Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Afram Haffo
 - 2009-01-26 14:55
Citat från: agnetasch skrivet 2009-01-26 09:33
Ta inte Euroshoppers potatissallad o jämför med, det blir inte rättvist. Den är hemskt mycket bättre än Kocklandslagets ;)

Varför inte , det är ju då man kan se hur en "billigare" produkt kan slå "Kocklandslagets" potsallad ;)
Skrivet av agnetasch
 - 2009-01-26 09:33
Ta inte Euroshoppers potatissallad o jämför med, det blir inte rättvist. Den är hemskt mycket bättre än Kocklandslagets ;)
Skrivet av Afram Haffo
 - 2009-01-26 02:37
Det va ett tag sen någon kommenterade i denna tråd , denna riktigt intresanta tråd vill jag att ni som har varit insatta i att fulfölja uppdraget och fråga ut personerna i frågan,
*vad tycker ni om eran potsallad
*är det bra eller dålig kritik ni har fått
*vem gjorde testet i allt-om-mat
*va det ett blindtest

Sen så skulle jag vilja ta en snarlik men dåligt recenserad potsallad och ta kocklandslagets pot sallad och skifta burkar och låta oberoende mat tidningar testa en gg till = är det landslaget som säljer eller är det produkten, ska nog testa på mina vänner ;)
Skrivet av agnetasch
 - 2008-12-24 09:42
Jag provade rödbetssalladen genom att lägga ett lager på ett knäckebröd o sedan skiva några köttbullar på. Klassiskt o gott. I vanliga fall.
Att det inte smakar rödbetor om salladen kanske beror på att det knappt finns några rödbetor i den; 30% "råsyltade" rödbetor o 19% inlagd gurka innehåller den.
Men kanel är det gott om, eller naturlig kanelarom. K-Salat hade en tävling där man skulle föreslå ett läckert sätt att servera den nya rödbetssalladen. Jag föreslår att man värmer den o äter den med mjölk, som risgrynsgröt. Man behöver inte strö kanel på ;D

Andreas, det hade varit mycket intressant att få veta svaret på din a-d-fråga. För Kocklandslagets egen skull hoppas jag att dom i framtiden i alla fall smakar på de saker de lånar ut sitt namn till.
Är det dom själva som gör recepten hoppas jag att de låter nån annan avsmaka ;)
Skrivet av Andreas
 - 2008-12-23 16:30
Ajdå synd att den inte var god. Men smakade du den bara som den var eller åt du den tillsammans med exempelvis skinka, kocklandslagets rödbetssallad kanske gör sig bäst tillsammans med nåt annat?

Apropå det du skriver om Kocklandslagets egna lilla värld undrar jag hur samarbetet mellan Kocklandslaget och K-salat går till, är det:
a) Kocklandslaget recept fullt ut?
b) Kocklandslagets recept som K-salat följer punkt till pricka förutom att K-salat tillsätter de tillsatser K-salat tycker behövs?
c) Kocklandslagets recept som K-salat sen "tolkar" lite som de vill?
d) K-salats recept som Kocklandslaget egentligen inte alls har något med att göra förutom att de lånar ut sitt namn?
Skrivet av agnetasch
 - 2008-12-23 15:50
Jaha, nu har Kocklandslaget tjänat en hacka på mig igen. Jag köpte så klart en burk rödbetssallad á 25:- för att smaka.
Nej, INTE god. För det första; vad har dom fått det ifrån att rödbetor ska vara strimlade i en rödbetssallad. Dom ska vara tärnade >:(
Dessutom uppfattar man inte rödbetorna som krispiga utan som hårda >:(
Någon smak av rödbetor eller ättika är svår att upptäcka. Kanel o fett är de mest framträdande smakerna.
Är det nån som vill ha en påbörjad burk rödbetssallad?
Skrivet av agnetasch
 - 2008-12-23 08:36
Suck!
Om man skulle skicka ett exemplar av "Den hemlige kocken" till Kocklandslaget. Dom verkar ju leva i sin egen lilla värld, helt ovetande om att det blåser storm kring onödiga livsmedelstillsatser.
Undrar vad nr 8 naturlig arom är?
Skrivet av Andreas
 - 2008-12-22 15:07
Maskros: Jag håller med, matupproret kunde haft bättre fokus men själva kärnan dvs. att nån engagerar sig för bättre mat åt barn, äldre och sjuka är väl ändå värd att stödja?

Tillbaka till trådens ämne, Markus138 har en bra poäng i att det finns alternativ. Kocklandslaget erbjuder nu så här lagom till jul även en rödbetssallad med en imponerande lång ingredienslista.

K-salat Kocklandslagets rödbetssallad med strimlade, krispiga rödbetor
1) rödbetor
2) vatten
3) socker
4) salt
5) vegetabilisk olja
6) gurka
7) ättika
8) naturlig arom
9) yoghurt
10) past. äggulor
11) naturligt äppelkoncentrat
12) naturlig rödbetsfärg
13) honung
14) ingefära
15) naturlig kanelarom
16) senapsmjöl
17) peppar
18) pomeransarom
19) curry
20) koriander
21) Konserveringsmedel E202
22) Konserveringsmedel E211
23) Antioxidant E300
24) Emulgeringsmedel E412
25) Emulgeringsmedel E415
26) Andra tillsatser E1422
27) Surhetsreglerande medel E330
28) Surhetsreglerande medel E270
29) Surhetsreglerande medel E296

Tjugonio ingredienser, det är många det! Är det möjligt att göra en sallad med färre? Ja, salladsgruppen klarar sig med tolv.

Salladsgruppen á la Carte Rödbetssallad
1) rödbetor (56%)
2) vegetabilisk olja
3) vatten
4) socker
5) äggula
6) stabiliseringsmedel E1442
7) stabiliseringsmedel E1414
8) ättika
9) lök
10) färgämne (rödbetextrakt)
11) konserveringsmedel kaliumsorbat E202
12) konserveringsmedel natriumbensoat E211

Finns det kanske rödbetsallad med ännu färre ingredienser/tillsatser att köpa?
Skrivet av Markus138
 - 2008-11-24 16:56
Man får vad man betalar! Om jag flyttar blicken en halvmeter till vänster om Kocklandslagets potatissallad så finns det garanterat ett alternativ som är lite dyrare men lite bättre. Så är det med dom flesta varor. Det är genom vad vi köper vi kan påverka.
Därför är det bra att upplysa om vad som är bra och dåligt.

Sen gillar jag Maskros ide om att flytta sveriges befolkning norrut. Världens bästa bär kommer norrifrån.
Jag gör däremot tvärtom, jag flyttar till Helsinki.
Skrivet av Maskros
 - 2008-11-17 20:21
Citat från: kurt skrivet 2008-11-15 16:28
Ingen kock som lagar färsk mat skulle ju komma på att tillsätta det i potatissallad.


Det stämmer. Men nu blandar du ihop restaurangmat som har tre dagars hållbarhet med industrikäk.
Det vore ju ganska misslyckat av K-Salat att göra en potatissallad som var oätbar samma dag den nådde butikerna.
Och jo, det används tillsatser med E-nummer i varje stjärnkocks kök. Men det har häftigare namn på etiketten på burken.

Andan i mina inlägg handlar inte om att det är meningslöst att försöka påverka. Visst har konsumenttryck påverkat mycket.
Den som var med på 80-talet minns hur snabbt det gick att få oblekta kaffefilter, miljömärkta blöjor och liknande.
Och de senaste åren har företag som Unilever varit väldigt lyhörda för att till exempel plocka bort MSG (E621) ur sina produkter. Bit för bit försvinner detta förhatliga ämne.
Så visst går det att påverka. Men det gäller att ha kunskap om vad det är man vill och ifall det överhuvudtaget är genomförbart.

Camilla:
Att kräva en omställning till lokalproducerade livsmedel i inköpen hos Sveriges upphandlande kommuner och landsting är lätt, men att begära denna process när varken producenter, marknad eller finansiärer finns är orealistiskt.

Vilken kommunal skattesats vill du ha? Är du villig att inte ha råd med Happy Meal och ishallsträning för att dina barn ska ha dubbla antalet skolkokerskor och en duktig köksmästare som handlar lokala råvaror som inte existerar?
Är du villig att avstå från Thailandssemetern på vintern för att ungarna och gamlingarna ska få hemkokt ärtsoppa och hemstekta pannkakor på frigående ägg?

Sverige är ett rikt land, men det är också väldigt stort och glesbefolkat. Vi har använt vår rikedom så att alla har billiga Gorbyspiroger och en platt-TV. Om vi vill prioritera andra saker måste vi avstå från någonting.

Att bygga upp en livskraftig lokal livsmedelsproduktion tar tid, och framförallt behövs det en marknad. Jag har tre konkreta förslag som skulle lösa problemet.
- öka invandringen.
- öka det kommunala skatteuttaget
- flytta Sveriges befolkning till söder om Dalälven

Jag antar att  det är svårt att vinna sympatier för dessa förslag. Det är lättare att göra namnlistor och önska sig mysig lokalproducerad mat .









Skrivet av kurt
 - 2008-11-15 16:28
Funktionen för mjölksyra och askorbinsyra i livsmedel är att kunna öka lagringstiden, mjölksyran sänker ju pH och det förhindrar tillväxten av många bakterier, och även askorbinsyra skyddar mot bakterietillväxt. Ingen kock som lagar färsk mat skulle ju komma på att tillsätta det i potatissallad.
Skrivet av Markus138
 - 2008-11-14 11:25
Andan i Maskros inlägg verkar vara att det är ingen ide att försöka påverka, det kommer iallafall inte att lyckas.
Ska vi sluta rösta i riksdagsval, eftersom "min röst kan ändå inte påverka något"?

Kan vi i en stor gemensam aktion vissa vårat missnöje över vissa matproducenters varor så kommer dom ändra på sig. Det vill jag lova!
Storleken på ett land har inte med saken att göra, det finns många företag som är svenska (fast med utländska ägare) Dom vill nog ha ett starkt varumärke i varje land där dom verkar. Börja smått, sen har vi snöbollseffkten.

Sen tvivlar jag på att kocklandslaget använder sig av E tillsatser när dom "tävlar" men det är en annan fråga
Skrivet av sparring
 - 2008-11-05 09:44
Hej Maskros!! ;D ;D ;D

Du, att skriva en namninsamling och lämna till Kungen?? har ALDRIG varit ett mål för matupproret!

Att skriva en namninsamling och mobilisera folket ( konsumenten) och samla ihop en hel skrälldus med folk... där kanske vi kommer närmare "verkligheten".

Underskatta aldrig folks förmågor att förända och förbättra! Jag må vara en liten kulla men just nu är jag en liten
Kulla med 26 000 mailadresser och kontaktnärverk.... den siffran växer för var dag som går. ( alla skriver inte dit sina
mail adresser men ca 90% gör det.) Vilket i sin tur betyder att när 100 000 har skrivit på så har jag ca 90 000 i mitt kontaktnätverk.

Vad skulle man kunna göra då?.....................................?!  ;)

Sen måste jag säga att jag tycker väldigt mycket om våran kung men vad fick dig att tro att jag skulle lämna namnlistorna till honom???

På måndag kommer ett pressmedelande att skickas ut då kanske du förstår vad kullan och matupproret har planerat tillsammans med alla som hjälper till . För det är så att det är många som hjälper till i denna kamp för att de svaga skall få bra mat.

Vi kommer att förändra och förbättra, det kommer att ske... ty vi är envisa! ;D

Vänligen

Camilla Sparring, matupproret
Skrivet av Maskros
 - 2008-10-19 13:35
 För flera veckor sedan så skrev agnetasch en kommentar till mig som var väldigt bra, och den måste naturligtvis besvaras, även om det blir sent.
För att inte citera ihjäl den här texten, så är det bättre att scrolla upp och läsa agnetasch´s inlägg en bit upp först, då blir sammanhanget klarare.

So Fresh: Visst, här har Sodexho plockat russinen ur kakan. Man använder några kända kockars namn för reklamvärdets skull, och urvalet av maträtter speglar inte på något vis de speciella kostbehov eller de rutiner som finns på sjukhus eller äldreboenden. Jag är helt och hållet överens med dig om att dom har struntat i den biten. Förmodligen är det för att Sodexho och kommunpolitiker ska kunna skryta över att det är stjärnkocksmat som serveras. Det suger.

Angående matupproret: Sverige saknar alla som helst möjligheter att åstadkomma den matrevolution som efterfrågas.

Vi är för få, för utspridda och vi har inte den infrastrukturen.Vi har inte samspelet mellan tätbefolkad och levande landsbygd och dynamiska tätorter som krävs för att en kraftig regional livsmedelsproduktion och matlagningskultur ska uppstå. Därför menar jag att Matupproret inte har verklighetsförankring.
Se på dom länder i Europa där lokal matkultur och regionala råvaror ses som självklarheter. Italien är väl kanske det bästa exemplet, med en befolkningstäthet på 197 personer per kvadratkilometer. Sverige har 21,9 personer på motsvarande yta. Eller en annan jämförelse, Sverige skulle behöva ha en befolkning på 46 miljoner människor om vi levde lika tätt som i Frankrike. Lilla Österrike, med en yta som är en femtedel av Sveriges, har en befolkning på 8,2 miljoner.
Hur många PDO eller PGI-ostar finns det i Italien? Sverige har Wästerbottensost...
http://ec.europa.eu/agriculture/qual/en/it_en.htm

Har dom här siffrorna något samband med dessa länders matkultur och lokala livsmedelsproduktion? Har dom här siffrorna något samband med vilket råvaruutbud, personalstyrka eller kundunderlag ett storkök i Europa har?
Ja, jag är övertygad om det. Det räcker med att resa omkring på den tätbefolkade landsbygden i Europa och gå in i en livsmedelsbutik för att förstå. Marknaden uppstår om det finns producenter och köpare. Vi har inte det i vårt land.

Att "skriva en namninsamling och skicka till kungen" kan visserligen ge en känsla av att man gör något, men det avhjälper inte det grundläggande problemet, och det är att vi inte är tillräckligt många människor i Sverige.

Nog om politik och demografi. Jag slängde potatissalladen. Några smakskedar räckte, sen blev den stående i kylskåpet.
Jag tror att någon i kocklandslaget varit bakfull en dag och ätit dill och cremefraiche-cihps, och sen fått snilleblixten att göra en potatissallad med den smaken...





Skrivet av Shanta
 - 2008-10-06 11:23
Citat från: Andreas skrivet 2008-09-27 08:54
Har du alltså numret av allt om mat där testet finns? Står det något om vem som gjort testet och om det är ett blindtest?


Nej och nej, enda meningen i texten som hintar om hur testet går till är "vi som sitter runt bordet", i övrigt spyr de bara galla över de andra potatissalladerna och hyllar kocklandslagets.

Annonser

Powered by EzPortal