Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: crlhrv skrivet 2007-08-09 12:33

Titel: Köttprocent i korv
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-08-09 12:33
Häromveckan var jag i Tyskland och skulle köpa lite middagsmat a la camping-style. Valet föll på vita korvar som vi grillade (kommer inte alls ihåg vad de hette). När jag tog en närmare titt på innehållsförteckningen såg jag att korven innehöll 96 % kött. En spontan känsla är att det här, i alla fall med Svenska mått mätt, är en mycket hög kötthalt? Är det någon som har koll på köttprocenterna i svenska korvar?

Det var bland den godaste korv jag ätit och de slank ner en efter en men det fick jag bittert ångra vid 04-tiden på morgonen när jag vaknade i tältet med fruktansvärd magknip.. men det var det värt!  ::)
Titel: SV: Köttprocent i korv
Skrivet av: Anne skrivet 2007-08-09 12:43
Ja, det är jättehögt köttinnehåll. Scans "vanliga" kryddiga korvar innehåller drygt 70% (utom några som ligger på 65%) och de har precis lanserat nyheter som ska vara lite "lyxigare" med mer kött - men ingen ligger över 90%. Scans vanliga hot dogs? Sorgligt, under 40% kött.
Titel: SV: Köttprocent i korv
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-08-11 11:27
Men är högst kötthalt nödvändigtvis det bästa - är det inte risk att korven blir torr med för lite fett?

Finns det nån magisk kötthalt för korv (ungefär som runt 70% för mörk choklad)?
Titel: SV: Köttprocent i korv
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-08-11 13:51
I går hittade jag korv på Hemköp, återigen vita, med 88 % kötthalt. Fabrikat kommer när jag hittat fotografierna.
Titel: SV: Köttprocent i korv
Skrivet av: Urban skrivet 2007-08-12 15:42
Vad är egentligen kötthalten för något?. Är det rent kött eller är det allt som kommer från djuret, tex. biprodukter?.
Titel: SV: Köttprocent i korv
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-08-12 20:51
Om jag minns rätt, så är EU:s definition av kött generösare än den tidigare svenska. Men jag är osäker. Jag fick en träff på EUR-Lex[1] och enligt den sidan verkar kötthalten bestämmas med hjälp av en formel efter analys. Tyvärr finns inte formeln med på sidan. Men jag har en känsla av att det kan finnas ganska mycket fett (och annat?) och ändå kallas kött.

[1] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31989R0226:SV:HTML
Titel: SV: Köttprocent i korv
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-08-13 10:24
Det stämmer, jag postade ett SVD-citat om det i tråden falukorvsskojerier http://matforum.nu/index.php?topic=361.0, här är det igen:

"1973 höjdes först andelen fett som får ingå i begreppet "kött" från 20 till 25 procent, och 2003 EU-anpassades reglerna så att kött nu även får innehålla 25 procent bindväv. ... Slutsatsen är att bara falukorvar som i dag har en bit över 50 procent kött skulle ha tillåtits på 1960-talet."

Om jag förstår detta rätt så kan alltså märkningen 100% kött innebära 25% fett och 25% bindväv, dvs 50% kött.
Titel: SV: Köttprocent i korv
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-08-13 21:34
Då kan man ju fråga sig vad bindväv är. Eller, det är kanske bäst att inte veta. *RYS*
Titel: SV: Köttprocent i korv
Skrivet av: crlhrv skrivet 2007-08-14 09:10
Hasse, bindväv hittar du här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bindv%C3%A4v. Huruvida det är en trevlig produkt eller inte är nog svårt att svara på. Har du t ex ätit korv och tyckt att det smakar gott så har du med stor sannolikhet också ätit bindväv.

På musikfestivalen Way out West sålde Ferdinands Korv korv (ja vad annars) och försäljarna hade föredömligt satt upp innehållsdeklarationen på korvarna. Jag provade Jätte Chorizon med 96 % kötthalt och den var faktiskt godare än många andra chorizokorvar, t ex de färdigförpackade från Scan man kan köpa i de flesta affärer, dock vet jag inte vilken köttprocent dessa har.


Titel: SV: Köttprocent i korv
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-08-15 20:53
Ja det var verkligen bra med innehållsdeklaration!

Undrar förresten just om det finns nån korvproducent som anger kötthalt exklusive bindväv och fett (om det nu går)?