Vad får man inte missa att laga till påsk ? Eller vad kommer du att laga ? Alla tips, recept och trix vill jag ha :D
LAMMLAMMLAMMLAMMLAMM
Marinerad getost
Massor av goda hemlagda sillsorter
Hembakat knäckebrö
Påskriset
Fyllda ägg
/rolf
GLAD PÅSK
Lammstek!
Köper sill i saluhallen.
Olka äggrätter.
Någon god kaka (ännu inte bestämd).
Längtar redan...
Lammstek
Halldins lax
Kyckling
Lite jansson,köttbullar och prinskorv
Sill
vi äter isländskt lamm med allehanda tillbehör
Var finns Isländskt lamm?
/rolf
Och vad är Halldins lax ? Jag vill ha recept *ropar en desperat och fantasitrött*
roffekock: gissningsvis på island ;).. nä men skämtåsido, man kan köpa genom isländska föreningen här i göteborg. det är det enda jag känner till.
Halldins lax har vi hittat i Nya Annas Mat, vi brukar äta den med laxsås från Ålsten och pressad potatis. Såsen är också från samma bok.
Här använder vi den billiga frysta "Pinklaxen" med gott resultat.
bryggens: vilka underbara recept!! jag kollade precis i annas kokbok. Jag som är på jakt efter laxrecept - eftersom jag inte är så förtjust i det. Majonnäslax - rätt skumt egentligen men det låter lite kul! Ska prova det. Ålstenssåen låter också god. Desstuom så super-enkelt laxrecept - perfekt i sommarstugan till påsk.
crlhrv: vad är speciellt med det isländska lammet? Recept kanske? Tillbehören?
Ja, jag ska väl kanske bidra själv;
vi färgar ägg med lökskal. Gula lökskal ( det prassliga torra) blir gulbruna ägg och röda lökar blir rödbruna. Vill man snitsa till det lite så kan man plocka lövskott och gräs och linda in ägget i innan kokning, funkar toppen med en avklippt bit nylonstrumpa. Koka tills äggen är hårdkokta, låt äggen svalna och putsa upp med en bit fett ex bacon. Det coola är att man inte vet riktigt hur äggen kommer att se ut.
Citronsill och hemgravad lax är också givet. I år tror jag det blir lammlägg med vitlök och rosmarin också.
Jag har faktiskt inga påskmats-måsten. Det finns alltid så otroligt många recept i diverse mattidningar som jag då bara måste tetsa så det blir faktiskt olika varje år. Kokt ägg på påskafton är nog det mest traditionella.... ;) Barnen struntar nog i maten faktiskt - de jagar påskägg i sommartsugans trädgård mest....och plockar upp fjädrar och harbajs (kan vara chokladbollar) som påskharen lämnat....
annamaria: njae jag vet inte om tillbehören eller recepten skiljer sig så mycket. däremot, som jag skrivit här tidigare, så är smaken en HELT annan än de torra svenska/nya zeeländska/irländska lammköttet vi oftast köper här hemma. isländska lammen är mer eller vilda (så vilda lamm kan bli) och vistas utomhus hela sitt liv där de bara äter gräs och annan naturlig föda. maten och rörelsen ger ett kött så mört att det, och jag skojar inte, smälter i munnen. OT: top 5 godaste måltiderna jag ätit innefattar grillat lamm från en liten oansenlig restaurang på nord-östra Island (staden Höfn [:Hö-bn]). jag önskar att alla fick prova på detta underverk. och om ni söker på forumet hittar ni också det traditionella sättet att tillaga det på; i en jordgrop.
Filippa:
Du bara måste kolla in följande äggmålning då!!! Glad påsk!
http://www.alltforforaldrar.se/page/artikel/paskpyssel-med-decoupage?utm_medium=email&utm_content=annamaria-lindblom%40spray.se&utm_campaign=S_v11
bryggens:
JAG HAR LAGAT HALLDINS LAX - DEN HELT KLART GODASTE LAX JAG HAR LAGAT ! Jag som har letat och lagat recept efter recept och aldrig gillat lax. Men nu så! tack!
agnetasch. om du läser denna tråd - laga Halldins lax!
Varför inte prova den finska memman, den finska påskens motsvarighet till den svenska julens Ris à la Malta!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Memma
Den långa tillagningstiden ger tid för intressanta maillardreaktioner.
Ja, för mig som då saknar Annas Mat i kollektionen - hur lagar man Halldins Lax ?
HJÄLP mig också med Halldins lax! Ska vi inte sprida receptet offentligt kan väl någon som har det maila det till oss som är intresserade?
Här i huset har vi den sedvanliga sopplunchen på påskafton, följt av lååångt bastubadande o påskbuffé på kvällskvisten. Sill, sill, sill ska det vara med gräddfil o delikatesspotatis. Rökt "forell" med äggroyal. Ägghalvor med stenbitsrom. Rökt fläskfilé med mimosasallad. Kycklingpaj eller pollo tonnato. Kaninpannacotta (gjord i en kaninform inte av kanin) med körsbär. Kanske....jag kan ändra mig fram till sista minuten.
Från Nya Annas Mat: jag skriver inte exakt hela receptet för det beskriver filéa fisk osv. Ingredienser och tillagning får räcka. Eftersom jag är väldigt dålig på att följa recept exakt så skriver jag dessutom lite hur jag gjorde - inom parenteser.
Halldins lax
6p.
1 lax på ca 1,5 kg (jag tog laxfiléer)
2 tsk salt
1 paket fryst dill eller 1-2 dl färsk dill
1-2 dl majonnäs (jag tog högst 1 dl)
citronklyftor
Lägg fisken på ett lättsmort ugnsfat med skinnsidan ner (jag hade skinnfria filéer). Jag tog en bottenskyla vatten - det står det inte men ändå...salta fisken (jag tog vitpeppar också). Häll över dillen. Bred ut majonnäs i ett tunt lager över dillen. Hit går fint att förbereda om man vill. Sätt sedan in formen i mitten av ugnen 225 grader ca 15 minuter. Servera med citronklyftor.
Jag serverade kokt potatis, Hollandaisesås och kokta ärtor och broccoli till. En kall romsås hade också passat utmärkt.
Jag använder alltid den frysta pinklaxen, delar och skär bort ryggbenet, sen tar jag en platttång och benar ur resten, men jag vet fler som använder laxfileér, blir lite dyrare dock.
Annamaria: Roligt att du gillade den.
Plattången? Den till luggen? ;D
Hos oss så kommer påsken att bli kombinerad Påsk & Födelsedag, maken fyller år på Påskafton!
Påskaftons morgon :
Då gör jag en god frukost/brunch med rostat bröd, stekt prinskorv,
ägghalvor med creme fraiche, rödlök & räkor mm mm..
Sen blir det 3-rättersmeny
Förrätt :
Filodegsknyten med ädelost & fikonmarmelad
Varmrätt :
Helstekt rökmarinerad ytterfilé i Rosépepparsås
Ugnsrostade potatisskivor & wokgrönsaker
Dessert :
Tobleroneglass & kaffedrinkar (barnen får fruktdrinkar)
Till eftermiddan blir det div. fyllda påskägg från påskharen som har råkat "tappa" några ägg ute i trädgårn med tillhörande "skattkarta" (till barnen alltså!) :P
Framåt kvällen när gästerna kommer ska vi bjuda på smörgåstårta a´la påsk! :-)
Har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska ha i & på ännu men de ger sig!
Misstänker att det kommer bli några timmar i köket dessa dagar.... ???
Citat från: annamaria skrivet 2008-03-18 13:49Häll över dillen. Bred ut majonnäs i ett tunt lager över dillen.
Det går inte att göra tvärtom, bre på majonnäsen först o strö över dillen sen? Skulle vara enklare. Eller blanda dill o majonnäs o bre på, ännu lättare!
Jag tänkte detsamma! Men i receptet så står det " majonnäsen ska täcka dillen - inte tvärtom". Detta står inom parentes i receptet. Majonnäsen smälter nästan ner i laxen - det kanske inte blir så bra om dillen då ligger överst. Kanske torkar den då? Ärligt talat så kvittar det nog - men jag kan intyga att det var heller inget större arbete att göra som det stod i receptet ;D.
Va é de´me´er har ni inte fått påsksupen ännu. :D Dill över under,över eller blanda. Vilka större problem har ni. Det säger ju sej själv att man lägger den överst torkar den ju ut. Sen kan man ju använda s..............................f
/gla påsssssssssk önskar rolf
Snart Rolf...Snart...skål och Glad Påsk!
Det ska vara den obligatoriska äggtoddyn till påsk, handvispad med kärlek till vitt skum och sedan cognac. Avnjutes gärna mot en solig vägg! Då är det PÅSK!!
Mat i massor och mycket fisk i alla former....får se vad det blir tillslut.
Citat från: roffekock skrivet 2008-03-19 11:47Dill över under,över eller blanda
Vad dillar du om? ;D Glad Påsk på dig också!
Kurt: Finsk memma (mämmi) ... får man säga bläää? För det säger jag. Men det är rätt många som tycker om det.
Ska ätas med lite strösocker på och grädde (inte vispad)
Kryddburken: Låter mumsig med påsk smörgåstårta. Lite nyfiken hur du ska få den "påskig". Du skriver väl ner recept på den sen? o gärna en bild ;D
Sällar mig till klubben "Tycker-inte-om-memma" ;D
Jag tänkte göra en lammstek enligt Heston Blumental, många timmar i mycket låg ugnsvärme (65°C), och en quinoasallad med oliver och rödlök till det. Innan blir det äggsallad på rostad kavring, och efteråt en isade persikor (eller möjligen apelsiner, beroende på vad jag får tag på) med kiwi-vaniljgranita.
Då står kvällens smörgåstårta i kylen och väntar på kalaset!
Ganska påskig tycker jag! :P Jag kunde däremot inte bifoga bilden här i forumet, den var för stor, så ni får kolla in bloggen här i länken. GLAD PÅSK på er allihopa!
http://kryddburken.wordpress.com/2008/03/22/smorgastarta-i-paskens-tecken/
Såg memma idag på ICA. Pillade lite på förpackningen men vågade mig inte på ett köp.
Måste dock säga att det såg ganska gott ut. Liknade liksom kladdkaka en aning. Men hur smakar det egentligen? Vågar man sig på ett testköp?
Om man tar svagdricka o vräker i en massa socker o reder av med mjöl o låter stelna. Voila! Memma!
Detta är min högst personliga uppfattning av denna rätt, men jag vet folk som gillar det. Självklart ska du prova, men det smakar inte kladdkaka ;D
Jag har också lagat Halldins lax, en succé ! Toppen gott !
Påsken närmar sig med stormsteg tankarna med vad ska man äta detta året ploppar upp . I år tänkte jag vi ska ha lamm-stek en av dagarna sen vill barnen( även jag) ha det gamla vanliga med sill , lax , jansson, räkor, ägg och allt det andra som tillhör (snaps och öl ;D)
Vad ska ni äta för gott?
Vad har ni för stående rätter som kommer fram varje år?
isländskt nedgrävt lamm brukar det bli. kanske lite tjatigt :D men gott
Lite förklaring tack. Det kan väl ändå inte vara så att man gräver ner det levande? :o
/rolf
nää, inte här i sverige i alla fall. här är det i princip en lammstek som grävs ner i marken tillsammans med kol och varma stenar. det verkar alltså inte som om dom har fattat det där med grill, ugn och såna saker än ;)
OK du menar jordugn !!!!!!!!!!! Du bakar alltså det i en sådan. Skoj. Brukar du att använda den till andra ting inom matlagning?
För dom som inte vet så kan du väl ge en förklaring till hur man gör en sådan och hur man tillbereder den för användning. Och tillagnings tider.
/rolf
roffe: jordugn, njaae.. tänk mer: grävt hål i marken, och "locket" är en stor tuva av gräsmattan. kanske är det det som kallas jordugn? i övrigt har jag inte så mycket mer information kring det. när de andra håller på med kol, stenar och lamm brukar min roll i det hela bestå av att stå bredvid med en öl i handen och komma med (i mina öron) uppmuntrande förslag om hur dom skulle kunna göra en det ena, en det andra mycket bättre. efter ytterligare någon öl blir jag lite odräglig och bortkörd från hålet. sen får jag inte komma i kontakt med lammet förens det är dags att äta.
tillagningstiden är lång. men hur lång vet jag inte. 3 timmar för en lagom lammstek? det är ju inte direkt jättevarmt i den där gropen. jag tror att dom (svärföräldrarna) mest gör det för att impa på gästerna! nej då... oavsett så är lamm det enda som brukar hamna i den där gropen. men man kanske kan utveckla det lite? vad kan man stoppa ner mer? fisk? grönsaker? allt som man normalt kör i ugn och som inte kräver stark värme borde väl fungera? det enda man får stå ut med är lång tillagningstid, ev. lite jordsmulor i maten (om folien gått sönder), regn (jobbigt att bli blöt bara för att man ska titta till maten). pluskontot består av imponerade gäster och känslan av att vara grottmänniska för en liten stund.
Långfredagen äter vi alltid fisk och har gjort det så länge jag minns. Jag har sålt havsgös ett tag nu och är lite sugen på att ta hem en bit och testa, troligtvis blir det någon vairant på bouillabaisse. Har lagat fiskbuljong för en bra tid framöver ikväll.
Sen blir det väl traditionellt påsk-smörgåsbord på påskafton med några slags sil, gravlax, kallrökt lax, räkor, ägg, köttbullar och prinskorv, till detta givetvis påskmust.
Är inte alls förtjust i lamm, men förra året körde vi istälet med grilljerad kalkonfilé och det vart ritkigt gott.
Vi har inte riktigt hunnit få en riktigt påsktradition ännu. Vissa påskar har vi firat med mina föräldrar, vissa med sambons föräldrar och någon helt på egen hand. Vi har dock börjat få till vad som skulle kallas för en begynnande tradition då vi bjuder sambons föräldrar och syskon med familjer på påskbrunch på långfredagen. Fokus givetvis på ägg, men också sill och klassiska brunchrätter som amerikanska pannkakor och smoothies. Hittills uppskattat. Påskafton blir påskbuffé om vi är hos mina föräldrar (sill, jansson, potatis, korv, köttbullar, ägg och ev en påskskinka). Om vi är hos svärföräldrarna blir det silltallrik följt av lax. Gott vilket som! Hur påsken blir i år är ännu inte bestämt, men långfredagsbrunch blir det givetvis. Årets nya inslag blir kir på havtorn till fördrink och en cheesecake med pepparrot och rökt fårfiol som ospelat kort på buffébordet. Några nya hemmagjorda sillar dyker nog också upp. På annandag påsk ska jag försöka klämma in lamm i någon tappning.
crlhrv.
Bra flyt du har,att det är en jordugn ja. Jag vill veta lite mer hur omkringsnacket går för att komma i din position. Sen tycker jag att det låter skrämmande att du endast har en öl i handen när du har två fria händer det diggar inte jag,enbart den synden skulle gjort (hos mej) att du skulle blivit bortkörd och ställd i skamvrån.
Att använda jordugn var ju en nödvändighet på tex medeltiden för att kunna baka egentligen vad som helst. Tor Hejedahl sysslade mycket med detta när han gjorde sin FÖRSTA RESOR I SÖDERHAVET
Sök på påskmat, det har dryftast tidigare.
Äggröra med friterad ansjovis
Ålrilette med svart rom och gräslök
Osttarte med crème fraiche, röd rom och rödlök
Lammstek med bakade, fyllda lökar, balsamicoreduktion och sugarsnaps
Osttallrik med valnöts- och russinhonung
Citron- och passionscheesecake med jordgubbe och kokosflakes
Det vattnas i munnen! Himmel vad gott det ser ut. Hur gör man ålrilette? Googlade men hittade inget.
Varför inte kanin, väldigt vanligt på påskborden utomlands.
Ålrilette är i huvudsak rökt ål, rundrökt i mitt fall, som delas i små bitar och blandas med creme fraiche och kryddor. Mitt recept kommer från kokboken Bon Lloc. Det märks att tillgången på ål är mycket dålig då den kostade 390 kr/kg. Nu är den här rätten bra då det räckte med ca tre hekto till fem personer.
På påskafton åt vi tjälknul, kokt potatis, örtagårdssås och en sallad med bland annat fetaost och avocado. Mums var det!
Läser man reklambladen från livsmedelsaffärerna kan man ju tro att det är jul igen.....
Vad blir det hos er i år? Jag har Långfredagsmaten planerad så här långt.
Ungefär så här blir det hos oss:
lCreme Ninon med räk och pepparrotsklick
Helstekt oxfilé, rårakor, hemgjord aioli samt Björnbärssås
Ostar, kex samt Fikonmarmelad
Vi kör en enkel o gammaldags påsk i år:
Skärtorsdag: Kokt kanin med dillsås, potatis o kokta persiljemorötter.
Långfredag: Hemgravad lax (50/50) med gravlaxsås, stekta brödsnibbar o hyvlad gurka.
Påskafton: Sill, ägg o dillpotatis. Småvarmt. Ost med bl.a en tysk brännässleost, kex o frukt.
Påskdagen: Slottstek på älg eller hjort, potatis, kokta grönsaker o pressgurka.
Annandag Påsk: Ett glas vatten o en påse Samarin.
Låter väldigt gott! Nu börjar Påskaftonsmaten bli färdigplanerad också. Svärmor fixar det traditionella med köttbullar, jansson, ägghalvor, sill osv. På min lott står det: Svamp och västerbottenostpaj, rökt laxrulle, pepparrotssill, hembakt bröd och Hallonpaj med vit choklad.
På kvällen blir det räkor, goda röror, ostar och bröd.
Vi ska iväg på middag nu. Påskbuffé a la knytis. Mitt bidrag är en liten vitlöksspäckad lammstek, köttbullar med en aning vitlök i samt örtagårdssås...öh... ja det är vitlök i den med. Vitlök är mitt uppåttjack. :)