Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Topics - TriKri

1
Hej! Finns det något bra sätt att göra havtornssylt på utan att koka havtornen? Jag vill inte koka dem eftersom alla näringsämnen i bären (i alla fall c-vitaminerna) förmodligen försvinner då. Eller kan någon lära mig hur man på bästa sätt karamelliserar socker? Jag följde ett recept på en förpackning frysta havtorn jag hade köpt där bären inte skulle kokas, bara att resultatet inte direkt blev så lyckat. Så här var receptet:

1 paket havtorn
2½ dl socker
1 dl råsocker
1 dl vatten
2 apelsiner, saft och rivet skal
2 stjärnasis
1 kanelstång

Karamellisera sockret i en kastrull. Tillsätt vattnet och alla övriga ingredienser utom havtornen och koka upp till 132 grader. Låt svalna. Blanda i havtornen och låt stå svalt i minst ett dygn innan servering.

Och så här gjorde jag: Jag lade först 1½ dl socker i en kastrull (tänkte minska mängden socker med en dl) och drog plattan på sexan. När sockret började smälta började jag röra om med en gaffel, och efter ett tag hade nästan allt socker smällt, utom några få sockerklumpar som låg badet av socker jag nu hade fått. Jag fortsatte att röra om tills de också hade smällt. Vid det här laget hade sockret blivit något mörkbrunaktigt, med det luktade fortfarande okay. Sen tog jag av kastrullen från plattan. Plötsligt började sockret stormkoka och blev nästan svart, och det luktade genast väldigt bränt!  ??? Jag antar att jag gjorde något fel här, men hur som helst slängde jag sockerbadet och började om.

Vid nästa försök blandade jag ihop alla ingredienserna utom havtornen i en kastrull och kokade upp. Den här gången gick det mycket bättre. Jag lät blandningen koka tills den nåde 130 grader, tog av den från plattan och ställde den i kylen. Ett tag senare när den hade svalnat tog jag fram den, hällde i havtornen och började blanda. Det var dock två problem: Först så var havtornen fortfarande hela, och jag kommer ihåg vilken sur smak det är i en hel havtorn, så jag insåg att det inte kan vara rätt att ha en sylt med hela havtorn i. Dessutom så rann nu all saft från havtornen ut i kastrullen och lade sig bredvid klumpen av socker som sockerblandningen nu hade blivit. Jag blandade därför så gott jag kunde och lyckades till slut i alla fall få in havtornen i klumpen, men saften låg fortfarande utanför. Så jag bestämde mig för att köra allt med en stavmixer. Efter jag hade mixat allting hade havtornen definitivt blivit delade, och sockerklumpen hade löst sig i saften.

Nu hade sylten ungefär samma konsistens som grädde, vilket inte är en speciellt bra konsistens för sylt, även om den smakade rätt bra. Jag testade därför att koka upp blandningen igen för att se om den skulle bli något tjockare, men det enda det påverkade var förmodligen att förstöra alla c-vitaminer samt att göra sylten mörkbrun istället för den fina orangea färg den hade haft innan. Den smakar fortfarande okay, men själva tanken på att alla c-vitaminer förmodligen har försvunnit gör att jag inte längre vill äta den.

Finns det någon som vet hur jag kan tillaga den här på ett bättre sätt? Det låter som att det skulle kunna bli riktigt bra om man bara fick till det.

Edit: Jag smakade på sylten idag, nästan ett dygn efter att jag ställt in den i kylen, och då hade den faktiskt blivit lite tjockare, om ändå inte riktigt lika tjock som vanlig sylt. Hur som helst var den mer acceptabel idag. Alltså: Receptet går att följa om man:

1. Hoppar över att karamellisera sockret och istället blandar allt utom havtornen och kokar upp direkt till 132 grader (om man inte vet hur man karamelliserar såklart, enligt Wikipedia sker det när sockret kommer upp i över 165 grader), och

2. Kör blandningen av havtornen och den avsvalnade smeten med en stavmixer tills sockerklumpen helt har löst sig i saften och låter den stå kylt i ett dygn innan servering (för att låta sylten få rätt konsistens).

Faktiskt en rätt så god och framförallt c-vitaminrik sylt! ;) Jag kan rekommendera den.
2
Citat från: dePaul skrivet 2009-08-29 13:12
Nej, det går inte eftersom dess finaste stenar ligger på 1200 grovlek. Skall du få den allra finaste skärpa så kan du egentligen gå hur högt som helst. Personligen anser jag dock att allt över 3000 är överkurs och gör skillnad bara i samband med mycket speciella stålsorter. Allra oftast polerar man nämligen endast matrisen utan att komma åt de hårda karbiderna (krom, vanadin osv).


Vad innebär egentligen de här siffrorna? Betyder att en sten har 1000 i grovlek att den har 1000 partiklar per kvadratinch? Jag har för mig att jag har hört det någonstans. Sen vet jag också att man kan mäta stenars grovlek i mikron, där högre antal mikron innebär en grövre sten, alltså det omvända. Jag har en keramisk sten på 25 mikron (från fällkniven), men har ingen aning om vilken grovlek det skulle översättas till. Någon som vet?
3
Hej, undrar om det är någon som har något bra recept på räksallad. Och inte vanlig sallad med räkor i då, utan som den man köper i affären, ungefär som potatissallad fast med räkor i istället för potatis. Har googlat på det, men hittar endast recept på sallader med räkor i. Vet inte folk vad räksallad är nu för tiden eller?!

Och sen en annan sak, någon som har koll på ungefär hur stor andel av vikten som blir kvar av räkor med skal på efter att man har skalat dem?
4
Hej, undrar hur man ska göra få att få en så vass kniv som det bara går, vilka verktyg man ska använda (som säljs i Sverige) och om det är någon speciell metod som man ska använda mer än att bara tänka på att hålla samma vinkel och gå från grövre till finare brynverktyg. Kör själv för närvarande med ett biltema brynstål (som känns rätt så grovt) och ett clas ohlson brynstål (som inte känns att det tar någonting).

Ett problem är (förutom att vinkeln inte är helt konstant) att man inte vet riktigt vilken vinkel man har (är det 15 grader eller är det 25-30 garder?). Jag har sett att Lansky har en speciell konstruktion där man fixerar kniven och trär brynet genom ett hål så att slipvinkeln blir konstant, men de kitten är mycket dyrare om man ska köpa dem i Sverige än vad de säljs för i USA.

Dessutom vet jag inte vilken metod man helst ska använda, jag "täljer" bara i brynena, men jag vet att det finns metoder då man slipar åt andra hållet med. Jag kollade på den här videon på cutco's hemsida, där de slipade åt det hållet (se 2:30). De fick då ett skägg som de tog bort genom polering. Jag mätte dessutom vinkeln på eggen, och den verkade inte vara mer än 27 grader (alltså 13,5 grader på varje sida). Intressant video för övrigt, men jag antar att vanliga, typ 100-kronors knivar inte alls har fått den värmebehandlingen som de här knivarna har fått. Det skulle dock vara tufft om man kunde få upp sådan skärpa som de knivarna har, eller i alla fall så nära det går.

Alltså, vilka olika verktyg ska man använda om man vill få en så vass egg som möjligt, och hur ska man slipa/bryna kniven med dem? Var går de att köpa (i Sverige, så att man inte halva kostnaden är fraktkostnad)? Och hur gör man för att hålla en viss vinkel (säg att kniven är slipad i 25 grader men att man vill slipa den i en mindre vinkel för att få den vassare), använder ni någon speciellt verktyg för att hitta vinkeln och sedan hålla den vinkeln konstant?

-Kristofer
5
Hej! Jag undrar vad som är skillnaden på alla dessa termer? Vad kallas det för när man bara lägger i en massa grönsaker i vatten och låter det koka i 30-60 min? På engelska heter det stock, och låter man det sedan sjuda så att halva vätskan försvinner så blir det en fond. Vad kallas stock på svenska, och vad är egentligen skillnaden på det och sky, spad och buljong?

/Kristofer
6
Hej!

Jag har hört att citron gör att man får ett högre ph-värde, dvs blir mer basisk. Innehåller inte citron citronsyra som borde vara surt och inte basiskt? Eller innehåller citron något annat som är basiskt eller reagerar i kroppen på något sätt? Detta till skilnad från appelsin som jag har hört ska göra att man får lägre ph-värde.
7
Har bestämt mig för att fritera i stekpanna nu i alla fall. Någon som vet hur man ser till att temperaturen ligger mellan 165 och 185 grader? Och vilken olja ska man använda?
8
Kan man på något sätt få in öl i matlagning? Förutom att dricka den medan man lagar maten då såklart. Jag har nämligen n halv burk helt avslagen lapinkulta som jag undrar om man kan använda (detta är bara experimentellt än så länge). Det jag har tänkt som kanske fungerar är om man friterar i den, för jag har för mig att man ska ha öl i frityrsmet. Bästa sätt att fritera på om man bor i koridor, i kastrull eller köpa en fritös? ;D
9
Det finns en del egendomliga måttenheter som dyker upp i recept ibland, kommer bara på kopp just nu dock. Enligt wikipedia motsvarar en svensk kopp och en kaffekopp 1,5 dl = 150 ml.

Däremot sägs en engelsk measuring cup motsvara 250 ml, och enligt artikeln om Cup (unit) motsvarar en kopp 250 ml i Australien, Canada och på Nya Zeland, medan bara 200 ml i Japan. Däremot är en traditionell japansk kopp endast 180 ml, eftersom det går 10 sådana på 1 shou. Och enligt amerikansk sed är en koppr 237 ml, medan amerikansk lag säger att den är 240 ml.

Men varför skiljer sig sen en svensk kopp så myket från de övriga ländernas?
10
Förutom att steka laxfiléer (som ska göras på hög värme under relativt kort tid antar jag), kan man tillaga dem i ugn på något speciellt sätt? Till exempel lägga dem i aliminiumfolie tillsammans med annat och sen stoppa in paketet i ugnen? Eller finns det ytterliggare något annat sätt att tillaga dem på? För jag har köpt 20 st. laxfiléer på extrapris och orkar inte steka alla... :/
11
Hej!

Nu har jag en massa räkskal i frysen för jag har hört att man kangöra en jättegod räksoppa på sånna. Har någon något tipps på en räksoppa gjord på räkskal?
12
Om det är någon här som vet hur man gör riktig choklad typ Marabou choklad eller helre Fazer choklad så skulle det vara jättekul, skriv gärna ner hur man gör här.
13
Jag har hört att det ska finnas en person som har en soppa som han lagar och säljer. Soppreceptet är jättehmligt, och han är en jättesträng person. Inga personer som uppför sig dåligt får äta hans soppa.

Nu har däremot någon/några beställt soppan på take away, och sen har de analyserat innehållet i soppan och kommit fram till i minsta detalj vad den innehåller, och laggt ut det på internet. Någon som vet vad det rör sig om för soppa eller om det går att hitta vad det är för ingredienser någonstans?

Annonser

Powered by EzPortal