Moritaka Hamono - Äntligen lite nya knivar...

Startat av Rob, 2007-09-26 21:47

Föregående ämne - Nästa ämne

Rob

Till slut dök ett paket upp på posten. Skyfflade in den halvsovande sonen (skolar in) i bilen och iväg.

För ca 3 månader sedan beställde jag två nya knivar från Japan. Efter lång betänketid hade valet fallit på Moritaka Hamono ett bolag som jag aldrig beställt av tidigare. De har 700 års tradition av att tillverka skärverktyg och alla i bolaget är släkt.
http://www.moritakahamono.com/

Knivarna är fantastiskt välgjorda och jag hoppas att de kommer att kunna gå i arv i familjen.

Den rektangulära kniven är en grönsakskniv (162 mm) och den långsmala (270mm) att skiva kött med. Båda är gjorda med ett kärnstål som heter Aogami Super som är ett mycket väl ansett kolstål. Handtagen är traditionella 8-kantiga och i rosenträ med en buffelhorns del där fram. Båda är mycket lätta och mycket tunna, precis som jag vill ha dem.

Akiko Moritaka som varit min kontakt vid beställningen är fantastiskt service minded och jag har fått all hjälp och info jag kunnat önska. För er som funderar på att beställa så kan jag bara säga: Kör på!

Fredrik Goldhahn

Är de debaslipade dvs från ett håll eller symetriskt slipade?
Fredrik Goldhahn
http://www.eventkock.se

Rob

Båda är slipade nästan symmetriskt. De har en lite större vinkel på höger sida, precis som de flesta japanska knivar, men inte så mycket att det kommer att störa mig. Båda har en lite microegg, bara precis så att det glänser lite, annars är de slipade rakt ner utan brynegg.

Jag är vänsterhänt varför jag håller mig borta från enkelslipade knivar (av rena snålhetsskäl)

crlhrv

Ser inte minst fantastiska ut. Speciellt den kantiga. Vad fick du betala?
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Rob

Båda är suveräna. Den långa ger glider lätt igenom skinkan på ett snitt.
Grönsakskniven skär fantastiskt och det enda jag skulle göra annorlunda om jag skulle beställa igen är att få framändan (spetsen) lite rundare.

Nu för att svara på frågan.
Grönsakskniven kostade $130 =850 kronor levererad hem och med "extra allt"
Skivkniven kostade $180=1200 kronor

För första gången någonsin har jag fått knivar hem som jag inte behöver tunna ut och lägga en massa tid på att fixa innan jag använder dem. En "finishing touch" på skäreggen är allt som behövdes.

Rekommenderas varmt!!

crlhrv

Jag blev ruskigt sugen på grönsakskniven.. hmm.. *tittar på kontot..*
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Rob

Köp dig själv en julklapp.... :)

Fast det tar nog lite tid innan den kommer. Hon som kan engelska har precis fått barn... då blir det lite knepigare att beställa.

Gilius

Har en kompis som pratar/skriver bra japanska, han kan hjälpa till.
Jag börjar bli sugen på en gruppbeställning.

/gilius

crlhrv

Gilius: jag är intresserad om det är fler som ska beställa!
Tittar gärna på djur. Och äter dem också.

Rob

Attan, ett sådan ide är svår att motstå...
Blir det något så vill jag eventuellt med!!


Andreas

Ja det var fina knivar Rob! Vad är det för hårdhet i stålet?

Vad kostar frakten - tjänar man så mycket på att gå ihop om en beställning?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Eftersom knivarna är individuellt tillverkade och temperaturen bedöms med ögat varierar hårdheten säkert något från kniv till kniv. De anger inte någon siffra, medn för detta stål ligger en gissning på HRC63, ganska högt alltså.
Hela deras tillverkningsprocess finns beskriven på engelska på deras hemsida.

S&H kostade 2900 Yen (170sek) för första kniven och 850 Yen (ca 50sek extra för den andra i samma paket.
Inte så stora pengar att det innebär någon skillnad egentligen...

Andreas

Med ögat, det var det värsta, på hur många tiotals grader när kan man göra det egentligen och hur stora faktiska hårdhetsgradsvariationer kan det leda till? ??? (Kan du svara på den frågan blir jag imponerad!! ;))

Ja frakten var ganska billig! Men tror du det skulle kunna gå att få mängdrabatt ifall man beställer många?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Tyvärr måste jag göra dig besviken, jag har ingen aning om hur mycket det gör på den slutgiltiga kniven.
Det jag vet är att i Japan används nästan alltid ögat som mätinstrument för detta. Även Murray Carter i USA använder samma metod.

Man kan säkert få prisreduktion vid gruppköp, problemet blir väl att få ihop tillräkligt många.

hwsoderlund

Hej, jag tänkte bara fråga om du fortfarande är nöjd med knivarna, nu när det har gått en tid?

/Henrik

Rob

Jag har inte varit här på länge, men nu tänker jag uppdatera mina "material-trådar".

Jag har använt knivarna flitigt.
Summeringen är att jag gillar dem mycket. De två jag köpte först har även fått sällskap av en till från Moritaka.

Om jag jämför med endel andra dyrare knivar (Carter HG & Tadatsuna tex) så håller de inte samma finish. De är lite ojämnt slipade osv. Men de blir ruskigt vassa och håller skärpan mycket bra.

Mycket prisvärda tycker jag. Jag vet dock att endel på ett annat forum anser att de har kvalitetsproblem, men de jag sett är enkla att fixa.

De är enkla att handla av så om man vill prova är det inte så svårt som från endel andra japanska tillverkare.


Andreas

Vad trevligt att du tittade in Rob!

Citat från: Rob skrivet 2009-07-30 11:54
Mycket prisvärda tycker jag. Jag vet dock att endel på ett annat forum anser att de har kvalitetsproblem, men de jag sett är enkla att fixa.


Är det nåt mer än slipningen du syftar på när du skriver kvalitetsproblem, och i så fall, hur fixar man dem?
Den som inte frågar får inga svar.

Rob

Själv har jag alltså bara sett ojämna primäreggar och halvdåliga slipningar.

Men andra kommentarer som jag sett indikerar att inte kärnstålet går tillräckligt högt upp i kniven samt att de gjorts alltför tunna och därför böjer sig för mycket. Åt dessa saker finns inte mycket att göra.

dePaul

Tack för inlägget Rob. Ett litet tillägg. Rosewood är inget annat än jakaranda. Aogami Super peakar bäst på runt 61-62 HRC, jag antar därför att dina knivar ligger på den hårdheten. Att bladen är tunna och något flexibla anser jag personligen är bara en fördel så länge det inte handlar om kockknivar, santokus och liknande :).

Grattis tilll fina knivar!

~Paul~

Rob

Efter lite ny info om att problem kommit tillbaka/ fortfarande finns kvar så vill jag höja ett lite varnande finger.

De har inte levererat en jämn hög kvalitet och i endel fall verkar deras kundservice vara mindre bra.

Alltså, mina knivar har (så vitt jag vet) inte haft allvarliga problem, men endel andra har haft relativt omfattande.
Det är lite "hit & miss" om du får en bra kniv eller inte.

Om man vill gå det säkra spåret så välj något annat. Vill man chansa och kunna få en customform utan att betala och/eller vänta så kan man köra vidare på Moritaka.

Lycka till!

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal