortfarande inte ska inta för mycket mättat fett!"
?
"Den officiella inställningen är fortfarande att dra ner på mättade fetter till förmån för de enkelomättade fetterna och fleromättade fetterna..............."

http://www.halsosidorna.se/Fett.htm

Vem ligger bakom halsosidorna.se? Jo en ensam bloggare: "Jag som ansvarar för Hälsosidorna heter Olle Sundberg och driver det hela som ett ideellt privatprojekt för tillfället."
8
Och titta här, en källa till Vårdguiden säger att flytande margarin är toppen och bättre än smör. Oftast nämns flytande margarin innan raps- och olivolja nämns i texterna. Alltså måste flytande margarin var det allra bästa.

"Spädbarn och småbarn under tre års ålder behöver extra fett i maten. Tillsätt en tesked fett per portion i maten du lagar till ditt barn, till exempel flytande margarin eller olja (rapsolja eller olivolja)."

http://www.vardguiden.se/Tema/Barn-och-foraldrar/Nyfodd-och-forsta-aret/Mat-och-halsa/
9
Titta en källa till Netdoktor.se som talar för flytande margarin.

"Flytande margarin eller olja är bäst att steka i ur hälsosynpunkt. Det innehåller mer omättat fett, som är mer hälsosamt än mättat."

"Mättat fett ökar det "onda" kolesterolet (LDL), som är en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdomar. Mättat fett finns i smör, ost, mjölk och kokosfett."

http://www.netdoktor.se/overvikt/?_PageId=290
10
Livsmedelsverket: Flytande margarin nyttigare
"Andelen nyttiga fleromättade fetter är i genomsnitt dubbelt så stor i flytande matlagningsmargariner som i fasta, visar en analys av Livsmedelsverket"
http://www.testfakta.se/livsmedel/article14294.ece

Borde vi inte kunna lita på LVM? De är experter, de vill vårt bästa och det är en myndighet vi lugnt kan lita på.
11
Kostråden är ju inte precis kokkonstorienterade utan snarare beteendesociala. Då blir råden platta och löjliga, nästan kulturrasistiska.

Det vore ju roligt om det stod i en fransk kokbok på svenska att om rätten ska tillredas i Östeuropa är det bästa att blanda ihop allt i en gryta eftersom den statistiska sannolikheten är större att det blir en framgång längs grytlongituden.

Citat från: Stig Björne skrivet 2012-01-26 00:05
Hittade även detta, matråd för vårdgivare inom svensk sjukvård med tanke på den mångkulturella vårdskaran.

Mat för andra kulturer: http://www.skane.se/sv/Webbplatser/Valkommen_till_Vardgivarwebben/Riktlinjer--metoder/Handbocker/Nutrionsparm/Mat-for-andra-kulturer/Mat-for-andra-kulturer/

Sidan avhandlar riktlinjer med hänsyn till olika religioner. Vad sägs som råden:

"Om man önskar föra in svenska livsmedel i kosten är det bäst att servera dem till frukost eller till mellanmål." eller "Många invandrare är vana vid att laga sin mat genom att blanda ihop ingredienserna och koka dem i en sås till grytor. Gryträtter accepteras därför ofta."
12
En motfråga blir för min del i den här tråden, är allt margarin skräp? Finns det idag margarin som inte innehåller onödiga kemikalier? Industrin måste väl lära sig av sina misstag? Är Becel en evigt dålig produkt? Det förefaller osannolikt.
13
Jag har undrat om detta inulin är bra eller inte. I Wikipedia står att läsa:

Inulin är en kolhydrat (polysackarid) som räknas som en kostfiber då den inte bryts ned i mag-tarmkanalen. Inulin utgör upplagsnäring i roten hos några korgblommiga växter, till exempel dahlior, jordärtskocka och krisslor. Inulin har blivit en populär tillsats i industriellt framställd mat.

Andreas min fråga är: vet du om inulin kan framställas syntetiskt? Jag har svårt att tro att industrin skulle tjäna några pengar på att odla dahlior, jordärtskocka och krisslor för att utvinna fibrer. Om jag var i matindustrin skulle jag sätta fart på kemisterna att tillverka inulin i fabrik.

Annonser

Powered by EzPortal