Show posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - Per-Erik

1
När jag var liten så fick jag smaka en mun med äggtoddy som jag tyckte var toppen. Men nu när jag i vuxen ålder har försökt att göra en enligt olika recept så har jag inte fått något som smakat bra. Är det någon därute som har ett bra recept, jag vet inte ens om det skall vara en kall eller varm...

2
Matbröd / SV: Var hitta vört?
2011-12-06 13:09
Citat från: magnus skrivet 2011-12-05 19:21
Hej PerErik, har du någon uppfattning om hur stora mängder man behöver för att göra en liten del egen vört?


Jag brukar använda ca 5 kg till 20l öl vilket borde ge ca  3hg malt till 1l (grön) vört.
Frågan är om man vill ha grön vört eller om man även vill ha med humle beskan, stamvört.

I sådant fall så kan man köpa lite humle och koka... och varför inte köra vidare och jäsa till julöl istället om man kommit så långt... :)

En bra mellan väg borde vara att ta en porter och söta upp med lite socker för att kompensera det bort jästa sockret.





3
Får man fråga vad du fick ge för den?
4
Försökte mig på Filip Fastens tävlings bidrag,
"Fylld lammstek med kryddkokta morötter och lammtunnbringa. Serveras med dillsky, inkokt majrova, picklade grönsaker och persiljestuvad potatis."
http://www.arlafoodservice.se/Global/Aktuellt%20Nyheter/%c3%85rets%20Kock%202011/Finalisternas%20recept/Filip%20Fasten.pdf

Jag skippade lammtunnbringan och inkokta majrovan och gjorde ett stort misstag då jag också bytte ut crepinetten mot aluminum folie, trodde att rullen skulle hålla ihop bara den bakade ihop sig i ugnen...
Smakerna var goda förutom persiljepotatisen, den blev inge vidare för mig.


5
och att om man köper 3 så får man ännu mer rabatt... :) Kanske dax att köpa upp ett antal.

Har någon testat den i mat på en induktionshäll?
( jag har en termometer som är snabb från kjell.com men den får tuppjuck av induktionsspisen)
6
Det var med i den senaste tidningen. Om du tar kontakt med dem så kan de nog lösa det utan papper.
7
Den där såg ju bra ut, min lantfalu från scan:
Maskinurbenat griskött(26%), vatten, griskött(9%), potatismjöl, fett från gris, bindväv från gris, salt, druvsocker, citrusfiber, stabiliseringsmedel E450, lök, kryddor, antioxidationsmedel E300, konserveringsmedel E250.

Frugan som köpt korven fick ett ultimatum, en gång till och hon får äta den sjölv rå!
8
Nu är det ju svårt att känna smaken på maten men när Markus Aujalay tycker att risotton är perfekt men jag tycker den ser soppig ut.
I min värld så är konsistensen på risotton viktig ( det är ju därför man är tvungen att röra hela tiden) och då skall den vara lite mer grötig med ris med lite tuggmotstånd kvar men inte rinnig... nu är ju inte jag på något sätt expert på risotto visserligen men om det där är bra så inser jag att jag inte kan nåt om risotto.
9
Köpte tidningen Gourmet igår och då följde det med ett erbjudande om att
om man köpte en ettårsprenumeration för 995:- så fick man ett porsche 301 set,
de går ju loss på 1729 på Frapp och liknande.

Tyvärr är jag inte intresserad men jag tycker det verkar vara ett bra pris om  man inte
har några justa knivar och är beredd att tänja på ergonomin då jag tycker de inte verkar
så sköna (men jag har ju förståss inte provat dem ...)

10
Då jag har svårt att hitta så mycket just nu så lägger jag till:
  - Istappar( i groggen)

Se upp för:
  - gul snö ;)

11
jag gör som Patrik :) Nu blev man sugen på musslor..
12
De jag gjorde nu gjorde jag på ca 90-95 grader i ca 2h  (det var små tomater, annars har jag kört lite längre). Tidigare har jag nog kört på ca 110-120 grader.

Nu då tomaterna är ganska tråkiga så tog jag tillvara på geggan vid urkärningen och silade bort kärnorna och reducerade med olivolja och avslutade med vitlök och lite socker i reduktionen och detta använde jag för att fylla/pensla halvorna med.

Första gången så använde jag Hestons recept:
http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/food_and_drink/heston_blumenthal/article556577.ece
13

Lite tråkigt och klassiskt, men förhoppningsfullt gott:

Förrätt:
    Räkcocktail på färska räkor och grapefrukt med pepparrotsvinäger
    Taittinger skumpa.

Varmrätt:
    Oxfile med svampsås, rödvinssås och bernaise och potatissuffle
    Confiterade tomater. kanske något salladsblad
    Enkelt röttvin.

  Efterrätt:
    Okänd.

Valde att inte dona så mycket med råvarorna då barnen verkar ha lättare för det.

14
Nu är frågan, vilken temperatur kör jag skinkan på?
funderar på 68grader i 12timmar, det borde blir bra med lite lätt rosa i mitten hoppas jag...
Är det någon som vet vad man kör på de stora skinkkokarefabrik.

15
Svårt att hitta billig och bra pump men min akvariepump har hållit bra, dryg hundring på hornbach.

Har kört dygns-körningar på 80grader och  3 dagars på 60 grader men som sagt den är bara specad för 40 grader....

Letar själv också efter en bättre pump då jag inte litar på att pumpen kommer att hålla tätt hur länge som helst. men jag har nog kört en 15 tillagningnar än sålänge.

16
Carlshälls värdshus på Långholmen håller jag som stockholms bästa. Väldigt trevlig miljö vilket jag tycker på julbord är viktigt men maten är även väldigt bra.
Sedan tycker jag Ulriksdals värdshus var trevligt också.
17
Är det någon som har umgåtts med ett flertal proffs kockar och sett vad de i praktiken använder?

Jag misstänker att flertalet kanske bara tar den närmsta kockkniven och att det inte använder superfina japanska knivar, vore roligt att höra vad som egentligen används.
Själv så suktar jag efter lite skönheter från jck :) (men jag är långtifrån kock, är lite rädd att det finns någon " ju bättre kniv, desto sämre kock" talesätt)
18
I huvudstaden så köpte jag på essence fabriken 400gr för ca 70kr.
19
Övrigt om mat / SV: Mise en place?
2010-09-20 21:38

Ibland då jag får hybris så blir det lite "missa en mass" istället.

Underskattar förarbetet tills det är försent och man märket att halva maträtten är ogjord när man skall servera. Sist var det en thai buffe och jag hade missat att slå på riskokaren. 
20
Citat från: Robert021 skrivet 2010-09-17 16:00
Då kan ju kanske lösningen med ringen ett par inlägg upp vara något. Eller så kan det kanske vara inspiration för egenkonstruerad lösning.


Ja, den i kombination av att man fortfarande kan lägga på locket vore en vinnare.

Annonser

Powered by EzPortal