Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: Kari skrivet 2008-01-02 15:07

Titel: Ärtsoppa
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-02 15:07
Så gott som det kan vara med ärtsoppa!

Varje gång jag skall göra ärtsoppa blir jag kluven, hur gjorde jag sist? Vilka kryddor och hur mycket hade jag? Hur mycket och vilket kött? Gröna eller gula, hur länge blötlägga? Varför tog det slut så fort?  ;)

Idag ska jag göra just ärtsoppa och dokumentera mängder, kryddor och tider. Resultatet kommer redovisas här!

---

Hur gör Du ärtsoppa, skriv och berätta! Finns säkert något som vi kan tipsa varandra om!
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-01-02 17:06
Ah, en av mina favoriträtter!

Jag brukar ta något mer vatten än vad som brukar nämnas i recepten. Jag tar två liter vatten till ett halvt kg ärtor och en lök. Sedan låter jag soppan koka riktigt länge, kanske 2,5 timmar.

Ofta kokar jag inte något kött i soppan, utan serverar istället med skivad fläskkorv. För att då få lite smak på soppan rekommenderar jag Knorrs svinebouillon, som också säljs under namnet svine kødkraft. Dessvärre säljs dessa buljongtärningar inte i Sverige, utan jag köper dem i Danmark. Jag mailade en gång Knorr och frågade varför de inte saluför denna produkt i Sverige, och fick det tämligen värdelösa svaret att alla produkter marknadsförs inte i alla länder.    ???

Utöver detta har jag i lite timjan. Jag är inte så förtjust i timjan, så det är mest för att "det ska vara så". Äter naturligtvis med senap och en ostmacka.

En god vän, med rötter från Finland, tipsade mig att koka soppan på hälften gula och hälften gröna ärtor. Det blir jättegott, men jag brukar ha svårt att hitta torkade, gröna ärtor i butikerna.
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-02 20:32
Då sitter vi mätta på gott, så här gjorde jag:

1kg gula Änglamark ärtor, blötlagda ett dygn innan med fyra vattenbyten.
4L vatten (tack Hasse!)
6st små gula lökar, klyftade i sexor
650g skinkspad (ca ½L)
1tsk salt (kanske 2..)
1dl färsk, hackad rosmarin & timjan

I en stor kastrull, blanda ärtor, vatten, lök, salt och hälften av örterna. Koka upp.

Blanda i lite skinkspad åt gången, smaka av saltet. Efter ca en timme tillsätt resten av örterna.

Låt koka ytterligare en timme. Ta bort ärtskalen på ytan med en hålslev.  ;D

Garnera med liten kvist rosmarin och/eller timjan och servera!

---

Dagens ärtsoppa innehöll julskinka, tärnad ca 15x15mm som fick koka med i slutet ca 30-40min.





Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-01-03 00:16
Va kul att ärtsoppa blev en tråd. Kokade en rejäl gryta idag som fick stå och puttra i många timmar. Vill ha den tjock och go.
Hade sparat skinkspad som var ganska väl reducerat.
Ärtor ca 2 liter i blöt över natten.
Sköljer ärtorna och slår på skinkspad 1liter, samt vatten.
En stor gul lök i klyftor, två lagerblad, tre kvistar timjan.
Puttrade i många timmar.
Serverades med skinktärningar i.
Den blev mycket smakrik och god.
Knäckemacka med västerbottensost a´part.
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-01-03 10:43
elka: du har rosmarin i ärtsoppan, är det sen gammalt eller en innovation? Jag har aldrig hört talas om det.
Jag har ibland i mejram, tror det är en lärdom från Skåne. Och ibland en droppe ättika eller en sked senap.
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-03 11:53
För mig är ärtsoppa oftast en vegetarisk rätt, det gäller att ta vara på dem eftersom det inte är nåt problem att hitta på kötträtter. ;) Lök, vatten, salt, mejram och buljongtärningar brukar soppan innehålla.

Citat från: Hasse skrivet 2008-01-02 17:06Jag brukar ta något mer vatten än vad som brukar nämnas i recepten. Jag tar två liter vatten till ett halvt kg ärtor och en lök.


Är det för att du vill ha en lösare soppa eller finns något annat skäl?

Citat från: elka skrivet 2008-01-02 20:32
650g skinkspad (ca ½L)


Vad innehåller skinkspad egentligen? Vad gör skinkspadet för näringsvärdet i ärtsoppan?

Citat från: agnetasch skrivet 2008-01-03 10:43
ibland en droppe ättika


Ättika? Hur kom du på det?
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-01-03 12:36
Ättikan var en äldre kokerska som tipsade om; tydligen blir soppan lite simmigare vilket jag gillar.
Angående mejram hade jag fel, jag har inte fått det från Skåne utan antagligen från Uppsala;
"Det finns en intressant geografisk gräns i Skandinavien, ju längre österut du bor desto mindre timjan och desto mer mejram i ärtsoppan. Där finns det nog ingen annan förklaring än att det bara beror på tradition och kultur"
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-03 13:08
Agnetasch: Färsk rosmarin (och timjan) är ju gott.. Gammal innovation!  ;) Men mejram använder jag inte. Ska man ha det? Jag bor ju öster..  ;)
Ättika, jag blir inte förvånad.  ;D Men ska testa. En droppe till hur mycket? Under kokning eller på tallriken? 12-24-48%?

Andreas: Ringde till Scan nyss och fråga. Tänk vad man lär sig.. Skinkan kokas i sin påse(!).
Innehåll: skinka 90%, vatten, koksalt, druvsocker, E301 antioxidantionsmedel och E250 nitrit.
Ca 18% blir skinkspad.

Damen på Scans kundtjänst berättade att hon rekommendera att man gör just ärtsoppa på resterna av skinkan och skinkspadet.

Hur det var med näringsvärdet var dock svårare, någon här som vet?? Druvsocker och skink"spån" borde ge kolhydrater och protein.

100% vegetarisk ärtsoppa tycker jag blir tråkig, något fläsk och ben ger ju så mycket smak. Iofs har jag bara gjort vego ärtsoppa en gång. Av misstag.  ;D




Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-03 13:24
Finns det inte någon som provat att göra ärtsoppa på torkade gröna ärter?
Enligt min mening en mycket god soppa. Med lite variation på temat.

/rolf

ett litet tips för att få upp skalet frå din soppa är att vispa med en ballongvisp och lyft upp så sitter ditt skal på vispen detta får du göra flera gånger under ditt kok,avslutningsvis brukar jag ta ett par kokta potatisar och blanda i en bunke med lite soppa mosa ordentligt till en pureé och sedan blanda ner i soppan,det blir en mycket fyllig smak av detta.
I min ärtsoppa finns lök (hel),morot (hel),lagerblad och timjan.(sk skånsk modell)
Prova gärna att koka din ärtsoppa på en svag hönsbuljong inte fel. ;)
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-03 13:44
Tack roffekock för ballongvispen!

Jag vet inte hur många ärtor det går på ett kilo men jag fick bort ca 200 skal. Resten sitter ju som fast.

Vars köper Du gröna? Potatis har jag hört om från finland men aldrig provat. Tar Du bort löken och moroten eller har dessa kokat sönder och samman? Lagerblad, tanken har funnits men inte testat.

Hjärtat är lite skeptisk/allergisk när det gäller buljonger så därför kör jag utan.

Nu är jag sugen på koka en till ärtsoppa med alla de tips om ingredienser som kommit i denna tråd!!!
Tack till alla men sluta nu inte!!  :D


Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-03 14:02
Löken har som regel kokat in i soppan men moroten har du som ett garni i soppan om du vill (slantad) Om du nu inte vill använda dig av buljong kan du i stället ta en bit rökt fläsk och koka med från början när den sen är klar kan du tärna den och ha med som garni.
Nu är det inte alla som diggar det så se det bara som ett förslag.

Dina gröna ärter kan du säkert få på coop om det nu är din affär eller någon sk. invandrareaffär.

Lycka till med ditt soppkok och tänk på att ärtsoppa ska sjuda, inte koka, egentligen räcker  det med begreppet svälla.
Och du soppor är ju en höjdare nu när vinden viner runt knuten med isiga vindar. :D

Glömm inte Punschen

/varma soppomtankar från rolf
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-03 14:44
Jag får nog åka till den riktiga förorten innan nästa ärtkok.
Det är ju så kul med maten i dessa affärer, spännande produkter och rimliga priser. Så blir det lite flashbacks från charterresorna.

Vill minnas att det finns en tråd som just handlar om utländska varor och butiker men var?

--

Här! http://matforum.nu/index.php?topic=1075.0
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-01-03 15:52
Glöm inte frasiga pannkakor heller.... ;D Vad gott med ärtsoppa!!
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-01-03 17:36
Kombinationen av pannkakor och ärtsoppa ger ett bra och högvärdigt proteininnehåll, det hade man koll på förr, så bla därför var det en självklar torsdagsmat. :) Finns det någon som har lite mer kuriosa att komma med ang. ärtsoppan? ???
Har fryst in min ärtsoppa som blev över - bra att ha till bråttomdagar.
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-01-03 18:01
Andreas, jag vill inte ha soppan alltför tjock. Det är nog därför jag tar lite mer vatten än vad som brukar rekommenderas. Fast å andra sidan låter jag soppan koka längre än vad som brukar stå i recepten, så den större vattenmängden kompenserar kanske för avdunstningen som den längre koktiden medför. Ärligt talat, jag har ingen aning om varför jag bestämt mig för just två liter vatten till ett halvt kg ärtor. Det är väl så att jag provat med olika vattenmängder och bestämt mig för att detta blir godast.    ;)

Roffekock, det där med att använda ballongvisp för att få upp ärtskalen har jag provat utan att lyckas. Numera bryr jag mig inte, utan låter skalen vara kvar i soppan. Hittills har jag överlevt, men har å andra sidan kanske bidragit till att sprida lite växthusgaser. Ärtskalen lär ju vara svårsmälta.    :D
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-01-03 18:06
Ättika i ärtsoppan: direkt i grytan, direkt ur 24%-flaskan. Bara lite dropp, smaka av mellan dropparna.
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-03 18:35
Hasse det är inte så att du tagit fel ände på ballongvispen. :D
Att det sen inte är farligt att äta är en annan grej.

/rolf
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-01-03 18:48
Citat från: roffekock skrivet 2008-01-03 18:35
Hasse det är inte så att du tagit fel ände på ballongvispen. :D


Ha, ha, ha! Nä, så illa är det inte. Punschen brukar intas samtidigt som soppan, inte under tillagningen.    :D
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-03 21:05
imse du undrade om det fanns kuriosa om ärtsoppa jag hittade en utomordentligt god redogörelse om att det grundar sig i religion.
Jag länkar dig dit så kan du och andra som är intresserade av ärtsoppans mysterium läsa själv. :D
http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=52&vid=213

/rolf
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Gilius skrivet 2008-01-03 23:04
Det blev ärtsoppa idag, med skinkspadet som blev över sedan vi tröttnat på långkål, den sista skinkan åkte i också. Allt kokades i tryckkokare i 35 minuter, helt perfekt med en härlig konsistens och läckert gul färg. Att tryckkokaren gav ett så perfekt resultat var jag inte beredd på, är det så som det kokades i lumpen i gamla dagar, vem är gammal nog att svara på denna
?

/gilius
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-04 11:51
Jag roffekock är gammal nog att berätta ,dessutom har jag utbildat militärkockar under ett antal år och har god kunskap i tryckkokning med lågtryckspann mod 101 som fortfarande används även hos mej när jag har catering i större skala.
Just så och inget annat. Lök,timjan,svartpepparkorn och salt. Och lite längre tillagninstid 50min(det beror även på om ärterna är gamla)
Tryckokning är ett utomordentligt bra sätt att tillaga ärtsoppa på du får effekten av svällning i stället för kokning. Jag vet inte varför men jag uplever att det blir bättre så. Lite mer Slow Food, en sak som jag lärt mig med åren är att matlagning måste ta tid eller så måste man ha en bra "Mis en place" ;D

/rolf
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-05 17:09
Jag har aldrig druckit punsch till ärtsoppa, vilken punsch skall man välja och exakt hur gör man för att på bästa sätt njuta av denna kombination? Har man nån fler måltidsdryck och i så fall vilken?
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-05 17:14
Punschen värmes försiktigt i tex. vattenbad och drickes i små glas till soppan.
Vilken sort ja du, Cederots el något sådant ,det finns väl ett antal på bolaget,annars är väl ett svalt 3,6 öl att föredra. ;)

/rolf
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-05 17:31
Tack! Vilken temperatur är optimal att värma punshen till ungefär?

Menar du alltså att man lämpligast dricker både öl och punsch samtidigt (växelvis) till soppan?
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-01-05 17:55
589 Carlshamns Flaggpunsch Torr tycker jag gör sig bäst till ärtsoppa eller kanske jag bara inbillar mig att den är torrare än de andra. Den punchen o ett mycket ljust öl tack ;D
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-01-05 19:08
Det går utmärkt att värma punschen i mikron. Men den ska inte koka, utan bara bli varm. Gissningsvis 65 - 70 grader.
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-01-08 19:41
Citat från: roffekock skrivet 2008-01-03 21:05
imse du undrade om det fanns kuriosa om ärtsoppa jag hittade en utomordentligt god redogörelse om att det grundar sig i religion.
Jag länkar dig dit så kan du och andra som är intresserade av ärtsoppans mysterium läsa själv. :D
http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=52&vid=213

/rolf


Ett litet bidrag från länken du angav rolf. Ifall inte alla orkar gå in och läsa. Med mina egna ord....
Fredag var fastedag förr i det medeltida Europa. Även i Sverige fick man inte äta kött på denna dag. På torsdagen fick man förse sig av ärtsoppan så att man stod sig väl inför försakelsens dag, dvs fastefredagen.

Det är ju hemskans gott med ärtsoppa med tur att vi slipper fasta på fredagen, det är bästa matkvällen på veckan. ;D

//imse
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-01-08 19:53
Om jag minns rätt så fick man äta fisk på fredagar. Bäver gick också bra, eftersom den räknades som fisk.
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-01-10 20:56
Agneta: Det låter verkligen som en god idé med lite torrare punch. Har antecknat detta och skall prova snart.
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: kurt skrivet 2008-01-11 07:00
I Sverige äter vi ärtsoppa på gula ärtor, medan de torkade gröna är vanligare i Norge och Finland.

Bland skroenos "matens historier" finns det en artikel om ärtsoppa:

http://www.geocities.com/skroenor/artermedflask.html

http://www.geocities.com/skroenor/
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-02-03 15:25
Jag bjuder vänner på ärtsoppa en gång om året, gör den på 2kg gula ärter och en rimmad fläsklägg.Fläskläggen brukar jag ta av svålen först, sen får den koka med från början hel i ärterna. När soppan börjar bli färdig, efter 2-3 timmar, tar jag upp läggen, renskär den och lägger tillbaka köttet i småbitar i soppan.Jag använder både mejram och timjan.
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Mimmi skrivet 2008-02-21 20:51
Har kokat en god ärtsoppa på buljongen efter fläskläggskoket, varsågoda att ta ett smakprov:

http://mimmismat.wordpress.com/2008/02/20/artsoppa-i-mimmis-kok/

Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-03-24 11:07
Här är en bok att se fram emot för den som riktigt vill fördjupa sig i ärtsoppa - "Ärtans år" av Pär Granlund som det står om i denna NSD-artikel http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=84850&arkiv=False&aid=c

Pär Granlund är inte överens med Rolfs länk http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=52&vid=213 och Kurts länk http://www.geocities.com/skroenor/artermedflask.html angående längden på fastan - i deras länkar står att fredagen var fastedag men enligt Granlund var fastan hela tre dagar, från fredag-söndag, vem har rätt?

Boken innehåller hela 52 ärtsopperecept och här http://www.nsd.se/artikel.aspx?artid=84851&arkiv=False finns åtta av dem:
¤ Italiensk ärtsoppa - kummin, citron, selleri, mjöl
¤ Tysk ärtsoppa (Erbensuppe) - revbensspjäll, potatis, rotselleri, purjolök, morot, persilja
¤ Ärtsoppa med Tornedalsk bastukorv - bogfläsk, purjolök, morötter, selleri, potatis, tornedalsk bastukorv
¤ Rysk ärtsoppa - potatis, morot, lök, persilja, korngryn.
¤ Samisk ärtsoppa - torrkött, färskt renkött, potatis
¤ Indisk ärtsoppa - vitlök, olja, spiskummin, cayennpeppar
¤ Turkisk ärtsoppa - sallad, persilja
¤ Traditionell polsk ärtsoppa - morötter, persilja, selleri, purjolök, rökt sidfläsk, mjöl

Som synes rätt rejäl variation! Har någon provat nån sån här lite mer äventyrlig ärtsoppevariant?
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Puttekock skrivet 2011-09-23 19:47
Ärtsoppa á la Västergötland

½ kg gula ärtor
2st stora gula lökar
(1 msk mejram)
(1 msk timjan)
1-2 msk senap
(1-2st sockerbitar)
2-3st lagerblad
0,7-1kg kg rimmad fläskbog/sidfläsk
2-3l vatten
(salt)

Blötlägg ärtorna i ca. en timme, skölj av dem noga och fyll på med nytt kallt vatten, låt stå svalt över natten(12-24 timmar). Koka upp under lock på hög värme, skumma av ev. skal med hålslev. Tillsätt löken, hackad, hel eller i bitar, socker och lagerbladen. Lägg i det rimmade köttet, låt koka ca. en timme under lock på svag värme. Fiska upp köttet och låt det svalna lite, smaka av soppan med timjan, mejram och senap. Tärna köttet och lägg det i soppan, låt koka 15-20min, ta upp lagerbladen och de hela lökarna om man inte vill ha dem med i soppan. Smaka av med lite salt om det behövs. Tips: smula sönder timjan och mejram i handen för mer smak.




Ärtsoppa á la Skåne/Danmark

½ kg gula ärtor
2st stora gula lökar
2st morötter
2st potatisar
1 msk mejram
1 msk timjan
2-3l vatten

1-2st sockerbitar
1 msk salt
2-3st lagerblad
8-10st kryddpepparkorn
10-15st vitppparkorn
0,7-1kg kg rimmad fläskbog/fläsklägg
(1 st fläskkorv)
1½-2l vatten
(salt)

Blötlägg ärtorna i ca. en timme, skölj av dem noga och fyll på med nytt kallt vatten, låt stå svalt över natten(12-24 timmar). Koka upp under lock på hög värme, skumma av ev. skal med hålslev. Tillsätt löken, hel eller i bitar, samt morötterna, hel eller i bitar och potatisen i bitar.
Koka i 2 timmar på svag värme.

Under tiden kokar du upp vatten, socker, salt, lagerblad och pepparkorn. Lägg i det rimmade köttet, låt koka ca. en timme under lock på svag värme, skumma om det behövs.
(Lägg i fläskkorven efter halva koktiden, 30min.).
Fiska upp köttet/korven och låt det svalna lite, smaka av ärtsoppan med timjan, mejram, köttspadet och(salt). Koka soppan ytterligare 30min-1tim om det behövs.

Skiva köttet och korven, lägg upp det på ett serveringsfat vid sidan om, slå över lite spad. Servera soppan med tillbehören och senap.
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Psilander skrivet 2011-09-29 11:19
snart ärtsoppedags, igen, men ingen varm punsch, tyvärr

Min ärtsoppa gör jag oftast grön och slät
5dl vatten, en buljongtärning kyckling buljong
charlottenlök
600g gröna ärtor

en skvätt champagne

grädde
pepparot

Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: annamaria skrivet 2011-09-29 17:59
Citat från: Psilander skrivet 2011-09-29 11:19
snart ärtsoppedags, igen, men ingen varm punsch, tyvärr
Min ärtsoppa gör jag oftast grön och slät


Japp, det serverades här i torsdag, dock utan punch. Sååå gott med fläsklägg i. Din gröna är jag tyvärr inte så förtjust i trots god champagne.... :)
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Hasse skrivet 2011-09-29 18:50
Soppan som Psilander beskriver med frysta gröna ärtor och bubbelvin är väl en Crème Ninon och är, i mitt tycke, en helt annan rätt än den klassiska, svenska soppan av torkade ärtor.

Jag tycker om båda varianterna men om jag bara fick ta med mig en soppa till en öde ö, hade jag valt den svenska ärtsoppan.

Pepparrot i Crème Ninon är en nyhet för mig. Det låter så udda att jag måste prova någon gång.  :)
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: annamaria skrivet 2011-09-29 21:05
Citat från: Hasse skrivet 2011-09-29 18:50
Soppan som Psilander beskriver med frysta gröna ärtor och bubbelvin är väl en Crème Ninon och är, i mitt tycke, en helt annan rätt än den klassiska, svenska soppan av torkade ärtor.


Instämmer! Men ärtsoppa är det också...hrm...fast grön.
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Hasse skrivet 2011-09-29 23:38
Visst är det ärtsoppa!

Något som jag ännu inte provat att laga själv, är soppa på torkade, gröna ärtor. En vän med finländskt påbrå har bjudit mig på detta, och det var hur gott som helst. Han påstår att denna soppa är vanlig i Finland.
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: annamaria skrivet 2011-09-30 18:37
Är den lik den gula eller hur smakar gröna torkade?
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: Hasse skrivet 2011-09-30 20:18
Den smakar ungefär som den med gula ärtor.

Det är svårt att jämföra om man inte smakar båda sorterna samtidigt, så nu fick vi en anledning att koka två satser. En med gula ärtor och en med gröna.  :)
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: annamaria skrivet 2011-09-30 20:44
Japp!  :)
Titel: SV: Ärtsoppa
Skrivet av: agnetasch skrivet 2011-10-01 12:12
Jag skiljer på ärtor (färska) o ärter (torkade) Ärter betyder också själva soppan med mitt hemmasnickrade språkbruk. För mig är "ärter med fläsk" en soppa på torkade ärter med kokt fläsk (i eller bredvid) "Ärtor med fläsk" betyder däremot kokta gröna ärtor med stekt fläsk till.
Förr var det rätt vanligt med gröna ärter i butikerna (fr.a Konsum) Då o då använde jag dom till ärter med fläsk. Smaken tyckte jag var likadan som hos dom gula men dom mosade sig lite lättare. Kan dock berott på varumärket.
Inte dricker man varm punch till Crème Ninon?