Potatispaté

Startat av annamaria, 2009-08-17 20:27

Föregående ämne - Nästa ämne

annamaria

Jag ska göra en middag som ska förberedas dagen innan och det finns ca en halvtimmes tid innan maten ska serveras. Denna speciella dag är min systers möhippedag  ;D

Jag har ätit Potatispaté för länge sedan och är nu på jakt efter ett sådant recept. Det verkar vara så smidigt att göra dagen innan. Skära på serveringsdagen och sen värma. Hur gör man den bäst? Vad serverar men bäst till? Hur värmer man bäst? Hur gör man för att den ska hålla ihop när man skär den i bitar?

Tacksam för alla råd och tips!


agnetasch

Jag gjorde ofta potatispaté förr, men jag serverade den aldrig varm. Går det? Faller den inte isär då?
För att få den att hålla ihop bra brukar jag strö osten mellan potatislagren istället för att blanda den med äggsmeten.
Jättegott till all slags lax; rökt, gravad o kokt. Varm rostbiff med skysås är inte fel heller.
Jag tycker Arlas recept verkar bra, där varvas osten med potatisen (o så är det vispgrädde i den :P ):
Ingredienser
ca 16 st
1 kg potatis av mjölig sort
1 dl finhackad persilja
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk rosmarin
1 tsk körvel
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl riven lagrad ost
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen. Blanda persilja, vitlök, alla kryddor och osten. Lägg ett smörpapper i botten på en smord, avlång form (1 1/2 l). Skiva potatisen tunnt, helst i matberedare. Varva potatisen och ostblandningen i formen. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och häll över potatisen. Grädda i nedre delen av ugnen tills potatisen känns mjuk, ca 1 tim. och 15 min. Låt patén kallna och stjälp upp den. Slå in patén i folie och förvara i kylen till serveringen. Skär patén i skivor och garnera med färska örtkryddor. Servera t ex på buffébordet.

Mickan

Jag har samma recept som Agneta och det är toppen. Jag har inte heller serverat den varm utan bara rumstempererad. Smakar fint!
Video meliora proboque deteriora sequor

roffekock

Slå gärna formen mot arbetsbänken så du är säker på att äggstanningen kommer ner tillbotten om det sedan fattas så fyller du bara på så det fyller upp helt.

Värm det bäst kall och skivad på ett bleck med bakpåtspapper på max 125 grader lyft över på tallriken just innan serveringen om du nu ska ha tallriks servering.

En variant på Patén är en potatiskaka som man gör på en god duchess och som du sen blandar ner lätt kokta grönisar tex. morot,brocolli,congopotatis,bönor mm sen bakar du av den kyler ordentligt skär i skivor. Ser mycket trevligt ut med detta konstverk. Hanteras i övrigt som patén när den värmes. ;)

ps denna kaka kan du förvara flera dagar i din kyl sk bra och ha grej ung som Gevaliareklamen.

/rolf
Matforum är bäst

annamaria

Det låter enkelt och bra. Jag tror jag hoppar över rosmarin och körvel. Bra tips Rolf med att bakan ner - äggstanningen ska alltså täcka helt då? Jag läste faktiskt någonstans i ett recept att dem rekommenderade att värma just ppotatispaté i micron, vad tror ni om det?

Jag har även läst att dessa patéer gärna ska ligga i press. Men det är inte nödvändigt då? Håller denna ihop bra då?

Tusen tack för er hjälp!

agnetasch

Är du rädd att inte få ur patén ur formen kan du klä formen med bakplåtspapper. Slå sedan ur den ur formen, dra av papperet o vänd den ännu en gång; ovansidan är klart vackrast.
Jag har aldrig behövt pressa någon paté, dom blir stampiga nog ändå.
Det går säkert bra att värma patén i mikron. Frågan är bara om gästerna uppfattar att dom får en potatispaté då. Dom tror kanske att det är en misslyckad potatisgratäng ;D

annamaria

Nej men usch tror du den går sönder så?

agnetasch

Man vet ju inte hur osten reagerar när den blir varm. Om den smälter kanske patéen tappar formen. Men JAG VET INTE, jag spekulerar bara lite skrämmande. Det bästa är ju att prova med en mindre bit; går det inte bra serverar man patéen kall.

Undertecknat "Snusförnuftig" ;D

Andreas

Jag skulle nog prova att värma i mikron i förväg för att veta vilken tid som krävs, kan tänka mig att det är ganska svårt att få en så där kompakt historia helt jämnt varm, jag har själv fasligt svårt för om mat är det minsta bitvis kall och kan tänka mig att många andra har det också.

Skulle man inte kunna göra patén dagen innan och ställa den ogräddad i kylen för att sen grädda den samma dag när den ska ätas, då slipper man ju värma den? Finns inte nån familj eller granne i närheten som kan stoppa den i ugnen i rätt tid?

(Kallas verkligen potatispaté också för potatiskaka, jag trodde potatiskaka bara var när man gör en kaka i stekpannan av riven potatis?)
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch

Jag tror det skulle kunna vara svårt att ha den ogräddad i ett dygn; äggsmeten rinner till botten  o häller man inte den över så blir potatisen missfärgad. Dessutom bör man vänta tills patén är kall innan man stjälper ur den (om man inte vill servera den varm ur bakformar) Hur man än vänder sig..... :D

Andreas

Hmm så smeten täcker alltså inte potatisen, ja då fungerar det förstås inte bra.

Kunde man kanske skala och skiva potatisen och lägga den i blöt i vatten och göra klart det andra i separata bunkar dagen innan och låta stå i kylen? Sen borde väl den som ansvarar för gräddningen klara själva montaget, att montera borde vem som helst klara och det kan väl inte ta många minuter?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Den måste göras dagen innan - jag har 20 minuter på mig. Dessutom ska den svalna i formen innan den kan serveras. Det tar för lång tid.

Andreas

Ja då fungerar det inte i ditt fall. Berätta gärna sen hur du gjorde och hur det gick!

Men rent generellt, om nu tidsplanen ser ut på nåt annat sätt nån annan gång för nån annan, vore det ett problem att skiva potatisen dagen innan och ha den i blöt eller sköljer man kanske bort för mycket stärkelse?
Den som inte frågar får inga svar.

annamaria

Ja jag fundrade också på det men jag läste faktiskt något recept där potatisen skulle sköljas.

Självklart ska jag meddela hur det gick. Undrar om det funkar bättre att värma den med längre tid och lägre "temp" i  mikron.

agnetasch

Jag har gjort jättesatser o då måste man ju skölja potatisen (=låta ligga i vatten) o det har inte märkts någon skillnad. Bara man har en stadig matpotatis o inte små blaskiga färskpotatisar.

Andreas

Citat från: annamaria skrivet 2009-08-19 19:55
Undrar om det funkar bättre att värma den med längre tid och lägre "temp" i  mikron.


Jo det tror jag, jag brukar själv värma "svårare" saker på lägre effekt i längre tid, då hinner värmen fördelas medan man värmer utan att någon del blir övervarm.

Citat från: agnetasch skrivet 2009-08-20 08:35
Jag har gjort jättesatser o då måste man ju skölja potatisen (=låta ligga i vatten) o det har inte märkts någon skillnad. Bara man har en stadig matpotatis o inte små blaskiga färskpotatisar.


Ah tack, då är det utrett!
Den som inte frågar får inga svar.

roffekock

Många härliga tankar gott folk. Bäst är att värma i ugn,tänk på att patén endast ska vara ljummen. Och att den ska skivas upp först innan du värmer den. Hur många skivor får du in i en micro och hur många i en ugn och vad skulle vara fördelen med att använda en micro?
Men att göra en potatispaté är en enkel sak inte svårt alls.

Att använda bakplåtspapper är en god ideé.

Andreas. Potatiskaka om det nu heter så, och paté är två olika saker rätt. Men i arbetbseskivningen så säger jag duchesse så jag trodde att ni skulle genomskåda min lilla fadäs eller OT.

Så lycka till med din paté. Ibland så kan man få så många tips så att det känns som man stod mellan två hötappar. ??? :D

/rolf
Matforum är bäst

ena

det bästa är att man låtit den bli rumstempererad innan man värmer den i ugnen, den håller formen bättre då (tycker ajg iallafall :))

Håller dessutom med roffe, vanlig ugn är att föredra ;) 100 grader i en knapp halvtimme brukar bli bra...
man kan prova allt -minst en gång!!;)

annamaria

Då kan jag nu meddela att det gick kalasbra att göra patén dagen innan. På serveringsdagen skar jag den i skivor, den höll ihop bra. Sen la jag skivorna i en form/uppläggningsfat. Värmde den i micro på svag värme lite längre tid (jag hade som sagt ingen halvtimme....). Fick stå någon minut i mikron utan värme för att värmen ska bli jämt fördelad (har hört att det ska vara bra). Det blev bra! Ingen ost som smälte eller annan fadäs. Den gick fint att ta upp i skivor på tallriken.
Fördelen med micron är nog att man slipper ett "flyttmoment" av skivorna. Nu ligger dem på serveringsfatet direkt.

Nu måste jag förstås testa din variant Rolf med duchess.

Till patén serverades Kycklinggryta med kantareller, med Campbells soppa som fuskbas, http://matforum.nu/index.php?topic=3241.0.
Mycket välsmakande. Förresten så la jag i gröna och blåa druvor vid serveringen, mums!

Jag har nu försökt bifoga en blid en massa gånger lyckas tyvärr inte. Återkommer.

agnetasch

Så roligt att det gick bra! Roligt också att få lära sig hur man värmer potatispaté :D

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal