Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Pite-Långnäs
 - 2007-07-30 21:32
Om jag tagit en bita av en citron så sparar jag resten i en glasburk m lock.
Jag tycker att den håller sig frächare längre än i plastfolie. :)
Skrivet av Andreas
 - 2007-04-30 11:07
För att ta reda på lite mer om Etylen sökte jag lite på nätet:

"Eten, etylen, ett kolväte med summaformelm C2H4 ... Inom industrin används eten framförallt som råvara till plasten polyeten (PE) som är en av de absolut vanligaste plasterna i dagens samhälle."
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Etylen)

"Det är en gas som under mognadsprocessen avges av bl a frukt, grönsaker, barrväxter, vissnande växtrester samt rökare."
(http://www.blomsterframjandet.se/index.php?show=24387_SWE)
På ovanstående länk kan ni även se vilka blommor som inte bör stå nära fruktfatet.

"Den inverkar negativt på bl a gurka, som blir gul och seg i konsistensen. Dill och morötter får bitter smak. Sallat och purjolök blir gul och vissen."
(http://www.ewerman.se/modules/core/downloader.php?fileid=13)

"Tomat, äpplen, plommon, päron och melon avsöndrar etylen som kan få annan frukt och grönsaker att mogna för snabbt. Förvara dem därför i separata plastpåsar eller burkar med lock."
http://www.mat.konsumentverket.se/mallar/sv/artikel.asp?lngCategoryId=960&lngArticleId=2123
Skrivet av Urban
 - 2007-04-29 17:06
Om du lägger frukterna som alstrar Etylen i en plastpåse, så har du precis skapat en livsfarlig BOMB!!.. Minsta lilla gnista så..... Say no more ;D..
Näe.. Allvarligt talat. Jag tror att det räcker om du har frukterna separerade från varann..
Alltså i separata förvaringslådor som finns i kylen.
Skrivet av Andreas
 - 2007-04-29 11:19
Räcker det med att förvara de gasproducerande frukterna i en tät plastpåse? Eller tränger etylengasen igenom påsen?
Skrivet av Urban
 - 2007-04-28 16:30
Vissa frukter producerar/Avger mer eller mindre mängder av gasen "Etylen".
Etylen har en förmåga att påskynda mognaden/åldrandet på andra frukter och grönskaker.
Om man vet vilka frukter och grönsaker som producerar denna gas så ska man inte beblanda dessa med varandra.
Frukter/grönsaker som producerar Etylen är:

Frukt:

Äpplen
Päron
Melon
Persika
Nektarin

Grönsaker:

Tomater
Paprika

Förvara inte Dill, Blomkål, Gurka och morötter tilsammans med Paprika,Tomater,Päron, Äpplen.

Etylen gör morötterna och gurkan seg, blomkålen ändrar färg och blir uttorkad, och dillen blir hängig.

Tips:

Vill du få din omogna avokado snabbt mogen så låt den ligga bland äpplen o tomater.
Om löken är för stark så kan du göra detsamma så blir den mildare.
Skrivet av crlhrv
 - 2007-04-28 14:44
Många grönsaker och frukter påverkar varandra, äpplen påverkar avokadon osv. Hur bör man förvara grönser i kylen? Jag har två grönsakslådor, vilka är säkra att ha tillsammans i lådorna? Ibland så blir vissa grönsaker dåliga bara på några dagar (kanske är de inte besprutade;) men jag har aldrig lyckats luska ut varför eller vilken av de andra grönsakerna/frukterna som påverkar. Är det någon som sitter inne på hemligheten får den personen gärna hjälpa till!

Annonser

Powered by EzPortal