2024-04-25 20:48


Skriv svar

Notera: Detta inlägg kommer inte synas förrän det godkänts av en moderator.
Bilagor och andra tillval
Verifiering:
Please leave this box empty:

Stava till mjölk baklänges!:

kortkommandon: tryck alt+s för att skicka/posta eller alt+p för att förhandsgranska

Ämnessammanfattning

Skrivet av Pekka
 - 2008-11-20 10:19
Citat från: Hasse skrivet 2008-11-03 18:11
Jag håller också på kopplingen drag - kyla. Kan det möjligen också vara så, att man vill undvika att degen torkar på ytan, och därför vill ha dragfritt?

Angående hur länge man kunnat köpa jäst, citerar jag Jästbolagets hemsida:[1]

Men på 1700-talet lärde vi oss använda öljäst i bakningen. Efter hand utvecklades tekniken och i mitten av 1800-talet fick Sverige bagerijäst...


[1] http://www.jastbolaget.se/eway/default.aspx?pid=272&trg=Content_5719&Main_5717=5719:0:&Content_5719=5723:0:10,2015:1:0:0:::0:0
Ja...du är inne på rätt spår.. :)
Degar jäser inte sämre för att de utätts för drag, däremot så blir den sidan av degen som det drar på torr.
När du sedan ska grädda brödet så kommer det att bli snett, eftersom brödet inte stiger på den sidan där det är torrt.
Skrivet av Hasse
 - 2008-11-03 18:11
Jag håller också på kopplingen drag - kyla. Kan det möjligen också vara så, att man vill undvika att degen torkar på ytan, och därför vill ha dragfritt?

Angående hur länge man kunnat köpa jäst, citerar jag Jästbolagets hemsida:[1]

Men på 1700-talet lärde vi oss använda öljäst i bakningen. Efter hand utvecklades tekniken och i mitten av 1800-talet fick Sverige bagerijäst...


[1] http://www.jastbolaget.se/eway/default.aspx?pid=272&trg=Content_5719&Main_5717=5719:0:&Content_5719=5723:0:10,2015:1:0:0:::0:0
Skrivet av Andreas
 - 2008-11-03 16:38
Det var bra tänkt AnnaMaria, det låter logiskt med kopplingen drag-kyla.

Men samtidigt, en deg jäser även i kylskåpet så det ska vara bra dragit då. Men det förstås, vill man att det ska jäsa någorlunda snabbt är kyla inte bra men så bråttom har man väl inte?

Kan kanske jästen har haft sämre jäskraft förr, är det exakt samma köpesjäst man köper idag som den som såldes när farfar var ung? Hur länge har man över huvud taget kunnat köpa jäst?
Skrivet av annamaria
 - 2008-11-03 15:00
Kan det vara så att det snarare är kylan den inte bör utsättas för och dragigt innebär nog kyla eller?
Skrivet av agnetasch
 - 2008-11-03 10:49
Jag har också fått lära mig att inte sätta degar i drag. Har aldrig funderat på varför ???
Skrivet av jelvis
 - 2008-11-02 20:29
Pratade med mor idag och kom att tänka på att hon alltid sagt att man skall vara väldigt noga med att inte utsätta jäsande degar för drag. Det var tydligen något hon hade fått lära sig för länge sedan men inte visste varför egentligen.

Jag kan inte riktigt se någon logiskt anledning till det. Möjligen skulle jag kunna tänka mig att man vill hålla en hyfsat konstant temperatur för degen vid jäsningen men det kan knappast vara så kritiskt.

Någon som hört något liknande och vet vad det skulle finnas för skäl?

Annonser

Powered by EzPortal