Den klassiska regeln är att lägga pastan i kokande vatten, men spelar det egentligen någon roll om man låter vattnet koka upp med pasta i?
Jag har gjort på båda sätten och jag kan inte säga att jag märkt någon skillnad, men jag har heller inte gjort något vetenskapligt blindtest med båda koksätten samtidigt.
Italienare skulle säkert invända å det skarpaste mot det, men vad blir skillnaden rent kemiskt?
I tonåren så lagade jag alltid pasta så - visste inget annat. Det jag kommer ihåg var att pastan klistrade ihop sig mer i kastrullen när den var färdigkokt. Undra varför?
Menar du i vattnet eller efter att du hällt av det?
Jag gissar att det beror på stärkelsen som den klibbar ihop. Vissa säger att det beror på för lite vatten i kastrullen. Att stärkelsen i vattnet inte blir tillräckligt utspädd.
Det kokande vattnet håller pastan i rörelse så att den inte klibbar ihop. Men det går förmodligen lika bra i vatten som sjuder om du rör runt med en sked hela tiden. Olja i pastavattnet minskar skumbildning.
Citat från: Tobias skrivet 2008-04-09 20:55
Menar du i vattnet eller efter att du hällt av det?
Jag gissar att det beror på stärkelsen som den klibbar ihop. Vissa säger att det beror på för lite vatten i kastrullen. Att stärkelsen i vattnet inte blir tillräckligt utspädd.
Nja det där är nog bull. Jag skrev några rader om stärkelse och pastavatten i en annan tråd. http://matforum.nu/index.php?topic=1300.0
Ah, ja, jag var lite tveksam också. Skulle det stämma borde ju Batalis pasta klibba ihop jättemycket.
Olja i vatten har jag också läst att inte är bra för pastan (men det är jättebra för att förhindra att det kokar över), då den skulle belägga pastan med ett tunt oljeskikt som förhindrar såsen att fastna. Det låter också lite bull. Kollar man på vattnet så är ju oljan som små prickar.
Det var alltså efter att pastan var kokt och avhälld. Det där med olja är en omtvistad detalj i pasatkokets värld som sagt.
Jag tycker personligen inte om olja i pastavattnet. Tycker det påverkar smaken på den färdiga pastan negativt, blir liksom mer slibbrig (ni förstår nog vad jag menar). Passar man pastan med ett öga och rör lite då och då är ju varken överkokning eller ihopklibbning några större problem.
Min pasta har slutat klibba sedan jag börjat salta ordentligt i vattnet, har även börja knäppa ned en klyfta lime eller citron, läst i McGee att surt vatten underlättade det hela.
Tyvärr har ju Zeta valt att sluta med deras "al dente" sortiment (de turkosa förpackningarna) den pastan var den bästa jag hittat i sverige, får väl leta reda på något nytt nu.
/gilius
Gillius: Håller med. De turkosa var jättebra. De Ecco använder jag nu istället.
De Ecco ??
Är det en Zeta produkt ?
/gilius
De Cecco hette det tydligen. Det är ett helt annat märke, men pastan är jättegod och har bra tuggmotstånd.
OK, skall prova den.
Brukar köpa http://www.pastapirro.it/english/index2.html denna pasta på SuperMarco i CPH, riktigt bra, men 12DKK/250gr så det är finpasta. Har inte sett den i sverige än.
/gilius
Om ni ska koka pasta så måste ni tänka på att salta vattnet rikligt samt ha i lite olja, sedan när ni häller av vattnet häll på lite kallt vatten samt lite olivolja så kan jag garantera att pastan inte klibbar. :D
När jag har kokat pasta (i en stor kastrull så den inte kokar över) o hällt av den lägger jag i en klick Bregott för att förhindra klibb.Jag vill inte ha olje-smak i pasta. Är jag ensam om typ Bregott/smör?
smör i pastan väcker riktiga barndomsminnen!
Dennis-Kock: Inte bra att skölja pastan om du ska ha någon sås dock. Då fäster den inte lika bra, eftersom du sköljer bort stärkelsen (som är orsaken till att det annars klibbar). Bättre att "smörja" in den med såsen eller endast olivolja. Men jag tycker det smakar lite konstigt med olja på pastan.
Citat från: Tobias skrivet 2008-04-22 13:32
Dennis-Kock: Inte bra att skölja pastan om du ska ha någon sås dock. Då fäster den inte lika bra, eftersom du sköljer bort stärkelsen (som är orsaken till att det annars klibbar). Bättre att "smörja" in den med såsen eller endast olivolja. Men jag tycker det smakar lite konstigt med olja på pastan.
ja det har du förståss rätt i det måste man ju tänka på, ja smör i pastan är riktigt gott ;) men det är nyttigare med olja om man inte tycker om smaken kan man ta en smaklös olja som tex solrosolja.
Nej, det är inte nyttigare med olja!
Får jag välja mellan någonting som är gott, som Bregott, o en smaklös olja...gissa vad jag tar? ;)
Ja Bregott på pasta - det ÄR gott! Sen gillar jag barillas pasta!
Vilken gillar du bäst?
Självklart Barilla! Så här ser det ut när jag handlar:
ja Barilla har ett bra sortiment men jag gör oftast egen pasta hemma går så fort att göra. Men en sak jag inte förstår är hur man kan köpa pasta sås när det går på 5min att göra egen. Med allt dom lägger i dagens mat så ju mer du gör själv ju bättre.
Tänk bort pastasåsen, den köper jag inte (den råkade bara vara med på bilden) Pastasås gör jag helst själv, men inte pasta eftersom jag tycker färsk pasta smakar, som jag uttryckt tidigare,"överkokt o lite som uppvärmda gamla rester" ;D
Citat från: agnetasch skrivet 2008-04-24 13:09
Tänk bort pastasåsen, den köper jag inte (den råkade bara vara med på bilden) Pastasås gör jag helst själv, men inte pasta eftersom jag tycker färsk pasta smakar, som jag uttryckt tidigare,"överkokt o lite som uppvärmda gamla rester" ;D
tycker du? färsk pasta med en god italiensk sås är underbart, du måste ha fått en fel upplevelse med färsk pasta. Kan hålla med om att enbart färsk pasta kan smaka lite udda.
Nej, jag kan inte lära mig tycka om färsk pasta. Tidigare, när trenden var att man bara skulle äta färsk pasta, gjorde jag flera uppriktiga försök. Olika sorter o fabrikat, med o utan sås. Men nej, jag återgick hela tiden till min goda, torkade, al dente-pasta. Nu gör det ju inte ont heller att den är billig ;D
Men. Du kan ju inte avfärda färsk pasta om du inte provat hemlagad. Många ägg ska det vara också.
Jag har provat att laga själv också, men det hjälps inte, det är något med konsistensen jag inte kan med.
Men jag lever lycklig ändå; då slipper jag joxa med pastatillverkning utan kan koncentrera mig på såsen till min "lättköpta" pasta :D
(http://www.zeta.nu/uploads/images/2150.jpg)
Zeta har en ny serie med pasta nu. Hela 16,5 gram (!) protein per 100 gram. Gjord på kronosvete, som tydligen ska vara en av de bättre sorterna.
Är den god?
Har bara ätit tortiglionin. Tycker den är bra och god. Väldigt lik De Ceccos, som jag tipsade om förut.