Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Robin_lorentz
 - 2008-12-06 11:19
Jag skaffade nyss en ståfrys så jag vet inte riktigt hur kall den är än...den kyls ner just när jag skriver detta :) hoppas det inte tar för lång tid  ;D Men när jag bodde i förra lägenheten med tillhörande frys så låg jag på runt 20C. tycker det funkade mkt bra

vad är det där turboläget ni skrivit om? är det min knapp där det står "rapid switch" "congélation rapide" eller "super-schalter" som är motsvarigheten?
fanns ingen manual när jag fick den av en arbetskollega :o
Skrivet av Blom
 - 2008-08-05 19:15
Vi har alltid haft runt 5-6 grader i kylet tills det att ja började förstå sånna grejer å bli lite mer kräsnare av mig så då gick ja givetvis å sänkte temepn direkt. så nu har vi i kylet runt 2 för det värsta som finns är när mjölken eller juicen är så där ljummen. Helst skulle ja vilja ha ett dricka kyl som man kunde ha allt sånt i för det du dricker ska vara rejält kallt.

I frysen däremot har vi -22 för på -18 så tyckte ja glassen tinade så snabbt så det gick ju inte.

På tal om ngt (halvt) annat så såg ja ett program en gågn med en japansk kock som skulle öppna ny restaurang i USA och han hade i vissa rätter tonfisk som bara fiskades en gång om året så de va ju tvunga å köpa på sig en massa. Så i deras kök hade de ett frys med baar den här sorten tonfisk som höll -74...ja ni läste rätt -74!!! :o  han sa att den inte påverkades någonting och höll sig hur länge som helst i sån kyla....undra vad det fryset kostade  ;D
Skrivet av Andreas
 - 2008-06-19 12:14
Johansson: En fördel med att ligga på -20 är att du har lite marginal ifall nu termometern visar en grad fel eller två.

Elka: Man bör nog mäta på de ställen man tänkt förvara mat :), dvs som du gjort uppifrån och ned på olika hyllor. Jovisst känns det lite bakvänt att det är kallast nedtill och samma i min Electroluxkyl men det är ju enligt fysikens lagar - värme uppåt och kyla nedåt. Enda sättet att få någorlunda samma temperatur i hela skåpet är att som i vissa kylskåp montera fläkt. (Fast varför har du kaviartuben så kall, håller inte den ändå, är det inte bättre ha det känsligaste som kött och fisk där?)

Har du provat mäta på olika hyllor i frysen, inte jag, är det stor skillnad mellan topp och botten där också?
Skrivet av Kari
 - 2008-06-19 11:32
Var skall man mäta tempen i frysen och kylen? Så att säga mitten/mitten/mitten?

Kylens digitala visar +4(den fast monterade). Mitten på översta hyllan är+7, hylla två-tre +4, understa +1,5 och under glashyllan(grönsakslådan) nästan noll. Är inte det uppochned tänkt av Bosch?

Helt sonika har vi grönsaker högst upp och kaviartuber och liknande i grönsakslådan. Ölen å!
Skrivet av MiGa
 - 2008-06-18 01:31
-18 i frysen +5 i kylen det är vad jag har hört att det ska vara och det har jag  ;D ;D ;D
Skrivet av Johansson
 - 2008-06-17 20:29
Jag har alltid -20 i min frys. Fick det tipset av en slaktare i Nyköping då han påstod att man får mycket längre och säkrare hållbarhet om man går ned 2 grader från -18. Kanske är det så, kanske inte men man är ju vanemänniska ;) 
Skrivet av crlhrv
 - 2008-05-27 05:32
Niclas: det är inte bra. största sannolikhet är det termostaten som pajat. jag hade -35 i min innan jag fick en ny.
Skrivet av Niclas
 - 2008-05-26 22:09
Det är något fel på min frys, det är alltid under -30 och går inte att ändra.
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-16 08:28
Susanna.S: Tack så mycket, men det här med bröd förstår jag fortfarande inte riktigt, för om det du säger om vätskeförlust skulle stämma i nån större omfattning så borde det väl synas ordentligt med fukt på insidan av brödpåsen?

Mums: Tack så mycket, det var intressant! Du råkar inte ha nån sån där billig energimätare (http://www.jula.se/e-Sales/esa/default.jsp?mainpage=ItemList.jsp&%40where.CategoryParent%3ACategoryID%40op.eq%40comp.Items=050411 eller http://www.clasohlson.se/Product/Category.aspx?id=251496) för att följa följa upp beräkningen med faktiska siffror?

Groo: Det var en bra synpunkt, så du menar att rekommendationen om -18 i frysen enbart bygger på att det råkar vara 0 grader farenheit?
Skrivet av Groo
 - 2007-11-15 12:58
Citat från: Andreas skrivet 2007-11-07 09:25
Energirådgivarna vill att vi har så nära -18 som möjligt.
http://www.energiradgivningen.se/sparaenergihushall.html
"Normal temperatur i ett kylskåp bör vara 4°C och i en frys ca -18°C. Varje grads sänkning ökar energiförbrukningen med ca 3-5 procent."

Men livsmedelsverket vill gärna att vi ligger lite lägre.
http://www.slv.se/upload/dokument/livsmedelskontroll/datorbaserade/hjalpreda_storhushall_2_0_bilaga.pdf
"Lufttemperatur i samtliga frysutrymmen skall vara högst -18°C, helst lägre."



Intressant att det där med -18°C fortfarande är norm och det som många tror är bäst. Det är ju inget annat än 0° Fahrenheit!
Skrivet av mums
 - 2007-11-09 18:35
Andreas, om det stämmer med 56% mer vet jag inte. Det beror ju på vilket u-värde frysväggarna har och omgivande temp. Får jag tid skall jag räkna på vår frys, kan vara roligt att veta.
En sak som jag reagerade mot när jag läste länken var att en fyld frys drar mindre energi. Varför skulle den göra det? Jo i ett skåp som öppnas då och då så kan det stämma, för den kalla luften rasar ned och ut och ersätts med rumstemp luft som även är fuktigare. När luften skall kylas till minusgrader kommer fukten i den att passera stadiet gas - flytande och sen flytande till fast form. Det kostar energi. Välfyld frys = mindre luftomsättning. Men i en box har jag svårt att se någon skildnad.

Nu har jag räknat. Temp rum : 22. I frysen: -33 respektive 18 . Tempdiff 55 respektive 40. Frysen släpper i första fallet in 88,5 w värme-energi och i fall två 64.5 w. En skilnad på 24w vilket ger 37%. Nu vet jag inte frysens verkningsgrad men den försämras ju kallare man har så att 56% ökad energiförbrukning är inte alls otänkbart. Jag får kanske tänka om vad gäller lyxen att ha en extra glassfrys.

Tar tillbaka vad jag skrev tidigare, det var inte roligt att veta. :'(
Skrivet av Susanna.S
 - 2007-11-09 15:53
Har kollat upp ämnet lite närmare.

När infrysningen går långsamt bildas stora iskristaller och strukturen i varan blir förstörd. Cellerna i frukt och grönt förstörs och kan inte binda vätskan längre därav att konsistensen alltid kommer att vara försämrad i frysta varor. Vid en snabb infrysning minskar vätseförlusten, bildningen av stora kristaller samt minskar andra kvalitetsnedsättande reaktioner. Snabb infrysning ger bevarar bättre varornas stuktur, näringsvärde och utseende.

Hur det är för bröd har jag ännu inte hittat något specifikt men det är väl samma sak där att vätseförlusten blir mindre vid snabb infrysning.
Skrivet av Susanna.S
 - 2007-11-09 13:16
Jag kan svara för hur det är med fisk nu så kan jag återkomma med andra produkter när jag har andra böcker till hands.

Fisk ska frysas snabbt eftersom det kritiska momentet för kristallbildningen är mellan -3 och -8. Det är även i det intervallet fetthärskningen sker med maximal effekt.
Skrivet av Andreas
 - 2007-11-08 21:26
Hej Susanna, välkommen till forumet och kul att ha dig här!

Du får såklart jättegärna svara på allt du vill, fast just här var jag ute efter mer detaljer - Hasse citerade ett stycke om frysning av kött där det står om iskristaller som kan leda till sprängningar av vävnader (vilket jag antar betyder ökad vätskeförlust och torrare kött vid tillagning) - men vad gäller bröd så finns det ju inte något man kan kalla vävnader och aldrig heller har jag sett nån vätskeförlust vid tiningen så jag undrar på vilket sätt brödet då försämras av att frysas lite långsammare..?
Skrivet av Susanna.S
 - 2007-11-08 21:09
Andreas: Gör det något om jag svarar istället, ja det är samma sak för övriga produkter, man ska alltid eftersträva en snabb infrysning.

Annonser

Powered by EzPortal