Matforum

Hemmalagat - laga själv => Maträtter, recept, tillagning => Ämnet startat av: roffekock skrivet 2007-09-30 11:36

Titel: Pressgurka
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-09-30 11:36
Citat från: agnetasch skrivet 2007-09-30 11:10
Sjömansbiff, gärna med pressgurka.


Varför kallas det pressgurka? Menas det att när man pressar ur efter saltning gurksaften? ;D

[Andreas klippte in citat från Agneta innan flytt till pressgurke-tråden.]
Titel: Pressgurka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-09-30 11:47
Nej, det är en gurka som bara journalister äter, företrädelsevis då från kvällspressen ;D
Titel: Pressgurka
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-09-30 19:17
 ;D ;D=på riktigt skojhumör idag
Titel: Pressgurka
Skrivet av: Karin skrivet 2007-10-16 15:32
Skämt åsido...pressgurka är faktiskt ett gott tillbehör till nötstekar, köttgrytor och fågel t. ex.
För 8-10 personer behövs:
2 medelstora färska gurkor
1 dl hackad persilja
1 ½ krm grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
3 msk strösocker
2 ½ msk ättiksprit

Gurkan skärs i lövtunna skivor och blandas med de övriga ingredienserna i en skål. Lägg en assiett över som press ock låt gurkan stå kallt minst en timme.

Det är "färskvara", håller sig högst ett par dagar i kylskåpet.
Titel: Pressgurka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-10-16 16:44
Kors, jag gjorde just pressgurka innan jag satte mig vid datorn,men jag gör helt annorlunda.
Till två st osthyvlade gurkor tog jag
0,75 dl 24%-ig ättika
2,25 dl vatten
2 dl strösocker
Jag antar att det myckna sockret konserverar gurkan för den håller i evigheter.
Titel: Pressgurka
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-10-16 17:57
Nu bär det av off topic, men jag bara måste påpeka hur man gör pressgurka. Allt annat är helgerån!     ;D

En fint skuren gurka varvas med salt i en skål. En tyngd läggs över och det hela får stå i press under en halv timme. Därefter kramas gurkskivorna ur och läggs i en lag bestående av:
3 msk ättiksprit
3 msk socker
2 dl vatten
1 krm vitpeppar
hackad persilja
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: Andreas skrivet 2007-10-16 18:12
Jag kände pressen och blev till sist tvungen att flytta detta till en egen pressgurketråd. Vad äter ni all denna pressgurka till förutom sjömansbiff?

Hur kramar du ur gurkskivorna Hasse?
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-10-16 18:41
Vi ska ha vår pressgurka till helstekt ungtupp,sås o färskpotatis. Till gåsen också o på leverpastejmackorna. Till frankfurterkorv o hemlagat potatismos, till pannbiff med lök. Till stekt fisk tillsammans med en kall currysås (blir lite som dansk remouladsås) Ja det är väl bara till efterrätter man inte kan ha pressgurka ;D
(Jag låter mina gurkskivor självrinna av, jag kramar inte ur dem; jag tror inte på våld mot gurkor)
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-10-16 18:57
Pressgurka är gott! Pressgurka är viktigt! Pressgurka är den gåva till mänskligheten som jag värnar alldeles speciellt om! Pressgurka ska smaka som mormors och mammas, allt annat är fel! Så, då var det sagt.    :)

Anledningen att varva gurkskivor med salt, är att saltet drar ut en del vätska ur gurkan. Därmed blir gurkskivorna mjukare, men knapriga. Detta är svårt att förklara om man inte smakat mammas pressgurka, men jämför gärna med tråden om pizzasallad http://matforum.nu/index.php?topic=903.0 där kålen slakas för att uppnå samma resultat. Mjukare, men ändå knaprig.

När gurkan har saftat av sig kramar jag ur skivorna, helt lätt, i handen. De är då salta och knapriga, och läggs i den sötsura lagen där vitpepparsmaken kan anas och smaken av persilja är tydlig. Låt sedan detta gastronomins mästerverk dra någon timme i kylen och servera med fördel till en nötstek, precis som Karin skrev.
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-10-16 19:11
Det där lät nästan lite religiöst. Är det ledaren för pressgurkssekten som talar? ;)
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-10-16 19:35
Jo då, Agnetasch. Nog är det Herr Pressgurka som talar. I nuläget är vi bara en medlem i sekten, men vi räknar med att inom endast något år ta över makten i större delen av Europa.
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-10-16 22:55
Hasse för f........ glömm inte mej,,,,,,, jag är fanatisk perverst nerdrogad (gurkoman) i gurkträsket sedan länge. Ditt recept är helt riktigt enda som kan tilläggas är att saltet även neutrliserar ev beskhet som färskgurka i bland kan ha, detta bara för den fått för lite vatten under sin uppväxt. Sen är socker,salt och syra en smaksak. Och pepparn får inte vara mald på kvarn den måste vara mortlad fint, det är en viss skillnad.
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: johannao skrivet 2007-10-16 22:58
jag vill också vara med! I alla fall om ni kan stå ut med ett tillskott av senapsfrö i lagen, kanske t.om små,små,små bitar röd paprika och schalottenlök. Eller gick jag för långt nu? Självklart ska persiljeinslaget vara massivt.
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-10-17 00:33
Jag undrar om man törs tala o syrade gurkor här på denna trå det är så in i ............gott!!!!!!!!!! :D
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-10-17 13:11
Citat från: roffekock skrivet 2007-10-16 22:55
Och pepparn får inte vara mald på kvarn den måste vara mortlad fint, det är en viss skillnad

Det ska inte vara peppar i pressgurka! Nej,pressgurka ska vara likt mig; sötsur ;D
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: Hasse skrivet 2007-10-17 15:59
Citat från: agnetasch skrivet 2007-10-17 13:11
Det ska inte vara peppar i pressgurka! Nej,pressgurka ska vara likt mig; sötsur ;D


Självklart ska det vara finmald vitpeppar i pressgurka!    >:(
Visst kan du vara lite pepprig ibland Agnetasch, och inte bara sötsur?    :D
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: Kari skrivet 2007-10-17 17:54
Agneta: Vars köper Du 24%ig ättika? Har kikat lite då och i affärerna där jag handlar men icke.
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-10-17 18:06
Citat från: Hasse skrivet 2007-10-17 15:59
Visst kan du vara lite pepprig ibland Agnetasch

Jo det kan jag vara, men inte när jag blir pressad ;D

24%-ig Perstorps ättika köper jag på vår ICA Kvantum
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-10-20 12:19
Inga nya medlemmar? :D
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: Kari skrivet 2007-10-22 14:26
Karin: Lövtunna, hur tunna är det? Jag brukar köra med osthyvel, då kan man få lite ovala skivor som är mer spånnande för ögat.. Har gör Du lövtunna?

Annars kokar jag en 1-2-3 lag med som får svalna bara några minuter och sen i med gurkan och ut på altanen ett par timmar med locket på. Färsk persilja, vitpeppar både hel och malen är kryddan. Serveras väl avrunnen. Håller en vecka eller mer i kylen men det brukar ta slut långt innan..  ;)
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: agnetasch skrivet 2007-10-22 15:42
Vad är en 1-2-3 lag?
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: roffekock skrivet 2007-10-22 16:05
En av våra mest vanliga inläggningslagar (blev det rätt) i ordning syra,socker,engelsk buljong =vådis  ;)
Titel: SV: Pressgurka
Skrivet av: Kari skrivet 2007-10-22 16:59
En del vanlig ättika (om 24%, ½ del)
Två delar socker
Tre delar vatten

1 - 2 -3 mao! Atl. ½ - 2 -3..  ;)