Blanda sina egna kryddor, hur?

Startat av Kari, 2008-01-17 10:54

Föregående ämne - Nästa ämne

Kari

Hur skall man tänka i proportioner när man blandar tex en egen glutamatfri "aromat"?

Roffekocks Aromatburk innehåller "Koksalt,kryddor 17 %(vitlök,vitpeppar,muskotnöt,kummin,mejram) smakförstäkare(natriumglutamat,dinatrium,inosinat)torkad lök 8%,socker,frgämne (riboflavin)"

Mest salt, är ju helt klart men dom 17% kryddor, kommer dom i rätt ordning tro? Är inte lök och socker kryddor å?

Här blir det helt klart en experiment runda i köket!

30% salt (vilken)
15% vitlökspulver
15% lökpulver
10% vitpeppar (hela korn?)
10% socker (mycket?)
5% muskot (riven)
5% kummin (hela)
5% mejram
5% gurkmeja (för färgen)

Sedan köra i mixen några sekunder?

Hur skall man mäta upp dessa, i vikt eller volym?

--

Har Du gjort någon egen krydda? Vad och hur?

Kryddburken, Du måste ju ha koll?  ;)

kryddburken

Jag har några egna kryddblandningar som jag gjort från färska torkade örter som jag blandat med peppar, havssalt & torkad vitlök exempelvis. Jag brukar tänka; Kött, fisk, fågel... Sen svänger jag ihop lite olika vad jag känner för som passar till dessa rätter och använder som bordskrydda eller i matlagningen! Ingen avancerat men iaf. rena kryddor utan glutamat!

Andreas

Kul att höra om dina blandingar Kryddburken, hur stora mängder brukar du göra åt gången?

Jag har aldrig experimenterat med att göra egna kryddblandningar men däremot har jag följt recept.

Elka: Hur kom du fram till 15% lökpulver, om det är 17% "kryddor" och 8% lök i aromat borde väl mängden lökpulver i din blandning vara dubbelt så stor som summan av allt det andra (frånsett gurkmeja, salt och socker).

Hur menar du köra i mixen, tänkte du en knivmixer för att slå sönder ex. vitpeppar - undrar just om det funkar? Och blir inte knivarna fort slöa av salt? Räcker det inte att röra ordentligt med en sked eller skaka om (vitpepparn får du förstås mala då)?
Den som inte frågar får inga svar.

kryddburken

Andreas!
Jag gör en lagom liten kryddburk åt gången, kanske 1 dl. Jag använder hela pepparkorn av svart, vit & grön, hela torkade örtblad & kvistar, hel chili osv. och så mortlar jag alltid den mängd jag ska använda för varje tillfälle, så det alltid är nystött, med mer arom!

En vanlig blandning jag ofta gör som vi har till sallader tex är hela torkade chlifrukter, nån piri piri, hela svartpepparkorn, havssalt, oregano & basilika. Detta förvarar jag i en burk och tar kanske en-två tsk och stöter i mortel och blandar i salladen!

Till grytor har jag en särskild burk med kryddpepparporn, vitpepparkorn, svartpepparkorn, lagerblad, lökpulver, havssalt & tomatflarn.

En annan kryddblandning jag har till kalla creme fraichésåser är vitlökspulver, havssalt, svartpepparkorn, mynta & citronskal.

Det är jättekul att laborera med kryddor! Jag brukar ibland göra små kryddpaket till att blanda med aromsmör till grillat kött osv, perfekt att skicka med gäster hem som undrat vad man haft i aromsmöret! ;-) Såna brukar gå åt på sommaren i grilltider!

Men jag tror inte på att köra i mixer, det ska stötas inte "skäras"! :-)

roffekock

2008-01-17 12:30 #4 Last Edit: 2008-01-17 15:37 by roffekock
Tänk vad roligt att ge bort en liten bukett av kryddburkar till goda vänner, håller längre än tulpaner. :D

/rolf
Matforum är bäst

Andreas

Tack Kryddburken, mortla är förstås bra. Har du någon bra mortel?

Hittade ett copycat-recept på lawrys's här om nån är intresserad: http://www.recipezaar.com/17051
Den som inte frågar får inga svar.

Kari

Andreas: aha, 8%lökpulver ingår de 17% kryddor, misstänkte det! Ska räkna om! Tack öppna ögonen Du har!  ;)

Köra i mixer, för att få ungefär samma storlek på den färdiga blandningen, helst då att alla ingredienser är dela från början. Slöa blad? Förmodligen. Biltema mixer, kanske värt ett försök då?  ;)
Tillsätta saltet sist om saltet är knivboven?

annamaria

Jag har gjort hemgjord Garam Masala, hittade ett recept men hittar det tyvärr inte nu. Jag kommer inte ihåg hur mycket av varje (jag använde mest hela kryddor som sen mortlades) men här är kryddorna i alla fall:

Koriander
Spiskummin
Kanelstänger
Olika sorters peppar - även chilipulver
Stjärnanis
Lagerblad
Kryddnejlika

När kryddorna var mortlade så blandades dem med yoghurt och vitlök och penslades på kycklingklubbor och kördes i ugn. Gott!

Tinna48

Är det någon so. Har tips på färdigblandad thaikrydda. Tänkte mig chili, koriander, thaibasilika, vitlök. Finns det någon som har ytterligare tips?

Hasse

Hej Tinna!

Förutom de ingredienser du skriver skulle jag kunna tänka mig vårlök, citrongräs och ingefära.

Men vad menar du med färdigblandad? Örterna bör nog vara färska för att komma till sin rätt.

Abki

I somras så köpte jag wasabi i en butik i Kina. En tub som kostade ca 10 Kr, motsvarande hemma så får man betala runt 70 Kr om man ska få någon wasabi i den.

Snabbsvar

Med snabbsvar kan du skriva inlägg medan läser ämnet utan att öppna en ny sida. Du kan fortfarande använda BBC och smileys, precis som i vanliga inlägg.

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.

Namn:
E-post:
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Annonser

Powered by EzPortal