Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av dePaul
 - 2009-05-29 10:32
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-29 09:36
Ah jo men går det inte heller att svara på förutsatt två identiska knivar med samma bladtjocklek och stål eller kanske enklare uttryckt, precis samma kniv med konvex respektive rak slipning
Alltså om vi jämför två sådana knivar så handlar det först och främst om det skurna materialet. Dessa två slipfaser beter sig lite olika beroende på vad man skär i.

Som vi redan har konstaterat så motar en konvex slipfas bort sugande material bättre än en rak dito. Men samtidigt så krävs det mer kraft för att driva genom den genom t ex trä utan att spräcka träet. Av denna anledning tillverkas yxor med en mängd olika slipfaser. Den vanliga klyvyxan har t ex en konvex profil medans snickaryxan har en rak, tunn och lång sådan. På samma sätt är det med knivar.

Om man nu jämför "våra" två knivar så skulle detta medföra att den konvexslipade skulle ha svårare att ta sig igenom trä i rena skär jämfört med den rakt fullt slipade. Påfrestningen blir därmed större på själva eggen och området strax bakom eftersom man måste anbringa mer kraft för att ta sig igenom materialen.

Å andra sidan så är en konvex egg effektivare i sugande och mjuka material, där en fullt flatslipad sitter fast, varvid man måste använda mer kraft.

I vårt fall så är den konvexslipade eggen något grövre, dvs vinkeln är större. Pga detta så är den således också hållbarare. Dessutom är hela bladet starkare. Men obs, detta gäller endast med knivar som i övrigt har exakt samma geometri, dvs bladlängd, bladtjocklek, bladbredd och dessutom samma stål och värmebehandling. En liten avvikelse på någon av dessa punkter kan förändra hela bilden.

~Paul~
Skrivet av Andreas
 - 2009-05-29 09:36
Citat från: dePaul skrivet 2009-05-28 21:07
Jag hoppas att du förstår vart jag vill komma. Det finns nämligen så många parametrar att det är helt omöjligt att svara på din fråga. Man måste tyvärr jämföra från fall till fall.


Ah jo men går det inte heller att svara på förutsatt två identiska knivar med samma bladtjocklek och stål eller kanske enklare uttryckt, precis samma kniv med konvex respektive rak slipning, det beror förstås vad man utgår ifrån men om man tänker sig den vanligaste globalkniven..? Annars kanske det går att utrycka sig i termer av extremfall?

Kanske blev detta för trassligt men vad jag fortfarande fiskar efter är nåt slags ROI för konvex slipning.

Tack så mycket för de fina bilderna, verkligen bra illustrationer.
Skrivet av JC
 - 2009-05-28 22:06
Citat från: vilsjin skrivet 2009-05-28 21:43
En plan betongyta fungerar också, tex. garagegolvet eller trädgårdsplattor.
Själv använder jag den här: http://www.japaneseknifesharpeningstore.com/ProductDetails.asp?ProductCode=D8C


Jo, jag har en sådan med, men den är lite för finkornig egentligen, som du säkert har märkt tenderar den att "klibba ihop" med stenen, även om man håller den under rinnande vatten samtidigt. Lite riskabelt. Däremot är den ju grym för att göra en lite finare planing på väldigt finkorniga stenar, så jag avslutar min 8000 GS med den.
   Men jag är jättesugen på en 120 XXC eller 220XC som sägs sakna denna "sugande" egenskap. Men 75 USD plus frakt och moms ... den rosa bjässen får nog duga för mig.
/JC
Skrivet av vilsjin
 - 2009-05-28 21:43
Citat från: JC skrivet 2009-05-28 09:29
Men som Vilsjin sa, du bör ha en metod för att plana av stenarna eftersom en ojämt sliten sten leder till tråkigheter. Den billigaste metoden brukar dock vara att fästa Wet/dry-slippapper på en glasskiva, en bra planingssten kostar nämligen mer än de flesta våtslipstenar, om de är bra. Den här rosa bjässen längst upp till vänster använder jag, men priset är ju rätt avskräckande:
http://www.japanwoodworker.com/dept.asp?s=JapanWoodworker&dept_id=13122

Det billigaste sättet är som sagt slippapper på en plan yta. Du ritar ett kryss på stenen från kant till kant, ser till att stenen är rejält blöt och slipar tills allt blyerts har försvunnit. Sedan tar du ner kanterna lite extra, annars är risken stor för att kanterna under slipning kommer att sticka upp och göra "gropar" i eggen.
/jc


En plan betongyta fungerar också, tex. garagegolvet eller trädgårdsplattor.
Själv använder jag den här: http://www.japaneseknifesharpeningstore.com/ProductDetails.asp?ProductCode=D8C
Skrivet av dePaul
 - 2009-05-28 21:07
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-28 20:37
Men den tiden har man i viss mån igen genom att eggen blir hållbarare så att mindre slipning krävs? Eller är den faktorn redan inräknad eller kanske så obetydlig att den inte behöver räknas in?
Nu blev det här svårt  ;D.

Felet många gör är att utgå från själva eggen när de tänker på dess hållbarhet.

Exempel 1.
Ponera att du har två exakt likadana blad. Det vill säga: samma bladbredd, samma stål, samma bladtjocklek (i ryggen), samma utseende (t ex drop point) och samma längd på bladet. Den enda skillnaden är att det ena bladet har ett fullt flatslipat blad och det andra en fullt konvex slipfas. Båda två eggarna hamnar på 15 grader sammanlagt. Vilken egg är mest hållbar? Och vilken slits mest?

Exempel 2.
Ponera att du återigen hamnar på samma 15 gradiga egg i samband med dessa två slipfaser. I det här fallet är dock den flatslipade knivens bladtjocklek 15 procent större än i exempel nummer 1. Vilken egg är hållbarare och vilken slits mest?

Exempel 3.
Du har exakt samma parametrar som tidigare men det ena bladet är tillverkat i Sandvik 12C27 och det andra i Uddeholm 2140. Vilka eggar i dessa två exempel är hållbarast??

Jag hoppas att du förstår vart jag vill komma. Det finns nämligen så många parametrar att det är helt omöjligt att svara på din fråga. Man måste tyvärr jämföra från fall till fall.

~Paul~
Skrivet av Andreas
 - 2009-05-28 20:37
Citat från: dePaul skrivet 2009-05-28 09:35
Min gissning är det är kanske 3-4 ggr långsammare att underhålla en fullt konvex egg.


Men den tiden har man i viss mån igen genom att eggen blir hållbarare så att mindre slipning krävs? Eller är den faktorn redan inräknad eller kanske så obetydlig att den inte behöver räknas in?
Skrivet av JC
 - 2009-05-28 19:36
Citat från: vilsjin skrivet 2009-05-28 14:21
Idel kloka ord.
En kort rättning dock, Naniwa SS är precis som Shapton pro och GS keramikbaserade och skall inte blötläggas utan endast blötas.


I stand corrected.
Skrivet av vilsjin
 - 2009-05-28 14:21
Idel kloka ord.
En kort rättning dock, Naniwa SS är precis som Shapton pro och GS keramikbaserade och skall inte blötläggas utan endast blötas.
Skrivet av JC
 - 2009-05-28 09:40
Ja, när man talar om trollen ;)
Skrivet av JC
 - 2009-05-28 09:38
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-28 09:23
Skulle någon av er våga sig på att jämföra praktisk tidsåtgång för likvärdig konvex och rak egg?


Det blir lite äpplen och päron, jag anser mig själv vara ganska ok på att slipa med stenar (men det är ju en hel värld av skillnad mellan mig och de som är riktigt duktiga), men eftersom jag inte har slipat konvext lika mycket så går det självklart mycket långsammare när jag gör det, det sitter inte i muskelminnet på samma sätt.
Jag upplever det som att jag på en ganska kort tid kan få fram en väldigt vass egg med mina stenar, medan jag får fram en egg som är tåligare men inte har lika hög skärpa på betydligt längre tid. Om jag tränade mer på att slipa konvext skulle jag kanske få ner tiden en del, men eggen skulle fortfarande bättre med stenarna.
  Men som sagt, dePaul eller någon som slipar oftare konvext kanske har en annan uppfattning om tidsåtgången.
Skrivet av dePaul
 - 2009-05-28 09:35
Citat från: Andreas skrivet 2009-05-28 09:23
Skulle någon av er våga sig på att jämföra praktisk tidsåtgång för likvärdig konvex och rak egg?
Oj, det är mycket svårt. Det beror på hur pass duktig man är på respektive metod. Min gissning är det är kanske 3-4 ggr långsammare att underhålla en fullt konvex egg (musmattemetoden).

~Paul~
Skrivet av JC
 - 2009-05-28 09:29
Shapton är inte "bättre" än Naniwa, däremot är Shapton lite aggressivare och snabbare, plus att de inte behöver läggas i blöt innan slipning, vilket sparar tid. Många föredrar till och med Naniwa eftersom de ger bättre respons än de extremt hårda Shapton-stenarna, vilket kan vara en stor fördel när man är nybörjare. Tidsvinsten är också mest en prioritet för professionella slipare, snickare osv. Kör Naniwa du.

Men som Vilsjin sa, du bör ha en metod för att plana av stenarna eftersom en ojämt sliten sten leder till tråkigheter. Den billigaste metoden brukar dock vara att fästa Wet/dry-slippapper på en glasskiva, en bra planingssten kostar nämligen mer än de flesta våtslipstenar, om de är bra. Den här rosa bjässen längst upp till vänster använder jag, men priset är ju rätt avskräckande:
http://www.japanwoodworker.com/dept.asp?s=JapanWoodworker&dept_id=13122

Det billigaste sättet är som sagt slippapper på en plan yta. Du ritar ett kryss på stenen från kant till kant, ser till att stenen är rejält blöt och slipar tills allt blyerts har försvunnit. Sedan tar du ner kanterna lite extra, annars är risken stor för att kanterna under slipning kommer att sticka upp och göra "gropar" i eggen.
/jc
Skrivet av Andreas
 - 2009-05-28 09:23
Citat från: JC skrivet 2009-05-25 22:00
1. Konvex slipning. Självklart fyller en konvex slipning sin funktion men är den extra tidsåtgången verkligen värt det? Om man inte investerar i polerpasta i riktigt höga grits och en riktigt bra strigel är ju den icke-konvexa eggen du får av traditionell våtstensslipning med höga grits betydligt mer "egg för pengarna", eller rättare sagt mer egg för tiden.


Citat från: dePaul skrivet 2009-05-27 08:51
Dessutom är som sagt en konvex egg svårare att underhålla.


Skulle någon av er våga sig på att jämföra praktisk tidsåtgång för likvärdig konvex och rak egg?
Skrivet av vilsjin
 - 2009-05-28 09:02
Naniwa SS har jag fyra stycken av, utmärkta stenar.
Se bara till att du köper en plansten när du ändå är i farten.

Annonser

Powered by EzPortal