Här kommer ett recept på Ört och vitlöksgravad strömming som jag åt till midsommar.
Detta var otroligt gott!, så prova gärna att göra det själva. Kanske är detta nånting för Elka som verkar ha ett överskott av strömming i frysen.
Ört och vitlöks gravad strömming
Tillagningstid: 35 min + 1 dygn i kylen.
Ta 500 g färsk strömmingsfilé och drag bort skinnet.
Gör sedan en lag på nedanstående recept. Låt lagen svalna, och lägg i strömmingsfileérna. Ställ in i kylskåpet 1 dygn.
1 liter vatten
2 dl ättiksprit 12%
1 msk salt
1 msk socker
Efter ett dygn så gör du ört och vitlökssåsen så här:
Mixa ägggulor med allt utom cream fraiché o olja. Häll sedan försiktigt olja i rör sist i cream fraiché. Smaka av med salt peppar och socker.
2,5 äggulor
2,5 matolja
1dl cream fraiche
0,5 knippe bladpersilja
2,5 vitlöksklyftor
1 msk fransk senap
1 msk vanlig senap
1 scharlottenlök
5 små ansjovisfileer
0,5 knippe gräslök eller lite purjolök
Lyft sedan ur strömmingsfileérna ur ättikslagen och lägg dom i ört och vitlökssåsen. Servera med kokt potatis!.
Flyttade frågorna om hur man skinnar och filéar strömmingen till egen tråd:
http://matforum.nu/index.php?topic=409.0