Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Kari
 - 2009-04-16 10:09
Hmm, kul att ett bakbord kan bli vetenskap eller nästan iaf! ;)

Nä, inga tunna skivor - dessutom vill jag få upp höjden lite. Tungt är bra.
Bra tänkt om hur mycket man egentligen behöver tvätta ett bakbord.. Då kanske man slipper ha en glatt yta trots allt?
Fastnar en deg mer eller mindre på en träyta eller "plastyta" tro?

Kanter/sarger - det verkar ju vara kanter på köpeborden.. Vikbara, nää.. Men om någon sorts "snap on" om det inte blir för hightech. Då kan man ju städa under.. :D

--

Hästmannen där - han verkar vara en riktig djurvän.. ::)

Skrivet av Andreas
 - 2009-04-16 09:05
Citat från: PerG skrivet 2009-04-15 14:04
Se dock till att ha en ganska tjock skiva om du bygger en själv. Den jag köpte var egentligen för tunn och har man den på diskbänken (som har en kant) så måste jag lägga under saker för att den inte ska "bukta" ner eller vad det heter..


En tunn skiva brukar gå fint att styva upp med ett litet limmat/skruvat listverk på baksidan..?

Citat från: Kari skrivet 2009-04-15 14:32
Nja, rent trä blir det inte, gärna med vattentålig yta så man kan skrapa och tvätta utan att träet reser sig.


Fast hur mycket behöver bakbord tvättas egentligen?  Du är ren när du använder det och mjölet är rent och dessutom när du bakar så bakar du väl brödet på så hög temperatur och så länge att allt farligt dör? Det sistnämnda gör ju att hästmannens små möss inte heller är nåt problem. :)

Citat från: Kari skrivet 2009-04-15 14:32
Fast utan sarger går ju skivan in bakom vilken dörr som helst.. Kanske börja utan ändå?


Kunde man inte ha vikbara kanter på något vis?
Skrivet av Tomas J
 - 2009-04-15 21:18
Ett bakbord som dök upp ur minnet nu är detta: http://www.hastmannen.com/images/gallery/rattfalla.jpg

Det är hemma hos Stig-Anders "Hästmannen" www.hastmannen.com

Vill minnas att man i filmen såg en mus kila förbi på bänken när han skulle till och baka. Den hade nog för länge sedan lär sig undvika fällan på bakbordet.

Detta på tal om bacillskräck och bakbord :)
Skrivet av Kari
 - 2009-04-15 17:40
Bra, där fick jag ett mått iaf, här skall byggas själv ;D Frågan är om man ska bygga in ett par högtalare när man ändå är på gång... ;)

Clas O länken vill inte på min dator ??? Men jag kan gå förbi och kolla istället.

Skrivet av PerG
 - 2009-04-15 17:20
Är det detta du menar:
http://www.bitbox.se/1004/index.php?visaProdukt=26&visaKat=14&visaArtikel=924

Det var där jag köpte mitt! Kolla om de har bytt till tjockare plywood först då...

Citat från: Mickan skrivet 2009-04-15 14:46
Man kan ha en gummiduk under. Min mamma som är reumatiker har dessa lite halvkladdiga att lägga under bunkar och liknande för att det ska ligga still. Krävs bara ett par kvadratdecimeter för att hålla ett helt bakbord på plats. Kant är att föredra!Det finns att köpa på

http://www.bitbox.se/1004/index.php?visaProdukt=26&visaKat=14

Mammaledigt nu men jag funderar på att köpa ett sånt.
Skrivet av Miss Fish
 - 2009-04-15 16:14
Jag köpte ett sådant här när jag bodde i en pytteliten etta utan diskbänk.. http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=54916204

Har inte använt den många gånger..
Skrivet av Mickan
 - 2009-04-15 14:46
Man kan ha en gummiduk under. Min mamma som är reumatiker har dessa lite halvkladdiga att lägga under bunkar och liknande för att det ska ligga still. Krävs bara ett par kvadratdecimeter för att hålla ett helt bakbord på plats. Kant är att föredra!Det finns att köpa på

http://www.bitbox.se/1004/index.php?visaProdukt=26&visaKat=14

Mammaledigt nu men jag funderar på att köpa ett sånt.
Skrivet av Kari
 - 2009-04-15 14:32
Genuin bakterieskräck, den var bra! ;)

Nja, rent trä blir det inte, gärna med vattentålig yta så man kan skrapa och tvätta utan att träet reser sig.
Skiva ska ligga på befintlig diskbänk så tipset om en tjock/tung skiva med kant under som skall hamna så skivan ligger stilla. Rent av gummifötter, tror jag sett rejäla på Kjell & Co.

Sarg eller inte, hmmm, jo höger, vänster och längst in vore bra. Det är här min lim fråga kom in. Fast utan sarger går ju skivan in bakom vilken dörr som helst.. Kanske börja utan ändå? Det är mest frugan som dräller mjöl i besticks lådorna under annars.. ;)

Hur stora är er bakbord?
Skrivet av PerG
 - 2009-04-15 14:04
Jag har köpt ett bakbord som består av en plywoodskiva med lister som kanter (och en kant undertill som håller den på plats mot bänken).

Se dock till att ha en ganska tjock skiva om du bygger en själv. Den jag köpte var egentligen för tunn och har man den på diskbänken (som har en kant) så måste jag lägga under saker för att den inte ska "bukta" ner eller vad det heter..
Skrivet av Helge
 - 2009-04-15 12:20
Kari - Jag använde en skiva av vattentålig plywood ung en cm tjock. Fungerade alldeles utmärkt. Sarger eller inte beror väl på hur mycket mjöl man vill ha på golvet ;D
/Helge
Skrivet av Andreas
 - 2009-04-15 10:55
Trä är väl det klassiska och mysiga valet. Men en man med genuin bakterieskräck hade kanske hellre valt laminat typ bänkskiva eller kanske del av perstorpsplattematbord?

Hade du tänkt göra ett fristående bord med ben hela vägen till golvet eller skall det stå ovanpå befintligt bord/bänk?

Skall bordet ha sarger?
Skrivet av Kari
 - 2009-04-14 21:25
Ni som är erfarna bagare: Hur ser ert bakbord ut?

Själv är jag ju rätt ny i bageriträsket, men redan nu inser jag att diskbänken inte är helt optimalt att baka och knåda på.
Jag behöver ett bakbord av två anledningar, få upp arbetshöjden något och veta att bakbordet är just bara för degar och mjöl. Lite bacillskräck ni vet ;)

Vad ska jag köpa för material till skivan? Törs jag använda vanligt trälim typ Casco till kanterna? Något mer jag ska tänka på?



Skrivet av Harry Bergman
 - 2008-07-15 09:05
Bakbord

Vi har alltid haft bakbord av trä , limmat i stavar av något ädelträ massivt och med viss tyngd, för rengörning använd en plastskrapa obs ej vatten.

Harry Bergman

Skrivet av Lisa H
 - 2008-05-13 11:29
Jag nyttjar diskbänken, mest för att jag inte har något bakbord. Däremot så klurar jag på om jag ska köpa mig ett, just för att jag tycker det är så bökigt att använda en massa mjöl. Bakverken blir ju inte som de "ska".

Jag är inte ett dugg bakterierädd och tror det har gått troll i det hela. Jag undrar hur folk överlevde gammalt tillbaka eg? Tror inte det var så många matförgiftningar då. Å andra sidan ska ska disktrasa och diskbordste bytas ofta/kokas ofta. Där är jag hård, men i övrigt så gäller vettig hygien så klarar man sig undan de flesta bakterier som är skadliga. Tror jag då.  :) Fast jag har aldrig drabbats av matförgiftning så jag vet ju eg inte ens vad det vill säga.

*svamlar vidare i någon annan tråd*
Skrivet av Johansson
 - 2008-04-13 20:59
Hade tur, huset vi köpte hade bakbord i köket :) Men jag får nog göra ett nytt snart, det börjar bli slitet.. Skulle kunna tänka mig ett i exempelvis marmor eller liknade, dock lär det bli hiskeligt dyrt och tungt om det skall plockas upp och ned varje gång.

Annonser

Powered by EzPortal