Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: Urban skrivet 2007-07-07 19:33

Titel: Ört och vitlöksgravad strömming
Skrivet av: Urban skrivet 2007-07-07 19:33
Här kommer ett recept på Ört och vitlöksgravad strömming som jag åt till midsommar.
Detta var otroligt gott!, så prova gärna att göra det själva. Kanske är detta nånting för Elka som verkar ha ett överskott av strömming i frysen.

Ört och vitlöks gravad strömming

Tillagningstid: 35 min  + 1 dygn i kylen.

Ta 500 g färsk strömmingsfilé och drag bort skinnet.

Gör sedan en lag på nedanstående recept. Låt lagen svalna, och lägg i strömmingsfileérna. Ställ in i kylskåpet 1 dygn.

1 liter vatten
2 dl ättiksprit 12%
1 msk salt
1 msk socker

Efter ett dygn så gör du ört och vitlökssåsen så här:

Mixa ägggulor med allt utom cream fraiché o olja. Häll sedan försiktigt olja i rör sist i cream fraiché. Smaka av med salt peppar och socker.

2,5 äggulor
2,5 matolja
1dl cream fraiche
0,5 knippe bladpersilja
2,5 vitlöksklyftor
1 msk fransk senap
1 msk vanlig senap
1 scharlottenlök
5 små ansjovisfileer
0,5 knippe gräslök eller lite purjolök

Lyft sedan ur strömmingsfileérna ur ättikslagen och lägg dom i ört och vitlökssåsen. Servera med kokt potatis!.
Titel: SV: Ört och vitlöksgravad strömming
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-07-09 14:04
Flyttade frågorna om hur man skinnar och filéar strömmingen till egen tråd:
http://matforum.nu/index.php?topic=409.0