Omröstning
Fråga:
Salt & peppar, självklart! Men sen då?
Alternativ 1: Chili / Tabasco
Alternativ 2: Aromat / Kemiska
Alternativ 3: Allround krydda / Likn
Alternativ 4: Örter / Fröer
Alternativ 5: Vitlök / Lök
Alternativ 6: Olja / smör (ej stek)
Alternativ 7: Fonder / Buljong
Alternativ 8: Annat, berätta vad!
Rösta och berätta!
Vad använder Du? Dina tre favoriter?!
Jag använder mycket spikummin och kardemumma
Citat från: crlhrv skrivet 2007-07-04 12:14
Jag använder mycket spikummin och kardemumma
Hur då, när, till vad?
Jag försöker göra en del marockansk mat och där är bl a spiskummin en given krydda och kardemumma används mycket i det indiska köket.
En stark och tilltalande kryddblandning kom vi kontakt med nu i våras på en resa till Tunisien heter Harrissa, som nästan all mat innehåller.
Det är en blandning på röda torkade pepparfrukter, koriander, olja och salt och ser ut som Sambal utan frön.
Godaste och den absolut vanligaste snabbmaten var en varm smörgås med bla tonfisk, omelett och just den här kryddan, gott och riktigt billligt. I varenda gatuhörn.
Har just glömt bort namnet men jag ska se om inte kameran har fångat något.
Ett gott och beprövat harissarecept:
10 torkade chili / eller motsvarande mängd färska
2 tsk kummin
4 tsk torkad mynta
4 tsk korianderkärnor
2 tsk hel spiskummin
1 dl olivolja
1 vitlök / eller vad man känner för
Mixa allting och smaka av med salt.
Killen med kollen!
Tack!
Chili, örter och lök/vitlök. Chilli är ju självskrivet om man som jag gillar stark mat. Och utan örter som basilika och vitlök blir det ingen pesto som är en annan favorit!
Aromat är jag inte alls kompis med.
Det går rätt mycket spiskummin här med, men annars valde jag precis samma tre som Andreas. Färska örter, vitlök och chili i en eller annan form. Aromat använder jag aldrig, jag gillar inte färdiga kryddblandningar med konstiga tillsatser nåt vidare. :)
Det är Chapati Ni ska äta när Ni äker till Tunisien, billigt och gott! Kosta mellan 6-12kr typ. Garanterat propp mätt på två! ;D
Bilden lite suddig - kanske fotografen å?
Citat från: Anne skrivet 2007-07-04 18:04
Det går rätt mycket spiskummin här med
Gör du också marockansk mat som Calle eller vad använder du främst din spiskummin till?
Nej, jag har mer min spiskummin för att få lite mexikansk touch på maten, gärna ihop med färsk koriander. Marockanskt har jag nog aldrig lagat. :)
Det är många som har svårt för koriander, men jag älskar det!
Vitlök/Lök
Fonder/Buljong
Annat... - LAWRY´S!! ;-)
Jag blev bjuden en gång på ungsgratinerad fisk hos en marockan. Runt fisken låg det skivade tomater som han hade saltat och strött malen spiskummin på.. Det var riktigt gott faktiskt.
För övrigt så var fisken också god :).
Vad jag är avundsjuk på alla ungdomar som inte har en massa förutfattade meningar när det gäller kryddor.För mig ÄR koriander knäckebröd,precis som timjan är ärtsoppa o dragon bearnaisesås.Hur många recept har jag inte backat för när de innehållit "fel" kryddor.Jag ligger dock i hårdträning o har börjat använda mer kryddor i ovana sammanhang o oftast går det ju bra.Men koriander.... ::)
Chili - gillar riktigt stark mat så det är ett måste.
Örter - färska örter funkar alltid, dessutom doftar de så gott.
Olja - olivolja till sallad är ett måste, dessutom är det ju gott att doppa bröd i.
Agneta - det är ju ruskigt mycket skillnad på färsk och torkad koriander dock, och färsk koriander kan väl ändå inte påminna om knäckebröd alls? :)
Jag får väl ta mod till mig o prova den färska koriandern.Vet bara inte vad jag ska ha den till ???
11 röstande hittills, för att det ska bli lite mer folk som röstar så puffar jag lite för tråden! PUFF PUFF!
Jag tycker att du ska göra en soppa på färsk koriander med hönsbuljong i botten avred den gärna lite.Avrunda med
färsk grädde.
Citat från: agnetasch skrivet 2007-07-06 15:06
Jag får väl ta mod till mig o prova den färska koriandern.Vet bara inte vad jag ska ha den till ???