Matforum

Hemmalagat - laga själv => Köksredskap, utrustning och maskiner => Ämnet startat av: Andreas skrivet 2007-07-12 21:46

Titel: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-07-12 21:46
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckkokare
" I en modern tryckkokare för hushållsbruk ligger temperaturen på ca 130 grader. Koktiden reduceras därmed till mindre än hälften"

Det låter ju bra, men smakar maten lika gott när man tryckkokat istället för att koka som vanligt, någon som vet?
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Rob skrivet 2007-08-27 12:11
Jag har tillbringat en del tid på större kappseglingsbåtar och jag kan säga att tryckkokaren är gudabenådad om man skall fixa mat till 12 pers med två små gasollågor.

Smaken blir helt ok under omständigheterna.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-08-29 08:55
Helt OK - betyder det att du ändå upplever viss smakförsämring i jämförelse med att koka som vanligt? På vilket sätt blir det annorlunda? Förändras konsistensen någonting också?
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Rob skrivet 2007-08-29 11:25
Konsistensen på ris mm blir som vanligt. OK får anses bra om man inte har tillgång till kylskåp och andra lyxigheter...

Problemet med bedömningen av mig är att på båtar är alla alltid hungriga, gulaschsoppa med nudlar och mycket tabasco slinker ner med idel leenden.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-09-05 22:06
Jag har en gammal tryckokare som jag använder då och då den är underbar. Kokade fläskläggar i går 45 min. Men det krävs lite erfarenhet för att produkterna ska bli perfekta tex lätt att torrkoka om man inte har kolll. Du kan hitta en sådan på loppis för en hundring se bara till så du får alla delar med. Någon smakförändring på grund av att du sjuder under tryck blir det givetvis inte. När du fått upp trycket kan du nästan stänga för värmen. En sak som du ska kolla när du hittar din beg tryckkokare är att den är plan i botten såvida du inte har gas då spelar det ingen roll. ;)

"Om vi ökar trycket vilket vi gör då vi använder tryckkokare höjer vi kokpunkten, vilket innebär att vattnet inte kokar förrän ångtrycket i bubblorna överstiger det omgivande trycket. Det tar därmed längre tid och krävs mer energi för att uppnå kokpunkten i en tryckkokare men eftersom det är den tillförda värmen som tillagar maten och inte själva kokningen så blir maten färdig fortare."
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: BrazilianLinda skrivet 2007-09-06 14:04
Jag älskar min tryckkokare och skulle inte vilja vara utan den! Använder den flera ggr i veckan faktiskt. Underbar till grytor och segt kött :) Ris däremor skulle jag inte koka i den...
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-07 08:14
Roffe, Linda: Ni råkar inte ha någon liten bild på era tryckkokare?

Varför inte koka ris i den Linda?

"Någon smakförändring på grund av att du sjuder under tryck blir det givetvis inte. " - men nu är det ju på modet att bereda maten på så låg temperatur som möjligt för att tillaga precis bara det som behövs och att behålla så mycket vätska som möjligt i råvarorna, men tryckkokning går ut på att koka på högre temperatur än vanligt..? Så nån skillnad måste det väl bli? ???
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-09-07 11:10
Skillnad på kokning och tex ungnstillagning då man eftersträvar lågtemp.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-09-07 11:28
Så du menar att när man så att säga väl passerat kokpunkten vid kokning så spelar det inte någon som helst roll för slutresultatet om man kokar på 100, 150 eller kanske 300 grader? ???
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-09-07 11:47
Kuggfråga. Men mej veterliggen inte. Men jag har aldrig testat trots att jag är ägare till en ångbåt. ;D ;D
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2007-11-16 12:04
Hej,

Använder min tryckkokare ofta, att kunna göra grytor, dillkött etc. till vardagsmat efter jobbet blir inga problem. Att använda den till att gör sås, trycka ihop lök, morötter, selleri med litet buljong och litet annat gott till en såsbas går snabbt och är enkelt. Potatis på typ 15 minuter. Man kan oftast plocka upp en för inga pengar på en loppis. Skickar med en bild på min, 40:- på en loppis i Lund.

/gilius
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-01-31 20:53
Väcker tråden... Du blir vad Du äter just nu på tv3.. Tryckkokare verkar ju vara en hitt när man läser här och ser på Skippers program..

Får väl kolla loppisen imorgon! Alla delar med, och plan botten - något annat att tänka på?
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-02-01 09:25
Vad gjorde de med tryckkokaren på tv3 som verkade så bra?

Nåt jag kommmer att tänka på är att man hört talas om tryckkokare som explorerat, är det en skröna eller kan de verkligen göra det? Och i så fall vad är det som gör att de exploderar - är det nån övertrycksventil som kan gå sönder på ett gammalt exemplar och göra dem farliga?
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-02-01 09:34
Någon annan som kanske tittade lite mer noga får berätta om tv programmet, jag såg bara att det var en tryckkokare inblandad.. :-[

Ja, tryckkokare kan säkert vara en risk, hur funkar en säkerhetsventil på en sån? Kan ju inte vara så high tech?! Man kanske bör prova sin beg kokare ute på gården eller i vedboden första gången? Låta tokkoka en timme som test?  8)

Kan inte Ni som har kokare, nyare och från förr berätta om säkerhetsventilen, hur det funkar, hur man kan kolla och rent av posta en bild?

Jag kokar av nyfikenhet.. ;D
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: roffekock skrivet 2008-02-01 15:02
Säkerhetsventilen på en tryckokare kan vara olika men alltid säker. Den som jag använder har en liten vikt uppepå röret som du ser sticker upp på locket,när då trycket stiger så lyfts den lilla vikten uppåt och överskottsåga pyser ut det är allt. Du ser även en svart bricka som även den åker ur om det skulle bli stopp i det lilla röret mot all förmodan. Den är använd i många år och har aldrig krånglat.
Jag passar på att lägga ut en bild på en liten bok jag har om tryckkokning går kanske att hitta på antikvariat. :D

/rolf
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Kari skrivet 2008-02-01 16:14
Tack Roffekock, verkar hur enkelt och smart som helst!

Andreas: Skulle Du våga nu? Jag skulle det. Hemma hos Roffekock.  ;) ;D
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Jomael skrivet 2008-03-11 09:56
Jag you-tubar lite och hittade denna: http://www.youtube.com/watch?v=AJQn_dzDutg&NR=1

Enligt Heston så är en tryckkokare ett måste vid tillagning av en god tomatsås.. 
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Simon02 skrivet 2008-08-21 20:34
En tryckkokare är SUPER bra. Maten smakar kanon! Dessutom är allt mycket snabbare klart.

Super bra till att koka kött och snabbt. Du kommer att bli stormförtjust. Köp större 3-4l då får du plats....  till det mesta.  ;)
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: webguide skrivet 2008-09-23 07:37
Citat från: Andreas skrivet 2007-09-07 11:28
Så du menar att när man så att säga väl passerat kokpunkten vid kokning så spelar det inte någon som helst roll för slutresultatet om man kokar på 100, 150 eller kanske 300 grader? ???


Det stämmer ju inte, när man t.ex. tillagar kött vill man att det skall befinna sej mellan 40 och 50 grader (inte 100 på det exakta temperaturområdet) under så lång tid som möjligt då enzymer som bryter ner köttfibrerna är aktiva vid de temperaturerna = mörare kött. Jur högre temperatur man tillför produkten ju snabbare blir den varmare än 60 grader och därmed förlorar man det önskvärda temperaturområdet.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-09-30 09:30
Ja det låter rimligt och det måste väl då betyda att kött som tillagas i tryckkokare blir segare och torrare? ???
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: webguide skrivet 2008-10-02 11:10
Någon som har idéer kring märken!?
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Kalle.holmqvist skrivet 2008-11-26 20:36
Tryckkokare är ett grymt bra kokredskap! Utom lands har dom ofta flera som står och brummar på spisen i hemma köken. Jag köpte en efter att ha blivit sugen på en när jag var inne på www.proffskoket.blogg.se gå in och läs vad dom skriver om den där. Så kommer du nog också köpa en.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-11-27 09:01
Det är säkert bra med en tryckkokare men hur kunde du bli sugen på en efter att ha läst proffskökets åsikter? Vilken tidsoptimism! Vem kokar potatis i 40 min? Och vad är det som tar fyra timmar att koka?
Nuförtiden finns det ju nästan bara snabbkokt kött; t.o.m fläsklägg o koke-älg tar bara dryga timmen att koka. Hönor o märgpipa, prisvärda långkokare, går ju inte att köpa längre.

Man hänvisar till hittarecept.se där det finns 53 recept för tryckkokare. Ok, kokta grisfötter o oxsvanssoppa tar tid, men hur ofta äter man det? Och var köper man sånt kött?
Resten av recepten tycker jag man klarar att laga utan tryckkokare; kycklinggrytor t.ex.

Men, Kalle.holmqvist, du verkar uppriktigt förtjust i din tryckkokare. Vad använder du den till? Ge oss några heta tips ;)
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Kalle.holmqvist skrivet 2008-12-14 21:09
Citat från: agnetasch skrivet 2008-11-27 09:01
Det är säkert bra med en tryckkokare men hur kunde du bli sugen på en efter att ha läst proffskökets åsikter? Vilken tidsoptimism! Vem kokar potatis i 40 min? Och vad är det som tar fyra timmar att koka?
Nuförtiden finns det ju nästan bara snabbkokt kött; t.o.m fläsklägg o koke-älg tar bara dryga timmen att koka. Hönor o märgpipa, prisvärda långkokare, går ju inte att köpa längre.

Man hänvisar till hittarecept.se där det finns 53 recept för tryckkokare. Ok, kokta grisfötter o oxsvanssoppa tar tid, men hur ofta äter man det? Och var köper man sånt kött?
Resten av recepten tycker jag man klarar att laga utan tryckkokare; kycklinggrytor t.ex.

Men, Kalle.holmqvist, du verkar uppriktigt förtjust i din tryckkokare. Vad använder du den till? Ge oss några heta tips ;)


Går inte att beskrivas, måste upplevas :) Lite den känslan är det med en tryckkokare. Faktum är att jag använder den mer än vad jag trodde att jag skulle göra när jag köpte den. Jag har kokat benfri fläsklägg senast förra veckan. Det går att köpa en hel del roliga styck-detaljer i ex. hötorgshallen. Men om du är intresserad så går det nog att "special" beställa i dom flesta mat affärer. Jag älskar att laga mat. Att köpa färdig lagad mat är inte riktigt min grej även om det mesta sousvide tillagade maten är riktigt bra.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Kapten skrivet 2009-01-28 13:36
Jag vet inte hur jag skall hålla mig till tryckkokare men i mitt hem finns det varken tryckkokare eller micro. Därimot sattsar jag mitt kort på ånga. Varför kan man fråga sig. Åga påskyndar de processer som vi vill samtidigt kan vi behålla lite av det vi behöver. Bara som sidospår så har näringsvärdena på våra grönskaer sjunkit med 30% de senaste 10 åren. Så genom att inte koka gönsaker minskar jag urlakningen av vitaminer, genom att hålla kärntemeraturen under 60 grader i tillagningsprocessen stannar ca 80% av c-vitamin kvar i grönskerna. Att göra det in tryckkokare som kokar på 130 grader eller mer är väldigt svårt.  ;)
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-01-29 16:00
agneta du är bara avundsjuk för att du förmodligen ingen har. Du vet att det existerar mycket långkok om du tänker efter och en tryckokare är en väldigt stor fördel vid dessa kok. Du menar kanske att det inte är så nödvändigt (ytterligare en pryl att ha koll på) okej inte  livsnövändigt men mycket användbar. ;)

/rolf
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-01-29 17:32
Citat från: roffekock skrivet 2009-01-29 16:00
agneta du är bara avundsjuk för att du förmodligen ingen har
Ja, det är väl så det är :'(
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2009-02-08 18:44
Off topic: Varför är den här trååden klistrad?
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Andreas skrivet 2009-02-08 18:58
Den är bedömd som intressant och fortfarande outredd.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: KockKalle skrivet 2009-03-14 19:11
En modern tryckkokare har en rad förtjänster. Bland annat det att smaken blir otroligt mycket bättre och maten blir godare.

Efter att ha lästa Anna Skippers nya kokbok "Mat med Tryck" är jag helt imponerad, såväl av bilder som av recepten. Det är en av de trevligaste kokböcker jag sett på länge. Den borde få pris som årets kokbok.

Jag rekommenderar alla som vill ha alla svar på vad en tryckkokare är och vad man kan göra med en tryckkokare att läsa boken. Anna visar verkligen att hon inte bara behärskar kunskapen om hur maten påverkar vår kropp utan att hon även är en kock av hög dignitet.

Citat från: Andreas skrivet 2007-07-12 21:46
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckkokare
" I en modern tryckkokare för hushållsbruk ligger temperaturen på ca 130 grader. Koktiden reduceras därmed till mindre än hälften"

Det låter ju bra, men smakar maten lika gott när man tryckkokat istället för att koka som vanligt, någon som vet?
Citat från: Andreas skrivet 2007-07-12 21:46
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckkokare
" I en modern tryckkokare för hushållsbruk ligger temperaturen på ca 130 grader. Koktiden reduceras därmed till mindre än hälften"

Det låter ju bra, men smakar maten lika gott när man tryckkokat istället för att koka som vanligt, någon som vet?
Titel: Tryckkokaren är fantastisk
Skrivet av: KockKalle skrivet 2009-03-14 19:18
Anna Skippers nya kokbok "Mat med tryck" är en av de trevligaste kokböcker jag sett.

Jag har själv en samling på över 300 kokböcker och Anna Skippers kokbok hör numer till en av favoriterna. Jag kan inte fatta att jag har missat tryckkokaren och hur välsmakande maten blir när man använder en dylik tingest. Som kock skäms jag nästan att jag missat detta fantastiska köksverktyg.

Det finns en rad fördelar, bl.a. att det tar en bråkdel av tiden att lag maten i en tryckkokare samt att man behåller näringen på ett effektivare sätt. Men för mig som kock är smakförbättringen och kvaliteten och det slutgiltiga resultatet det avgörande.

Anna Skipper imponerar. Nu tar hon steget fram och hon visar att hon utöver sina kunskaper om hur maten fungerar i kroppen, också har en speciell begåvning för matlagning.

Jag rekommenderar alla som är intresserade av matlagning att köpa denna vackra och fina bok. Otroligt fina och inspirerande bilder ackompanjerar de välsmakande recepten på ett mycket trevligt sätt.

Jag ska puffa för att vi köper en tryckkokare till krogen där jag arbetar.

Nu ska jag ut i köket och tryckkoka lite i mitt eget kök igen!
Titel: SV: Tryckkokaren är fantastisk
Skrivet av: kurt skrivet 2009-03-15 08:30
Jag kan tänka mig att tryckkokaren också skulle fungera bra för att koka pappersmassa av Anna Skipper s.k. böcker.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-03-15 12:08
kurt, det är något som säger mig att du inte uppskattar Anna Skippers böcker ;D
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Fredrik A skrivet 2009-04-09 14:24
Citat från: webguide skrivet 2008-10-02 11:10
Någon som har idéer kring märken!?


Hej,

Intressant tråd! Personligen har jag två tryckkokare (http://www.tryckkokning.se/tryckkokare) från WMF, både en ny modell samt en gammal. Är mycket nöjd med dem båda. Tror inte märket är avgörande, däremot är storleken viktig. Min första tryckkokare rymde 4,5liter vilket jag snabbt märkte var för lite för mina behov. Skaffade då ytterligare en som rymmer 6,5liter. Den använder jag oftast, men faktum är att det händer ganska ofta att jag använder båda. Funderar på att köpa ytterligare en på 2,5-3liter också.

Har inte hittat så mycket recept på nätet kring tryckkokning, varpå jag satte upp siten www.tryckkokning.se (http://www.tryckkokning.se) som enbart handlar om tryckkokning. Har märkt att det mesta kan tillagas i en kyckling och att det samtidigt blir mycket gott, en favorit är kyckling i röd curry (http://www.tryckkokning.se/kyckling-i-rod-curry/).

Funderar på att köpa boken ni pratar om, ska försöka ta mig till en bokhandel och bläddra lite i den först.

Glad Påsk!

Fredrik på Tryckkokning.se
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Morsan skrivet 2009-04-09 14:48
Jag älskar min tryckkokare TROTS vad icke kostutbildade Anna Skipper säger.
Jag tycker visst att det tar åtskililliga timmar att koka en kalops t ex utan tryckkokare, med tanke på det kött de slauför i affärerna nuförtiden.
Med en tryckkokare får jag köttet så mört att det faller sönder på 45 min.
Jag ska definitivt gå in på tryckkokningssajten och kika på recept. tack Fredrik.:)
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: agnetasch skrivet 2009-04-10 09:13
Fredrik@Tryckkokning.se:
På din sida står det att du såg programmet: "Du är vad du HETER" Du menar väl ÄTER, eller är det ett skämt (som jag inte fattar)?
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Fredrik A skrivet 2009-04-30 21:58
Citat från: agnetasch skrivet 2009-04-10 09:13
Fredrik@Tryckkokning.se:
På din sida står det att du såg programmet: "Du är vad du HETER" Du menar väl ÄTER, eller är det ett skämt (som jag inte fattar)?

Tack Agnetasch! Det är jag som irrat till det, givetvis är det rätta "du är vad du äter". Jobbigt att vara vad man heter då man ofta inte väljer sitt eget namn.. he he. Har rättat till felet på tryckkokning.se/tryckkokare/ (http://www.tryckkokning.se/tryckkokare/). Tack för ditt påpekande!

Fick nyligen fem bidrag på klassisk husmanskost för tryckkokare från Jenny Lundberg (http://www.tryckkokning.se/tag/jenny-lundberg/). Finns det någon som vill dela med sig av recept så kan vi erbjuda ära och berömmelse i utbyte...

Trevlig tryckkokning!

Fredrik på Tryckkokning.se (http://www.tryckkokning.se/tryckkokare/)
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Anne skrivet 2009-08-11 16:10
Jag är lite sugen på en tryckkokare. Men - hur vet man när något är klart? Normalt smakar jag ju efter hand, men lyfter man på locket här så... måste man väl liksom koka upp trycket igen? Eller hur funkar det? :) man lär sig väl efterhand, antar jag.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Morsan skrivet 2009-08-11 16:52
Ja, det är nackdelen. Men dettar inte så lång tid att koka upp trycket igen. Några min högst.
Och jag brukar ha i köttet först i grytor. då jag vill ha det så att det faller sönder. Morötter t ex tar bara 5-10 min, medan köttet kan ta 50 min.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Fredrik A skrivet 2009-08-11 20:22
Hej!

Håller med om att det är svårt med tiderna. Sedan tidigare är man van vid att kunna smaka på innehållet i grytan. Har märkt att det är en vanesak, och att exempelvis potatis ofta blir lite lätt överkokt i början. När det gäller exempelvis bönor (http://www.tryckkokning.se/kidneybonor/) tycker jag att det blir avsevärt mycket godare i tryckkokaren än de färdiga i burk.

Har du ett recept för tryckkokare du vill dela med dig av? Tar tacksamt emot recept till www.tryckkokning.se (http://www.tryckkokning.se). Givetvis omnämns ni med namn samt eventuell länk till egen hemsida motsvarande.

Ser fram emot recept och kommentarer!

Fredrik på Tryckkokning.se (http://www.tryckkokning.se)
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Anne skrivet 2009-08-12 11:04
Jag antar att det hela är som ett vanligt kokkärl när man väl tagit av locket? Man kan väl bryna, eller reducera för den delen, som vanligt?

Jag ser möjligheter med buljong...
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Morsan skrivet 2009-08-12 13:15
Mjae, bryna vet jag inte riktigt. I tryckkokaren bränns saker lättare fast i botten. Men reducera och reda kan man frstås göra efter att man tagit av locket. Reder gör man alltid på slutet när man tagit av locket med tryckkokare, annars bränns det. Det är en detalj som jag själv tycker är ett minus. Men ofta låter jag grönsakerna gå klart under den tiden. Personligen vill jag nämligen att en vanlig vetemjölsredning ska puttra i 20 min, annars smakar det tapetklister.
Trots det så lagar jag alltid grytor i tryckkokare nu. Annars får man ju koki tre timmar om man ska få riktigt mört kött.
Höna och kyckling är också fantastiskt att koka i tryckkokare, det tar c:a en kvart att få det så mört att det faller av benen.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: roffekock skrivet 2009-08-13 15:54
Avsmakningen gör du ju på slutet och då använder du kokaren som vanlig gyta

/rolf
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Fredrik A skrivet 2009-08-13 18:13
Det stämmer förvisso att man kan göra "slutfasen" utan lock. Måste posta länken igen som Jomael postat tidigare i denna tråd: http://www.youtube.com/watch?v=AJQn_dzDutg&NR=1 Den visar vikten av att inte öppna locket i onödan eftersom aromer kanske kan gå förlorade. He he. Å andra sidan kör han tryckkokaren utan lock i fem minuter.

Vad tror ni!?

Fredrik på Tryckkokning.se (http://www.tryckkokning.se)
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Morsan skrivet 2009-09-07 14:30
Jag kör ofta tryckkokaren, med loc, men utan tryck c:a 5 min om jag vill ha i någon grönsak, som inte ska bli helt sönderkokt.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Fröken Dill skrivet 2009-09-15 16:04
I Brasilien äter de mycket svarta bönor och dessa kokas i tryckkokare med bra resultat. Det går snabbare och bönorna blir heller inte så sönderkokta! Jag skulle vilja ha en tryckkokare om den fick plats i mitt pyttekök.
Hälsar fröken Dill
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: jelvis skrivet 2009-09-17 22:11
Citat från: Fröken Dill skrivet 2009-09-15 16:04
I Brasilien äter de mycket svarta bönor och dessa kokas i tryckkokare med bra resultat. Det går snabbare och bönorna blir heller inte så sönderkokta! Jag skulle vilja ha en tryckkokare om den fick plats i mitt pyttekök.


Jag har bott i Brasilien i ett halvår men fick tyvärr inte plats med tryckkokaren i resväskan när jag åkte hem. Kostar bara 150:- - 200:- för en rejäl tryckkokare där. De jag har sett här hemma är betydligt dyrare.

Det är inte bara svarta bönor som körs i tryckkokaren, det mesta med lång koktid används. När jag var med och gjorde en feijoada så kördes allt i tryckkokarna i omgångar, kokkött och bönor.

I São Paulo så äter man betydligt mer bruna bönor (Feijão Carioca) än svarta.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Morsan skrivet 2009-09-17 22:40
Vad sjysst! Man undrar varfr tryckkokare är så dyra här? 1000 spänn betalade jag för min senaste klenod som rymmer 7 liter.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: jelvis skrivet 2009-09-20 20:17
Citat från: Morsan skrivet 2009-09-17 22:40
Vad sjysst! Man undrar varfr tryckkokare är så dyra här? 1000 spänn betalade jag för min senaste klenod som rymmer 7 liter.


Det undrar jag också. Det är klart, de jag har sett här är lite mer designade och påkostade. Där är de mer som vilken kastrull som helst.

Tror också att det bara är matintresserade som köper tryckkokare här. De är nog en grupp som är mer villig att spendera pengar på husgeråd.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: crille skrivet 2010-02-01 19:26
Hur är det med näringsämnen? Bevarar man dem bättre om man tryckkokar grönsaker, rotfrukter etc?
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2010-02-02 14:05
Plockade upp en ny tryckkokare, Fissler Vitavit Royal 6 liters komplett knappt använd för 145:- på Erikshjälpen i Genarp. Vilken lycka.

Läste en intressant artikel om att koka buljong under tryck, det är stor skillnad på ventilernde och ej ventilerande kokare, fler som upplevt detta ?
http://cookingissues.wordpress.com/2010/01/27/pressure-cooked-stock-2-changing-pressures-playing-with-chemistry/
/gilius
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Kari skrivet 2010-02-04 15:34
Grattis Gilius! Fynd! Får vi se?
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Per-Erik skrivet 2010-02-04 21:18
Gilius: Intressant artikel du hittade ang. buljongkok och tryckkokare.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: jelvis skrivet 2010-02-06 09:57
Någon som har lite rekommendationer på ett bra fabrika tryckkokare? Hade tänkt att köpa en på eBay eftersom jag tycker att de är för dyra här i Sverige. I Brasilien hade jag kunnat plocka ut några bra fabrikat för 150:-/styck men jag har inte hittat dem på eBay.
Titel: Vilken tryckkokare?
Skrivet av: marisan skrivet 2010-12-04 14:22
Lite sugen på en tryckkokare så här i gryttider, men vilken tryckkokare är mest prisvärd?
Titel: SV: Vilken tryckkokare?
Skrivet av: Gilius skrivet 2010-12-05 16:44
Jag började med loppisfynd, sedan hade jag sådan tur att jag hittade en Fissler i perfekt skick för 150:-, den har jag nu bytt alla packningar på så den är i nyskick.
Alla nya tryckkokare av klass kostar en del, om du vill ha en ny så snåla inte då kan du ha den i många år och hitta alla reservdelar som kan
behövas.
Vill du ha en ny så kolla på ebay.de eller på kontinenten, de finns i alla hem där och stora volymer brukar ge lägre priser.

/gilius
Titel: SV: Vilken tryckkokare?
Skrivet av: Andreas skrivet 2010-12-06 12:34
Vilken storlek ska man välja? Tittar man hos exempelvis tretti.se så rymmer de mellan 4-8,5 liter http://www.tretti.se/hushallsapparater/koksredskap/tryckkokare

Det är ju alltid bra att ha möjlighet till storkok, men oftast kanske man klarar sig med någon eller några liter. Är det nån nackdel att bara fylla en stor kokare lite, tar det kanske längre att få upp trycket eller så? Kan man koka bara nån liter i en 8,5-liters-tryckkokare eller måste man fylla till någon miniminivå för att det ska fungera bra?
Titel: SV: Vilken tryckkokare?
Skrivet av: Hasse skrivet 2010-12-06 17:53
Även jag har gått i tryckkokartankar, men kan inte riktigt motivera kostnaden med att långkoken går snabbare. Ett långkok sköter sig själv och jag känner inget behov av att snabba på den processen, utom när det handlar om buljongkok som ju tar väldigt lång tid. Men övertyga mig gärna! Nya prylar är kul! Kanske kan vi gå ihop några stycken och få ett bra pris?

Gilius har publicerat en bruksanvisning till tryckkokaren "Lisa" från Nilsjohan. Där kan man läsa lite om hur tryckkokning går till:

http://www.hammar.se/mat/wp-content/uploads/2010/09/Lisa.pdf (http://www.hammar.se/mat/wp-content/uploads/2010/09/Lisa.pdf)
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2010-12-19 17:31
Jag har fallit för frestelsen och köpt en tryckkokare. En åttaliters Demeyere. Jag fick möjlighet att köpa den till ett oslagbart pris och jag tror att jag är kär.
Titel: SV: Vilken tryckkokare?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2010-12-19 17:34
Jag fick möjlighet att köpa en åtta-liters Demeyere och en ångkorg för 1600. Det tyckte jag var ett bra och prisvärt köp.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Kari skrivet 2010-12-19 19:00
Oslagbart som? Kärlek på köpet, cool ;)
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Chris V skrivet 2011-04-30 14:18
Hepp!

Det stämmer att kött helst ska kokas på låg temperatur länge sk "sous vide" men fördelen med en tryckkokare är att du itne behöver ha säskilt mycket vätska i den, du behöver bara precis så att kokaren fylls med ånga under ett givet tryck (innan säkerhetsventilen börjar släppa ut ånga) och håller maten fuktig.

På så sätt kokas maten med ånga och du får fördelen att maten behåller smakämnen och vitaminer. tryckkokare är speciellt praktikst med grönsaker. Nu finns ju moderna ångkokare och då kan man tänka sig att man förlorar iden med en tryck kokare men vissa rätter behöver en tryckkokare. Kan inte komma på dem just nu men min mormor som var en mästare i köket insisterade på att vissa rätter blev bättre med tryckkokare öven en ångkokare.

Du kan spränga en tryckkokare om du sätter den på högsta möjliga värme, har i förmycket vätska och klantar dig med säkerhetsventilen. Du får en nasty tryckexplosion med metall splitter. Effekten kan liknas med att någon slängt in en pinapple granat i ditt kök. Undvik att klanta dig och följ anvisningarna så borde du inte har något problem. Min mormor klarade av att använda en tryckkokare i 60 år innan hon dog (i en icke tryckkokar relaterad olycka =P ) så du klarar det nog utan problem.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Gilius skrivet 2011-05-01 14:42
Temperaturen i en tryckkokare är ju över 100C och har ingen direkt koppling till sous vide.

/gilius
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Peter Carlsen skrivet 2011-11-07 15:45
Söker packning till tryckkokare Nils Johan "lisa" kan man få tag idetta sökt på flera nät sidor utan lycka, Hjälp.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Marion Johnson skrivet 2011-11-20 08:29
"Jag vet inte hur jag skall hålla mig till tryckkokare men i mitt hem finns det varken tryckkokare eller micro. Därimot sattsar jag mitt kort på ånga."

En tryckkokare fungerar just genom ånga. Om du köper en modern Fissler tryckkolare så har den även en funktion som utan tryck ångkokar om du vill. Utmärkt för spröda grönsaker och fisk.

Kolla gärna engelskspråkiga sidor där det finns mycket mera. Om ni funderar på att köpa så gör samma sak. Det finns mycket att välja på och det gäller att få värde för pengarna. De billiga kanske ger samma tryck men bränner vid lättare då de inte har samma värmefördelande botten etc.

Ur nutritionssynvinkel så bevarar man näringsämnena och om man har ett miljöintresse så minskar man på energiåtgången (lägre temperatur på plattan och kortare tid).

Vegetarianer och vi andra animalminimalare  kan glädjas åt att böner av olika slag kokar betydligt snabbare.

Har just skaffat min andra som jag ska ha på långsegling då matvanorna måste präglas av avsaknad av färskvaror och begränsad tillgång på färskvatten. Dock ett vanligt scenario i större delen av världen.

Dessutom älskar jag att laga mat  ;D

MarJohn
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: vilsjin skrivet 2012-05-02 18:25
Vet någon vad denna tryckkokare heter eller var man kan hitta en bruksanvisning?
(http://ohmansmatovin.files.wordpress.com/2012/05/tryckkokare.jpg?w=455&h=327)
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Per Ringström skrivet 2012-09-23 05:22
Jag bor sedan 1984 i Costa Rica där det finns tryckkokare i alla hem. I Sverige såg jag aldrig någon. Vi äter ofta linssoppa kokt i tryckkokare med griskött och grönsaker. Koktiden är sju minuter från det börjar pysa tills vi slår av strömmen. Sedan efterkokas det till trycket är normalt.Favoriträtten i mitt hem och jättegott. Glöm inte Tabasco i soppan.

Jag kommer ihåg att ingen i Sverige ville ha tryckkokare för det var farligt. Jag antar att något hade hänt men vet någon när, var, hur.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: milaja skrivet 2012-09-25 21:34
Jag är mycket nöjd med min femhundrakronors tryckkokare från IKEA ... den kanske är lite väl stor så jag funderar på att komplettera med en mindre, men den fungerar som den ska! (jag hamnade här på forumet som jag inte har varit på på jättelänge nu när jag letade recept på oxsvanssoppa, så nu fortsätter jag leta ;))
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Skogis skrivet 2012-10-29 13:48
Oupss.
När jag läst igenom alla inläggen inser jag att tryckkokaren jag köpte kanske är i största laget, 10L!  :)

Kanske har jag bitit mig i tummen men oftast är det bättre med en för stor gryta än en som är för liten. Priset var dock oslagbart och jag lär väl snart märka om kvalitén är densamma.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Skogis skrivet 2012-11-14 12:54
Jag är imponerad.

Trots att min gryta är på 10L har det inte bränt vid en enda gång ännu. Inte ens när jag skulle göra ketchupen som skulle tryckkokas i 20 minuter och inte bestod av mer än 100gr vatten och 100gr tomatpuré blev det några märken i botten.

Ett klipp!

Ska man våga poppa popcorn i den? Har hört att det ska gå bra men är lite tveksam.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Robert021 skrivet 2012-11-15 14:20
Är det någon som testat IKEAs? Jag är lite sugen på att införskaffa en lite mindre kokare också.

Vet någon om de riktigt små är något att ha? Jag menar alltså de som är mindre än  tre liter. Har de samma goda egenskaper som de större?
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Enkelt,sunt&gott skrivet 2012-12-24 23:17
Intressant läsning. Fick en tryckokare idag och så klart började jag plugga på vad man kan göra förutom koka ris, potatis, bönor och grytor. Jag undrar om man kan koka hela köttstycken så dom blir möra och fina eller ska jag bara använda en slowcooker för det. Tänker så klart utanför lådan här och försöker komma på lite mer udda sätt att använda den på.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Född hungrig skrivet 2013-02-02 15:05
Någon mer än milaja som har något att berätta om Ikeas tryckkokare? Nyfiken då den har ett gynnsamt pris.
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: FredrikA skrivet 2014-01-16 11:40
Citat från: vilsjin skrivet 2012-05-02 18:25
Vet någon vad denna tryckkokare heter eller var man kan hitta en bruksanvisning?
(http://ohmansmatovin.files.wordpress.com/2012/05/tryckkokare.jpg?w=455&h=327)


Det är samma som jag har och i grunden en tysk Tischfein och såldes i Sverige av NilsJohan.

Reservdelar hittar man lättast i Tyskland.

Min har jag köpt ny tätning till och jag har denna:

Nils-Johan Tryckkokare
Tätning:
Artikelnummer : 6068809990, 6068809997, 37.8947.9903
Märke: WMF/Tischfein DIAM. INT. 20cm. / DIAM. EXT. 22cm.

Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Gastrofysik skrivet 2017-08-22 19:56
Citat från: Andreas skrivet 2008-09-30 09:30
Ja det låter rimligt och det måste väl då betyda att kött som tillagas i tryckkokare blir segare och torrare? ???


Det blir inte segare (seg bindväv bryts ner snabbare) och inte torrare (kärlet stänger in fukten). Det som händer är väl i princip att de 20 extra graderna (ungefär) skyndar på nedbrytning av cellväggar, smakbildande reaktioner (t ex mellan proteinet i kött och stärkelsen i rotfrukterna när man kokar buljong).  Det är till buljong jag själv använder kokaren mest, perfekt att få till en bra buljong snabbt utan att fylla hela huset med grytdoft i timmar.

EDIT: Svarade på ett urgammalt inlägg av misstag... Inte särskilt "computer savvy..."  ::)
Titel: SV: Är en tryckkokare någonting att ha?
Skrivet av: Mat-Janne skrivet 2017-12-10 16:27
Grundinformation: Tryckkokare är till för att höja temperaturen på vatten som i normalt lufttryck kokar vid 100 grader celcius. Med en tryckkokare innesluter du vattnet och när det börjar koka höjer det själv  trycket och dämed slutar det koka och trycket höjs. När trycket höjs kan det börja koka igen men sedan höjs trycket ytterligare. Detta fortsätter tills ventilen öppnar och ett jämviktstillstånd inträder. Då är vattnets temperatur ca 120-130 grader beroende på ventilens inställning.

Mat som befinner sig i tryckkokaren i detta läge kommer att tillredas snabbare beroende på högre temperatur. Ibland är det bättre men ibland vill man istället använda en långsamkokare (Slow Cooker) beroende på vilket slutresultat man vill att ingrediensen ska ha.

Det finns många experter här som kan svara på vilken tillagningsmetod är optimal för respektive ingrediens.