Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2007-05-28 13:12

Titel: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-28 13:12
http://www.saltakvarn.se/produkt/produktblad/5215.htm
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-05-28 13:49
Oh ja, jättegott att ha i sallader.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-05-28 14:13
Ja det är ok, men jag föredrar couscous eller bulgur.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-28 15:50
Sköljer ni i hett vatten innan som det står på i länken jag postade? Var får man det heta vattnet ifrån förresten, kranvatten?

Anne: någon speciell typ av sallad?

Vad är det du inte riktigt gillar i smaken Calle?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Jonas skrivet 2007-05-28 15:51
Prova och gör en risotto det är riktigt gott på quinoa.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-05-28 15:55
Smaken är det inget fel på men konstitensen är så himla pyttig. Jag vill ha lite mer struktur i maten.

Hett/varmt kranvatten ska man aldrig använda till matlagning (om man inte planerar att koka det)

Till risotto använder jag bara avorioris, det är det enda som funkar för mig.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-05-29 08:45
Jag sköljer i kallt vatten, inte i varmt. Sen kokar jag i lättsaltat vatten ca 10-12 minuter, och häller av. Jag blandar gärna med lite goda grönsaker, antingen ugnsbakade typ tomater, zucchini, lök, eller färska som paprika, rödlök, gurka, lite ruccola, kanske avocado, fetaost, eller stekt halloumi eller.. ja, du fattar. Det går att variera i all oändlighet.

Jonas - risotto på quinoa? Låter jätteskumt, men berätta gärna mer. Samma metod som vanlig risotto? Det blir väl inte alls krämigt på samma sätt som risottoris?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Jonas skrivet 2007-05-29 12:28
Koka quinoa som vanligt och låt kallna. Fräs sedan lök, vitlök och nåt annat gott som tex svamp. Tillsätt grädde och koka ihop, i med quinoa koka ihop ytterligare. Häll i riven parmesan. Glöm inte att salta och peppra.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-05-29 12:41
Jonas, det låter gott! :) Inte som risotto, men hemskt gott - det ska jag testa.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Jonas skrivet 2007-05-29 13:48
Inte som risotto?? Nu vill jag veta hur du gör risotto.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-29 19:23
Flyttade risotto-diskussionen hit eftersom den gled ifrån ämnet på tråden:
http://matforum.nu/index.php?topic=209

Citat från: Anne skrivet 2007-05-29 08:45Jag sköljer i kallt vatten, inte i varmt.


Men varför rekommenderar de oss att skölja i varmt vatten? Märker du någon skillnad på att skölja i kallt och varmt?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-29 20:03
Jag har aldrig testat eller hört talas om denna produkt.. Vilken tur att det finns ett matforum som detta så man får lära sig nåt nytt  ;D.

Hur blir konsistensen på Quinoa när den är tillagad?.. Påminner det om ris/couscous?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-05-29 21:54
Urban - ja, det är lite som couscous, på ett ungefär. Lite krispigare tycker jag.

Andreas - ingen aning om varför de förespråkar varmt vatten, och jag vet inte vilka "de" är heller, jag har nog missat den biten av instruktionerna. Däremot ska man skölja ganska ordentligt, annars blir den bitter i smaken.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-30 10:21
Det jag sa om att skölja kommer från Saltå-kvarn länken jag postade överst.

Tittade precis i svenska Wikipedia och de skrev t o m att vattnet skulle vara kokhett och att quinoan skulle skållas. Anledningen till att man sköljer skrev de var för att få bort den bittra smaken, men att det inte är farligt att inte skölja.

Läser man i engelska Wikipedia finns en bättre artikel. Bitterheten kommer från "Saponins" (finns svenskt ord för detta?) som quinoans yttersta lager består av. Men att detta bittra lager brukar vara bortrensat när man köper färdigförpackad quinoa. Det tolkar jag som att man inte alls skulle behöva skölja.

Har ni som provat quinoa faktiskt känt den bittra smaken då ni inte sköljt/sköljt slarvigt?

Det stod även att fröna kan få svans under kokningen, groddas..? Är det något ni har sett?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-05-30 10:51
Lite beskt kan det vara, så jag tror helt klart på att skölja noga. Och oh ja, quinoa for alltid en svans när man kokar den, det är lite av charmen. :)
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-05-30 10:52
Min quinoa får ingen svans. Är det fulquinoa då?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-05-30 11:31
Citat från: Anne skrivet 2007-05-30 10:51
Lite beskt kan det vara, så jag tror helt klart på att skölja noga. Och oh ja, quinoa for alltid en svans när man kokar den, det är lite av charmen. :)


Såg att saponinet, dvs. det man tvättar bort även tros kan vara kolesterolsänkande, men det kanske inte gäller den typ av saponin som finns i quinoa.

Citat från: crlhrv skrivet 2007-05-30 10:52
Min quinoa får ingen svans. Är det fulquinoa då?


Det kanske vi kan reda ut...
Anne, Calle, vilket fabrikat är det på den quinoa ni använder?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-05-30 12:10
Vad lustigt Calle! Jag har testat flera olika, kommer bara ihåg Saltå Kvarns och Renee Voltaire just nu, och det blir absolut svans efter ett par minuter.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-05-30 12:30
Jag kör på quinoa från Risenta
http://www.risenta.se/Quinoa.htm

Den ska inte sköljas av i hett vatten innan
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Urban skrivet 2007-05-30 20:49
Quinoa låter spännande. Det är kul när det kommer nya andra alternativ till potatis och ris.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-04 13:57
Jag köpte hem ett paket Saltå kvarn quinoa som lagades i lördags.

Provade först knapra på några korn helt rå och osköljd quinoa och den hade faktiskt en svagt bitter smak. Sköljde sen quinoan i kallvatten och kokade. Mycket riktigt blev det ordentliga groddar under kokningen (se bild nederst - klicka för att förstora - de ligger på en tesked för att få uppfattning om storleken, längst till höger i bild syns några korn okokt quinoa).

Färdikokt tycker jag det smakade lite åt gula ärtor-hållet. Gillade att det var som små-grönsaks-knaprigt åt färska-groddar hållet.

Quinoa är mycket gott, jag kommer nog ofta att välja quinoa framför couscous framöver.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Jonas skrivet 2007-06-04 18:58
För ca 10 år sedan hade vi quinoarisotto (snälla Anne bli inte arg nu ;)) kan inte komma ihåg att det blev groddar på dom.
Är quinoa annorlunda idag ?
Hur stora är kornen idag? Då var dom kaske bara ca 2-3 mm i diam.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Anne skrivet 2007-06-04 20:18
Jonas - jag gjorde faktiskt en quinoa-risotto (gud, jag kan knappt skriva det ;-) ) och det blev okej. Kunde kokt den en aning längre, men jag var så hungrig...

Kornen är ungefär lika stora idag, pyttiga. Men det måste nog blivit groddar, det är liksom en feature quinoa har.. skumt det där.

(http://farm2.static.flickr.com/1183/530092564_9277abaf58.jpg)
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-07 12:54
Jonas: 2-3 mm stämmer bra, mäter Saltå kvarns till runt 2,5 mm.

Det här med groddarna... undrar om det kan bero på olika förbehandling? Calle säger att Risentas quinoa inte gror, kanske kunde man fråga Risenta varför det är så.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-06-14 13:39
Såg i senaste Allt om mat att det även finns svart och röd quinoa som smakar som den vita fast ger mer tuggmostånd. Var hittar man den svarta och röda tro?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-07-06 15:13
Var in på hälsokostbutiken Life och hittade spaghetti gjord på quinoa smaksatt med persilja och vitlök. Inte billigt - 36 kronor för 500 gram. Köpte inte nu men nån gång så...
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-07-13 11:22
Ännu fler quinoa-produkter: quinoapuffar och quinoadryck...

(Hittade dessa i den roliga butiken Meretes på Kungsgatan 33 i Umeå.)
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-08-29 16:16
Nu är det total inflation i quinoa, får snart ändra rubrik på tråden till "alla äter bara quinoa". Att Coop forum nu säljer quinoa-müsli från Saltå kvarn må väl vara hänt men droppen kom när jag såg att de säljer quinoa-sallad på McDonalds.

Hur som helst, saltå kvarns quinoamüsli är riktigt trevlig, innehåller quionoflingor, quinoapuffar (puffad quinoa, honumg), linfrön och aprikoser. Smaken är lite annorlunda, vet inte riktigt hur jag ska beskriva den, men gott är det och ganska osötat.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-08 14:52
Ännu mer Quinoa-müsli... Paulúns (helt nytt varumärke för mig) "Müsli med pumpafrön och quinoa". Nån som smakat?

Och apropå röd quinoa, druvan har visst sådan, undrar som sagt om denna skiljer sig nåt i smak mot den vanliga?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Tobias skrivet 2007-09-08 18:39
Paulúns müsli är helt okej. Lite tråkig i smaken kanske, men den är nog väldigt nyttig.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: jelvis skrivet 2007-09-23 13:10
Citat från: Andreas skrivet 2007-06-14 13:39
Såg i senaste Allt om mat att det även finns svart och röd quinoa som smakar som den vita fast ger mer tuggmostånd. Var hittar man den svarta och röda tro?


Skumt nog har jag hittat det i matbutiken på hörnet. Mästerlivs i Malmö.

Lite godare och knaprigare än vanlig Quinoa. Jag bruka följa Lisa Förare-Winblads tips och rosta dem lite lätt innan jag koker dem. Jag inbillar mig att det blir lite nötigare i smaken då, men jag tror å andra sidan på allt som Lisa gör. :-)

Som kuriosa kan jag dessutom meddela att ingen jag pratade med i Bolivia eller Chile när jag var där i somras hade ätit röd eller svart quinoa.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-24 07:29
Intressant! Hur får man fram röd och svart quinoa?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: jelvis skrivet 2007-09-24 18:14
Tanken på det skrämmer mig lite. Kanske är det som sådant där fuskfärgat rött ris man kan köpa i asiatiska butiker om man inte ser upp.

Men Lisa pratar ju om röd och svart quinoa på sin blogg och eftersom Lisa är min idol och rättesnöre så förutsätter jag att det inte är något fuffens. :-)
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-05-29 09:18
Om man läser på WikiP som quinoa så växer det röd och svart men den vita är vanligast. Mjölmålla heter det på svenska - men det låter inge spännande...

Hur smakar röd resp svart quinoa? Vi äter ännu bara den vita och det har ökat till 2-3ggr veckan. Både kallt och varmt.

I början sköljde jag mycket och länge, fick ligga i blöt helst en timme, nu tycker jag att det räcker med två tre omgångar i ljummet kranvatten i kastrull med visp. Har inte känt någon bitter smak alls.
När man vispar så går det väldigt lätt att få bort skal och annat skräp som då lägger sig på ytan.

Dubbla mängden salt och ½dl mindre vatten än vad instriktionerna säger blir rätt. (Saltå Kvarn)

Om Du inte testat quinoa ännu.. Gör det! Man mår så gott av det!
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-05-29 18:01
Jag har lagat det en gång, tog en tugga och slängde skiten. Ursäkta men...hemskt är det. Jag kanske gjorde fel?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Kari skrivet 2009-03-07 14:04
Sprattlar igång denna goa tråd igen!  ;D

Annamaria: Prova igen, säg till om du vill ha hjälp!

--

Igår behövde jag Quinoa till mina vegobiffar. Hällde upp och började skölja, allt enligt instruktionerna på paketet.

Så här mycket grejs har jag aldrig sett någon Quinoa släppa ifrån sig, är detta de sk bitterämnena tro? Korkad som jag var smakade jag inte men hann iaf ta en bild.

Vad tror ni?
Eller har denna Quinoa bara oturen att komma i från botten på en större säck? Rimligt är ju att ju längre ner i en bulktransport det är desto mer grejs?

Det var iaf inget fel på smaken och biffarna blev goa!!
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Miss Fish skrivet 2009-03-07 14:23
Sådan där grejs har jag varit med om flera gånger, men bara då jag användt vit quinoa, aldrig röd (använder quinoa av märket Biofood). Jag trodde det var "normalt". :)
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: ena skrivet 2009-03-30 22:51
Risenta har både vit och röd quinoa, jag föredrar den röda som helt enkelt ser trevligare ut :) ibland groddar de sig o ibland inte, har inte hittat nåt system än...

sköljer i kallt vatten o tycker det funkar bra :)
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Krista skrivet 2009-03-31 10:21
Quinoa tycker jag om! Brukar ha lite grönsaksbuljongpulver i kokvattnet. 
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-03-31 20:03
Ni som varit med ett tag vet min åsikt om quinoa men som vanligt äter jag något nyttigt tills det smakar allt bättre. Det handlar ju också om att paketera det bra! I helgen gjorde jag en variant på ett recept jag såg i Mat & Vin. Jag fixade ett par deciliter kokt röd quinoa, gröpte ur två auberginer, fräste inkråmet mjukt med en gul lök och vitlök. Rörde sedan ihop det med quinoa och blandade i riven parmesan och bladpersilja. Fyllde auberginehalvorna och bakade i ugnen. Gott!
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Tinto skrivet 2009-06-28 08:35
Citat från: Mickan skrivet 2009-03-31 20:03
Ni som varit med ett tag vet min åsikt om quinoa men som vanligt äter jag något nyttigt tills det smakar allt bättre. Det handlar ju också om att paketera det bra! I helgen gjorde jag en variant på ett recept jag såg i Mat & Vin. Jag fixade ett par deciliter kokt röd quinoa, gröpte ur två auberginer, fräste inkråmet mjukt med en gul lök och vitlök. Rörde sedan ihop det med quinoa och blandade i riven parmesan och bladpersilja. Fyllde auberginehalvorna och bakade i ugnen. Gott!


Det lät riktigt gott! Är mat&vin samma magasin som Food & Wine?

Rosta quinoan innan kokning i torr stekpanna, som någon sa. That will do it! Måste prova quinotto (vi kan väl enas om att quinoa-risotto borde heta så?! :D )
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-06-28 19:11
Citat från: Tinto skrivet 2009-06-28 08:35
Det lät riktigt gott! Är mat&vin samma magasin som Food & Wine?

Rosta quinoan innan kokning i torr stekpanna, som någon sa. That will do it! Måste prova quinotto (vi kan väl enas om att quinoa-risotto borde heta så?! :D )


Tidningen heter Mat och Vin.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Sweber skrivet 2009-06-29 09:40
Jag åt Quinoa  igår till dom grillade köttfärsspetten. Min fru blandade nykokt Q med fint hackade och skalade tomater, blandade hackade färska orter och vi åt det iställer för ris eller potatis till spetten. Mycket gott.
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-07-07 20:15
Ha! Vad mycket man säger som inte blir av. För två år sen skrev jag "jag kommer nog ofta att välja quinoa framför couscous framöver" men jag har faktiskt inte ätit quinoa en enda gång sen jag skrev här i tråden för två år sen. Idag var i alla fall alla sorters couscous (vanlig-, fullkorns, pärl-) obönhörligen slut i skafferiet så det fick bli quinoa igen. Kokade, saltade, pepprade, i med en slatt olivolja och borlottibönor, åt som tillbehör till köttgryta och ja, det är jättegott.

Fattar inte varför jag helt glömt bort äta Q.

Citat från: annamaria skrivet 2008-05-29 18:01
Jag har lagat det en gång, tog en tugga och slängde skiten. Ursäkta men...hemskt är det. Jag kanske gjorde fel?


Exakt vad är det hemska, kan du utveckla? ???
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-07-07 20:35
Jag har som sagt inte heller lagat det fler gånger. Stod med ett paket röd Quinoa i handen men njae det åkte tillbaka till hyllan. Jag tyckte det smakade som små beska smulor. Jag hade en föreställning om att det skulle vara så annorlunda men usch så besviken jag blev. Är det skillnad på röd och vit?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Mickan skrivet 2009-07-08 11:16
Jag kämpar på... Äter det en eller två gånger i månaden. Det är ju så nyttigt  :(
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-07-08 11:29
AnnaMaria: Röda quinoa har jag aldrig ätit så jag vet inte. Men det är inte så att du slarvade när du sköljde din Q? Det sägs ju att man ska skölja för att få bort bitter smak. Och smuligt låter nästan som att du inte kokade quinoan tillräckligt?

Mickan: Men inte ska man väl tvinga i sig saker man inte gillar? Tycker du samma om quinoa som AnnaMaria, det vill säga att det är beska smulor eller vad är det som gör att det inte faller dig på läppen?
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: ena skrivet 2009-07-08 11:42
om man nu nödvändligtvis vill ha i sig quinoan så kan man koka den o stoppa i brödet :) blir jättegott (säger även de som inte gillar det annars)

den röda quinoan är något beskare än den vita... så där gäller det att skölja ännu mer noggrant jag brukar skälja i kallt vatten och sedan slå en omgång kokande vatten över quinoan och sedan koka...
Titel: SV: Någon som provat Quinoa?
Skrivet av: annamaria skrivet 2009-07-08 21:32
Tack ena då vet jag vad jag ska göra med resten....