Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Andreas
 - 2008-08-19 08:57
:)

GP testade en trasa som gått en vecka i en trebarnsfamilj redan år 2004. Den var inte alls nån "dödsbringande bakteriebomb", den var istället "oväntat fin" utan vare sig Salmonella, E-koli, Enterobacter eller Stafylokocker. Däremot fanns 181 970 000 stinkande anaeroba bakterier per 100 gram trasa, dock framgår ej om alla dessa verkligen är 100% ofarliga. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=166562
Skrivet av agnetasch
 - 2008-08-17 12:33
Jag vet ett billigt alternativ; du dricker ett glas disktrasevatten, ringer efter ambulans o säger att du fått i dig gift. Du kommer att magpumpas o maginnehållet identifieras. Se till att få lab-resultatet med dig hem. Ligg inte över på sjukhuset då kostar det ;D
Skrivet av Kari
 - 2008-08-17 12:20
Oops. Tänkte inte på det. Men tanken var kul iaf?!

Ingen som känner någon på ett labb som skulle kunna hjälpa till här? Vi måste ju få svar på denna gåta! :D

Skrivet av Andreas
 - 2008-08-16 10:20
:)

Fast hur många kommuner erbjuder gratis vattenprover? Min gör det då inte, fick betala själv när jag provade brunnsvattnet för några år sedan.
Skrivet av Kari
 - 2008-08-15 17:45
Tiggre: Hämta en flaska för vattenprov hos kommunen, krama ur en härlig trasa och fyll på med vatten från kranen. Scanna det skriftliga provsvaret och lägg upp här.. ;)

Sen kan Andreas låsa tråden när vi har facit. ;D
Skrivet av tiggre
 - 2008-07-31 20:15
Citat från: Andreas skrivet 2008-01-09 14:25Har man jättemånga farliga bakterier i trasan och kramar ur den våta trasan i ett glas och dricker upp det så tror jag säkert det blir farligt, men vem gör det?


Jag blir SJUKT sugen att gå ut och prova detta just nu bara för att se... Men eftersom jag har barn och vet hur jävlig kräksjuka kan vara så avstår jag...

;)
Skrivet av annamaria
 - 2008-01-10 18:23
Roffe: jag blev smittad när jag var i Turkiet - vår hantering är i alla fall betydligt bättre än där. Så många blir sjuka i Turkiet. Dessutom är det inte kycklingen i sig som är dåligt tillagad i regel utan okunskapen kring t ex skärbrädor, rå kyckling och sen grönsaker efter det.....Det är väldigt synd...jag åker aldrig mer dit - synd för det är såååå god mat där.
Skrivet av Urban
 - 2008-01-09 19:49
Appropå att koka disktrasa så brukade (förr i tiden) koka disktrasan tillsammans med maskindiskpulver.
Trasan blev då ren o fräsch efter den behandlingen  :).
Skrivet av Kari
 - 2008-01-09 15:19
Se här: http://www.expressen.se/1.215596

Byt disktrasa varje dag heter det här..  :o Då är det väl undertecknad och Mat-Niklas..  ;)

Skrivet av Kari
 - 2008-01-09 14:51
Andreas: Du har helt rätt!

Tur att man inte har katt, att man inte kramar ur disktrasan i ett glas och att händerna går att tvätta!  ;)

Det är nog våra händer som igentligen är boven i dramat. Men det är en annan tråd..  ;D

Skrivet av Andreas
 - 2008-01-09 14:25
Har man en katt som fritt får tassa på kökets arbetsytor spelar det väl ingen roll om man använder papper eller disktrasa när man gör rent för då har man ändå kattbesudling på bänkarna jämt och ständigt.

Och vad gäller fiskrens, kyckling och blod så brukar jag inte torka sånt med disktrasan, då använder jag *fanfar* hushållspapper! ;)

Om jag sammafattar lite - för att en disktrasa skall bli farlig krävs att tre saker uppfylls -
¨
1) Farliga bakterier kommer i kontakt med trasan

Var kommer de farliga bakterierna ifrån vid normalt användande av disktrasan i hemmet? Knappast av att torka brödsmulor och såsstänk... men visst, som Elka säger - torkar man kyckling, fisk och blod med trasan så... men det är väl ingen bra idé?

2) De farliga bakterierna har gynnsamma tillväxtförhållanden för att komma upp i farlig nivå

Jag brukar alltid vrida ur disktrasan ordentligt och dessutom hänger den luftigt på tork. En torr trasa är väl ingen vidare tillväxtmiljö för bakterier?

3) Man ska få i sig de farliga disktrasebakterierna i tillräcklig mängd

Att få i sig bakterier i tillräcklig mängd genom direktkontakt med trasan måste väl ändå vara helt osannolikt? Har man jättemånga farliga bakterier i trasan och kramar ur den våta trasan i ett glas och dricker upp det så tror jag säkert det blir farligt, men vem gör det?

Alltså måste bakterierna överföras indirekt via något annat. Via händerna? Ja kanske men jag brukar aldrig först torka med disktrasan och sen hantera råvaror utan att tvätta händerna mellan. Nån som inte gör så?

Nåt annat jag kan tänka mig är om man använder trasan till att torka av sin skärbäda som man sen skär råvaror på som man använder i mat som inte hettas upp och som får stå länge i ogynnsam temperatur som man sen äter. Men vad är oddsen för det och vem torkar av sin skärbräda med disktrasan?

Har jag missat nåt eller svamlar jag på nån punkt? Annars vill jag nog hävda att en disktrasa är väldigt harmlös vid någorlunda klok och normal användning.  :)
Skrivet av Kari
 - 2008-01-09 12:37
Andreas: Skulle tro Du har samma som jag på diskbänken  ;), fiskrens, kyckling, blod, jord, mjölk, fett  etc..

Har man dessutom katt eller liknande så ingår hela världens allt snusk som följer med tassar..  :o

Skrivet av Susanna.S
 - 2008-01-09 11:03
Citat från: roffekock skrivet 2008-01-08 18:43
Susanna från Anticimex om det  finns andra system som ni nyttjar så berätta vad ni har att erbjuda. Dom exempel på utbildning som jag talar om är vad som krävs av min kommun, samma gäller plattorna  det är vad som erbjuds att plattorna ska kollas och arkiveras för vad och vem?
Vårt företag är anslutet till Anticimex gm. vår hyresvärd och vi har veterligen mej, inte fått någont erbjudande om utbilning från er. Men det är väl så att kommunen rek ett företag, och dom bestämmer även taxorna och avgifter dom är i vart fall inte lika i olika komun.


Våran grundkurs i livsmedelhygien följer SAMS riktlinjer och det är vad som kommunerna kräver. Hör av dig till ditt Anticimex kontor för information om kursen och priser. Nu vet jag ju inte vart du bor men alla våra kontor ska idag hålla kurser. Angående tryckplattor så är det ju självklart beroende på vilken kommun det är men de flesta kommuner brukar inte ställa krav på det över huvud taget och självklart kan man göra det själv bara det sker en dokumentation på det. Alla Anticimex kontor ska även erbjuda den här tjänsten. Det som ni har idag är förmodligen enbart ett skadedjursavtal och då ingår det ju inte men som sagt hör av dig till närmaste kontor.

Kommunerna får inte rekomendera ett särskilt företag för kurser men de kan ge förslag på olika företag som erbjuder kurser.

Fråga gärna mer om det är någonting annat du undrar.
Skrivet av Susanna.S
 - 2008-01-09 10:55
Citat från: Andreas skrivet 2008-01-08 17:48
Äckligt, men är det farligt?

Hur gör man för att kolla av plattorna själv?


Visst kan det bli farligt om det får tillväxa mycket av fel sorts bakterier. Tänk bara på att det krävs en stor mängd bakterier för att vi ska bli sjuka och det är olika för olika personer.

När man tar prover med tryckplattor så låter man det stå och växa ca 4 dagar i rumstemperatur (eller kortare om det är högre temp) sedan är det bara att räkna hur många bakteriekolonier som har växt och det finns gränsvärden för hur mycket det får vara för att vara ett godkänt prov.
Skrivet av roffekock
 - 2008-01-08 19:23
Hemska saker anamaria vet du på vilket sätt du fick detta?
En orsak till många sporadiska fall kan vara förorening via flugor.

/rolf

Annonser

Powered by EzPortal