Matforum

Hemmalagat - laga själv => Råvaror, halvfabrikat => Ämnet startat av: bryggens skrivet 2008-12-02 19:20

Titel: Purjolök
Skrivet av: bryggens skrivet 2008-12-02 19:20
En liten undran: Hur mycket av purjon använder ni? Själv blir det mest den "runda" delen, blasten åker mest bort. Tycker det är lite slöseri.
Tips?
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: CII skrivet 2008-12-02 20:02
Jag försöker använda så mycket som möjligt som ser fräscht ut. Det är ju i det gröna som smaken och näringen sitter, tycker jag.
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: kryddburken skrivet 2008-12-02 21:46
Den vita delen använder jag ofta finhackad på knäckebröd, den är mild och fin!

Den gröna delen är jag mest rädd om, däri sitter ju den mustiga purjosmaken!
Så här slängs kanske 1½cm på sin höjd av blasten!
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-12-03 09:34
Lustigt att du kallar det gröna blast, så har jag aldrig sett på purjo. Här åker allt med utom rötterna.
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: Marie skrivet 2008-12-03 15:48
Den gröna delen använder jag i wokrätter, blir supergott.
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-12-05 09:09
...jag har fått för mig att det är den nedre delen som har mest smak? Jag använder hur som helst alltid hela men oftast får man förstås ansa bort längst ut på topparna eftersom de brukar vara fula.

Finns det nåt riktigt enkelt sätt att få en purjolök helt ren från all jord som gömmer sig mellan lagren?
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-12-05 09:42
Vad tror du om högtryck?
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-12-05 10:01
Ja det skulle kanske gå lättare att spola bort jorden med lite tryck på vattnet men det förutsätter ändå att man kommer åt jorden, det går inte att spola rakt genom en purjolök utan att den tar skada. Problemet är med andra ord att komma åt jorden utan att purjolöken faller i atomer. Är det finstrimlad purjo spelar det ingen roll, då fungerar det bra att klyva hela löken på längden från topp till tå och dela upp den i lager och skölja innan man kör den i matberedaren. Men om det ska vara större purjobitar, hur sköljer man då sin purjolök på bästa sätt utan att ha sönder den i onödan?
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-12-05 10:27
Du får köpa många purjolökar o ta deras nedersta delar som inte är grusiga. Resten skär du i bitar o lägger i frysen för framtida behov.
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-12-05 11:41
Ja det kanske är enda sättet..?

Frysa rå lök har jag faktiskt aldrig gjort, är det inte svårt förpacka den så att inte annat i frysen tar smak?
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-12-05 12:02
Man kan ju lösfrysa o lägga i Tupperwarelåda ;D
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: Anne skrivet 2008-12-05 12:24
Nämen hur smutsig purjolök har ni eg? :) Jag brukar skära ett snitt, vika upp bladen lite och skölja - that's it.
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: Andreas skrivet 2008-12-07 09:12
Agneta: Är tupperware så tätt alltså?

Anne: Det är ju olika men jag tycker purjo ofta är tämligen jordig, kanske beror det på hur den hanteras den när den skördas? Jord och jordbakterier har jag respekt för.
Titel: SV: Purjolök
Skrivet av: agnetasch skrivet 2008-12-07 11:39
Tupperware är täta o väljer man en tjock o fin burk slipper du ev löklukt.

Annars tycker jag att purjolök håller sig i evigheter i kylen om man delar den på tre delar, tvättar den o vaccar den i ett par plastpåse.