Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Urban
 - 2007-06-12 20:37
Ahh!. Tack för att du rättade mig.. Har alltid fått för mig att det var ett slags virus.
Det är väl bäst att ta det säkra framför det osäkra och inte använda riskprodukter i framställning av gelantin.
Det är nog också den bästa ekonomiska lösningen att göra så. Företag som använde sig av nötbrosk/ben skulle kanske få problem att sälja sina produkter då..
Skrivet av Stellan
 - 2007-06-12 11:37
BSE är inget virus, utan ett slags protein. Prioner, närmare bestämt. Och som sagt, oavsett om det fanns någon risk eller inte, så var det skräck som styrde konsumenternas beteende. Kommer inte ihåg riktigt hur det var med upphettning, inte helt säker på om man kan ta kål på BSE på det viset.
Skrivet av Urban
 - 2007-06-11 17:58
Så Tyskarna stoppade hjärna i korven förrut?.. Lät faktiskt lite ruskigt..

Men var det inte så att BSE viruset dog vid upphettning?..
Tänkte liksom att dom måste ju koka benen ganska så länge för att utvinna gelantin från brosket..
Skrivet av Stellan
 - 2007-06-10 14:22
Det är rätt med märgen, egentligen var det väl bara ryggraden, tror jag. Och hjärnan förstås (vilket orsakade tyskarna ytterligare problem, eftersom vissa populära korvar innehöll just hjärna...). Men det spelade liksom ingen roll när den allmänna paniken utbröt.
Skrivet av Urban
 - 2007-06-08 14:20
Joo det är ju klart.. Vid alltför oförsiktig hantering så kan det ju hända..
Tycker bara att ben från nöt är ganska så tjocka o kraftiga, och att det skulle vara svårt att knäcka piporna så märg kommer ut.
Skrivet av Andreas
 - 2007-06-08 10:01
Citat från: Stellan skrivet 2007-06-05 08:51
När det gäller gelatin av nöt respektive gris så är det dessutom så att man bland annat använder nöt vid de tillfällen då man behöver en klar gelatin.


Det visste jag inte. Är gelatinet i affären märkt så att det framgår om den är från nöt eller gris eller klar eller mindre klar?

Citat från: Urban skrivet 2007-06-07 19:33
Men var det inte märgdelen som BSE satt i?.


Jovisst var det märgen - men det är kanske svårt att vid slakt tillse att garanterat ingen märg kommer i kontakt med de slaktbiprodukter som används vid gelatintillverkning.
Skrivet av Urban
 - 2007-06-07 19:33
Men var det inte märgdelen som BSE satt i?.
Skrivet av Stellan
 - 2007-06-05 08:51
När det gäller gelatin av nöt respektive gris så är det dessutom så att man bland annat använder nöt vid de tillfällen då man behöver en klar gelatin. Detta blev ett stort problem när BSE (galna ko-sjukan) utbröt i Tyskland. Tyska godisbolaget Haribo, som tillverkar tyskarnas favvogodis Gummibären (såna där små vingummibjörnar) gick över till gelatin från gris, vilket gav aningen "grumligare" godisnallar - och ett ras i försäljningen.
Skrivet av Andreas
 - 2007-05-26 18:35
Calle, jag tror bestämt du har lite matfobi. :)

"Gelatin, geleringsmedel som utvinns ur kollagen vilket är det huvudsakliga proteinet hos däggdjur. Kemiskt består gelatin typiskt av 90% protein och cirka 10% vatten och endast spår av salter."

"Det vanligaste förekommande gelatinet ... är tillverkat av svinsvål, men även gelatin av nöt är vanligt förekommande. Råvaran härstammar från slaktbiprodukter från djur som vid veterinärkontroll godkänts som människoföda. Proteinet ... utvinns från råvarorna genom hydrolys, dvs. det extraheras i varmt vatten. Det proteinhaltiga vattnet går därefter igenom ... rening, avsaltning, förtjockning, sterilisering, och torkning. "
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gelatin

pölsa = "hackmat av hjärta, lungor, sämre kött­bitar o. d. (förr särsk. använd ss. innanmäte i korv);"
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/202/51533.html
Skrivet av crlhrv
 - 2007-05-26 11:27
Äh så länge det är gott så kan det kvitta ;D
Skrivet av Urban
 - 2007-05-26 10:42
Det kanske är olika beroende vilket slakteri korven kommer ifrån.
Jag känner också personer som jobbat i slakteri och dom säger samma sak som jag.
Skrivet av crlhrv
 - 2007-05-24 08:30
Jag har en vän som jobbade på slakteri en tid. Sedan dess äter hon inte köttfärs.. och så var hon så snäll att hon berättade om det för mig också.
Skrivet av Urban
 - 2007-05-20 18:08
Jag gick ett halvår charkuteri i gymnasiet varvid vi tillverkade både pölsa och falukorv bla.
Det var inga konstigheter alls i indgridienserna.. Jag förstår inte varför pölsa och falukorv har fått ett sånt illsinnat ryckte.
Jag har hört att det skulle stoppas in både det ena och det andra i smeten.. Tom. saker som inte passar in att tala om i detta forum :-X.
Men sanningen är att det mesta som går till tillverkningen av pölsa och falukorv är helt vanligt kött, och kött ifrån köttben som inte går att sälja på affärerna.
Skrivet av crlhrv
 - 2007-05-20 10:22
Jag har inte sagt att det är värre.
Skulle inte vilja vara med under tillverkning av pölsa eller falukorv heller.
Skrivet av Andreas
 - 2007-05-20 10:20
Nu är jag inte med riktigt, på vilket sätt är gelatin värre än pölsa eller falukorv?

Annonser

Powered by EzPortal