Matforum

Hemmalagat - laga själv => Vetgirig, frågelåda => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2008-01-06 13:31

Titel: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-06 13:31
Citat från: elka skrivet 2008-01-03 14:51
Ja Wettexduk (disktrasa) är kanon! Faktiskt enda gången jag kör med disktrasa.. Livrädd annars.  ;D  :o


Nu skrev du visserligen detta med glimten i ögat... men visst var du lite allvarlig också? Vad är det egentligen som kan vara farligt med en disktrasa?
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-01-06 16:41
Det vore spännande att göra en odling på en välanvänd disktrasa. Är det så hemskt som man tror?
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-01-06 18:09
Hu, jag tror det är värre! Googla på orden disktrasa bakterier så får du tips på trevlig läsning.

T.ex. citat: Hur tråkig och färglös din gamla trasa än ser ut, så har den ett rikt inre liv. Miljarder och åter miljarder av bakterier lever loppan, och riktig fest blir det när trasan är lagom ljummen och ständigt fuktig.

Jag är noga med att min trasa torkar ordentligt mellan användningarna och kokar den ofta.

Citat från: http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=1&art=167
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-01-06 19:30
Om man nu tänker sig trasan i ett vanligt hem - det kan inte vara så hemskt farligt - jag menar risken att bli sjuk för då hade större delen av Sveriges befolkning varit dödsjuka. Även om nu själva trasan är läskig och bakterierik.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-06 19:48
Alla som fruktar att dö i förtid pga. sin disktrasa ska omedelbart anskaffa engångshandskar och engångsdisktrasor och problemet är löst. Om du nu inte vill köra denna livsfarliga snuskduk i din Mickro en till två minuter varje dag efter urkokning och descificering i tek. sprit. :D

/rolf
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-01-06 20:06
Så ja Rolf, du behöver väl inte överdriva!    :D

Man får väl använda sitt sunda förnuft. Om jag har arbetat med t.ex. rått kött, så ser jag till att diska kniven noggrant innan jag använder den till att skära sallad, och det samma gäller skärbrädan. Jag försöker använda samma "tänk" när det gäller disktrasan. Överdriver jag? Hur gör ni?
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-06 20:12
Hasse det var väl lite ironi :D och visst bör sunt förnuft råda.Men det gäller bara hemma. Om du är på kneget (läs rest kök) måste du göra avtryck på plattor som sedan ska skickas till labbet för analys. Är detta sunt förnuft?
Du får i alla fall bet bra för det. ;D
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-01-06 20:25
Med dålig hygien i ett restaurangkök eller storkök riskerar många människor att bli sjuka, i hemmaköket bara de närmaste. Det är väl därför kraven är tuffa på restaurangkök. Och jag tror inte att alla som arbetar med livsmedel har den kunskap som krävs. Vi har ju ICA-skandalen i färskt minne.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Tobias skrivet 2008-01-06 22:03
Hur länge ska man koka trasan då? Bara blanchera eller? Finns det inte några bakterier som överlever kokning?

Det skulle vara intressant att lära sig mer om bakterier i kök.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-06 22:15
Jag kan rek. en grundkurs i livsmedelshygien. Omfattar 6 tim med skriftligt prov och är utarbetad av SAMS och livsmedelsverket riktlinjer. Denna kurs måste alla som jobbar med livsmedel i någon form genomgå och detta är bara grundkursen sen finns påbyggnadskurser i all oändlighet.(Avdragsgill)
Kursen arrangeras av ALcontrol Labratories. och kostar i grundutförande 3500 kr,som hittat min vän.
Hör och häpna här får du lära dig vad bakterier är och hur du ska hantera dom. :D

Disktrasan bör väl koka till den ryker el brinner med klar blå låga. ;D

/rolf
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-06 22:22
Hasse jag håller fullkomligt med dej det finns massor av slarv idag överallt på alla jobb så även inom rest. Men det måste väl ändå finas en gräns om du sätter dej in i hur dom olika miljökontoren jobbar idag så blir du gråhårig i förtid, och all byråkrati med alla papper som skulle kunna änvändas till vettig utbilning i stället. :)

/rolf
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Hasse skrivet 2008-01-06 22:32
Tobias: Med reservation för att jag inte är någon expert, men jag har läst en del på Internet om livsmedelshygien.

Det bör räcka med några minuters koktid. Och, ja det finns några bakterier som överlever kokning och det finns de som bildar sporer, som överlever kokning. Men, som jag brukar säga, "Hellre en blancherad disktrasa än en rå."     ;D

Det finns en del att läsa på Livsmedelsverkets site.
http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=10429&epslanguage=SV

Rolf: Visst, du har rätt. Jag har läst en del om byråkratin med egenkontroll och allt det där. Det där är väl för övrigt en produkt av EU som vi har fått vare sig det passar svenska förhållanden eller ej. Jag vet inte om de nya reglerna medför bättre hygien eller om det bara har blivit ett extra papperskrångel, utan någon praktisk nytta.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Susanna.S skrivet 2008-01-08 13:19
Får se om jag kan få med lite svar och synpunkter på vad ni alla har skrivit ;)

Ja jag har tagit många prover på disktrasor och det är verkligen riktigt äckligt.

Angående skicka iväg prover med tryckplattor så är det att slänga bort pengar, enkelt att kolla av plattorna själv.

Utbildning i livsmedelshygien ska alla som jobbar med livsmedel ha men den kan läggas upp på olika sätt vi kör den på 2*4 timmar och kostar bra mycket mindre än summan som är skriven ovan.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Sweber skrivet 2008-01-08 13:34
Susanna, vilka är "vi". Är det ditt jobb? Vad jobbar du i så fall med?
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Susanna.S skrivet 2008-01-08 13:59
Citat från: Sweber skrivet 2008-01-08 13:34
Susanna, vilka är "vi". Är det ditt jobb? Vad jobbar du i så fall med?


Jag jobbar med livsmedelshygien på Anticimex.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-08 14:10
Min grej är disktrasor..

Andra spottar efter svarta katter, går inte under stegar, tappar bestik och tror det kommer gäster, spår i tekoppar, sätter på sig vänster strumpa först, går bara på dom vita ränderna på övergångsställen och mycket mer..

Då tycker jag att disktrasan är det mest relevanta, av ovan, att undvika. Torky är ändå inte så dumt ändå?  ;D

--

En rulle Torky innehåller 100m, kostar ca 15-17kr och räcker 3-4 veckor. Att byta disktrasa, säg en/två gånger i veckan, vad kostar det? Gissar ungefär samma pengar. Kom ihåg att den skall sköljas och kokas också.

Dom stora pölarna på diskbänken tar jag bort med en bilskrapa av silikon, efter det behövs inte mycket papper.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Sweber skrivet 2008-01-08 14:45
Citat från: Susanna.S skrivet 2008-01-08 13:59
Jag jobbar med livsmedelshygien på Anticimex.


Aha, spännande. Jag visste inte ens att Anticimex jobbade med livsmedelshygien. För mej är det ett företag som sysslar med utrotning av råttor och löss i hem och på företag. Typ.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: kurt skrivet 2008-01-08 15:49
http://www.anticimex.se/default.asp?objectid=5219

Anticimex utbildar personal i kök och livsmedelsaffärer i självklara saker som man förr lärde sig i skolan. Kökspersonalen får nog också lära sig att jobba efter EU kriterier där man b l a skall kontrollera temperaturen på känsliga matvaror när de ankommer, och kontinuerligt mäta temperaturen om den förvaras.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-08 17:48
Citat från: Susanna.S skrivet 2008-01-08 13:19
Ja jag har tagit många prover på disktrasor och det är verkligen riktigt äckligt.


Äckligt, men är det farligt?

Citat från: Susanna.S skrivet 2008-01-08 13:19
Angående skicka iväg prover med tryckplattor så är det att slänga bort pengar, enkelt att kolla av plattorna själv.


Hur gör man för att kolla av plattorna själv?

Citat från: elka skrivet 2008-01-08 14:10
Att byta disktrasa, säg en/två gånger i veckan, vad kostar det? Gissar ungefär samma pengar. Kom ihåg att den skall sköljas och kokas också.


En två gånger i veckan?! Är inte det väldigt överdrivet... vad är det för hemska saker du har på din diskbänk?
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-08 18:43
Susanna från Anticimex om det  finns andra system som ni nyttjar så berätta vad ni har att erbjuda. Dom exempel på utbildning som jag talar om är vad som krävs av min kommun, samma gäller plattorna  det är vad som erbjuds att plattorna ska kollas och arkiveras för vad och vem?
Vårt företag är anslutet till Anticimex gm. vår hyresvärd och vi har veterligen mej, inte fått någont erbjudande om utbilning från er. Men det är väl så att kommunen rek ett företag, och dom bestämmer även taxorna och avgifter dom är i vart fall inte lika i olika komun.

Efter att ha jobbat 47 år i olika kök runt om i Världen så anser jag , att det inte är så stora problem med renligheten i våra kök som vissa har fått på hjärnan utan detta med alla kontroller och kontrollorgan och all byråkrati är en mjölkkossa . Det har gått för långt.
Ge i stället folk som jobbar i branschen en relevant utbilning en som motiverar en och som inte sätter krokben i alla lägen.
HUR MÅNGA JOBBAR I DAG MED PIZZA VERKSAMHET SOM ALDRIG HAR SYSSLAT MED LIVSMEDEL OCH ÄN MINDRE STÄDNING. Motivera dessa människor till att lära sig detta. :)

/rolf
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-01-08 19:17
Camphylobacter är inte kul kan jag säga! Min mage är överaktiv och laktosintolerant sedan jag fick detta för 4 år sedan.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-01-08 19:23
Hemska saker anamaria vet du på vilket sätt du fick detta?
En orsak till många sporadiska fall kan vara förorening via flugor.

/rolf
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Susanna.S skrivet 2008-01-09 10:55
Citat från: Andreas skrivet 2008-01-08 17:48
Äckligt, men är det farligt?

Hur gör man för att kolla av plattorna själv?


Visst kan det bli farligt om det får tillväxa mycket av fel sorts bakterier. Tänk bara på att det krävs en stor mängd bakterier för att vi ska bli sjuka och det är olika för olika personer.

När man tar prover med tryckplattor så låter man det stå och växa ca 4 dagar i rumstemperatur (eller kortare om det är högre temp) sedan är det bara att räkna hur många bakteriekolonier som har växt och det finns gränsvärden för hur mycket det får vara för att vara ett godkänt prov.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Susanna.S skrivet 2008-01-09 11:03
Citat från: roffekock skrivet 2008-01-08 18:43
Susanna från Anticimex om det  finns andra system som ni nyttjar så berätta vad ni har att erbjuda. Dom exempel på utbildning som jag talar om är vad som krävs av min kommun, samma gäller plattorna  det är vad som erbjuds att plattorna ska kollas och arkiveras för vad och vem?
Vårt företag är anslutet till Anticimex gm. vår hyresvärd och vi har veterligen mej, inte fått någont erbjudande om utbilning från er. Men det är väl så att kommunen rek ett företag, och dom bestämmer även taxorna och avgifter dom är i vart fall inte lika i olika komun.


Våran grundkurs i livsmedelhygien följer SAMS riktlinjer och det är vad som kommunerna kräver. Hör av dig till ditt Anticimex kontor för information om kursen och priser. Nu vet jag ju inte vart du bor men alla våra kontor ska idag hålla kurser. Angående tryckplattor så är det ju självklart beroende på vilken kommun det är men de flesta kommuner brukar inte ställa krav på det över huvud taget och självklart kan man göra det själv bara det sker en dokumentation på det. Alla Anticimex kontor ska även erbjuda den här tjänsten. Det som ni har idag är förmodligen enbart ett skadedjursavtal och då ingår det ju inte men som sagt hör av dig till närmaste kontor.

Kommunerna får inte rekomendera ett särskilt företag för kurser men de kan ge förslag på olika företag som erbjuder kurser.

Fråga gärna mer om det är någonting annat du undrar.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-09 12:37
Andreas: Skulle tro Du har samma som jag på diskbänken  ;), fiskrens, kyckling, blod, jord, mjölk, fett  etc..

Har man dessutom katt eller liknande så ingår hela världens allt snusk som följer med tassar..  :o

Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-01-09 14:25
Har man en katt som fritt får tassa på kökets arbetsytor spelar det väl ingen roll om man använder papper eller disktrasa när man gör rent för då har man ändå kattbesudling på bänkarna jämt och ständigt.

Och vad gäller fiskrens, kyckling och blod så brukar jag inte torka sånt med disktrasan, då använder jag *fanfar* hushållspapper! ;)

Om jag sammafattar lite - för att en disktrasa skall bli farlig krävs att tre saker uppfylls -
¨
1) Farliga bakterier kommer i kontakt med trasan

Var kommer de farliga bakterierna ifrån vid normalt användande av disktrasan i hemmet? Knappast av att torka brödsmulor och såsstänk... men visst, som Elka säger - torkar man kyckling, fisk och blod med trasan så... men det är väl ingen bra idé?

2) De farliga bakterierna har gynnsamma tillväxtförhållanden för att komma upp i farlig nivå

Jag brukar alltid vrida ur disktrasan ordentligt och dessutom hänger den luftigt på tork. En torr trasa är väl ingen vidare tillväxtmiljö för bakterier?

3) Man ska få i sig de farliga disktrasebakterierna i tillräcklig mängd

Att få i sig bakterier i tillräcklig mängd genom direktkontakt med trasan måste väl ändå vara helt osannolikt? Har man jättemånga farliga bakterier i trasan och kramar ur den våta trasan i ett glas och dricker upp det så tror jag säkert det blir farligt, men vem gör det?

Alltså måste bakterierna överföras indirekt via något annat. Via händerna? Ja kanske men jag brukar aldrig först torka med disktrasan och sen hantera råvaror utan att tvätta händerna mellan. Nån som inte gör så?

Nåt annat jag kan tänka mig är om man använder trasan till att torka av sin skärbäda som man sen skär råvaror på som man använder i mat som inte hettas upp och som får stå länge i ogynnsam temperatur som man sen äter. Men vad är oddsen för det och vem torkar av sin skärbräda med disktrasan?

Har jag missat nåt eller svamlar jag på nån punkt? Annars vill jag nog hävda att en disktrasa är väldigt harmlös vid någorlunda klok och normal användning.  :)
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-09 14:51
Andreas: Du har helt rätt!

Tur att man inte har katt, att man inte kramar ur disktrasan i ett glas och att händerna går att tvätta!  ;)

Det är nog våra händer som igentligen är boven i dramat. Men det är en annan tråd..  ;D

Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-09 15:19
Se här: http://www.expressen.se/1.215596

Byt disktrasa varje dag heter det här..  :o Då är det väl undertecknad och Mat-Niklas..  ;)

Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Urban skrivet 2008-01-09 19:49
Appropå att koka disktrasa så brukade (förr i tiden) koka disktrasan tillsammans med maskindiskpulver.
Trasan blev då ren o fräsch efter den behandlingen  :).
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: annamaria skrivet 2008-01-10 18:23
Roffe: jag blev smittad när jag var i Turkiet - vår hantering är i alla fall betydligt bättre än där. Så många blir sjuka i Turkiet. Dessutom är det inte kycklingen i sig som är dåligt tillagad i regel utan okunskapen kring t ex skärbrädor, rå kyckling och sen grönsaker efter det.....Det är väldigt synd...jag åker aldrig mer dit - synd för det är såååå god mat där.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: tiggre skrivet 2008-07-31 20:15
Citat från: Andreas skrivet 2008-01-09 14:25Har man jättemånga farliga bakterier i trasan och kramar ur den våta trasan i ett glas och dricker upp det så tror jag säkert det blir farligt, men vem gör det?


Jag blir SJUKT sugen att gå ut och prova detta just nu bara för att se... Men eftersom jag har barn och vet hur jävlig kräksjuka kan vara så avstår jag...

;)
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-08-15 17:45
Tiggre: Hämta en flaska för vattenprov hos kommunen, krama ur en härlig trasa och fyll på med vatten från kranen. Scanna det skriftliga provsvaret och lägg upp här.. ;)

Sen kan Andreas låsa tråden när vi har facit. ;D
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-08-16 10:20
:)

Fast hur många kommuner erbjuder gratis vattenprover? Min gör det då inte, fick betala själv när jag provade brunnsvattnet för några år sedan.
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-08-17 12:20
Oops. Tänkte inte på det. Men tanken var kul iaf?!

Ingen som känner någon på ett labb som skulle kunna hjälpa till här? Vi måste ju få svar på denna gåta! :D

Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-08-17 12:33
Jag vet ett billigt alternativ; du dricker ett glas disktrasevatten, ringer efter ambulans o säger att du fått i dig gift. Du kommer att magpumpas o maginnehållet identifieras. Se till att få lab-resultatet med dig hem. Ligg inte över på sjukhuset då kostar det ;D
Titel: SV: Kan en disktrasa vara farlig?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-08-19 08:57
:)

GP testade en trasa som gått en vecka i en trebarnsfamilj redan år 2004. Den var inte alls nån "dödsbringande bakteriebomb", den var istället "oväntat fin" utan vare sig Salmonella, E-koli, Enterobacter eller Stafylokocker. Däremot fanns 181 970 000 stinkande anaeroba bakterier per 100 gram trasa, dock framgår ej om alla dessa verkligen är 100% ofarliga. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=166562