Rotmos

Startat av jelvis, 2009-01-03 15:47

Föregående ämne - Nästa ämne

jelvis

Jag är egentligen inte särskilt förtjust i husmanskost, men efter att ha rostat rotfrukter i ugnen så har jag en del kålrot över. Så jag hade tänkt att göra rotmos, bara för att prova att göra det själv.

Så, ni som gillar husmanskost, kan ni tipsa mig på ett utomordentligt bra rotmosrecept?

Hasse

Jag brukar ta ungefär lika viktdelar av kålrot, morötter och mjölig potatis. Kanske något mer potatis, det är inte så himla noga.

Rotsakerna kokas mjuka i saltat vatten. Kålrot och morötter behöver koka längst, så vänta 15-20 min innan du lägger i potatisen.

Slå av spadet men spara det om du inte har något annat gott spad, t.ex. skinkspad att späda med. Mosa rotsakerna efter egen smak. Själv vill jag gärna ha moset ganska grovt.

Späd med kokspad till lagom konsistens, smaka av med salt, vitpeppar och runda av med en smörklick. Voilà!

dePaul

Citat från: jelvis skrivet 2009-01-03 15:47
Jag är egentligen inte särskilt förtjust i husmanskost, men efter att ha rostat rotfrukter i ugnen så har jag en del kålrot över. Så jag hade tänkt att göra rotmos, bara för att prova att göra det själv.

Så, ni som gillar husmanskost, kan ni tipsa mig på ett utomordentligt bra rotmosrecept?
Om jag förstått det korrekt så tänker du göra moset på rostade rotsaker??

Om så är fallet så måste jag avråda dig ifrån det. Det blir helt enkelt inte bra.

agnetasch

Jag gör rotmos som Hasse gör det men vill ha det rätt finfördelat. En sak som mannen gillar är en skvätt mjölk i  :o jag har vant mig vid det också nu.

jelvis

Tack Hasse och Agneta! Ska prova. Undrar om jag har lite ankbuljong som jag skulle kunna dutta i. Det borde bli intressant.

Citat från: dePaul skrivet 2009-01-03 20:01
Om jag förstått det korrekt så tänker du göra moset på rostade rotsaker??

Om så är fallet så måste jag avråda dig ifrån det. Det blir helt enkelt inte bra.


Nej, det är jag som är otydligt. Jag köpte rotfrukter till ett helt kompani inför nyår och vill inte kasta de som är otillagade. Men tack för varningen.

dePaul

Citat från: jelvis skrivet 2009-01-04 12:09
Nej, det är jag som är otydligt. Jag köpte rotfrukter till ett helt kompani inför nyår och vill inte kasta de som är otillagade. Men tack för varningen.
Jaha, OK :).

annamaria

Här finns mitt Rotmosrecept: http://annamariasmatblogg.blogspot.com/2007/10/veckans-husman.html

Även fläskläggskoket som man inte kan vara utan eftersom rötterna kokas i spadet/buljongen sedan. Det blir supermos! Recept från Mormor förstås.

agnetasch

Citat från: jelvis skrivet 2009-01-04 12:09Jag köpte rotfrukter till ett helt kompani inför nyår och vill inte kasta de som är otillagade
Jag brukar frysa kålrötter om jag köpt för mycket. Bara skivar/tärnar dom råa o lägger i plastpåse o så in i frysen till nästa gång jag ska göra rotmos. Blir bättre än att frysa rotmoset.

Mickan

Har du kvar doppespad är det toppen om du inte kokar fläsklägg. Jag kokar på 50 % kålrot, 25 % vardera potatis och morot.
Video meliora proboque deteriora sequor

Hasse


kurt

Annars kan man ju göra rotsakerna i ugnen och sedan mosa dem, ger bättre smak än att bara koka dem.

Hasse

2009-01-16 20:05 #11 Last Edit: 2009-01-16 20:24 by Hasse
Vad menar du? Ska man passera rostade rotsaker?

jonni

Så här gör jag fläsklägg med rotmos: koka lägget med lagerblad, kryddpeppar och grovt huggen gul lök så långt att det är c:a en timme kvar. häll av hälften av buljongen i en ny kastrull och kasta i kålrot, låt det koka upp. Skicka i lika mycket morot som kålrot och koka grönsakerna hårt. Om lägget blir klart under tiden, låt det ligga i sin lag och hålla värmen. När rotfukterna börjar bli sönderkokta, lyft upp dem ur lagen och passera, mätta med smör och buljong. sen e det gott med skånsk senap, persilja och en liten kanna med buljong till.

agnetasch

Kålrötter o morötter? Då har du inte potatis i ditt rotmos?

jonni

nä, hade det tidigare, men min förra chef fick mig på bättre tankar.

Patricia

Citat från: agnetasch skrivet 2009-01-05 09:11Jag brukar frysa kålrötter om jag köpt för mycket. Bara skivar/tärnar dom råa o lägger i plastpåse o så in i frysen till nästa gång jag ska göra rotmos. Blir bättre än att frysa rotmoset.

Går det att ha kålroten i soppa då med eller blir det ingen bra?

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal