Koktermometer till kastrull och gryta

Startat av Andreas, 2010-12-16 11:14

Föregående ämne - Nästa ämne

Andreas

Rätt temperatur är A och O vid matlagning. Finns det någon bra termometer att använda för att kontinuerligt mäta temperturen på det man kokar på spisen i kastruller och grytor? Vanliga digitala ugnstermometrar fungerar inte bra då de har en kabel som gör att locket på kokkärlet inte sluter tätt.
Den som inte frågar får inga svar.

agnetasch


Gilius

Jag brukar köra min digitala momentant, de ugnstermometrar med kabel tål inte alltför mycket vätska samt problemet med locket.
Har precis köpt en kanontermometer från http://thermometer.co.uk/, en Thermapen som verkligen kan rekommenderas.
De kanske har något som skulle passa dig, något analogt som flöt som en boj i grytan.

/gilius

Andreas

Citat från: agnetasch skrivet 2010-12-16 12:37
Jag undrar om inte den här termometern på Clas Ohlson fungerar:

http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=155654857


Tack för tipset, men hmm hur var det nu med "Vattenskyddad", brukar inte det betyda att den tål lite vattenstänk, men inte att den är vattentät? Sen undrar jag om batteriet av typ SR44 överlever 100°C?

Citat från: Gilius skrivet 2010-12-16 13:59
Jag brukar köra min digitala momentant


Ja så kan man göra, men jag skulle verkligen vilja ha en som gick att ha i kontinuerligt. Dels är jag inte så förtjust i tanken på att hålla på och perforera maten med flera termometerstick och dels hade det varit toppen med ett temperaturlarm, men det går inte om inte termometern mäter hela tiden.

Citat från: Gilius skrivet 2010-12-16 13:59
Har precis köpt en kanontermometer från http://thermometer.co.uk/


Tack för länken. Hittade där denna som är IP67 och bör tåla att ligga under vatten, fast jag tvivlar på att själva termometerhuset tål 100°C. http://thermometer.co.uk/408-t-shaped-waterproof-pocket-thermometer.html Eller förresten, IP67 räcker nog inte, "7" står för max 1 meters djupt vatten under 30 minuter, "8" är kontinuerligt under vatten. Så det bör nog vara minst IP68. http://en.wikipedia.org/wiki/IP_Code

Citat från: Gilius skrivet 2010-12-16 13:59
De kanske har något som skulle passa dig, något analogt som flöt som en boj i grytan.


Lyckades inte hitta igen den, var såg du den?
Den som inte frågar får inga svar.

Gilius

Hej Andreas,

Bojen var mer av en fundering på hur en koktermometer borde se ut, tyvärr har jag inte sett någon.

/gilius


Hasse

Gilius anktermometer är jättefin!  :)

Det fanns stektermometrar även före den digitala eran. Dessa ska inte förringas.

Fördelar:
  - Garanterat vattentät. IP-klass flera miljoner.
  - Ingen elektronik och inga batterier som kan krångla.
  - Hög coolhetsfaktor.

Nackdelar:
  - Obefintlig noggrannhet.

Andreas

Citat från: Gilius skrivet 2010-12-21 14:30
Bojen var mer av en fundering på hur en koktermometer borde se ut, tyvärr har jag inte sett någon.


Jag förstår, det låter som en bra idé. Nåt annat som jag tror skulle fungera vore en digital termometer med riktigt platt sladd till givaren som man kunde smyga ut genom locket.

Citat från: Gilius skrivet 2010-12-21 14:46
Denna borde passa perfekt :-)
http://www.drinkstuff.com/products/product.asp?ID=7166&awc=8_1292938362_7d96f748abb3f967d9242d7d115737c4


Hehe den var skojig, bara nu färgen är giftfri. :)

Citat från: Hasse skrivet 2010-12-21 16:06
Det fanns stektermometrar även före den digitala eran. Dessa ska inte förringas.


En Gunda, vad trevligt! Jag undrar om inte jag också har en liknande liggandes nånstans! Ser inte riktigt exakt hur din ser ut men en nackdel med min är att den har en svårdiskad skarv mellan metall och mätglas, den är inte helt optimal att skicka ner i en gryta i sin helhet om du förstår hur jag menar.
Den som inte frågar får inga svar.

Hasse

Svårdiskad eller ej, så måste nog Gundan förpassas till de museala samlingarna. Där kan den få sällskap av min vevvisp:

http://matforum.nu/index.php?topic=307.msg7401#msg7401

Vid kokning brukar jag faktiskt använda min vanliga (digitala) stektermometer. Det blir visserligen en glipa mellan lock och gryta där sladden går, men jag tycker att det går bra ändå.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal